Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati (HCM) nedir?

3 Mayıs 2021
1547
Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati (HCM) nedir?

Kedi dostunuz dışarıdan bakılınca gayet sağlıklı görünebilir. Fakat siz bazen fark edemeseniz de kedinizin sağlığını ciddi anlamda etkileyen ve sinsice ilerleyen hastalıklar söz konusudur. Hipertrofik kardiyomiyopati de sinsi olan söz konusu hastalıklardan sadece biridir. Belirli kedi ırklarının (maine coon, ragdoll, norveç orman kedisi, british shorthair) bu hastalığa yakalanma oranı nispeten daha yüksek olsa da tüm kedi ırkları etkilenebilir ve bu yüzden her kedi ebeveyni bu hastalığa dair gelişen belirtileri gözlemleyerek sorunun tespit edilmesine yardımcı olmalıdır. “Peki bu sinsi hastalığı nasıl fark edip önleyebilirim?” diye merak ediyorsanız o halde ilk olarak bu hastalığın ne olduğu hakkında bilgilenelim.

Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati nedir?

Genellikle HCM kısa adıyla bilinen hipertrofik kardiyomiyopati; kedilerin kalp kasında aşırı kalınlaşmaya neden olan ve kalbin gevşeme, kasılma fonksiyonlarını bozan sinsi bir kalp hastalığıdır. Kalp kasının aşırı kalınlaşmasına bağlı olarak bozulan kalp fonksiyonları, kalp ve damar hastalıklarına yol açarak dostlarımızın sağlığını ciddi anlamda tehlikeye düşürmektedir. Kalp kasında meydana gelen bu dengesiz kalınlaşma, tüm bunların yanı sıra kan dolaşımının durmasına akabinde pıhtı (emboli) oluşumu gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati belirtileri nelerdir?

HCM sinsice ilerleyebilen bir hastalık olduğu için aniden ortaya çıktığını ve belirti gösterdiğini düşünebilirsiniz. Kedinizde meydana gelen belirtiler, gözle görülür bir problem olmayana dek ortaya çıkmayacaktır. Bu bilgileri baz alarak nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmek çok önemlidir.

HCM semptomları ve yarattığı sonuçlar genel olarak şu şekildedir:

Kedinizin zor nefes alıp almadığını dışarıdan gözlemleyebilirsiniz. Zor nefes alan bir kedide hırıltı duyabilir, nefes alırken göğsü yerine karnının yükselip alçaldığını fark edebilirsiniz. Bununla birlikte köpeklerde normal karşıladığımız ağız açık solunum kediler için bir sorunun habercisi olabilir. Kediniz bu şekilde nefes almaya çalışabilir, nefes nefese kalabilir; diş etleri soluk veya mavi renkte olabilir. Kediniz oksijensiz kaldığı takdirde nefes alma güçlüğü çeker ve buna bağlı olarak bayılabilir.

Arka bacaklarda gelişen felç bu hastalığın doğurduğu en ciddi ve en korkutucu semptomdur. Kalbin anatomik yapısının bozulmasından dolayı kalp ve damar sistemindeki kan akımı bozulur. Kan akışının bozulması pıhtı oluşumuna ortam hazırlamaktadır. Kardiyomiyopatilerin tüm türlerinde sık görülen bir komplikasyon olan pıhtı atması durumu aort yoluyla arka bacaklara doğru giderek damarı tıkamakta ve arka bacaklardaki kan dolaşımını engellemektedir. Ani bir şekilde gerçekleşen pıhtı atma durumlarında acil müdahale gerekmektedir.

Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopatinin nedenleri nelerdir?

Maine CoonsRagdolls, PerslerSfenks, Chartreux ve British Shorthair gibi kedi ırklarının, genetik olarak bu hastalığa daha yatkın olduğu düşünülmektedir. Bu ırka sahip bir kediniz varsa, ortada belirti olmasa dahi veteriner kontrollerine düzenli giderek kedinizin kalp sağlığını yakından gözlemlemelisiniz. Diğer ırk kedilerin de hipertrofik kardiyomiyopati geliştirmesi muhtemel olsa da bu hastalığın neden meydana geldiği henüz kesin olarak bilinmemektedir. Bazı beslenme şekilleri ve obezite sorunları kedilerde kalp hastalıklarına yol açabilse de bu iki faktörün HCM ile kesin bir ilişkisi yoktur.

Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati teşhisi nasıl koyulur?

Hekiminizin stetoskopla yapacağı detaylı bir fizik muayenesi, kedinizin kalbinde üfürüm veya aritmi olup olmadığını gösterecektir. Kalpte bir aritmi ya da üfürüm belirtisi varsa hipertrofik kardiyomiyopati de söz konusu olabilir. Kedinizin kalbinin daha detaylı bir şekilde muayene edilip değerlendirilmesi için röntgen, EKG (elektrokardiyografi) ve kalp utrasonografisi (ekokardiyografi) gibi yöntemler de uygulanabilmektedir. Bu yöntemler mevcut kalp sorununu çözemez fakat kesin teşhis sayesinde doğru bir tedavi planının uygulanmasına olanak sağlar.

Görüntüleme yöntemlerinin yanında teşhis için çeşitli laboratuvar testlerinin de yapılması gerekir. Örneğin akut olarak gerçekleşen miyokard (kalp kası) hasarlarının kontrolü için kardiyak troponin I ve T ölçümleri yapılabilir. Miyokard hasarlarında bu değerler yükselmektedir. Bir başka test ise kedilerde solunum güçlüğünün akciğer kaynaklı mı yoksa kalp kaynaklı mı olduğu anlayabilmek için proBNP ölçümüdür. Bu değerin normal sınırlarda solunum sistemiyle alakalı bir problemin olduğunu gösterirken, yüksek sonuçların görülmesi kalp ile ilgili bir sorunun olduğunu göstermektedir. Bu testler dışında veteriner hekiminiz gerekli gördüğünde bakılabilecek bir çok parametre daha bulunmaktadır.

steteskopla muayene olan kedi

Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati tedavisi nasıl gerçekleşir?

Hipertrofik kardiyomiyopatinin henüz kesinleşmiş bir tedavisi yoktur ancak uygulanacak yöntemler ile kedinizde aritmi, kan pıhtısı gibi olumsuz durumların yaşanması önlenebilir ve kedinizin nefes alışverişi kontrol altına alınabilir. Bu durum, bir tedaviden daha çok hastalığı yönetmeyi hedeflese de net bir tedavi bulunana kadar en iyi seçenek budur. Kedilerde kardiyomiyopatinin kontrol altına alınmasına yönelik şu yöntemleri ele alabiliriz:

BeslenmeTaurin ve L-karnitin, genellikle kalp hastası kediler için önerilen takviye amino asitlerdir. Normalde kedilerin vücudunda doğal olarak üretilen bu amino asitler, takviye amaçlı kedilerin mamasına eklenir. Özel olarak üretilmiş Omega-3 yağ asitleri ve özel diyetler de kalp hastası kediler için önerilen bir başka kontrol yöntemidir. Bu bileşenler, araştırmalara göre kalp sağlığını desteklemektedir fakat kardiyomiyopatinin kesin bir tedavisi olarak görülmemelidir.

İlaçlar: Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopatinin ilerlemesini durdurmak ve hastalığı yönetmek adına kullanılabilecek ilaçlar da pek tabii mevcuttur. İlaçlar vücuda enjeksiyon yoluyla veya hap formunda aktarılabilir. Her ilacın farklı farklı etkileri olmakla birlikte bazı ilaçlar nefes alışverişini kolaylaştırırken bazıları kalbin işlevini destekleyerek kan basıncının dengelenmesine veya gelişebilecek diğer semptomların engellenmesine yardımcı olacaktır.

Hareket seviyesi: Veteriner hekiminiz, kalbin harcayacağı enerji yükünü azaltmak için kedinizin daha az hareket etmesini isteyebilir.

serum tedavisi alan kedi

Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati nasıl önlenir?

Kardiyomiyopatinin henüz elle tutulur bir nedeni olmadığı için önlenip önlenmeyeceğine dair kesin bir bilgi vermemiz pek mümkün değil. Kedinizin kalp sağlığının korunmasına yönelik beslenme şekilleri önerilirken, rutin veteriner muayeneleri olası bir teşhiste hastalığın ilerlemesini ve yönetilmesini kolaylaştıracaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Vivi
Şub 15, 2023 / 11:38

Merhaba 9 aylık british kedim hiç bir sağlık problemi yokken, aşıları tamken, kısırlaştırdıktan 3 gün sonra yemek yememeye, halsizleşmeye ve en son sabah hızlı karnından nefes almaya başladı hemen hastaneye yatırdık. HCM yani kalbinin son tarafında duvar kalınlaşması var ve ciğerleri ödem toplamış. Yoğun bakıma yatırdık. İlk ödem ilacına yanıt vermedi durumu kötüleşti. 2. Sini denediler ve 2. ilaca yanıt verdi 2 gün içinde ciğerleri normale döndü. Şuan evde 4 ilaç veriyoruz sabahları mamayla karıştırıp enjektörle. Durumu gayet iyi ama yanlış yönlendirilseydik şuan kaybedebilirdik. Size tek tavsiyem british veya kalp hastalığına yatkın kediniz varsa kısırlaştırma veya anesteziden önce mutlaka eko çektirin. Kalbine baktırın mümkünse hiç almasın anestezi. Olacak olanı en kötü şekilde tetikliyor. İnanılmaz üzgündüm. Baktığında kedi ama çok bağlanmışım. Başka british sahipleri de aynısını yaşamasın diye yazıyorum.


Veteriner Hekim
Şub 15, 2023 / 16:01

Evet özellikle British ve Scotish gibi cins kedilerde kalp rahatsızlıklarına çok sık rastlanır. Kedinize geçmiş olsun diler yorumunuz için teşekkür ederiz.


Sibel Yüzbaşı
Mar 22, 2023 / 17:05

Merhaba,
1,5 yaşında British shorthair cinsi kızımı 2 ay oldu kısırlaştirdık. 3 gün önce de karma aşısını oldu. aşı için boxundan çıkarttığımızda kalbi güp güp atıyordu. Onun öncesi hiç bir sıkıntı yoktu. Stresten diye düşündük. Ertesi günü akşamı karından kesik kesik nefes aldığını fark ettim. Tüm gün de yerde hareket etmeden yatıyordu. Beklemeden pazar günü hemen 7/24 açık olan bir veterinere gittik. Kendi veterinerimizle görüşüldü. Kalpte ve Akciğerde ödem olduğu tespit edildi. Kalp ile ilgili uzman bir veterinere gittik maalesef ki bize de Restriktif Kardiyomiyopati teshisi konuldu. 2 gündür hala oksijen alıyoruz. İlaçlarına başlanıldı. Yaşadığı sürece diyet mama yiyecek ve kontrol altında olacak. Çok iç açıcı şeyler duymadık açıkçası. Solunum düzene giriyor ama beklenilen Olasılıklardan bahsedildi. Çok uzun ömürlü yaşamayacağı söylenildi ve saatli bir bomba gibi denildi. Ailecek perişanız. Lütfen mutlaka çocukların kontrolünü yaptırın. Belirti vermese bile mutlaka British, socttish kedilerin kontrol edilmesi gerekiyor. Evde 2 kardeşi ve annesi var şimdi onları da kalp ile ilgili kontrol ettireceğim. Ben de belki bir nebze olsun örnek teşkil eder diye yazmak istedim.
İyi günler dilerim.


Veteriner Hekim
Mar 25, 2023 / 17:53

Çok geçmiş olsun. Umarım kedinizin solunumu bir an önce toparlar ve günlük hayatına geri döner.


şanslı pişi
Ağu 1, 2023 / 22:14

exotic shorthair disi kedimi kisirlastirmadan bir ay sonra solunum sıkıntısi ile 3 gun yogun bakima yatirdik ciktiktan 4 gun sonra 1 gecelik yogun bakim oykumuz daha oldu orda yeterince beslenmedigi ve genel durum itibariyle eve geldi hekim değişikliğiyle ilac degisikligi oldu ama 2 hafta sonra yine hizli solunuma girdi napicagimizi şaşırdık..hangi hekimin ilacina guvenicez ikinci hekimin basladigi ilac kesinlikle.kullanilmaz deniyor perisaniz ve kedisi kalp hastasi olan bir tek ben varim gibi hissediyorum


Veteriner Hekim
Ağu 9, 2023 / 18:33

Merhaba kalp uzmanı bir veteriner hekimden yardım almanız iyi olur. Bu amaçla bulunduğunuz şehirdeki veteriner fakültesi hayvan hastanesinden randevu almayı deneyebilirsiniz. Geçmiş olsun