Kediler Süt İçebilir mi? Süt vermek zararlı mı?

9 Mayıs 2021
4065
Kediler Süt İçebilir mi? Süt vermek zararlı mı?

Yaygın olarak bilinen bir bilgi de; sütün kediler için iyi olduğudur. Ancak belirtmem gerekiyor ki bu durum düşünülenin aksine yanlış bir yanılgıdan ibarettir. Almaları gereken besin değerlerinin hiçbirini karşılayamamaları bir yana süt ile beslenmeleri mide rahatsızlığı, kramplar ve şiddetli ishal gibi sağlık sorunlarına yol açar. Kedilerin birçoğu inek sütü ile beslendiğinde susuz kalırken yine birçoğu da laktoz intoleransına sahiptir. Aşağıda sütün karşı karşıya bıraktığı tehlikelerden şöyle bahsettik; 

Kedinizi Süt İle Beslemek

süt içen yavru kedi

Yavru bir kediye süt verdiğinizde bayıla bayıla içtiğini görüp, bundan memnun kaldıkları konusuna kanaat getirirsiniz. Ancak durum böyle değil! Eğer bir yavru kedi sahibi iseniz, anne sütünü anımsatan bir yiyecek olan sütü beslenme düzeninin bir parçası haline getirmeyin. Alması gereken besin değerleri sütün içerisine yer almaz.

Çok fazla tüketildiği takdirde asıl yemesi gereken et ürünlerine karşı dahi iştahlarını kapatabilir. Yetersiz kalan bu yiyecek, kedinize bir katkı sağlayamayacağı için çeşitli hastalıklara da davetiye çıkaracaktır. Yetişkin kedilere süt verilmemesinin önerilmesi ise, sindirim sorunları yaşamalarınan kaynaklanmaktadır.

Kedilerde Laktoz İntolerans Durumu

Kedilerin çoğunluğunda laktaz enzimi yoktur bu nedenle sütün içerisine yer alan laktozu sindirmekte zorluk çekerler. Bu laktoz sindirilmediği takdirde, bağırsaklardan da geçemeyerek kan dolaşımına karışamamaktadır. Bu da, ağrılı gazlara ve ishale sebep olan bağırsak bakterilerine duyarlı hale getirir. Süt ile beslediğiniz kediniz devamlı olarak ishal oluyorsa ölümcül bir sonuç ile karşılaşabilirsiniz. Genelde bu olay dehidrasyona yol açar ve sık olarak yavru kedilerde görülür. Süt yerine kedinizin asıl gereksinimi olan su vermelisiniz.

Kediler Sağlık Sorunlarına Rağmen Neden Süt İstiyor?

Kedinize süt verdiğiniz zaman sindirim sistemi sorunları yaşadıklarında bunun sütten kaynaklandığını anlayamazlar. Onlar yalnızca; soğuk ve taze olması, tanıdık bir tada ve kokuya sahip olması, yavru olduğu zamanları hatırlattığı ve su ihtiyaçlarını süt ile karşıladıkları için içmek isterler.

Süt Kedinizde Yağ Yapar mı?

Evcil kediler, sokaktaki kedilere kıyasla daha az haraket etmeye ve daha fazla kilo almaya meğillidirler. Günlük kalori miktarlarının üzerine çıkarlarsa obezite sorunu ile boğuşmak durumunda kalınabilir. O yüzden beslenme düzenine bir de süt eklenirse bu durum kaçınılmaz bir hal alır. Çeşitli hastalıklara yol açtığı gibi bir de şişman kedi sorunları başınıza dert açacak. Bir fincan yağsız süt 91 kalori ederken, bir fincan tam yağlı süt ise 146 kalori etmektedir. Normal bir kilodaki kedi için süt gibi kalorili bir ürünü tüketmesi kilosunda değişime neden olacağı kesin!

Kediler İçin Üretilen Sütlerden Verebilir Miyim?

Evcil hayvan ürünü satan pek çok yerde, kediler için üretilmiş olan sütler de satılmaktadır. Bu sütlerin içerisinde loktoz yoktur veya daha az bulunur. Kediniz için az risk oluştursa da yağ içeriği öteki sütler kadar yüksektir. Zaman zaman kedinize verebilirsiniz ancak günlük alması gereken kaloriyi aşmamaya özen gösterin. Başlı başına bir öğün olarak yararı olmayacağı gibi bu sütü verip mamasından azaltırsanız, ihtiyacı olan besin maddelerini daha az alacağı için hiçbir yararı olmaz.

Bitki Bazlı Sütler Verilebilir Mi?

bitki sütleri

Bir dönem soya sütünün, inek sütüne kıyasla daha iyi geldiği düşünülmüştür. Fakat daha sonra bu durumda şaibeli olarak değerlendirilmeye başlandı. Sütün içerisindeki stachyose ve raffinose şekerleri kedinizin sindirim sisteminde sorunlar meydana getirdiği için artık iyi bir seçenek olmadığı konusunda hem fikir olunmuş durumda. 

* Süt, kediniz için yararlı bir besin maddesi olmadığı gibi aksine tehlikeli durumlar oluşturmaktadır. Kedi ve süt her daim iyi bir ikili olarak düşünülmüş ancak sütlerin sağlıklı olup olmadığı konusu hiç bir zaman akıllara gelmemiştir. Kedinizi süt ile beslemeden önce makalemizi okumuş olmanızı temenni ediyorum..

Sıkca Sorulan Sorular

Ancak bilinenin aksine kedilere süt verilmesi yararlı değil hatta zararlı. Uzmanlar Kulis sayesinde gündeme gelen kedilere süt verilmesi konusunda uyarıyor.

Sütle alınan bu laktozla beslenen diğer mikroorganizmalar aşırı üreyip kedinin ishal olmasına neden olmaktadır.

Yavru kedilere süt vermek tıpkı yetişkin kedilerde olduğu gibi ishale yol açar ve yavru kedilerin bünyesi zayıf olduğundan bu hastalık onların hayatlarını kaybetmelerine dahi sebep olabilir.

laktozsuz sütler de kediler için doğru bir seçim değildir. Bunun temel nedeni de süt içerisindeki yağ miktarının kedilerin beslenmesi için oldukça fazla olmasıdır.

Kediler laktozsuz süt içer mi? sorusunun cevabı eğer formül kediler için hazırlanmışsa evet olarak verilebilir.

kedilere süt verilmesi önerilmemekte, ama mutlaka verilecekse laktozu seyreltmesi amacıyla yarı yarıya sulandırılıp verilmesi önerilmektedir.”

Altı haftalıktan büyük bir kedinin süte ihtiyacı bulunmamaktadır. Kedilere yaşamı boyunca inek sütü verilmesi uygun olmayıp, kedilerin sağlıklarını bozabilmektedir

Kediler , süt ürünlerinde hissedebildikleri ve koklayabildikleri yağlar ve proteinler nedeniyle yoğurt ve süte ilgi duyarlar .

Kediler, kedi sütü, kemik suyu ve sınırlı miktarda elma suyu içebilir .

Hayır, laktoz intoleransı olduğu için ılık süt kediler için güvenli değildir . Yavru kedi ilk haftalarında tüm besin ihtiyaçlarını anne sütünden karşılar.

Kediniz kusmuyorsa veya ishal değilse , az miktarda tam yağlı, yağsız veya laktozsuz süt tüketebilir .

Kedilerin bağırsaklarında laktozu sindirecek bir enzim bulunmuyor. Sütlerin içerisinde bulunan laktoz, kedilerin bağırsaklarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Özellikle yavru kediler görüldüğünde süt verilme fikri oluşabiliyor. Sağlık açısından bakıldığında kedilere süt verilmemesi gerekiyor.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.