Kediler çilek yer mi? Kedilere çilek vermenin artıları ve eksileri

6 Ağustos 2021
1654
Kediler çilek yer mi? Kedilere çilek vermenin artıları ve eksileri

Kedilerde meyve yeme başlığı altında en sık aratılanlardan biri çilektir. Özellikle kediler çilek yer mi sorusu pek çok kedi sahibi tarafından merak edilen konulardan biridir. Bu sorunun cevabını ise evet olarak verebiliriz. Kediler çilek yiyebilir ancak ölçülü bir şekilde verilmeye özen gösterilmelidir. Genel olarak evcil hayvanlara yüksek şekerli besinler verilmez ve bunun sebebi sağlıkları açısından şekerin tehdit edici bir unsur olmasıdır. Eğer kedinize meyve vermek istiyorsanız, şeker oranına dikkat etmeniz ve en doğal meyveleri seçmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Hem kediler hem de insanlar için oldukça lezzetli olan çilek, tadı ile gönüllerde taht kurmasının yanı sıra yaz aylarının en vazgeçilmez meyvesidir. Çilek, yine hem kediler hem de insanlar için vitamin ve mineral bakımından zengin olsa da, genel anlamda çok yararlı bir besin olarak düşünülmez. Ancak ölçülü olarak tüketildiği zaman herhangi bir zarar teşkil etmez. Tüm bu bilgilerin dışında daha detaya inerek, kediler çilek yiyebilir mi veya kediler için çilek yararlı mıdır gibi soruları yanıtlayalım!

Kediler Çilek Yiyebilir mi?

Evet, kediler çilek yiyebilir ancak çilekler dengeli bir diyetin yerini alamaz. Bir kedinin diyetinin bir parçası olmaktan daha çok ek bir tedavi olarak verilmelidir. Ortalama bir kedi, dengeli kedi maması dışında toplam diyetinin sadece %10’unu diğer yiyeceklerden almalıdır. Örnek verecek olursak, bir kedinin diyetinin %10’u olarak çilek yemek, günde yaklaşık 1 yemek kaşığı çilek demektir.

Kediler İçin Çilek Yararlı mıdır?

Çileğe bakan kedi

İnsanlar için çok değerli olan çilek, diğer meyvelere göre daha az kalorilidir. Çileğin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz; C vitamini deposudur, hastalıklara karşı bünyeyi korur, diyet lifi barındırmasından dolayı tok tutar, magnezyum içerir, besleyicidir, folat ve potasyum bakımından zengindir. İnsanlar dışında kediler için de çilek oldukça faydalıdır. Çileğin içerisinde yer alan tüm vitamin ve minerallerden yararlanılır ve sağlık bakımından da fazlasıyla büyük bir artı kazanılmasını sağlar. Burada tek dikkat etmeniz gereken unsur çileğin miktarıdır. Miktarı belirlenmiş ve zaman aralığı saptanmış bir çilek, kediniz için zararlı değil aksine besleyici bir ürün olacaktır.

Öte yandan yapılan bazı araştırmalarda çileğin, yaşlanma ve diğer faktörler nedeniyle hücrelere verilen hasarı tersine çeviren pek çok vitamin, antioksidan ve polifenol içerdiği, düşük hipertansiyon riski ile ilişkili olduğu, sabit bir kan şekeri seviyesinin korunmasına yardımcı olduğu, hayvanların daha iyi beceriler ve mantık için zihinsel yetenek gösterdiği, kansere, kalp hastalığına, diyabete, obeziteye ve nörolojik hastalıklara karşı koruma sağladığı kanıtlanmıştır.

Kediler İçin Çileğin Zararları Nelerdir?

Her meyvede olduğu gibi çilekte de belli bir miktarda şeker vardır. Bu şeker oranı hem hayvanlar hem de insanlar için çok faydalı değildir. Şeker oranı dışında da çileğin herhangi bir zararı yoktur. Alerjik bir durum olmaması ile beraber, çilek miktarının gözetilmesi durumunda tüketilmesinin bir sakıncası yoktur. Alerjisi olan kediler, çilek yedikten sonra artan kaşıntı için gözetim altında olmalılar. Öte yandan çilekler çok fazla şeker içerdiği için, asla diyetinin %10’undan fazlası ile beslenmemelidir. Yüksek şeker barındırdığı için, diyabet ve diğer pek çok sağlık sorunu ile bağlantılı olan obeziteye neden olabilir. Aynı zamanda çilekler, pestisitler ile en çok kirlenen meyvelerden biridir. Pestisit yüzünden çileğe reaksiyon gösteren hayvanlarda zehirlenmeler görülebilir.

Kedilere Çilek Nasıl Verilmelidir?

Çileği yalayan kedi

Kedilerin çilek yemesinde miktarın önemli olduğundan bahsetmiştik. Örneğin, bir porsiyon çileği, bizim tükettiğimiz porsiyonlar ile karıştırmamalısınız. Çünkü bir porsiyon çilek bizler için 10 adetten oluşurken, kediler için yarım çilek anlamını taşır. Yani kedinize en fazla yarım çilek verebilirsiniz. Daha fazlasını verirseniz, kediniz kusabilir ya da insülin seviyesinden dolayı böbrekleri kalıcı hasara uğrayabilir. Bu yüzden çileğin miktarı konusunda büyük bir hassasiyet göstermelisiniz.

Genelde kedinizi çilek yerken izlemesi keyifli olsa da, çilek kedinize sık sık verilmesi gereken bir besin değildir. Hatta bu durum sadece çilek için değil, aynı zamanda diğer meyveler için de geçerlidir. Kediniz istese de, yarım porsiyondan daha fazlasını asla vermemelisiniz. Özellikle çilek gibi şeker oranı yüksek bir meyveyi kedinize vermek istiyorsanız, mutlaka ilk olarak veteriner hekiminize danışmalısınız. Öte yandan kedinize çilek vermeden önce çileği iyice yıkayın ve kurutun. Ardından yapraklarını temizleyin ve minik küpler haline getirdikten sonra kedinize verin. Çileği bu şekilde bölmek, hem daha rahat yemesini sağlar hem de boğulma riskini azaltır.

Kediye Ne Sıklıkla Çilek Verilir?

Kediler için çilek sürekli tüketilmesi gereken bir besin değildir ve önemli bir sağlık sorunu teşkil etmez. Tek dikkat edilmesi gereken şey porsiyonunun ölçülü olmasıdır. Örneğin ölçünün yarım (1/2) çilek dilimini geçmemesi gerekmektedir. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi çileğin fazlası oldukça zararlıdır. Aynı zamanda kedinize yarım porsiyon olarak verdiğiniz çileğin, sıklıkla tüketilmemesi gerektiğine de özen göstermelisiniz. Eğer kediniz diyetteyse, bu diyet listesine çilek eklenmemelidir. Eklense bile haftada bir ya da iki haftada bir olacak şekilde verilmelidir. Normal şekilde beslenen kediler ise, 4 – 5 günde bir çilek yiyebilirler. Son olarak kediniz çilek yedikten sonra, kusar ya da dışkılamada bir sorun yaşarsa kesinlikle veterinere gitmelisiniz.

Kedilere Kaç Çilek Verilmelidir?

Çileği tadan kedi

Aşırı olan her şey sağlığa zarar verdiği için, bu yüzden ölçülü olmakta fayda var. Çilekler şeker, temel besin maddeleri ve lif içerir ve çok fazla lif tüketmek kabızlık ve ishale neden olabilir. Kedinizin bu hastalıklara maruz kalmaması için günde yarım ya da bir çilek vermeniz yeterlidir. Bu miktar kesinlikle aşılmamalıdır. Eğer kediniz daha fazlasını isterse, bir ya da iki ısırık büyüklüğünde parça verebilirsiniz.

Kediler Çilek Sever mi?

İnsanlar çileği tatlılığı ile severler ancak kediler tatlı şeylerin tadını alamazlar, çünkü tatlı tat alıcıları yoktur. Bazı kedilere ekşilik ve doku çekici gelirken, bazı kedilere ise çekici gelmeyebilir. Kedi sahipleri, mide rahatsızlığı belirtileri göstermediği takdirde ve yediklerinin %90’ı iyi dengelenmiş bir mamaysa, kedilerine günlük olarak çilek verebilirler. Eğer kedinizde herhangi bir kilo artışı olursa, bunu dikkate almalı ve daha düşük şekerli mamalar yedirmelisiniz.

Kedilere Çilek Vermenin Artıları ve Eksileri

Çilek yiyen kedi

Artıları;

  • Yaşlanma sürecini yavaşlatır
  • Yeni hücreler oluşturur
  • Sağlıklı büyümeyi teşvik eder
  • Hastalıklardan korur
  • Sinir sistemini iyileştirir
  • Görmeyi iyileştirir
  • İyileşmeyi teşvik eder
  • Uygun oranda büyümeye yardımcı olur

Eksileri;

  • Gastrointestinal sıkıntı
  • Alerjik reaksiyonlar
  • İshal
  • Diyabet
  • Diş çürüğü

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler çilek yapraklarını yiyebilir mi?

Çilek ve yaprakları kediler için zehirli değildir ancak çileği sapları ve yaprakları ile tüketmek, kusma gibi mide – bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu yüzden kedinizin çilek yaprakları yediğini görürseniz, rahatsızlık belirtileri açısından mutlaka kedinizi gözlemlemeniz gerekmektedir.

Kediler çilekli yoğurt yiyebilir mi?

Yoğurt kedilere yedirilebilir ancak mide rahatsızlığının yaygın bir sonuç olduğunu bilmelisiniz. Süt, peynir ve yoğurt gibi ürünler, kedilerde laktozu parçalayacak fazla enzim olmadığı için kusma ve ishal gibi mide rahatsızlıklarına yol açabilirler. Sade yoğurtta şeker içeriği oldukça düşük olduğu için kedinize çilekli yoğurt ya da aromalı yoğurt yerine sade yoğurt verebilirsiniz. Çünkü kedilerin diyetlerinde fazladan şekere ihtiyaç yoktur. Çilekli yoğurt ve sade yoğurt arasındaki fark, ksilitol içeriğidir. Ksilitol ise, şeker yerine yapay bir tatlandırıcıdır.

Kediler çilekli dondurma yiyebilir mi?

Dondurmanın da bir süt ürünü olduğunu belirterek, laktozu parçalayacak bir enzimin olmamasından dolayı kedilerin çilekli dondurma yedikten sonra gastrointestinal rahatsızlığı yaşayabileceğini ekleyelim. Dondurma yüksek miktarda yağ ve şeker içerir ve yağ oranı yüksek yiyecekler çok fazla tüketilirse, mide rahatsızlığı dışında obezite, pankreas ve diyabet gibi rahatsızlıklara yol açar. Çilekli dondurma kediler için toksik değildir ancak kedinin midesini rahatsız edebilir.

Kediler çilek reçeli yiyebilir mi?

Tatlı tat alıcısı olmadığı için, kedilerin çilek reçelinden hoşlanmaları pek mümkün değildir. Bu şekerli ya da tatlı yiyecekleri tadamadıkları ve sevmedikleri anlamını taşır. Öte yandan kediniz çilek reçeli ya da diğer şekerli yiyecekleri neden yediğinizi merak ettiği için, onu yemek isteyebilir. Kediniz çilek reçelinden hoşlanıyor gibi olsa da, bu konuda oldukça dikkat etmelisiniz. Aşırı şeker tüketimi, kediniz için zararlı olacaktır. Şekerin, kilo alımına, diyabete ve diğer sağlık sorunlarına yol açmasına rağmen kediler için büyük zararı yoktur. Aynı zamanda şunu belirtmeliyiz ki çilek reçeli, çileklerin kendisinden çok daha fazla şeker içerir. Çilek reçelinin kediler ve diğer hayvanlar için toksik olan yapay bir tatlandırıcı ksilitol içermediğini de mutlaka kontrol etmelisiniz.

Kediler çilekli jöle yiyebilir mi?

Tıpkı çilek reçelinde olduğu gibi, kedilerin aşırı şeker tüketiminden kaçınması gerektiği için çilekli jöle tüketmemeleri gerekir. Ancak yine de vermek isterseniz, çok küçük oranlarda çilekli jöle ile besleyebilirsiniz.

Kediler olgunlaşmamış çilek yiyebilir mi?

Olgunlaşmamış çilekler acı ve ekşidir ancak kedilerin ekşi ya da acı algıları olmadığı için bu çilekleri yemeleri mümkündür.

Kediler çilekli elma püresi yiyebilir mi?

Hiçbir kedi çilekli elma püresi yiyemez. Elma püresi kediler için tehlikeli olmasa da, kesinlikle hiçbir faydası yoktur. Kediler etobur oldukları için yemeklerinde karbonhidrata ihtiyaç duymazlar. Diyetlerinde ise yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyarlar.  Elma püresi, vitamin ve lif içerir ve bu yüzden kediniz için yüksek proteinli bir atıştırmalık daha güvenli bir seçenek olacaktır.

Kediler çilekli kek yiyebilir mi?

Kediler çilekli kek yiyemez. Çünkü çilekli kekin içeriği kedilerin sindirim sistemine zarar verir. Kediniz her ne kadar da yemek için ısrarcı olsa da, meyveli kek, puding ya da turta gibi ürünleri vermemelisiniz. Üstelik kuru üzüm ya da kuş üzümü gibi besinler her ne kadar pişirilse de, kediler için zehirlidir.

Çilekler kedilerde kabızlığı tedavi edilebilir mi?

Bazı beslenme uzmanları, çileklerin lifle dolu oldukları için kabızlığa iyi geldiğini söylüyor. Ancak kedinizin kabızlık yaşandığından endişeleniyorsanız, ilk olarak veterinere gitmeniz gerekmektedir.

**Not: Kedinize vermek için bir meyve arayışındaysanız, çilek dışında elma, yaban mersini ve kavun gibi hem besleyici hem de lezzetli olan bu meyveleri tercih edebilirsiniz. Böylece kedinize lifli gıdalar tükettirmiş ve eğer kediniz zayıflama sürecindeyse bu döneme destekte sağlamış olacaksınız. Ayrıca aşağıdaki yazılarımızı da gözden geçirerek kedilerin ne yiyip ne yiyemediğini öğrenebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.