Kedilerin halıları tırmalaması: Nedenleri ve çözüm önerileri

6 Mayıs 2021
3927
Kedilerin halıları tırmalaması: Nedenleri ve çözüm önerileri

Kedilerde Tırmalama Davranışı

Kediler için tırmalama eylemi doğal bir davranıştır. Sevimli dostlarımız bazen bu tırmalama işini biraz abartarak ev eşyalarını, perdeleri özellikle de halıları tırmalama eğilimi gösterirler. Bu olaydan bazı kedi sahipleri rahatsız oluyor ve kedilerini sahiplendirmeyi düşünebiliyorlar. Böyle bir olayı düşünmek yerine, kendinizi bu durumdan nasıl uzaklaştırabileceğinizi düşünmelisiniz. Unutmamalısınız ki kedileriniz bu olayı içgüdüsel olarak gerçekleştirmektedirler. Bu olayı inadına yaptıklarını düşünmemelisiniz.

Sizin yapmanız gereken konu, kendiniz tırmalama davranışında bulunduğu zaman, onu başka bir hedefe yönlendirerek halılarınızdan ve diğer ev tekstili eşyalarınızdan uzak tutmanızdır. Bu tırmalama davranışı sizlere yanlış gelebilir ama kediler için, nasıl idrar püskürtmek doğal bir davranışsa bu durum da aynı şekilde doğal bir reaksiyonun sonucudur. Bu noktada sizden beklenen, tırmalama durumlarına karşı kedilerinize gerekli eğitimi vererek, bu durumun yanlış olduğunu anlamasını sağlamaktır. Neyse ki, kedilerinizi halılarınızı tırmalamaktan alıkoymanın bazı yolları da bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kediler genellikle bu tırmalama işlemini, tırnaklarını sivriltmek ve törpülemek için yaparlar. Bu durum, kedilerde içgüdüsel olarak ortaya çıkmaktadır. Evcil dostunuzun bu ihtiyacını başka bir hedefle karşılamanız, onu halılarınızdan uzak tutmaya yetebilir. Kediniz için alacağınız bir kedi tırmalama tahtası, onun bu ihtiyacını gidermeye yardımcı olacaktır. Bazı kediler tırmalama tahtasına hemen alışmayarak, halılarınızı ve mobilyalarınızı tırmalamaya devam edebilirler. Bu durumu lehine çevirebilirsiniz. Tırmalama tahtasında, tahta üzerine takılan oyuncaklar ve tahtanın kedinin tırmalayabileceği kadar uzun olması, onun dikkatini çekecek ve tahtayı kullanmaya başlayacaktır. Kedileriniz için bu konuda sabırlı olmalısınız. Hatta kedinizle beraber tırmalama tahtasında oynamanız, onun tahtaya alışmasını daha kolay kılacaktır. Tırmalama tahtasını konumlandırdığınız alanlar çok önemlidir. Tahtayı içerlerde bir odaya veya kenarda bir noktaya koymanız, kedinizin ilgisini hiç çekmeyecektir. Bunun yerine tırmalama tahtasını salonun orta bölümüne, sehpa altına yani göz önünde bir yere koymanız halinde, kedinizin dikkatini bu noktaya odaklamış olursunuz.
  • Son zamanların trend olan ürünü ise kedi tırmalama halısıdır. Bu halıyı satın alabileceğiniz gibi, evde kendi imkânlarınızla da yapabilirsiniz. Hasırdan, halattan çok kolay bir şekilde, kedileriniz için tırmalama halısı oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda kedileriniz için oluşturacağınız tırmalama paneli, bu konuda oldukça işe yaramaktadır. Kolilerle ve halat yardımıyla sizler de, sevimli dostlarınız için, evinizin bir köşesinde duracak bir tırmalama paneli oluşturabilirsiniz.
  • Alacağınız başka bir önlem ise, kedinizin tırmaladığı alanı kapatmanızdır. Halılarınızın üstünü, halı örtüsü ile kapatmanız halinde, halılarınızı kedilerinizden korumuş olursunuz.
  • Kedilerinizin sevmediği kokuları bu alanlara uygulamanız da caydırıcı olabilir. Kedi kovucu spreyleri kullanarak, kedilerinizin bu davranışı yapmaması gerektiğini onlara anlatabilirsiniz.
  • Bazı durumlarda stres ve kaygı kedilerinizin fazla kaşınmasına ve daha fazla halı tırmalamasına neden olmaktadır. Kediniz üzerindeki stresi azaltmayı başarabileceğiniz gibi, bu hareketten uzaklaşmasını da sağlayabilirsiniz. Kedinizle daha fazla vakit geçirmek, onunla oyunlar oynamak, ona daha fazla zaman ayırmak, dikkatini tamamen sizin üzerinize çekecektir. Bu sayede halılarınızdan uzak durmasına imkân sağlayabilirsiniz.

Halı Tırmalayan Kedi

Kedilerin Halıları Tırmalama Nedenleri

Kediler doğaları gereği kaşınma, tırmalama ve benzeri birçok eylemi gösterirler. Bazen kedinin doğasından gelen tırmalama eylemi, bazen de içgüdüsel olarak gelişir. Tırmalamak sizler için can sıkıcı bir hal alsa da, bu durum kedilerinizin mental ve fiziksel sağlığı açısından çok önemli bir yer tuttuğunu unutmamalısınız. Ayrıca tırmalama eylemi, sevimli dostunuzun ayaklarını açması ve esnemesi için de gereklidir. Kediler tırmalama eylemi sayesinde üzerlerinde bulunan yüksek enerji ve kaslarında oluşan gerginliği atarlar.

Tırmalamak kediler için bir iletişim şeklidir. Onlar için bu davranış bir yer işaretlemedir. Tırmaladıkları alanlara bıraktıkları tırnak parçaları ve kokuları sayesinde, kendi türüyle iletişime geçmektedirler. Aslında doğada bu eylemi ağaçlar üzerinde gösteren kediler, evlerde hapsolduklarında bu durumu halılarda ve diğer mobilyalarda göstermeyi tercih ederler.

Tırmalama eylemini, kedileriniz sadece fiziksel nedenlerden yapmazlar, duygusal nedenler de bu davranışlara neden olabilmektedir. Bazen kediler o kadar mutlu olurlar ki bunu halıları tırmalayarak gösterirler. Örneğin, işten eve geldiğinizde, sizi gördüğüne çok sevinen ve heyecanlanan kediniz, bu eylemi gerçekleştirme eğiliminde olacaktır. Bazen de stresli ve mutsuz olduklarında, tırmalama eğiliminde olurlar. Eve yeni gelen bir kedi, ona olan ilginin azalması veya depresyon belirtisi gibi nedenlerden dolayı da bu davranış sergiliyor olabilir. Bu nedenle ve daha bilmediğiniz başka nedenler kedilerde tırmalama eylemini tetiklemektedir. Sizin yapmanız gereken ise, kedinizin duygularını anlamaktır. Bu davranışın altında yatan nedenler hakkında bilgi toplamalısınız. Bu sayede olayın nedenini anlar ve daha kolay çözümler üretebilirsiniz.

Kedilerinizin Tırmalama Davranışını Azaltacak Alternatif Yöntemler

Kedileriniz için bir şeyler yapmak istiyorsanız, onların rahat bir şekilde, kendi doğal ortamındaymış gibi hissetmelerine yarayacak ipuçları aramaya başlamalısınız. Kediler yeme-içme ve uyuma dışında avlanma, tırmalama ve kaşınma gibi doğal eylemler de gerçekleştirebilir. Bu eylemleri yapabilmek için, sağlıklı ve güçlü tırnaklara ihtiyaç duyarlar. Siz de onlara bu isteğini verebilirsiniz. Petshop mağazalarımızdan aldığınız tırmalama alternatiflerini çok fazla para ödemeden, kendi emeğinizle, evde sevimli dostlarınız için yapabilirsiniz. Nasıl yapabileceğinizi ve yaparken neler kullanacağınızı yazımızın devamında anlatmaya çalışacağız. Aşağıdaki ürünler ile kediniz için tırmalama alanları oluşturabilirsiniz.

Kedi Tırmalama Tahtası

Kedi Tırmalama Tahtası

Tırmalama tahtasına başlamadan önce, hangi boyutlarda bir tırmalama tahtası yapacağınıza karar vermelisiniz. Bunu yaparken kedinizin ihtiyaçlarını göz ardı etmemeli ve rahatça kullanabilmesi için gerekli olanı yapmalısınız. Örneğin, yetişkin bir kedi için tırmalama tahtası ölçüleri, 71 cm uzunluk, 45 cm kadar geniş bir tabana sahip olmalıdır. Tırmalama tahtasının boyunu, kedinizin boyuna göre ayarlamalısınız. Kullandığınız tahtaların zımparalanmış olması çok önemlidir. Eğer zımparalama işlemi yapılmamışsa, kıymıklara karşı sizin zımparalama işlemi yapmanız gerekecektir. Yine kullanacağınız tahtanın kuru olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Çünkü tahtaya saracağız halat ne kadar sık olsa bile, tahtanın yaş olması,  kuruduğunda halatın gevşemesine neden olabilir. Zımpara yapılmış olan tahtaya halatı iyice sarmalısınız. Halatı sarmada önce ellerinizin hasar görmemesi için ve halatı yeteri kadar sıkı sarabilmeniz için, koruyucu bir eldiven kullanmalısınız. Halatı sararken dikkat etmeniz gereken ise arada hiçbir boşluk kalmamasıdır. Halatı sardınız ve en alta ulaştığınızda bir zımpara tabancası ile halatınızı sabitleyebilirsiniz ya da halatı bittiği yerden bağlayabilir veya yapıştırabilirsiniz.  Kullandığınız halatın türü önemlidir. Örneğin, sisal, jüt veya naylon halat kullanılabilir. Bu konuya da dikkat çekmenizi öneririz.

Tırmalama tahtası zeminini ise, peluş bir halı ya da pofuduk bir paspas ile kaplayabilirsiniz. Kullanacağınız malzemeye karar verdikten sonra, malzemeyi tabana uygun olarak kesmelisiniz. Kestikten sonra parçayı yapıştırıcı veya zımba tabancası yardımı ile sabitleyebilirsiniz. Kaplayacağınız alanın pürüzsüz olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca kullandığınız materyallerin doğal olmasına ve toksik maddeler içermeyen malzemeler olmasına dikkat etmelisiniz. En son yapacağınız işlem, tahta ve zemini birbiriyle birleştirerek, tırmalama tahtasını tamamlamanızdır. Çekiç yardımıyla tahtayı tabana birleştirebilirsiniz. Tırmalama tahtasını kediniz için daha cazip hale getirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tabana kedi nanesi serpmek ve tahtayı oyuncaklarla zenginleştirmektir.

Kedi Tırmalama Duvarı

Öncelikle bu duvarı yaparken ihtiyacınız olacak malzemeler arasında tencere kapağı, hasır ip, streç film rulosu ve sıcak silikon yer almaktadır. Bu malzemeleri hazırladığınızda duvarı yapmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak zeminin daha sağlam ve dik olması için eski bir tencere kapağını zemine yerleştirmelisiniz. Bu sayede oluşturduğunuz duvarın devrilme riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Ardından streç film rulosunu, silikon tabancası yardımı ile zemine sabitlemelisiniz. Ruloyu hasır iple sıkıca sarmalısınız. Hasır ipin sarma işlemi bittiğinde, ucunu sabitleyerek kesmelisiniz. Yaptığınız duvarı renkli oyuncaklar, ışıklı aksesuarlarla zenginleştirerek, kedinizin dikkatini o noktaya odaklayabilirsiniz.

Kedi Paspası

Kedi Paspası Yapımı

Son olarak kullanmadığınız eski tırtıklı yapıda olan kumaşlarınızı, kedi paspası olarak kullanabilirsiniz. Bu kumaşları altına koyacağınız sert bir tabanla kaplayarak kedinize uygun bir paspas kolayca oluşturabilirsiniz.

Kedilerin Evlerde Tırmalamaktan Kaçındığı Kumaş Türleri

Evinizde bulunan eşyalarınızın kediler tarafından tırmalamasını istemiyorsanız, doğru kumaş tercihleri yapmanız gerekmektedir. Bu tercihleri mobilyalarınızda, perdelerinizde ve benzeri ev eşyalarınızda kullanarak, tırmalama davranışını minimum düzeye çekebilmeniz mümkündür. Peki, kediler hangi kumaşı tırmalamaz? İşte minik dostlarınızla birlikte rahat bir yaşam sürmenizi sağlayacak birkaç kumaş önerileri;

Kadife

Bu kumaş türü kedilerde tırmalama davranışının önlenmesinde ilk sırada yer almaktadır. Özellikle sık dokulu kadife kumaşları, kediler tırnaklarını geçirirken zorlandıkları için tercih etmezler. Bu kumaş türü kedilerinizin evde eşyalarınızı tırmalamaması için en ideal alternatiftir. Özellikle kadife kumaşı koltuklarınızda tercih edebilirsiniz.

Süet

Derilerin işlenerek ortaya çıkardığı süetleri, kediler tırmalamakta zorlanmaktadır. Süetler, kedi tırmalamalarına oldukça dayanıklıdır. Bu kumaş türünü evinizde sorunun giderilmesi adına rahatlıkla kullanabileceğinizi bilmelisiniz.

Mikrofiber

Bu kumaşın dayanıklı olması, leke tutmaması ve kolay temizlenmesi tercih sebebidir. Ancak bir diğer faydası ise kedilerin, bu kumaşı tırmalamak istememesidir. Ayrıca kolay temizleme özelliği ile kedileri ile ortak bir yaşam süren bireylerin, kullanması gereken en uygun kumaş olduğu bilinmektedir.

Kedi Tırmalama Tahtasının Eviniz İçin Önemi

Kedi tırmalama tahtaları, evinizde kedilerin, eşyalarınızı tırmalamasına engel olmak için kullanabileceğiniz alternatif bir eşyadır. Evinizde halıların tırmalamasından ve bunun sonucu olarak ipliklerinin etrafa saçılıp, kötü bir görüntü oluşturmasından şikâyetçiyseniz veya koltuk kenarları ve perdelerinizin tırmalamasından şikâyetçiyseniz, bu tırmalama tahtası sizler için ideal bir tercih olacaktır. Peki, bu tırmalama tahtasının eviniz için önemi nedir?

  • Kediniz bu eşyaya alıştığı takdirde, tırmalama ihtiyacını sadece bununla karşılayacaktır. Yani evinizdeki bütün eşyalardan kedinizin uzak tutulması sağlanır.
  • Tırmalama tahtası sayesinde evlerdeki eşyalarınız tırmalanmamış ve çizilmemiş olarak yeni ve temiz kalabilir.
  • Bu eşya, kedilerin kas gelişimine katkı sağlar.
  • Stres ve kaygı yaşayan kedilerinizin, tırmanma tahtası sayesinde bu sorunu ortadan kalkabilmektedir.
  • Tırmalama tahtalarını kedileriniz için bir egzersiz aracı olarak evlerinizde kullanabilirsiniz.

Kedi Tırmalama Tahtası

Peki, kedilerinizi bu tırmalama tahtalarına nasıl alıştırabilirsiniz?

Öncelikle kediniz için en uygun tırmalama tahtasını seçmeniz gerekmektedir. Ardından tırmalama tahtasına alıştırmak için aşağıdaki yolları sırasıyla uygulamanız buna bir çözüm olacaktır.

  • Kedi otu sayesinde birçok kedinin dikkatini kolaylıkla tırmalama tahtasına çekebilirsiniz. Kedilerin, kedi otunun kokusuna adeta hayran kaldığını hatırlatmak isteriz. Eğer evinizde tırmalama sorununa çözüm üretmek için bir tırmalama tahtası satın aldıysanız ve kedinizin bu tahtaya ilgi göstermesini istiyorsanız, tırmalama tahtası üzerine kedi otları koyabilir veya bu kokuyu sprey şeklinde sıkabilirsiniz. Kediniz bu kokuya karşı duyarsız kalmayacaktır. Tırmalama tahtasını çok sevecek ve vaktini bu tahta üzerinde geçirmeye başlayacaktır. Bu işlemi birkaç kere tekrarladıktan sonra kolaylıkla kediniz bu tahtaya alışmış olacaktır.
  • Kediler için oyunlar oldukça önemlidir. Özellikle sizinle beraber oynadığı oyunları, kediler çok sevmektedir. Bu durumdan aşırı keyif alırlar. Tırmalama tahtasının yanındaki kedinizle oyunlar oynamaya özen göstermelisiniz. Böylelikle kolay bir şekilde alışmasını sağlayabilirsiniz. Peki, nasıl oyunlar oynamalısınız? Tırmalama tahtaları üzerinde bir ip yardımı ile kedinizle eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz. Bu ipe ulaşmak için, tırmalama tahtasını kullanması gerekecektir. Böylelikle alışma süreci daha kolay olabilir. Ayrıca tırmalama tahtasına kedinin en sevdiği oyuncakları da yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde kedinizin tırmalama tahtası ile olumlu ilişkiler kurmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedilerinize doğru davranışları aşılamanın en etkili yolu ödül mamalarıdır. Kedinizle birlikte tırmalama tahtalarının yanında vakit geçirdiğiniz sırada onlara sağlıklı ödül mamaları vererek, kedinizin orada kalmasını sağlayabilirsiniz. Ardından kedi tahtalarına ödül mamaları yerleştirerek, kedinizin alışmasına olanak sağlayabilirsiniz.
  • Evinizde birden fazla kedi varsa, o sayı kadar tırmalama tahtası almanız gerekmektedir. Kediler için kokular önemlidir ve tırmalama tahtalarında farklı kokuların oluşu, bu eşyayı kullanmamalarına neden olabilir. Bu yüzden her kedinin, kendine özel tahtası olmalıdır. Gün geçtikçe birbirlerine alışabilir ve birbirlerinin kedi tahtalarını kullanmaya başlayabilirler.
  • Eğer bir tahta değil de bir tırmalama direği tercihinizse, öncelikle yan çevirip kedinizin alışmasını sağlayın. Kediniz, ilk başlarda bu direğe tırmanmaya isteksiz olabilir ancak yan çevirdiğinizde daha çok ilgisini çekebilirsiniz. Alışma sürecinin bitmesi ile bu direği dik olarak kullanabilirsiniz.
  • Kedileriniz için doğru tırmalama tahtaları seçmelisiniz. Koltuklarınızın kenarlarını tırmalayan bir kediniz varsa, tırmalama direği tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Eğer halıyı tırmalayan bir kediniz varsa, tırmalama tahtası (pedi) kullanmanız uygun olacaktır. Deneyerek en uygun ürünü kediniz için seçebilirsiniz.
  • Tırmalama tahtasına kedinizin ilgisini çekmek istiyorsanız, kedilerinizin tırmaladığı alanlara bu tahtayı yerleştirmelisiniz. Örneğin, bir koltuğun kenarını tırmalıyorsa, uygun olan yer, koltuğunuzun yanı olmalıdır. Bu sayede artık kendiniz için koltuklarınız değil tırmalama tahtaları dikkat çekici olabilecektir.
  • Tırmalama tahtalarının malzeme seçimini, kediniz nereyi tırmalamayı tercih ediyorsa ona göre yapmalısınız. Örneğin, bir halıyı tırmalamayı seviyorsa, kedinize peluş yapılı bir ürün alabilirsiniz. Ayrıca kediler halat tarzı ürünleri de tırmalamaya bayılırlar.
  • Kedinizi tırmalama tahtalarına alıştırmak için zorlamayın. Bu kedinizle olan ilişkinizi bozabilir. Ayrıca kediniz tırmalama tahtasına alışmıyor diye cezalandırmamalısınız. Sabırla alışacağı günü beklemelisiniz. Kendinize şiddet uygulayarak, zorlayarak veya yüksek sesle korkutucu sesler çıkararak alıştırmada başarılı olamazsınız. Aksine daha çok uzaklaşmasına neden olabilirsiniz.
  • Kedileriniz mobilyaları tırmalıyor ve tırmalama tahtasına ilgi göstermiyorsa, tırmaladığı alanlara kedilerin kokusunu sevmediği spreyler sıkabilirsiniz. Bu sayede kedilerinizin, tırmaladığı yerlerden uzak durmasını sağlayabilir ve tırmalama tahtalarına daha çok ilgi göstermesine imkân sağlamış olursunuz

Sonuç olarak tüm bu yolları denediğiniz takdirde kediniz mutlaka tırmalama tahtalarına alışmış olacak ve birlikte evinizde sorunsuz bir şekilde günlerinizi daha yaşanabilir kılacaksınızdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.