Kediler patates yer mi?

30 Temmuz 2021
3378
Kediler patates yer mi?

Pişmiş formdaki patatesler, insanlar için çeşitli vitaminler, proteinler ve liflerden oluşan bir besin kaynağıdır. Peki ya kediler için? Kediler doğal etoburlar oldukları için, genel olarak ana besinleri et ve yan ürünleridir. Bazı yüksek kaliteli ıslak ya da kuru mamalar, sadece et değil aynı zamanda yağlar ve bitkisel yan ürünler gibi bitki bazlı içerikleri de bünyesinde barındırır. Ancak kediniz yoğurdunuza, çikolatanıza ya da cips gibi ürünlerinize göz koyabilir. Bazı ürünleri az da olsa tüketmesi normalken, bazı ürünleri de hiç tüketmemesi gerekir. Peki kediler için patates güvenli mi? Kediler patates yer mi? Şimdi hep birlikte öğrenelim…

Kediler Patates Yer mi?

Kedilerin patatesi yiyip yiyememesi, aslında patatesin türüne ve pişirilme şekline bağlıdır. Kediler tatlı patateslere karşı oldukça hoşgörüsüzdür. Öte yandan patates kızartmaları sindirim sistemleri için tehdit oluştururken, çiğ patatesler ise kedilerde ölümcül bile olabilir.

Kediler Çiğ Patates Yer mi?

Sebzelere dokunmaya çalışan kedi

Çiğ patatesler, sadece kediler için değil aynı zamanda insanlar için de zehirli olabilir. Çiğ patates bitkisi, toksik kimyasal solanin içerir ve bu kimyasal büyüyen patates bitkisi için bir savunma mekanizması görevi görür. Bu yüzden kediler de dahil olmak üzere tüm insanlar ve hayvanlar için zararlıdır. Ayriyeten bu kimyasal, olgunlaşan patates sebzesinin yeşil kabuğunda da bulunabilir ve çiğ patates ya da çiğ patatesin kabukları kediniz için öldürücü olabilir. Eğer evinizde çiğ patates bulunuyorsa, kedinizin erişemeyeceği bir yerde konumlandığından emin olmalısınız.

Kediler Tatlı Patates Yer mi?

Tatlı patatesler, solanin kimyasalına sahip değillerdir ancak söz konusu kediler olduğu için, onlarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilirler. Kediler, insanlara nazaran, patatesleri sindirmekte zorlanırlar. Üstelik tatlı patateslerin besin değerleri, kediler için faydalı da değildir. Yüksek kaliteli ucuz kedi maması, kedinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içerir. Bu nedenle ek besin vermenize ve özellikle bunu patates ile yapmanıza hiç gerek yoktur. Küçük bir tatlı patates püresi kedinize zarar vermez ancak patatesin düzenli olarak verilmesi sonucunda kedinizde obezite, sindirim sorunları, kusma ve ishal gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini bilmelisiniz.

Kediler Pişmiş Patates Yer mi?

Patates püresi, fırınlanmış ya da haşlanmış patates, kediler için daha güvenlidir. Hatta bazı kedi mamalarının içerisinde patates içeriği bile vardır. Öte yandan pişirme işlemi sırasında toksinler yok edildiği için, pişmiş patatesler kediniz için daha güvenlidir. Dilerseniz, kedinizin kuru ya da konserve mamasına ara sıra biraz patates püresi ekleyerek ekstra protein ve lif takviyesi almasını sağlayabilirsiniz. Ancak vitamin takviyelerinin yerini almaması gerekmektedir. Bunun dışında pişmiş patateslerin baharatlar ve otlar ya da yapay katkı maddeleri ve soslardan arındırılması gerektiğini de unutmayın! Tatlı ve ekşi soslar kediler için ölümcül bir tehlike arz eder.

Kediler Patates Püresi Yer mi?

Kediler küçük miktarlarda patates püresi yiyebilirler. Hatta kedinizin konserve mamasına ya da kuru kedi mamasına ara sıra biraz patates püresi ekleyebileceğinizden yukarıda bahsettik. Bu karışım sayesinde ise ekstra lif ve protein sağlamış olacaksınız.

Kediler Patates Kızartması Yer mi?

Kızarmış patates yiyen kedi

Patates kızartması, haşlanmış patates, fırında patates ya da patates püresi kadar güvenli değildir. Patates kızartması sağlıksız yağlar ve asitler içerdiği için kedinize tavsiye edilmez. Ayrıca bir paket cips de, içindeki yapay tatlar, otlar, tuzlar ve diğer katkı maddeleri ile kediniz için oldukça sağlıksız bir besindir.

Kediler Patates Kabuğu Yer mi?

Kedinizin az miktarda patates püresi yiyebileceğinizi öğrendiniz. Ancak çiğ patates ve patates kabuğu yemesine izin vermemeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Kedinizin patatesi bu şekilde tüketmesi, ciddi zararlar verebilir ve onu hasta edebilir.

Kediler İçin Patates Zararlı mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi pişmiş patatesler, tamamen güvenlidir. Ancak pişmiş patatesleri kedinize verirken, kendi zevkinize göre hazırladığınız şekilde vermemelisiniz. Örneğin içerisine herhangi bir baharat koymamalısınız. Çünkü baharatlar, kedinizde sindirim bozukluklarına yol açabilir. Ayrıca kedinize vereceğiniz patatesin içerisine sarımsak ya da soğan gibi ek ürünleri de koymamalısınız.

Kediler İçin Patatesin Yararı Nedir?

Patates, insan diyetinin bir ana parçası iken, kediler için de besleyici bir ürün olabilir. Patates, potasyum, protein, lif, B ve C vitaminleri içerir. Ancak kedilerde vitamin takviyesi için kullanılmaması gerektiğini hatırlatalım!

Kediler Patates Sever mi?

Patates için yalvaran bir kediniz varsa, muhtemelen ne yediğinizi gerçekten merak ettiği için yalvarıyordur. Bunun dışında patateslerde kedilerin yararlanabileceği bazı vitaminler ve mineraller vardır. Ancak çok fazla miktarda verildiği takdirde kötü sonuçlar doğurabilir. Bazı kediler patates püresinin dokusunu severken, bazı kediler de tuzunu beğenebilir.

Kediler İçin Patatesi Nasıl Yemek Uygundur?

Pişmiş patates yiyen kediler

Daha öncede bahsettiğimiz gibi çiğ patates yemek, hem kedilere hem de insanlara zarar verebilir. Kedinizi az da olsa patates ile beslemek istiyorsanız, güvenli ve uygun bir şekilde pişirmeniz oldukça önemlidir. Güvenli ve uygun bir patates pişirmenin ise iki ana yolu vardır. Sade suda pişirilen ve baharatsız bırakılan haşlanmış patatesleri soyup, küçük parçalar halinde kedinize verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey patateslerin sıcak olmamasıdır. Bunun dışında haşlanmış patatesleri, patates püresine çevirebilirsiniz. Bu işlemde de baharat ve tereyağ, süt ya da peynir gibi süt ürünlerini eklemediğinizden emin olmalısınız.

Çözüm;

Kediler, genel olarak patates yiyebilir ve lezzetini beğenebilirler. Bir veya iki tatlı patates ya da patates kızartması, tek bir seferlikse kedinize zarar vermez. Ancak uzun vadede tüketmesine izin verirseniz, kedinizi ölüme sürükleyebilirsiniz. Pişmiş, haşlanmış ya da fırınlanmış patatesler kediler için daha güvenlidir ancak günlük olarak değil! Bunu da unutmamalısınız!

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.