Kediler köpek maması yiyebilir mi?

6 Mayıs 2021
3668
Kediler köpek maması yiyebilir mi?

Olur da kedinize kazara köpek maması verdiniz veya kendisi köpek mama kabından yedi. Bu durum karşısında ne denli endişe duymanız gerektiğine dair bir fikre sahip değilseniz, bu makalemizde sizleri detaylı olarak bilgilendireceğim. Az miktarda yemişse herhangi bir zararı dokunmaz. Ancak uzun süreli olarak köpek maması yemesi ciddi sorunlar ile karşı karşıya bırakacaktır. Kedi ve köpek maması aynı gibi görünseler de, içerekleri birbirinden oldukça farklıdır. Gelin yazının devamında tüm detaylara değinelim.

Bir Kedinin Beslenme İhtiyaçları Nelerdir?

Zorunlu etoburlar olan kediler, gelişimleri için hayvansal proteinler almaya ihtiyaç duyarlar. Buna karşın köpek mamalarının içerisinde, bir kedinin alması gereken ölçüde protein, taurin, minarel ve vitamin değerlerini içermez. Ek olarak köpek maması içinde kalori, yağ ve su miktarları bir kedi için uygun nitelikte değildir.

Amerikan Yem Kontrol Yetkilileri Derneği tarafından konulan kural gereği hayvan mamalarının tam ve dengeli olması adına Gıda ve İlaç İdaresi ile iş birliği yapmaktadır. AAFCO mührü olan mamalar bu kurala uygun olarak üretilmektedir. Bu nedenle kedinize sadece AAFCO mührü olan kedi mamaları ile beslemelisiniz. 

Kediler Hangi Yiyecekleri Yemeli?

Kediler konserve, kuru ve çiğ mama yiyebimektedirler. En aza indirgenmiş ölçüde karbonhidrat alımı gerçekleştirmeleri gerekiyor, fazlası onları için yararlı olmayacaktır. Aksi takdirde obezite davatiye çıkaran fazla alım diyabet ile sonuçlanacaktır. Yani kedilerin karbonhidrat alımı gerçekleştirmelerine lüzum yoktur ve köpek mamalarının içerisinde, kedi mamalarına kıyasla karbonhidrat miktarı fazladır.

Islak mama kediniz için en ideal olanıdır. Ancak bazı kediler kuru mamaya bayılıyorlar ve sırf bu yüzden ıslak mama yemeyi reddediyorlar. Ancak kedinizin sağlığı için onu kuru mamadan yavaş yavaş ıslak mamaya geçirmeniz bir noktada önemli bir adım olacak.

Çiğ yiyecekler son dönemde oldukça popülerite kazanmış bir beslenme şeklidir. Çiğ yiyecekler, kedilerin ruhunda olan avlanma güdüsünün bir parçasıdır. Zira sokaklarda yaşayan kediler kuş, fare, kemirgen gibi hayvanları avlar ve onları yiyerek beslenirler. Ancak evcil hayvanlarda bu durum söz konusu olmadığı için siz sahipleri tarafından bu durum sağlanabilir.

Çoğu kedi bu yeme şeklinden hoşlanmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki, çiğ beslemenin kendine göre riskleri de vardır. Çiğ gıda üzerinde bulunan patojenler farklı hastalıklara yol açabilir ve yalnızca kediniz için değil sizin içinde tahlikeli bir hale dönüşebilir. Kedilere yönelik olan çiğ mama diyetlerinde bulunan bitki bileşenleri eser miktarda ve amino asitlerde, köpek mamalarına göre daha yüksektir. 

Köpek Maması İle Kedi Maması Arasındaki Fark Nedir?

kuru mama yiyen kedi ve köpek

Köpek mamalarının içerisinde protein mevcuttur ancak omnivor diyetlerine uygun olarak tahıl ve sebzeleri de içerir. Kediler ise etçil olduklarından dolayı yalnızca hayvansal proteini içermekte olup herhangi bir tahıl ya da sebzeyi içermez. Az miktarda olacak şekilde mısır ve pirinç gibi karbonhidratları kedilerin yemesi için uygunken köpek mamaları içerisinde büyük ölçüde bulunur. 

Protein

Zorunlu etoburlar olan kediler, hepçil olan köpeklere oranla daha fazla proteine sahip yiyecekleri tüketmeye ihtiyaç duyarlar. Bir köpek mamasının içinde protein %18 ila %26 arasında bulunurken, kedi maması içinde ise kuru mamada %30 ila %34 iken ıslak mamada %40 ila %50 arasında bulunmaktadır. Köpek mamalarının bazısında yüksek protein bulunsa da yinede bir kedinin alması gereken miktarı karşılamaz. 

Taurin

İnsan ve kediler kendi kendilerine taurin üretemeyen memeliler arasında yer alıyor olup dışarıdan ek olarak almaya ihtiyaç duyarlar. Köpek mamaları içerisinde taurin maddesi bulunmadığı için kediler bu alımı gerçekleştiremezler. Beslenme düzenlerinde yeteri kadar taurin alamazlarsa sindirim bozukluğu, görme kaybı ve kalp sorunları ile karşı karşıya kalabilirler.

A Vitamini

Gerek kedi mamalarında olsun gerekse köpek mamalarında ikisinde de A vitamini bulunmaktadır. Ancak kediler köpeklere oranla daha fazla A vitamini takviyesine ihtiyaç duyarlar. Bunun sebebi ise vücutlarının bu vitamini üretememeleridir. Köpek maması içerisinde kedinin gereksinim düzeyinde bir A vitamini bulunmaz. Bunu karşılayamazlarsa da, kasları zayıflayabilir ve gece körlüğü yaşayabilirler.

Arakidonik Asit

Kedilerin sentezleyemedikleri bir diğer madde olan arakidonik asit oldukça önemlidir. Köpeklerin vücudu bunu kendi kendine oluşturabildiği için mamaları içerisinde ek olarak konulmaz. Eğer kediniz bu asidi besininden karşılayamaz ise  karaciğer ve böbrek problemlerinin yanı sıra cilt sorunları ile baş etmek zorunda kalabilirler. 

Damak Zevki

Kediler köpeklere kıyasla bir yiyeceğin tadını az almaktadırlar. Köpeklerde tat tomurcuğu 1700 iken kedilerde ise 470’tir. Bu nedenle kediler yiyecekler konusunda daha seçici davranıyor olabilirler. Bu tat alma eksiliğinden dolayı kedi mamalarının içeriği onları yemeye ikna etmek üzere formüle edilmiştir.

Kediler Köpek Mamasını Uzun Vadede Yiyebilir mi?

Yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler ışığında bu sorunun cevabı net bir şekilde hayır olacaktır. Bir kedi uzun süre boyunca köpek maması ile beslenirse, ölüm ile sonuçlanmasa dahi büyük tehlikerler ile karşı karşıya bırakacağı aşikardır.

Kediniz Köpek Maması Yerse Ne Yapmalısınız?

Eğer ki yediği miktar çok fazla değilse tolere edilebilirken, endişe duyulacak bir neden de olamaycaktır. Ancak kediniz siz farkında olmadan fazlasını tükettiyse kusma, ishal, kilo kaybı, derisinde zayflık, tüylerin azalması, zamansız idrar ve dışkı yapma gibi çeşitli semptomlar gösterecektir. Bu gibi durumlara karşı gözünüz açık olmalı ve veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Bunlara ek olarak, kedinizin alerjik bir bünyesi varsa, midesi hassassa ya da hali hazırda bir hastalığa sahipse köpek mamasını yemesi daha büyük riskleri beraberinde getirebilir. Kediniz hangi köpek mamasından yediyse bunu veterineriniz ile paylaşın ve meydana gelebilecek sorunlar hakkında bilgi alın. Kedinizin düzenli şekilde köpek maması yediğini gözlemlediyseniz, veteriner hekiminize gidip muayene ve laboratuvar testlerinin yapılması gerekebilir. Evinizdeki köpek mamasını kedinizin ulaşamayacağı noktalarda muhafa etmeli veya köpeğinizi beslerken onu uzak tutmalısınız.

Kedimin Köpek Mamasını Yemesini Nasıl Engellerim?

Kedinizi devamlı olarak köpeğinizin mamasından aşırdığına şahit oluryorsanız, yapabileceğiniz iki yöntem vardır. Bunlardan ilki besleme saati geldiğinde iki hayvanı birbirinden ayrı odalarda beslemek, ikincisi ise iki hayvanın mama kaselerini birbirinden ayrı noktalara koyarak, kedinin yalnızca kendi mamasına odaklanmasını sağlamaktır.

*Kedinizin köpek maması yemesi oldukça kötü bir fikirdir ancak gözden kaçtığı zamanlarda korkuya kapılmayın. Eser miktarda yemesi onun hayatının tehlikeye atmayacaktır. Ancak uzun vadede tüketmesi, alması gereken tüm besin değerlerinden mahrum bırakacağı için zararla neticelenecektir. Kedinizin sağlığı ve yüksek standartarda yaşam sürmesi adına, kediler için özel olarak formüle edilmiş olan kaliteli mama ile beslenmesine dikkat edip, köpek mamasından olabildiğinde uzak tutmaya çalışın!

Sıkca Sorulan Sorular

Köpeklere sadece kedi maması vermek tehlikeli olduğu gibi, kediler de sadece köpek maması ile yaşayamazlar . Köpek maması yeterli A vitamini ve taurinden yoksundur, kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için iki besin maddesi gerekir. Köpek maması da araşidonik asitten yoksundur ve kedilerin ihtiyaç duyduğu yeterli et-protein seviyelerinden yoksundur.

Hayır, kediler köpek maması diyetinde tutulamaz . Bir kedi uzun süre sadece köpek mamasıyla beslenirse, ölümcül değilse de zararlı sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, bu iki türün farklı beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için köpek maması ve kedi maması formüllerinin farklı besin bileşenlerine sahip olmasıdır.

Yaş köpek maması kedilerin yemesi için güvenlidir . Lezzetlidir ve boğulma tehlikesi oluşturmaz. İçindekiler kediler için zararlı veya toksik hiçbir şey içermez.

Uygun yaş kedi mamasını temin edebilirsiniz.

Kediler veya insanlar için paketlenmiş olsun, kediler ton balığı bağımlısı olabilir.

Kaynak : https://blog.petibom.com/kediler-ton-baligi-yiyebilir-mi/

Hem köpeklerin hem de kedilerin yemesi güvenli olan bazı insan yiyecekleri vardır ve bunlar şunları içerir: Somon. Ekmek. Yumurtalar.

yaş kedi mamaları daha pahalıdır ve kullanımı daha az kolaydır ancak alt idrar yolu hastalığına, kabızlığa yatkın ve aşırı kilolu kedilerde faydalı olabilir . kuru kedi mamaları kedilere kalori sağlamanın çok etkili bir yolu olabilir.

Kaliteli mamaları tercih etmenizde fayda var en iyi kedi mamaları listesi veya yavru kedi için en iyi kedi mamaları listesine  & en iyi yaş kedi mamalarına göz atabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.