Kediler neden göz kırpar?

18 Mayıs 2021
4465
Kediler neden göz kırpar?

Kediler bazen sahiplerine veya gördükleri kişilere karşı göz kırpmaktadırlar. Peki, kediler neden gözlerini kırpar veya kedilerde göz kırpması normal bir davranış mıdır hatta daha da önemlisi bu bir sağlık sorunu mudur?

Endişelenmenize gerek yok. Kedilerde göz kırpması onların doğasında olan normal bir davranıştır. Genellikle kedi öpücüğü olarak da adlandırılan göz kırpması, aslında kedinizin gözleri ne kadar açık kaldığıyla ilişkili, onun herhangi bir şey yaptığı sıradaki davranışı hakkında pek çok bilgiyi sizlere vermektedir. Ayrıca bu durum, diğer kediler ve kedi sahipleri tarafından onlarda bu davranışın meydana gelmesine de neden olabilir. Zira, farklı kedi veya kişilere karşı yapılan bu davranış, esasında onlardaki duyguyu tam olarak dışa yansıtmasıyla bağlantılıdır. Evet, kedilerin göz kırpması duygularının dışavurumudur.

Kedilerin Gözlerini Yavaş Bir Şekilde Kırpması Ne Anlama Gelmektedir?

Kedilerin davranışlarını ve ne demek istediklerini en iyi gözlerinden anlayabilirsiniz. Minik dostunuzun bazı zamanlar tek gözünü veya iki gözünü kırparak size selam verdiğini görmüşsünüzdür. Bu davranış çoğu insan tarafından, bir anlamı olmayan, tesadüfî bir hareket olarak algılanmaktadır. Ancak, bu tam olarak yanlış bir düşüncedir. Kedilerin size göz kırpması pek çok anlam taşıyabilmektedir. Peki, kedilerde göz kırpma hareketi tam olarak ne anlama gelmektedir?

Kedilerde görülen yavaşça göz kırpma eylemi, sizinle olmaktan çok mutlu olduğunu ya da kendini oldukça rahat hissettiğini göstermektedir. Eğer böyle bir hareket sergileyen kediniz varsa, çok şanslısınız demektir. Çünkü bu hareket sizi çok sevdiğinin bir göstergesi olabilir. Ayrıca kedilerde göz kırpması onların öpücüğü anlamı da taşımaktadır. Kediler sahiplerine sevgi göstermek ve teşekkür etmek istediklerinde kendilerince bu yolu kullanırlar. Kediniz sakin bir durumda size bakıyorken, ona doğru yönelip yaklaştığınız esnada yavaş bir şekilde gözlerinizi kırptığınızda, kedinizin de sizin yaptığınız harekete karşılık aynı şekilde gözlerini kırptığına şahit olabilirsiniz. Bu durum, kedinizin size öpücük atıyor olduğu anlamını taşır.

Kedilerin Gözleri İnsanlara Neler Anlatır?

Kedilerin Gözleri İnsanlara Neler Anlatmaktadır?

Konu kedilerimiz olduğunda pek çok davranış aklımıza gelebilmektedir. Miyavlamalar, mırıldanmalar, kuyruklarını hızlı bir şekilde sallaması ve göz kırpması gibi davranışlarla insanlara bir takım mesajlar vermektedirler. Bu mesajlar bazen “merhaba”, bazen “buradan gidelim”, bazen de “sarılmak istiyorum” anlamı taşımaktadır.

Kediler, gözleri ile konuşmaktadır. Kedilerin baktıkları yönler, size ilgilendiği konular hakkında bilgi vermektedir. Ancak kedilerin bakışları değişkenlik gösterir. Bazen bir nesneye veya varlığa odaklanmış bir şekilde ve yoğun olarak bakarken, bazen de gelişi güzel bakışlar atabilmektedirler. Eğer kediniz size gözlerini kırpmadan bakıyorsa, size bir şey anlatmak istiyordur ya da size kızdığının bir göstergesi olabilir. İki seçenekte ihtimaller arasındadır. Kedilerde karşılaştığınız sert bir bakış ve bununla birlikte esnemiş bir vücut hareketi, saldırganlık davranışı anlamına gelebilmektedir. Ama bazen aynı duruş ve bakış gözlenen kedilerde, mırıldanmaların da eşlik etmesi ile sevginizi veya başka bir ilgi istiyor anlamı da taşıyabilmektedir.

Kedilerin anlatmak istediği şeyler genellikle göz kapaklarının duruşuyla ve gözlerinin boyutu ile anlaşılabilir. Bu bakışlar bazen çok güçlü olabilmektedir. Söylemek istedikleri şeyleri, gözlerini kullanarak ve bazı vücut hareketlerini kullanarak pekiştirmektedirler. Peki, bu vücut hareketleri nelerdir? Genellikle kulak pozisyonları, kuyruk sallamaları ve tüylerini kabartarak sizlere mesaj veriyor olabilir. Kedilerin gözlerinin şekilleri de bizlere çok şey anlatır. Bu göz şekillerinin ne olduğu ve ne anlama geldiğini bilmeniz, kediniz hakkında birçok konuda fikir sahibi olmanızı sağlar. Yazımızın devamında kedilerin göz şekillerine bakarak neler söylemek istedikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kedilerin duygularını yansıtan göz hareketlerinin bazı anlamları aşağıdaki gibidir…

Kedilerde Görülen “Gözlerini Fal Taşı Gibi Açmak” Ne Anlama Gelmektedir?

Bütün kedilerin renk konusunda, görüş açılarının zayıf olduğu bilinmektedir. Bu nedenden ötürü bütün renkleri bulanık görmektedirler hatta sizi bile bazen bulanık görebilirler. Bu göz bulanıklığı yalnızca kedilerin atlama mesafesi içerisinden netlik kazanmaktadır. Sonuç olarak, bir nesne veya canlı, kedinizin av mesafesine girmesi durumunda, gözlerini kolay bir şekilde odaklayarak, avını net bir şekilde görebilir. Eğer ki bir kedi, gözlerini fal taşı gibi açma davranışında bulunuyorsa ve siz de bunu gözlemlediyseniz, etrafına dikkatlice bakmalısınız. Çünkü etrafında muhtemelen bir nesnenin, bir farenin, bir sineğin ya da bir kuşun varlığı söz konusu olabilir. Bu davranış kediniz için bu varlıkların oldukça dikkat çekici olduğu anlamına gelmektedir. Bunlara ek olarak kedinizin dikkatini çekebilen nesneler, parmaklarınız veya boynunuza takıp, salladığınız kolyeler de olabilmektedir. Kediler yoğun bir şekilde gözlerini odakladığı zaman, sıradaki adım ise gözlemlediği avına atılma sürecidir. Bu sebepten, kedinizin dikkatini çeken eğer ki sizseniz, bu aşamada dikkatli olmanız tavsiye edilmektedir.

Korkmuş Kedi

Kedilerde Görülen Göz Bebeklerinin Çizgi Olması Ne Anlama Gelmektedir?

Kedilerin doğaları gereği göz bebekleri ışığa son derece duyarlıdır. Bu durum onların insanlardan farklı olarak, gece görüşlerinde daha iyi görmelerini ve daha iyi avlanmalarını sağlamaktadır. Kedilerde görülen göz bebeklerinin çizgi olması durumu ya da göz bebeklerinin büyümesi, ortam ışığının aydınlık derecesine bağlı olduğuyla ilgilidir. Bu durum insanlarda da aynı şekilde olmaktadır. Yani çizgi olan göz bebekleri, ışığın aydınlık derecesinin fazla olduğunu ifade etmektedir. Fakat bu durum kedilerde, duygulara yansıması ile farklılık göstermektedir. Peki, bu nasıl bir farklılık?

Kedinizin bulunduğu ortamda yeterince ışık olmasına rağmen, göz bebeklerinin çizgi halini almaması ya da göz bebeklerinin büyük olması durumunda dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü kediniz böyle durumlarda oldukça kızgın olabilir. Kızgınlığına sebep olan avlanacağı ama bunu başaramadığı bir nesne ya da herhangi bir durumun varlığı da olabilmektedir.

Kedilerde Görülen Göz Kapaklarının Kısık ya da Sarkık Olması Ne Anlama Gelmektedir?

Çok fazla ışığa maruz kalan kedilerin göz bebeklerinin küçülerek, dikey bir çizgi şeklini aldığından yukarıda bahsetmiştik. Kediler, gözlerini bu yöntemle korumaktadırlar. Aynı durum, kedilerde göz kapaklarının kısık ya da sarkık olması için de geçerlidir. Kediler bu göz hareketlerini aşırı ışığa maruz kaldıklarında, gözlerini korumak için aldıkları bir önlem olarak yapmaktadırlar. Burada çoğu insanın düşündüğü yanlış bir bilgi vardır. Bu göz hareketinin kedilerde sadece uykulu ya da tembel olduklarında ortaya çıktığı düşünülmektedir. Ancak bu durum sadece bunlara bağlı olarak gerçekleşmez. Eğer siz de kedinizde böyle bir hareket gözlemlersiniz, bu duruma aşırı ışığın neden olduğunu bilebilirsiniz.

Kedi Bakışı

Kedilerde Görülen Gözlerini Dikip Karşısındakine Bakma Davranışı Ne Anlama Gelmektedir?

Bütün kedi sahipleri bu durumla mutlaka karşılaşmışlardır. Bazen kediler karşınıza geçerek, gözlerini dikip dakikalarca sizi izleyebilmektedir. Bu durum sizi oldukça meraklandırmaya başlayabilir, neden size öyle baktığını sorgulayabilirsiniz. Kedinize karşılık vererek, siz de aynı şekilde gözlerinizi dikip baktığınızda, onun rahatsız olup, ortamdan uzaklaştığını fark edebilirsiniz. Peki, kedilerde görülen gözlerini dikip karşısındakine bakma durumu ne anlama gelmektedir?

Kediler böyle bir göz hareketini avlarına karşı bakarken ya da kendisini rahatsız eden nesnelere karşı bir güç gösterisi olarak kullanmaktadır. Öncelikle, bir yere geçip kendisini rahatsız eden nesneleri dikkatli bir şekilde incelerler. Daha sonra dik bakışları ile ya o nesneleri veya varlıkları bulunduğu ortamdan kaçırabilir ya da kaçmaması durumunda onlara karşı bir atak yapabilirler. Eğer ki kedinizin gözlerini diktiği kişi sizseniz, muhtemelen bulunduğunuz yerden rahatsız olmuştur ve oradan gitmenizi istiyor olabilir.

Kedinizin zaman zaman gözlerini dikip size baktığı günler oluyor mu? Göz bebekleri nasıl bir hal alıyor? Kedinizle olan bakışmalarınızda fark ettiğiniz farklılıkları aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Erhan
Ağu 24, 2022 / 15:57

Çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim.


Öylesine biri
Oca 29, 2023 / 16:34

Sokaktan geçerken hep gördüğüm o kediyi severim ordan yine o kedi yavaşça bana göz kırptı kedileri hayvanları çok severim daha doğrusu hayvanları


Eylül
Ara 25, 2023 / 23:20

Çok yararlı oldu artık kedimi sizin sayenizde anlaya bilicem ve daha orta okul olduğum için kedime karşı meraklıyım 4 yıldır kedimle beraberiz ama hiç bunlar aklıma gelmemişti bu bilgiler için teşekkürler 🥰❤️👌👍🐈🐱