Kediler neden sahipleriyle uyur? Bir kediyle uyumak!

1 Eylül 2022
1542
Kediler neden sahipleriyle uyur? Bir kediyle uyumak!

Kediler neden sahipleriyle uyur? Bir kediyle uyumak nasıl bir histir? Kedi sahipleri için bu tanıdık bir sahnedir. Yoğun bir günün sonunda uyku için en uygun pozisyonunuzu alıp gözlerinizi kapadınız ve uyumaya hazırsınız; fakat tam o esnada kedinizin size katılmak için yatağa geldiğini fark edersiniz.

Üstelik yüzünüz, kedinizin tüylü poposunu park etmesi için mükemmel bir yerdir. En azından kediniz tam olarak böyle düşünüyor! Kedinize rahat bir yatak, tünekler ve evin geri kalanını uyuması için vermiş olabilirsiniz. Lakin kediniz yine de sizinle uyumayı tercih edebilir.

Tüm bu imkanlara rağmen neden hala üzerimde uyuyor, diye düşünebilirsiniz. Ve bunda da çok haklısınız! Malumunuz kediler oldukça gizemli yaratıklardır ve neyi neden yaptıklarını anlamak çoğu zaman mümkün olmayabilir.

Ancak kedilerin neden üzerimizde uyumaktan hoşlandığına dair birkaç teori var. O halde kediler neden sahipleriyle uyur, hep birlikte anlamaya çalışalım!

Kediler neden sahipleriyle uyur?

Kedilerin pek çoğu, geceleri kendini savunmasız hisseder ve bu yüzden sahipleriyle uyumayı sever. Kedinizin sizin yanınızda uyumayı tercih etmesi, vahşi doğadaki kedilerin, daha büyük hayvanlara av olmamak için korunaklı bir alan aramasıyla hemen hemen aynı şeydir.

Muhtemelen kediniz içgüdüsel hareket ediyor ve sizin yanınızda kendini güvende hissediyor. Bu nedenle kedinizin sizinle uyumak istemesi pek de şaşırtıcı bir durum değil! Tabi tek sebep bu olmayabilir. Kedilerin sahipleriyle uyumayı sevmesi birkaç sebeple daha açıklanabilir:

Sıcaklık

Kedinizin öğle uykusuna hazır olduğunda nasıl bir ısı kaynağı aradığını fark ettiniz mi? Belki de onu radyatörün yanında rahatlamış ya da bir çamaşır yığınına gömülmüş olarak bulmuşsunuzdur. Basitçe söylemek gerekirse, kediler sıcağa bayılır!

Araştırmalara göre bir kedinin normal sıcaklığı, uyurken 102 derece Fahrenheit civarına düşmektedir. Kediniz size sarılarak, fazla çaba harcamadan bu sıcaklığı koruyabilir. Bu, aynı zamanda, kedilerin neden güneş alan pencerelerde uyumayı veya kutulara tıkılıp kalmayı sevdiğini de açıklar. Kediler için uyku söz konusu olduğunda, sıcaklık rahatlıktan çok daha önemlidir.

Bölge belirleme

Kedilerin bölgesel yaratıklar olduğu bilinen bir gerçektir. Kediler genellikle kokularıyla işaretleyerek kendi bölgelerini belli ederler. Yani üstünüzde uyuduklarında, aslında sizi ve yatağınızı kendilerininmiş gibi işaretlemiş oluyorlar. Bu durumda sizi de bir nevi sahiplenmiş oluyorlar. Kedinizin sizin ne kadar sevdiğini buradan da anlayabilirsiniz.

Güvenli alan

Vahşi doğada bir kedi, av olma korkusu yaşamadan uyumak ve dinlenmek için en güvenli yeri arar. Ev kedileri için de durum pek farklı değil. Zira ev kedileri de tıpkı vahşi kediler gibi içgüdüsel olarak uyumak için güvenli bir yer bulmaya çalışacaklardır. Bu yer de muhtemelen sahiplerinin yanıdır.

Kediler tipik olarak besin zincirinin en üstündedir, ancak yine de tehlikeye karşı dikkatli olmaları gerekir. Dolayısıyla sahiplerinin yanındayken, orasının güvenli olduğunu bilerek daha rahat uyuyup, dinlenebilirler.

Uyku, her canlı için savunmasız bir zamandır. Bu sebeple kedinizin sizinle uyuması, size güvendiğini, sizden memnun olduğunu ve kendini emniyette hissettiğini gösterir. Kedilerde bu davranış henüz yavru iken başlar. Kediler yavruyken, yaklaşık 12 haftalık olana kadar genellikle annelerinin yanında birbirinin üzerine yığılarak uyurlar.

Sosyalleşmenin en yoğun olduğu haftalarda bu şekilde yetiştirilirler ve bu dönemde öğrendikleri diğer şeylere benzer olarak, bu davranış da yaşam boyu sürecek alışkanlıklara dönüşür. Kediniz konfor ve güvenlik için sizinle yatmayı tercih eder. Çünkü annelerinden sonra en güvendiği canlı sizsiniz!

Sevgi bağı 

Kedilerin, mesafeli ve soğuk olduklarına dair oldukça yanlış bir söylenti ortalarda dolaşıyor. Ancak kedi sahipleri olarak bunun gerçeklerden ne kadar uzak olduğunu biliyoruz. Kediler, sosyal oldukları kadar sevecen canlılardır ve insanlarla bağ kurmak onlar için önemlidir.

Kedi davranış uzmanları (ülkemizde olmasa da yurt dışında bu meslek oldukça popüler) kedilerin yatmadan önce “yastıklaşma” yapmasının alışılmadık bir durum olmadığını söylüyor. Yastıklaşma denen şey, başka bir kediyi yastık olarak kullandıklarında çok sevimli olabiliyor. Fakat evdeki tek bir kedi varsa muhtemelen yastık olarak sizi kullanacaktır.

Kedi – insan bağının bu dokunsal bileşeni, kedinizin “Seni seviyorum, senin yanında olmak ve seninle vakit geçirmek istiyorum” demesinin bir şeklidir.

Hormonal sebepler

Yapılan araştırmalar, köpeklerin sahipleriyle temas halinde olduklarında kendilerini iyi hissettiren oksitosin hormonu salgıladıklarını ortaya çıkarmıştır. Bu durum kediler için de geçerli olup olmadığı belirsizdir. Fakat yine de çok uzak bir teori değildir.

Kedim neden vücudumun belirli kısımlarında uyuyor?

Kediler neden sahipleriyle uyur, sorusuna ek olarak kedilerin neden vücudunuzun belirli kısımlarında uyuduğu da merak edilen bir şeydir. Kediniz vücudunuzun belirli bir bölümünde uyumayı neden tercih ediyor? Bu soruya cevap olabilecek bazı ipuçları hemen aşağıda;

Yüz – Kafa

Kedilerin, sahiplerinin yüzlerinde uyumayı sevmesinin birkaç nedeni olabilir. Peki, bu nedenler nedir? Kedinizin yüzünüzün üstünde uyumayı sevmesinin en önemli sebebi muhtemelen yüzünüzün sıcak olmasıdır. Yüzünüz, yani kafa bölgeniz, gece boyunca sabit ısı yaydığı için kedinizin için mükemmel bir yastıktır.

Buna ek olarak uyurken kafanız (çoğunlukla) sabittir kalır. Bütün gece kollarınız ve bacaklarınız tarafından itilip kakılmaktan kaçınmak için kediniz kafanıza doğru çekilecektir. Ayrıca saçlarınız güzel koktuğu için kedinizin ilgisini çekebilir. Kediniz saçınızın ve şampuanınızın kokusunu beğenebilir. Kedilerin bizden daha güçlü bir koku alma duyusu vardır ve onlar sizin kokunuzun rahatlığına çekilirler.

Göğüs

Kedilerin uyumak için tercih ettiği ikinci popüler yer sahiplerinin göğsüdür. Bunun sebebi kedinizin, vücudunuzdan gelen seslere ilgi duymasıdır. Ritmik kalp atışları ve düzenli nefes alıp verme esnasında çıkarılan sesler kedileri rahatlatır. Bundan dolayı kediniz göğsünüzde uyumayı tercih ediyor olabilir.

Kucak

Yatakta olmasa bile, çoğu kedi uyumak için sahibinin kucağına kıvrılmaktan fazlasıyla hoşlanır. Kucak, kediler için yalnızca sıcak bir alan sunmakla kalmaz, aynı zamanda sahipleri tarafından fazladan sevilebilecekleri mükemmel bir yer olur.

Kediler neden sırtlarını dönerek uyurlar?

Bazı kedi sahipleri bu davranıştan rahatsız olurlar. Ancak kedinizin sırtını size dönüp yatıyor olması kaba davrandığı anlamına gelmiyor. Tam aksine bunu yaparak bir nevi güven duyduğunu gösteriyor. Kedi davranışı uzmanı Pam Johnson – Bennett’in de dediği gibi:

Bir kedi hem yırtıcı hem de başka yırtıcı hayvanlar için av olabilen bir canlıdır ve doğası gereği kendisini en güvenli yerde konumlandırmak ister. Dolayısıyla bir kedinin uyurken sahibine sırtını dönmesi, aslında sahibine güvendiğini ve belki de çevreyi her ikisi için de gözetleyip koruma altına almak istediğini gösterir.

Kedinizin sizinle uyumasına izin vermeli misiniz?

Bu gerçekten kişisel bir seçim… Kedinizin sizinle uyumasından rahatsız olmuyorsanız, bizce bir problem arz etmiyor! Bununla birlikte kedinizin sizinle uyumasına izin vermenizin birkaç artı ve eksi yönleri olduğunu bilmelisiniz.

Kedinizin sizinle uyumasına izin vermenin artıları

Stres giderici!

Araştırmalar, kedilerimizi veya köpeklerimizi okşamanın mutluluk hormonu olan oksitosin salgıladığını gösteriyor. Ayrıca kediler ve köpeklerle etkileşime girmenin insanlardaki kortizol (stres) seviyesini düşürdüğü de biliniyor. Dolayısıyla bir kediyle uyumak, stresten uzak mükemmel bir uyku için bulunmaz bir reçete niteliği taşıyor.

Vakit geçirmek için uygun zaman!

Günün büyük bir bölümünü evden uzakta geçiriyorsanız, uyku vakti kedinizle biraz vakit geçirebilmeniz ve onunla ilgilenmeniz için en iyi zaman olabilir.

Rahat ve sıcak

Kedinizin sizinle yatakta uyumasına izin veriyorsanız, ne denli rahat olduğunu da bilirsiniz. Dolayısıyla bir kediyle uyumak söz konusu olduğunda rahatlık faktörü inkar edilemez.

Kedinizin sizinle uyumasına izin vermenin eksileri

Uykunuzu bölebilirler

Tipik olarak, kediler akşamları daha aktiftir (ancak bu enerjilerini uyku programınıza göre ayarlayabilirler).

Hijyen endişeleri

Ev kedileri, tuvaletlerini yaptıkları kedi kumunu -eğer kendilerini iyice temizleyememişlerse- yatağınıza kadar getirebilirler. Buna ek olarak dışarıya çıkan bir kediniz varsa, potansiyel hastalık taşıyıcısı olabilir.

Rahatsızlık

Kediniz göğsünüzde veya başınızın üzerinde uyumayı tercih ediyorsa ve özellikle de fazla kiloluysa bu sizin için rahatsız edici olabilir. Ayrıca, her nefeste bir sürü kedi tüyü soluma riskiniz de var!

Unutulmaması gereken bir nokta

Kedilerin beş yaşından küçük çocuklarla ve bebeklerle yatmasına boğulma riski nedeniyle asla izin verilmemelidir. Ürkek veya korkmuş bir kedi, uyku sırasında ürktüğünde çocuğu hırpalayabilir ve tırmalayabilir.

Kediniz uykunuzu bölüyorsa ne yapmalısınız?

Elbette, kedinizin sizi kaliteli bir uykudan alıkoyan olumsuz alışkanlıkları vardır: Ayak parmağını ısırmak, dikkat çekmek için mırlamak veya hırlamak, göğsünüzü yoğurmak vb.

Ne yazık ki, bir kedinin iç saati bizim uyku düzenimizle tam olarak uyuşmuyor. Kediler akşamın erken saatlerinde ve sabah saatlerinde huzursuz olabiliyorlar. Ancak endişelenmeyin, kediniz, sizin uyku programınıza göre kendini şekillendirecektir.

Dinlendirici bir uyku için yatmadan hemen önce kedinizle, onu yoracak aktif oyunlar oynayabilirsiniz. Ekstra enerji yakmak için bir kedi oyuncağı kullanabilir, onu bir avmış gibi kedinizle oynatabilirsiniz. Oyunun ardından kedinizi besleyip, kısa sürede uyku moduna geçmesini sağlayabilirsiniz.

Kimi uzmanlar beslenme güdüsü olan kediler için gece beslenmesini önerir. “Uyurken 1 – 2 saatte bir otomatik olarak kapanacak bir otomatik mama kabı bu konuda size yardımcı olacaktır. Ayrıca kedinizin bu sihirli mekanizmanın etrafında dolaşmasına ve sizi mutlu bir şekilde dinlenmeye bırakmasına neden olacaktır.”

Sabahın erken saatlerinde kedinizin dikkatini dağıtmak da size yardımcı olabilir. Kedinizin yanına oturabileceği bir pencerenin dışına kuş yemliği koyma imkanınız varsa, sabah 4 ile 6 saatleri arasında kedinizi oyalamak için mükemmel bir yoldur. Zira kediler kuşları izlemeye bayılır!

Bir başka ipucu da, yatak odanızın kapısı hafif aralık olacak şekilde yatmaktır, böylece kediniz sizi uyandırmadan dışarı çıkabilir. Geceleri huzursuz olması ihtimaline karşı birkaç (sessiz) oyuncağı dışarıda bırakabilirsiniz. Kediniz hala sizi uyutmamakta ısrarcıysa, ısıtmalı bir evcil hayvan yatağı sizin için cankurtaran olabilir.

Buna ek olarak kedinize yatak odası erişimini tamamen yasaklamanız gereken durumlar da gelişebilir. Kimi uzmanlar “Bazı kedilere geceleri sahiplerinden ayrılacaklarının öğretilmesi gerektiğini’’ söylemektedir. Kediniz onu oda dışında tuttuğunuzda, sabah kadar ağlayıp, mırlayarak, rahatsız edici sesler çıkarabilir.

Bu durum birkaç gün içerisinde geçmezse ve şiddeti artarsa bu konuda bir veterinere danışmanız gerekebilir. Kediniz sizi uyandırırsa, bu davranışını ödüllendirmeyin, aksi takdirde tekrarlamakta çekinmeyecektir.

Kediler neden sahipleriyle uyur, sorusunu detaylıca cevaplandırdım! Buna ek olarak işinize yarayabilecek bazı içerikleri sizler için aşağıda link vererek listeledik:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.