Kedi Salam Yer Mi?

11 Mayıs 2021
2418
Kedi Salam Yer Mi?

Zorunlu etoburlar olan kediler, alması gereken besin değerlerini insan ve köpeklerde olduğu gibi meyve, sebze ve karbonhidratlardan alamazlar. Geniş çerçevede bakıldığında sığır veya domuz etinden yapılan salam, kediniz için bir sorun teşkil etmez. Tavuk, balık ve sığır eti yiyor olsalar da, ev kedisi salam yer mi gelin hep beraber cevabına bakalım.

Salam Kediler İçin Güvenli Bir Yiyecek Mi?

Salamın olumsuz bir yanı varsa o da; pişmiş bir et olmamasıdır. Salam hava ile kurutularak ya da mayalanarak üretilir. Bu da salmonella veya trichinellosis gibi parazit hastalıklarının bulaşma riskine yol açar. Çok az görülmüş de olsa eskiden salamdan dolayı salmonella zehirlenmesi yaşanmıştır. Elbette ki insanları etkilediği kadar kedinizi etkileyemeyebilir. Ancak yine de salamınızı kediniz ile paylaşmak ufakta olsa tehlike yaratabilir. Eğer kediniz salmonella zehirlenmesi yaşarsa; kusma, ishal, karın ağrısı, iştahsızlık, dehidrasyon ve yüksek ateş gibi belirtiler gösterebilir. 

Kedinizi Salam İle Beslemenin Tehlikeleri

Bilhassa hamile kedilere salam vermemeniz gerekiyor! Aynı insanlarda olduğu gibi nasıl hamilelik süreçlerinde çiğ gıda yememeye özen gösteriyorlarsa, aynı durum kediler içinde geçerlidir. Aksi takdirde kedinizin düşük yapmasına neden olabilir. Yavru kediye salam verilir mi diyecek olursanız da, bağışıklık sistemleri henüz güçlenmediği için salamda bulunan toksin ve bakteriler kedinizi çeşitli hastalıklar ile karşı karşıya bırakabilir.

Kedinize salam vermenin bir diğer olumsuz yanı ise, obezite ve kilonun getirdiği hastalıklara neden olmasıdır. Aynı zamanda içerisinde yüksek miktarda tuz olduğundan önerilmiyor. Kediler bir miktara kadar sodyumu tolere edebiliyorlar fakat fazlasının hipertansiyona ve oradan da böbrek hastalığına kadar birçok sağlık problemleri yarattığı bilinen bilgiler arasındadır. Bir salam için bu tehlike göze alınmamalı diye düşünüyorum.

Kedilerin yağı işleme şekilleri insanlarınkine kıyasla daha farklıdır. Salamın doymuş yağ oranının yüksek olmasından dolayı, obeziteye yol açabilir. Tüm bunların yanında salamın içerisindeki baharat ölçüsü, hazımsızlık ve mide sorunları yaşamasına sebep olabilir. Salamın içerisindeki sarımsak, kırmızı kan hücrelerine zarar veren ve hatta yok eden kimyasal bileşenleri barındırğı için kediler için zehirli bir besin maddesidir.

Kedine Salam Vermenin Artıları

Kedinizin beslenme düzeninde olmaması gerekirken zaman zaman ödül niteliğinde verilmesinin bir zararı yoktur. Diğer etler ile kıyaslandığı zamanda aynı protein kaynağını sağlamasa da, faydası olabilir. Az yağ içeren salam ve türevlerinden alabilecekleri faydalar şu şekildedir;

  • Yüksek Protein ve Yağ İçeriği: 100 gramlık bir salamın içerisinde 22.6 gram gibi önemli ölçüde protein mevcuttur. Protein kadar yağa da ihtiyaç duyarlar.
  • B Vitamini Kaynağı: Salam aynı zamanda harika bir B vitamini kaynağıdır. Örnek vermek gerekirse B12 gibi bir vitamin sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir ve sindirime yararı dokunur.
  • Probiyotik Bakımından Zengin: Salam aynı zamanda probiyotik gibi kedinizin bağırsak sağlığına iyi gelecek dost bakterileri barındırır.

Kedinize Salam Nasıl Verebilirsiniz?

salam yiyen kedi

Kedinize salam ve buna benzer insan gıdası vermeden önce mutlaka veteriner hekimizden fikir almalısınız. Kedinizde nasıl bir tepkiye yol açacağını görmek adına ufak miktarlarda vererek gözlemleyebilirsiniz. Bu duruma göre arada bir salam verebilirsiniz. Ama unutmayın ki, asla düzenli şekilde beslememelisiniz.

*Kedinize her zaman salam vermek doğru bir davranış değildir. Çok fazla verilmesi durumunda zehirlenmeye yol açar. Ancak arada atıştırmalık olarak verildiği takdirde sağlayacağı bir takım yararların da olduğu aşikar. Verdiğimiz bilgiler doğrultusunda, çok az olması kaydıyla yemesinde herhangi bir sorun olmayacaktır.

Bu Başlık İlginizi Çekebilir

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Türkhan
Mar 5, 2022 / 14:45

Salamı haşlayarak versek yinede ishal veya kusma yapar mı?


irfan Akmehmet
Mar 6, 2022 / 11:23

Merhaba

(sucuk, salam, sosis), yağ, tuz ve baharat içeren gıdalardan uzak durmalısınız.