Kediler makarna yiyebilir mi?

12 Mayıs 2021
2383
Kediler makarna yiyebilir mi?

Karbonhidrat ailesinin en gözdesi olan makarnayı sevmeyen yoktur diye düşünüyorum. Haftanın belki de birkaç günü evimizde pişen leziz makarnalarımızı kedimiz ile paylaşmamızda bir sakınca var mıdır acaba? Uzmanlar tarafından ara sıra verilmesi uygun görülsede, karşılaşabileceğiniz riskleri de beraberinde getirebileceğini unutmayın!

Kediler Makarna Yiyebilir mi?

Kedilerin mutfakta pişen her yemeğe karşı büyük merak besledikleri bilinen bir gerçek. Her zaman soframıza ortak olmak isterler ve yemek aşırmak için binbir türlü sevimlilikleri yaparlar. Peki ya konu makarna olduğunda onunla paylaşmak ne denli doğru olabilir sorusu haklı olarak aklınızı kurcalıyor olabilir. Aslında durum burada makarna değil, makarnanın nasıl yapıldığı ile alakalıdır. Bir makarnanın içerisinde bildiğiniz üzere; su, yumurta ve un bulunmakta olup kedilerin yemesinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu makalemizde de tekrar etmek isterim ki, kediler zorunlu etoburlardır ve vücutlarının ihtiyaçlarını etten karşılarlar.

Yani kedinizin makarna yemesi ona herhangi bir besin değeri olarak geri dönüş sağlamaz. Aksine boş bir yiyecektir, yemek için yemiş olur. Kedinizin makarna yemesi herhangi bir sorun yaratmaz dediysek, bunu her zaman yapabilirsiniz anlamına gelmiyor. Zira asıl alması gereken proteini uzun süre tüketemezse ciddi sağlık problemleri baş gösterecektir. İlla bir insan yiyeceği vermek istiyorsanız da; meyve, sebze, somon ve bazı peynir çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Yani makarnadan ziyade kediniz için daha sağlıklı bir beslenme şekli olduğu su götürmez bir gerçek.

Tam Tahıllı Makarna Kediler İçin Güvenilir Mi?

Tam tahıllı seçeneğinin kediniz için herhangi bir sağlıksal getirisi yoktur. İnsanlar için tam tersi durum söz konusu olsa da kediler için aynı şeyi söylemek doğru değildir. Kedilerin sindirim sistemleri eti parçalayıp yağ ve protein olarak enerjiye çevirmekte olup karbonhidrat besinlerinden ise kurtulmak üzere tasarlanmıştır. Yani kediler tahıllardan aldıkları besinleri doğru düzgün şekilde sindiremezler. Bilahhasa da tam tahıllılar daha da güçtür.

Çiğ Makarna Kediler İçin Güvenilir Mi? 

Değinilmesi gereken bir konu da, kedinize hiçbir şekilde çiğ makarna vermemenizdir. Çiğ makarna kedinizin ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkiler. Pişmeyen makarna sert olacağından parçalara ayrılabilir. Bu parçalar sert ve keskin olacaktır. Yuttuğu takdirde boğazı başta olmak üzere yırtıcı ve yaralıyıcı olabilir. Aynı zamanda pişmemiş olan un, içerdiği maddeler sebebiyle iç organ sistemlerini bozabilir. Bu durum salmonella bakterisine sahip olan çiğ yumurta içinde geçerlidir. Kedinizin vücudu çiğ bir makarnayı sindiremez ve sonucunda sindirim sorununa neden olur. Eğer olurda mutfak tezgahında gezinirken çiğ makarnadan bir tutam aşırıp yerse, veterineriniz ile iletişime geçerek yapabilecekleriniz hakkında bilgi alın.

Makarna Kediler İçin Ne Gibi Riskler Yaratabilir?

Tüm bunlara rağmen, makarnanıza salça olmak isteyen kedinize sade olması veya çok fazla domates sosu olmaması kaydıyla verebilirsiniz. Çok büyük bir tehlike arz etmez. Ancak kremalı makarnalar; yüksek yağ, tereyağı, sarımsak, soğan gibi malzemeler ile hazırlandığı ve bu malzemelerin hepsi kedinizde zehirlenmeye yol açtığı için kedinize vermeniz önerilmiyor. Buna ek olarak şeker, yağ, tuz ve diğer katkı maddelerini barındıran makarna sosları da aynı sonuca neden olacağı için verilmesi uygun değildir.

Kedilerin sodyuma karşı toleransları yoktur. O sebeple spaghetti gibi sodyum içeren makarna türleri sağlık yönünden başınızı ağrıtabilir. Makarna güzel olduğu kadar kilo yapan da bir yiyecektir. Bu nedenle diğer risk ise şüphesiz ki obezite sorunudur. Makarnayı sindirme konusunda bazı kedilerin sorun yaşaması da oldukça olası bir olay olup kimi kedide de buğday alerjisi söz konusudur. Böyle durumlarda tüm nişastalı ürünlere sonsuza dek veda etmeleri gerekiyor ki, bu da kediniz için çok büyük bir kayıp değil neyseki.

Kedinize Makarnayı Nasıl Verebilirsiniz?

makarna yiyen kedi

Bunu gerçekleştirmenin en güvenilir yolu tabiki de veterinerden geçmektedir. 🙂 Her şeyde olması gerektiği gibi veteriner hekimize danışarak, kedinizle makarnanızdan bir miktar paylaşıp paylaşamayacağınızı öğrenebilirsiniz. Elbette ki bu yalnızca makarna için geçerli değil! Tüm insan yiyeceklerini vermeden önce hangisinin kediniz için zararlı olup olmadığını bilerek hareket etmelisiniz.

Eğer yedirebilirsin iznini alırsanız, kedinize küçük bir parça verin ve onda yaratacağı reaksiyonları gözlemleyin.Böylelikle bir sorun ile karşılaşırsanız bir daha asla vermemeniz gerektiğini anlarsınız. Baktınız herhangi bir sorun yaşanmıyor ve kediniz de makarnayı sevdi, o zaman yalnızca ara sıra olmak şartıyla küçük parçalar ikram edebilirsiniz. Tekrar berlitmem gerekiyor ki, kesinlikle beslenme düzeninin içerisine dahil etmeyin! 

   Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir

*Kedinize makarna verecek olursanız, pişmiş olmasına ve içerisinde baharat ile sosların olmamasına dikkat edin! Akabinde kedinizin makarnayı düzgün bir şekilde yiyip yuttuğundan emin olun. İlk kez verdiyseniz bir probleme yol açıp açmayacağını gözlemleyebilirsiniz. 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.