Kediler hindistan cevizi yiyebilir mi?

17 Mayıs 2021
1711
Kediler hindistan cevizi yiyebilir mi?

Özellikle son dönemlerde oldukça ivme kazanan tropikal meyve olan hindistan cevizi, sıcak havalarda çeşitli meyve kokteyllerinin içine mutlaka konuluyor. Sert kabuklu bir meyve olan hindistan cevizi, toplandıktan sonra temizlenerek dilimlenirken, süt ve yağ gibi farklı türlerde de işlenebilmektedir. Kedilerin ne denli meraklı hayvanlar olduğu bilinen bilgiler arasında olup ara sıra kedinize vermenizde herahangi bir tehlike meydana getitir mi, cevabını yazının devamında verdik!

Hindistan Cevizi Kediler İçin Güvenli Mi?

Kedinize bir iki dilim hindistan cevizi vermek ile hindistan cevizli bir kremayı vermenin arasında fark vardır. Kremanın içerisinde artı bir şeker olduğu için kediniz için zararlı hale gelecektir. Bu durumda işlenmemiş olan hindistan cevizi vermeniz gerektiğine dikkat edin. Bu meyve zararlı değildir, belirli aralıklar ile kedinize ikram olarak verebilirsiniz. Beraberinde gelebilecek ishal problemini göze alabiliyorsanız tabi. 🙂

Kedinizi Hindistan Cevizi İle Beslemenin Tehlikeleri

Her kedinin kendine özgü sağlık sorunları olup buna uygun olarak veteriner hekiminize danışmanız ve ona göre hareket etmeniz gerekmektedir. Yüksek yağ miktarına sahip hindistan cevizindeki orta zincirli trigliseritle küçük dostunuz için zararlı olabilir. Eğer gereğinden fazla yerlerse, kedilerde bulunan ve karaciğer fazla yağ tuttuğu için meydana gelen karaciğer yağlanması hastalığı riski doğar. Bu hastalık kedinizin yaşamını tehlikeye sokabilir. Bu yüksek yağ, hiperlipidemi veya pankreatit sorunlarına yol açabilir. Bunun yanı sıra kalorisi yüksek olduğu için sürekli olarak yerlerse obezite sorunu ile boğuşabilecekleri gibi daha da büyük risklerle karşı karşıya bırakabilir.

Hindistan Cevizi Sütü, Suyu veya Yağı Nedir?

hindistan cevizi sütü

Hindistan cevizinin dilimlerinin suya bırakılarak elde edilen süt günümüzde oldukça sevilerek tüketilmektedir. Hatta öyle ki inek sütü yerine dahi bir alternatif olarak kullanılıyor. Kedilerin süt içtiği konusunda bir yanılgı vardır. Zira sütün içindeki laktoz, kedilerin vücudunda sindirilemez. Kedilerin süt içmesi mide sorunları ve ishal gibi problemler yaratabilir. Ancak tabiki hindistan cevizi sütü, inek sütüne kıyasla ishale yol açmaz fakat içerisindeki kalori ve yağ oranı yüzünden yukarıda bahsettiğim sorunları yaşayabilirler.

Yavru kediler hassas mide, böbrek veya karaciğer hastalığı gibi sağlık problemlerine sahip kedilere hindistan cevizi vermek doğru olmayacaktır. Henüz olgunlaşmamış olan hindistan cevizinin içinde fazla yağ yoktur. Lakin potasyum yönünden oldukça zengindir. Bu potasyum kanda asitleşen ve kalbin fonksiyonuna etki eden zehirli potasyum fazlası hiperkalemiye yol açabilir. Kedinize hindistan cevizi suyu da vermemeniz uygun olacaktır.

Kedinize hindistan cevizi yağını mamalarını pişirirken verebilirsiniz. Yağın ne denli risk olabileceğiniz hiçbir zaman unutmayın! Yemenin dışında tüylerini de sürebilirsiniz. Daha sağlıklı ve parlak olması için oldukça yararlı olacaktır. İçerisinedeki E vitamini ve yağların hem nemlendirici hem yatıştırmacı olarak kullanılması gayet makuldür.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.