Kediler kıskanır mı? Kıskançlık Belirtileri ve Çözüm Yolları

19 Haziran 2021
2424
Kediler kıskanır mı? Kıskançlık Belirtileri ve Çözüm Yolları

Kediler kıskanç mıdır? Eğer öyleyse kediler de kıskançlık nasıl çözülür? İnsanlar gibi kedilerin de farklı kişilik özellikleri vardır. Bunlardan biri kıskançlık ya da en azından kıskançlık gibi görünen bir özelliktir. Esasen, ister favori bir oyuncak olsun, isterse fazladan mama olsun istediğini elde etmek için kediniz muhtemelen bazı agresif, rekabetçi veya hiyerarşik eğilimler sergileyebilir.

Kıskanç kediler genellikle ilgi ister ve soğukkanlı bir kediye göre daha sırnaşıklardır. Bu durum biraz sinir bozucu olsa da, kıskançlığı engelleyebilmek için atabileceğiniz bazı adımlar vardır. Bu adımların anahtarı, kedinizin neden böyle hissettiğini keşfetmeye çalışmaktır. Gelin kediler kıskanç mıdır ve bu problem nasıl çözülür, hep birlikte görelim:

Kediler neden kıskanır?

Bazı insanlar gibi kediler de dışlandıklarını hissettiklerinde veya çevreleri büyük ölçüde ya da aniden değiştiğinde kıskançlık sergileyebilirler. Peki, kediler neden kıskanır? Kıskançlık, herhangi bir olay tarafından tetiklenebilir:

Bir nesneye, kişiye veya başka bir hayvana daha fazla ilgi gösterildiğinde, bazı kediler kıskançlık belirtileri gösterebilir. Bu, özellikle kedinizle oyun oynamanız gereken zamanı başka bir şeyle ilgilenerek geçirdiğinizde geçerlidir.

Yeni doğmuş bir bebek veya evcil hayvan gibi yeni bir aile üyesinin eve gelişi kedilerde kıskançlığı tetikleyebilir. Cep telefonunuz, bilgisayarınız, video oyunu veya hobi gibi basit şeyler de tetikleyici olabilir.

Özellikle yavru bir kedi, eğer yeterince sosyalleşemediyse, bu kedinin size bağımlı hale gelmesine ve zaman zaman kıskançlık belirtileri göstermesine neden olabilir. Kedinizin beslenme programı da dahil olmak üzere günlük rutinde ani bir değişiklik, kıskançlık gibi davranışsal sorunları ortaya çıkarabilir.

Bir kedi başka bir evcil hayvan tarafından tehdit edildiğini hissediyorsa, kişisel alan, yatak veya diğer eşyaların eksikliği de kıskanç davranışı tetikleyebilir. Daha fazlası için mutlaka okuyun: Yetişkin kedi ile misafir yavru kedi birbirine nasıl alışır?

Kedilerde kıskançlık

Kedilerde kıskançlık belirtileri

Tipik “kıskançlık” davranışları arasında tıslama, hırlama ve kedinin kıskandığı nesneye, örneğin cep telefonununuz elinizdeyken ona vurma gibi davranışlar vardır. Kıskanç kediler kişisel alanınıza da müdahale edebilirler. Siz sevgilinizle otururken kucağınıza oturmaya çalışabilirler.

Kıskanç bir kedi daha da agresif olabilir ve sizi tırmalamaya veya ısırmaya başlayabilir. Bu sorun mobilyaları, perdeleri ve diğer eşyaları parçalamak veya tırmıklamak gibi yıkıcı davranışlara da yol açabilir. Bardak, sürahi veya saksı gibi bir tezgah ya da masa üzerinde bulunan nesneler de sık sık devrilip, kırılabilir.

Bazı durumlarda, kediler bir noktaya değinmek için kum kabının dışına idrar yapmaya başlayabilir. İdrar püskürtme durumu, kedi sahipleri için en sorunlu ve sinir bozucu davranışlardan biridir. Bu sadece kedinizde bir sorun olduğunun bir işareti değildir, aynı zamanda kokunun temizlenmesi ve ortadan kaldırılması zordur.

Bu koku da aynı noktanın kedinizin idrar püskürtmesiyle sürekli işaretlenmesine yol açabilir. Bu sorunu çözmek için mutlaka okuyun: Kedi idrar kokusu nasıl giderilir? Bazı kediler, duvarlara ve kapı gibi diğer dikey yüzeylere idrar püskürtebilirler. Ayrıca kum kabının dışında herhangi bir noktaya çömelerek de dışkılayabilirler.

Bu noktalar, kanepeler veya plastik torbalar gibi rastgele eşyalar veya kıskandıkları herhangi bir nesne olabilir. Bazen hedef, kıskandıkları başka bir hayvan veya kişinin düzenli olarak kullandığı bir nesne olabilir. Örneğin, kediniz yeni evcil köpeğinizi kıskanıyorsa, köpeğinizin yatağına idrarını püskürtebilir.

Kıskanç kedi

Kedilerde kıskançlığın önüne nasıl geçilir?               

Bir kedide kıskançlığı yönetmek veya önlemek zor olabilir, ancak istenmeyen davranışları ortadan kaldırmak veya azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

Tetikleyiciyi belirleyin

Yapmanız gereken ilk şey, bu davranışları tam olarak neyin tetiklediğini belirlemektir. Kıskançlığın nedenini anladıktan sonra bu sorunu çözebilirsiniz. Kendinize evinizde nelerin değiştiğini, kedinizin hangi değişime ayak uydurup uyduramadığını sorun:

  • Eve yeni biri mi taşındı?
  • Yakın zamanda eve yeni bir bebek veya evcil hayvan getirdiniz mi?
  • Daha önce yapmadığınız bir şeyi yapmak için daha fazla zaman harcıyor musunuz?
  • Kedinizin evdeki favori noktalarından mahrum mu bırakıldı?

Kedinizle daha fazla zaman geçirin

Kedinizdeki kıskançlığı azaltmanın en kolay yolu, onunla daha fazla zaman geçirmektir. Ekstra dikkat genellikle kötü davranışı engelleyebilir ve bunu yapmanın birçok yolu vardır:

  • Kedinizle oynayabileceğiniz tüylü değnekler ve lazer işaretçiler gibi birkaç etkileşimli oyuncak satın alın.
  • Eve geldiğinizde veya boş bir anınız olduğunda kedinizle oyunlar oynayıp, özel zaman geçirin.
  • Kanepede veya yatakta kedinizle kucaklaşın ve birkaç dakika boyunca tüm dikkatinizi ona verin.
  • Uslu davrandığı takdirde kedinize ödül maması vererek onu sevindirin.

Kedinize kişisel bir alan yaratın

Birçok kedi kendi kişisel alanlarının olmasını ister ve bu alanları gerçek anlamda benimseyip, sever. Kedinizi yeni bir aile üyesiyle tanıştırdıysanız, ister insan ister hayvan olsun, yanlışlıkla kedinizin yerleşik alanını meşgul etmiş olabilirsiniz. Bunu düzeltmek için kedinize tekrar kendi yeri diyebileceği bir alan verin.

Bu, yeni evcil hayvanın mama ve su kaplarını başka bir odaya taşımak veya kedinize rahatsız edilmeden izleyebileceği yeni bir alan vermek anlamına gelebilir. Kedinizin en sevdiği oyuncakları, yeni gelen evcil hayvana vermediğinizden emin olun.

Evde yeni biri olduğunda, kişisel eşyalarını kedinizin daha önce sahiplendiği yerlerden uzak tutmaya çalışın. Bu kişinin, o yerin içinde veya yakınında kediyle etkileşime girmesine de yardımcı olabilir.

Kedilerde kıskançlık

Kedinize kabul etmeyi yani kabullenmeyi öğretin

Kedinizin kıskançlığına konu olan kişiden, evcil hayvandan veya nesneden tamamen kaçınamıyorsanız, kedinizin bu değişime uyum sağlamasına yardımcı olmaya çalışın. Kedinizi, örneğin nesnenin veya kişinin yakınındayken ödül maması, övgü, ilgi ve sevgi ile ödüllendirebilirsiniz. Mümkün olduğunda kedinizi değişime dahil etmek de iyi bir fikir olacaktır.

Örneğin, kedinizi okşarken veya onunla oynarken yeni bebeği veya yavru kediyi de kucağınıza alın. Ayrıca, hane içinde öncelik ve sıralama oluşturmak için kedinizi, yeni evcil hayvandan önce besleyebilir, ödül mamasını ilk ona verebilirsiniz.

Kediler kıskanç mıdır ve çözümü nelerdir, bu konuda bir çözüm yöntemi olarak bu yazımızı da okumanızda fayda var: Yavru kedilerle bağ kurmanın yolları! Yavru kedimi kendime nasıl alıştırırım?

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.