Kediler kavun yiyebilir mi?

15 Mayıs 2021
2286
Kediler kavun yiyebilir mi?

Hepimiz tarafından sevilen yaz meyvesi kavun, tıpkı karpuz gibi bol su ve life sahiptir. Kulağa her ne kadar garip geliyor olsa da birçok kedinin kavun yediği sık rastlanan bir olay. Tatlı ve ferahlatıcı olan kavun içerisindeki minarel ve vitaminler bize olduğu gibi kediniz içinde yararlı mıdır? Bu sorunun cevabının yazımızın devamında açıklıyoruz!

Kavun Kediler İçin Güvenli Mi?

Geniş çerçevede bakarsak bu meyve kediniz için zararlı bir yiyecek değildir, yiyebilirler. Fakat ne kadar yediği önemli bir husustur. Zira çok fazla tüketirlerse kilo alacak ve diyabet gibi hastalıklara yol açacaktır. Kedinize vermeyi planladığınız yiyecekleri olması gerektiği gibi veteriner hekiminize sormanızda fayda var. Bu tarz yiyecekleri kedinize ilk kez verecekseniz, küçük miktarlarda verip herhangi bir reaksiyon yaratıp yaratmayacağını gözlemlemeniz gerekir.

Kediler Neden Kavun Seviyor?

Özlerinde zorunlu etobur olan kediler için et dışında herhangi bir yiyecek çokta çekici gelmeyecektir. Dokusu mu, nemli oluşumu yoksa kokusu mudur nedeni bilinmez, bazı kediler için kavunun sevilen bir meyve haline geldiği de bir gerçek. Etin içerisinde yer alan amino asitlerin birçoğu kavunda da bulunuyor olup azda olsa kedilere et gibi kokabilir.

Kavunun Kediler İçin Sağlıksal Değeri

Kavunun içerisinde bulundurduğu lif, folat, B6, A ve C vitaminleri, niasin ve potasyum bakımından zengin bir yiyecektir. Kediniz bu zenginlikten güvenli bir şekilde yararlanabilir. Bilhassa A ve C vitaminleri, kediniz için bir antioksidan görevi görüyor olup sağlıksal yönden pek çok faydası vardır. Bu antioksidanlar, yaşlanmayı yavaşlatan, hücrelerin fonksiyonlarına ve birtakım hastalıkların tehliklerini azaltmaya yarar sağlar. Yüksek miktarda su bulundurduğu için dehidrasyon ve kabızlık gibi problemleri çözerken sindirimin sağlıklı işlemesine ön ayak olur.

Kavunun Kediler İçin Tehlikeleri

kavun yiyen Scottish Fold

Diğer bütün meyvelerde olduğu gibi şeker miktarı yüksek olması, kediniz için bir sorun oluşturabilir. Bu durum kilo alma ve hemen akabinde diyabete yol açar. Özellikle zaten bu sağlık problemleri ile boğuşan kediniz için çok daha tehlikeli olabileceğinden daha dikkatli olunmalıdır. Kavunun kabuğu da bir başka risktir. Eğer kediniz kabuğu yediği takdirde gastrointestinal sorunları da beraberinde getirecektir. Kavunun çekirdekleri, yiyecek olarak bir zarar vermese de boğulma tehlikesi ile karşı karşıya bırakabilir. Bir diğer risk ise, kedinizin kavunun dışını yalamasıdır. Bu meyvenin dışındaki bakteri, kimyasal ve böcek ilaçları yönünden zararlıdır.

Kedinize Kavunu Güvenli Şekilde Nasıl Verebilirsiniz?

Kedinizin bir miktar kavun yemesi bir sorun teşkil etmezken, hassas mideye ve şeker hastalığına sahip olan kediler için dikkatli olmalısınız. Tüketim dozunu aşarsa iştahta kapanma, enerji kaybı ve kusma gibi semptomlar görülebilir. Bu durumuna vakit kaybetmeden veterinerinize başvurmanız gerekiyor. Kavunu kesmeden önce güzelce yıkayın ki, dışındaki zararlı kimyasallar kesme sırasında içine bulaşmasın. Bunun yanı sıra çekirdeklerini temizleyin ve dilimlere bölerken kedinizin yiyebileceği boyutlarda olmasına özen gösterin. Kavunu kedinize ara sıra ikram olarak verin. Asla beslenme rutini içerisine dahil etmeyin!

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.