Kedi tırmalama tahtası nasıl yapılır?

23 Ekim 2021
2697
Kedi tırmalama tahtası nasıl yapılır?

Tırmalama, kedilerin bazen rahatlama bazen de kendini koruma içgüdüsü ile yaptıkları bir harekettir. Zamanla uzayan tırnaklarını törpülemek ve temizlemek için genellikle ağaçları tırmalarlar. Ancak ev içerisinde iken tırmalayacakları eşyalar arasında koltuk, dolap ya da sandalyeler olabiliyor. Bu nedenle kedi sever okuyucularımız kendilerini bu problemden kurtarmak ve dostunu farklı bir şekilde rahatlatmak için çareler arıyorlar. Bu problemi sona erdirmek için birkaç yöntem olsa da en etkilisi kedi tırmalama tahtası yapımı oluyor.

Piyasada satılan birçok ürün var. Ancak her evin büyüklüğü ve odalarda bu tahta için uygun olan yerin boyutu farklı olduğu için, el yapımı olması daha fazla avantaj sağlayacaktır.

Kedi tırmalama tahtası nedir ?

Papağan gibi büyük kuşların gagalarını çiğneme ihtiyacı olduğu gibi kedilerinde tırmalama ihtiyaçları vardır. Bu nedenle onlara kedi tırmalama tahtası almak gerekir. Ancak yapımı kolay olduğu için boş zamana sahip olanlar yazımızı okuyarak, sevimli aile üyesi için bir kedi tırmalama tahtası yapabilir.

Kedi tırmalama tahtası, adından belli olduğu üzere kedilerin tırnaklarını törpülemesi için tahta, karton ve ip gibi malzemeler ile birleştirilerek oluşan bir eşyadır. Her kedi sahibi bu eşyanın ne kadar değerli olduğunu çok iyi bilir. Ancak kedilerin doğası oldukça farklıdır ve çok fazla ödeyerek alacağınız ürünü birçok neden itibariyle sevmeyebilir. Hatta yanına yaklaşmak bile istemeyebilirler. Bu da kedi sahiplerini zor duruma sokabilir. Ayrıca kedi tahtası yapımı çok basit olduğu için en müsait zamanınızda sevgili dostunuza bir tane yapabilirsiniz. Böylece yapım aşamasında sizinle beraber olduğu için eşyayı sevmeme ihtimali de olmaz.

Kedi tırmalama tahtası yapımı

Sizlere üç adet kedi tırmalama tahtası yapımı sunacağız. İkisi sadece karton ile yapılırken diğerinde ise ip vb. malzemelere ihtiyacınız olacak. İlk olarak tahtadan yapılan kedi tırmalama tahtası ile başlayalım.

Gerekli malzemeler; halat ipi, zımba tabancası, 10 cm kalınlığında ve 75 cm uzunluğunda bir tahta ve kapı önü paspası gibi bir malzemeden yapılmış olan halı parçası ya da küçük bir paspas olabilir.

kedi tırmalama oyuncağı

  1. Öncelikle tahtanın zımparalanmış olmasına dikkat edin. Ayrıca kuru olmalı. Aksi takdirde böceklenebilir. Yaş tahtanın kuruduğunda küçüleceğini de unutmayın.
  2. Tahta kurdu gibi haşerelere sahip olmadığına da emin olmayı unutmayın. Tahtanın kesimi için bir marangozdan destek alabilirsiniz.
  3. Halat ipini tahtaya sarmaya başlayın. Bunu yapmadan önce elinize zarar gelmemesi için eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz.
  4. Halat ipini sarmaya başlarken ipi direk olarak yapıştırırsanız, daha kolay sararsınız.
  5. Asla boşluk olmadan ipi tahtaya sarmaya devam edin ve sona ulaştığınızda açılmaması için ipi zımbalayın.
  6. Kalın bir paspas ya da halı parçasına ihtiyaç duyacağınızı belirtmiştik. Bunun için geçmişte evlerimizde kullandığımız halıfleks de olabilir. Bunun için halıcılara bakabilir ya da internetten bir metre gibi küçük bir parça satın alabilirsiniz. Kalın olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü halı ne kadar kalın olursa, o kadar çok kullanışlı ve rahat olur.
  7. Halıyı ikiye katlayın ve ortasını tahtanın şeklinde kesin. Tahta halının içinde kalırsa, daha sağlam olur.
  8. Halıyı kedi tırmalama tahtasının tabanı için kullanacağız. Bu nedenle sardığınız tahta parçasını yapıştırarak halı ile birleştirmelisiniz. Ayrıca halı çok büyük olmamalı. Tahta da çok uzun olmamalı. Yapıştırıcı madde iyi değilse çekiç ile halıyı tahtaya çakabilirsiniz.

Kartondan kedi tırmalama tahtası yapımı

Öncelikle karton dikdörtgen ya da kare olabilir. Bu önemli değil. Önemli olan kısım karton kedinizin boyutundan küçük olmamasıdır. Bu nedenle 80 cm uzunluğunda ve 40 cm genişliğinde bir karton seçebilirsiniz. Ardından kartonun yan ve üst kısımlarını kesin ve taban kısmını hiç dokunmayın. Boyutu ve şekli bozulmamalı. Kestiğiniz bölümleri şerit halinde ve 7 cm genişliğinde uzun olarak kesin yani 80 cm uzunluğunda olmalılar. Eğer yanlışlıkla küçük olarak kestiyseniz 40 cm olarak devam edebilirsiniz. Her kestiğiniz şeridi taban kartonun üzerine yapıştırın. Üst üste değil yan yana olarak sıralamanız gerekir. Sona ulaştığınızda üst kısımda pürüz varsa maket bıçağı ile düzeltebilirsiniz. Hem yatmak hem de tırnaklarını törpülemek için kullanacakları bu oyuncağı seveceklerine eminiz.

kartondan kedi tahtası

 Daire şeklinde kartondan kedi tırmalama tahtası

Gerekli malzeme; 3 adet karton kutu, sıvı yapıştırıcı bant, maket bıçağı.

  • Öncelikle karton kutuları düz bir hâle gelmesi için sökmelisiniz. İhtiyacınız olan kutu sayısı sahip olduğunuz kedi sayısına göre değişir. Eğer sadece bir kediniz ve küçük bir alanınız varsa sizin için üç adet orta boy karton yeterli olacaktır.
  • İkinci aşamada kartonu düz bir şerit hâlinde ve 6 cm genişliğinde kesin. Tüm kartonları aynı şekilde kesin ve kestiklerinizi bir kenara ayırın. Düzgün olması için kartonu çizebilirsiniz.
  • Üçüncü aşamada kartonları yuvarlayın ve rulo hâline getirin. Ardından açılmaması için uç kısmını bantlayın. Daha sonra kalan kartonları rulo şeridin üzerine aynı şekilde yuvarlayarak devam edin. Her karton sonunda bantlama işlemini yapın ki açılmasın. Bu işlemleri devam ettirirken sıkıca sardığınızdan emin olun ki sağlam ve dayanıklı olsun.
  • Dördüncü aşama olarak kedi tırmalama tahtasını 20 cm olana kadar devam ettirin.
  • Son olarak bir mukavva ya da kartonu tahtanın boyutu kadar kesip tabanına yapıştırın ve kurumasını bekleyin. Eğer üst kısımda kalan pürüzler varsa düzeltin. Sevimli dostunuzu oyuncağı ile tanıştırıp onunla oynamasını sağlayın.

Bu fazla zamana ve malzemeye sahip olmayanlar için en kolay bir kedi tahtası önerisidir. Eğer zamanınız ve malzemeniz varsa diğer kedi tahtasını yapmanızı öneririz. Unutmayın ki yetişkin kediler de yavru kediler de bu oyuncağı çok severler. Ayrıca ihtiyaçları da vardır. Bu nedenle mutlaka yapmalı ya da satın almalısınız. Ancak yapımı konusunda dikkat etmeniz gereken önemli detaylar bulunuyor.

Kedi tırmalama tahtası yapımında dikkat edilmesi gerekenler

  1. Tahtanın yapımında halının kalınlığına ayak uydurmak mümkün olmayabilir. İlk defa bu işlemi yapıyorsanız, tahta ağır geleceği için iplerin sarıldığı büyük ve kalın karton ruloları kullanabilirsiniz. Bu silindir karton malzemeler internette satılıyor. Dilediğiniz boyutta alabilirsiniz. Önemli olan çok uzun olmaması ve kedinin ağırlığını tartabilmesi için kalın olmasıdır.
  2. Kullanacağınız halı ya da paspas ince ise ve tahta kalın olduğundan tahtayı kaldıramıyorsa, halının iç kısmına tahta yerleştirebilirsiniz. Böylece çok sağlam bir kedi aksesuarı yapmış olacaksınız.
  3. Kedi tahtasını tanıtmak ve kediye sevdirmek için işlemi tamamladığınızda tahtanın üstüne oyuncaklar asabilirsiniz. Bu kedi oyuncakları da kendiniz yapabilirsiniz. Kediler sesli ve hareketli oyuncakları sevdikleri için oyuncak yapımı hakkında araştırma yapabilirsiniz.
  4. Tahta iyi bir şekilde sarılmış olmalı ve halat ipi sağlam olmalı.

Kedi tırmalama tahtası için evde kullanılabilecek malzemeler

Kediler evin bazı yerlerinde yatmayı çok severler. Siz sevgili dostunuz içi en kaliteli kedi yatağını alırsınız, ancak o dolap içerisindeki bir bölmeyi seçer. Çünkü orası sessiz ve karanlıktır. Bu nedenle evde kullandığınız malzemeleri kullanırsanız, kediniz yabancı bir cisim ile karşılaşmayacağı için oyuncağını daha çok sevebilir. Bu nedenle el yapımı kedi tırmalama tahtası daha değerli olacaktır. El yapımı oyuncak için sizlere gerekli olan malzemeler;

  • sağlam bir karton,
  • kartona yaklaşmayan kediler için bir paspas,
  • mukavva kağıdı,
  • sıvı yapıştırıcı
  • maket bıçağı ya da makas
  • ölçmek için metre
  • halat ipi
  • banttır.

Kediler mobilyaları tırmalamayı çok severler. Bu yüzden sahipleri zor durumda kalabilir. Bunu önlemek için onlara kedi tırmalama tahtası yapabilirsiniz. Ancak kediniz ilk aşamada yaptığınız oyuncağa yaklaşmayabilir. Bunun için ona nasıl kullanacağını göstermelisiniz. Ne yaptığınızı gördüğünde, oyuncağı daha fazla sevecektir. Ayrıca bu oyuncağı kedinin en uzun süre kaldığı alanlara koyarsanız, daha fazla göreceği için daha kolay alışacaktır. Eğer tüylü dostunuza el yapımı oyuncaklar ve aksesuarlar yapıp onu mutlu etmek istiyorsanız, makalelerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Uğraşmayalım vereyim siparişimi aynı gün kargoya verilsin diyorsan kedi tırmalama kategorimizden ürünlere göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sisal halat ile yapılır. Silindir koli ya da hata parçası kullanabilirsiniz. İp renkli olursa, kedinizin daha fazla ilgisini çekecektir.

Kedi tırmalama tahtası ipleri, sisal halat ipi olarak geçer ve 6 mm kalınlığı en uygunudur. Genellikle 10 metre olarak satılırlar.

Kedileri yeni bir eşyaya alıştırmak kolay değildir. Bu nedenle ilgilerini çekmek gerekir. Yaptığınız kedi tırmalama tahtası üzerine oyuncak asabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.