Patili bir aile üyesine sahip olduğumuzda ona özel eşyalara ihtiyaç duyarız. Bunlardan bazıları kedimiz eve gelmeden önce yerini almalıdır. Böylece evdeki huzurlu ortam çok çabuk oluşturulabilir ve eğitime hızlı bir giriş yapabiliriz. Sağlıklı ve mutlu bir kedi için beslenme ve temizlik gibi önemli sorumlulukları düzenli olarak yerine getirmeliyiz. Beslenme için mama seçimi gibi zorluklar aşıldığında sıra temizliğe geçer ve burada işin büyük kısmı bize aittir. Çünkü zeki kediler kendilerini yalayarak tertemiz yaparlar. Bizler de onların kullandıkları eşyaları temizlemeyi üstleniriz. Ne yazık ki burada en zor olan şey kedi tuvaletidir. Kedi tuvaleti nasıl temizlenir sorusunun yanıtını çekinceler ile araştırırız. Oysaki en zor olan kısım dahi zamanla kolaylaşır ve tecrübe ile üstesinden hızlı ve en iyi şekilde gelinebilir.
İçindekiler
Bir kedinin tuvaletini nasıl temizleyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Cevap basit, ancak dikkate alınması gereken birkaç önemli faktör var. Kedinizin tuvaletini temizlemeye başlamadan önce, önce onu dışarı boşaltmalısınız. Elbette bu haftalık temizlik için geçerli. Günlük temizlikte topaklanan kumlar alınmalıdır. Haftalık temizlikte kap boşaldığında, kalan çöpleri veya sabun kalıntılarını gidererek iyice temizlemelisiniz. Temizlik sonrası bir diğer önemli aşama kurutmadır. Bunu yapmak için bir havlu kullanabilir veya kum kabını güneşli bir günde dışarıda bırakabilirsiniz.
Sizin ve kedinizin sağlığı için eldiven takmanız ve ellerinizi iyice yıkamanız önemlidir. Hamileyseniz veya bağışıklık sisteminiz zayıfsa toz maskesi takmalı ve koruyucu eldiven kullanmalısınız. Sağlıklı bir yetişkin değilseniz, kedinizin tuvaletini temizlemek için başka birinden destek almalısınız.
Kedinizin kum kabını temizlemeye başlamadan önce ne yaptığınızı bildiğinizden emin olmalısınız. Topaklanan kedi kumu kullanıyorsanız, katı atıkları çıkarmak için alt kısmı kepçeyle almalısınız. Topaklanmayan kedi kumu kullanıyorsanız, kumu daha sık değiştirmek isteyeceksiniz. Çünkü topaklanmayan kedi kumlarının temizliği ancak kumu yenileme ile olabilir. Topaklanan kedi kumunun ömrü daha uzundur. Ancak her iki durumda da toksik olmayan bir ürün kullanmak önemlidir. Seçim yapmakta zorluk çekenler en iyi kedi kumları listemize göz atabilir.
Kedinizin tuvaletini temizlemenin ilk adımı, içini iyice temizlemektir. İşiniz bittiğinde, kalan kokuların giderilebilmesi için kum kabını dışarıya koymalısınız. Ardından, kedinizin temizlik için ihtiyaç duyacağınız alet ve malzemeleri hazırlayın. Bunlar;
Kedi tuvalet temizliği günlük v e haftalık olarak yapılmalıdır. Haftalık temizlik daha kapsamlı olmalıdır. Günlük temizlik ihmal edilirse kedi kumu kullanımı artacaktır. Kedi kumu ne kadar gider sorusunun yanıtı günlük temizlik ile bağlantılıdır.
Patili dostlarımız oldukça temiz canlılardır ve kirli kum kabını gördüklerinde tuvalet ihtiyaçlarını farklı alanlara yapabilirler. Bu onların uyarı ve protesto şeklidir. Bir kez farklı yer yaptıktan sonra da aynı yere yapmaya devam ederler. Bu nedenle günlük temizlik oldukça önemlidir. Bu sayede kum kullanımından da tasarruf edeceğinizi belirtmek isteriz.
Kedi kokusu oldukça zordur. Kokuyla savaşmak için doğanın bize sunduğu mucizeleri kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, kediler birçok ticari ürünün güçlü kokusundan hoşlanmazlar. Bu yüzden evinizin mis gibi kokmasını istiyorsanız kedi parfümü gibi ürünler kullanmalısınız. Bazı kedi kumlarının parfümlü olduğunu da belirtmek isteriz. Kediniz kumu patileri ile hareket ettirdikçe evin içerisi mis gibi kokuyor.
Ayrıca kum kabını boşaltarak ılık suya batırarak da temizleyebilirsiniz. Bu yöntem kiri ve kokuyu gidermeyecek olsa da, kum kabını toksik kalıntı bırakmadan temizleyecek ve tazeleyecektir. Ayrıca amonyak, ağartıcı veya diğer aşındırıcı maddeler içeren her türlü ürünü kullanmaktan da kaçınmalısınız. Hidrojen peroksit veya sirke, bakteri ve kokuları gidermek için etkili seçeneklerdir.
Hamile veya emziren kişiler, kum kabını temizlemeye çalışmadan önce doktorlarına danışmalıdır. Herhangi bir bakteriden korunmak için eldiven veya toz maskesi takmak önemlidir. Kabı kendiniz temizlemeniz gerekiyorsa, tek kullanımlık lastik eldiven giymeniz ve sonrasında ellerinizi iyice yıkamanız önerilir. Temizlikteki en önemli sır ise kum kabı altına kabartma tozu da serpmektir. Bu yöntem, kedinizin temiz ve kokusuz bir yuvaya sahip olmasını sağlayacaktır.
Kedinizi sağlıklı ve mutlu tutmanın en önemli adımlarından biri kedi kumunu haftalık olarak temizlemektir. Bir çocuk bekliyorsanız veya emziriyorsanız, patili dostunuzun atığı bebeğiniz için zararlı olabileceğinden, onu sizin için temizlemesi için başka birinden destek almalısınız.
Kedi tuvaleti temizliğinde daima tek kullanımlık lastik eldiven giyin ve sonrasında ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun. Kedinizin tuvaletini temizlemek, döşemeniz ve mobilyalarınız da dahil olmak üzere eviniz için temiz ve güvenli kalmasını sağlayacaktır. Kumların etrafa dağılması ve ortamın kötü kokmasını engellemiş olacaksınız.
Haftalık kum kabı temizliği biraz daha uzun sürecektir. Ancak tertemiz olmasını sağlayacağından içiniz de rahat edecektir. Temiz ortam sağlıklı bir dost için gereklidir. Bir kedinin kum kabını temizlemenin en önemli kısmı mikroplardan kaçınmak ve onu düzenli olarak temiz tutmaktır. Kediler kirli bir tuvaleti kullanmayı sevmezler ve çok kötü kokan bir kum kabı onları ihtiyaçlarını karşılamaları için evin diğer alanlarına götürür. Ayrıca hastalıklardan da kaçınmak isteyeceksiniz. Kedinizin tuvalet kabını temiz tutmak aynı zamanda idrar problemlerini, bakteriyel enfeksiyonları ve salmonellayı önlemeye yardımcı olacaktır.
Evinizdeki kedilerin büyüklüğüne ve sayısına bağlı olarak, kedinizin kum kabını haftada sadece bir kez temizlemeniz gerekebilir. Bununla birlikte, kediniz sık sık idrara çıkıyorsa, onu daha sık temizlemek isteyebilirsiniz.
Tuvaleti tamamen temizlemek için yeni bir astara yani poşete ve taze kuma ihtiyacınız olacak. Ne sıklıkta temizlemeniz gerektiği ne tür bir kum kabı kullandığınıza da bağlıdır.
Kedi tuvaleti ile ilgili sorunları önlemenin en iyi yolu, kabı kimseyi rahatsız etmeyeceğinden emin olabileceği bir yere koymaktır. Hem patili dost rahatça ihtiyacını giderebilmeli hem de kimse görüntüden ya da kokudan rahatsız olmamalıdır . Bazı kedilerin uygunsuz yerlere idrar yapma eğilimi olabilir. Böyle bir durumda, o konuma yüksek kenarlı bir kum kabı yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Yüksek kenarlı bir tuvalet bu sorunu etkili bir şekilde ortadan kaldırabilir ve idrarı kabının içinde tutabilir. Kediniz uygunsuz yerlere tuvaletini yapmaya meyilli değilse, mama kabını rahatsız edilmeyeceği bir yere yerleştirmeyi de deneyebilirsiniz.
Ne tür kum alacağınızdan emin değilseniz, topaklanan almayı denemenizi tavsiye ederiz. Kediniz kullandığınız kumun kokusundan hoşlanmayabilir. Kedileriniz için çok kokuluysa, kokusuz olan başka bir ürün alabilirsiniz. Bu işe yaramazsa, bir kedi parfümü kullanmayı deneyebilirsiniz. Birçok petshop, hoş olmayan kokuları etkisiz hale getirecek enzimatik temizleyiciler satmaktadır.
Kendi tuvalet temizliğimiz gibi patili dostlarımızın ki de önemlidir. Onlar temiz canlılardır ve kirli bir alana ihtiyaçlarını gidermek istemezler. Sağlıklarını tehlikeye atmamak, evimizi de aynı zamanda temiz tutmak için düzenli kedi tuvaleti temizliği yapılması gerekir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar