Kedi tüyü yutarsam ne olur? Kedi tüyü hakkında merak edilenler

9 Aralık 2021
9288
Kedi tüyü yutarsam ne olur? Kedi tüyü hakkında merak edilenler

Kedi tüyü yutarsam ne olur? Kedi tüyü insan sağlığı için zararlı mı? kedi tüyü yutması hakkında  tüm sorularınızı cevapladık Petibom ailesi olarak.

Kedi sahiplerinin en çok tedirginlik duyduğu konulardan biri de kedi tüyleridir. Genellikle kedi tüyü yutmanın pek çok hastalığı tetiklediği inancı oldukça yaygındır. Ancak bu durum hastalıklı ve aşısı olmayan kediler için geçerli olabilmektedir. Evinizde beslediğiniz evcil kedilerinizin düzenli olarak aşılarını ve iç-dış parazit ilaç uygulamalarını yaptırıyorsanız tüyleri de hiçbir şekilde zararlı olmayacaktır.

Kedi Tüyü Yutarsanız Ne Olur?

Evinizde beslediğiniz kedinin tüyünü farkında olmadan yutmuş olabilirsiniz. Ancak az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi kedinizin aşılarını ve iç-dış parazit ilaç uygulamalarını düzenli olarak yaptırıyor ve sağlık kontrollerini aksatmıyor iseniz bu durum bir sorun oluşturmaz.

Kedi Tüyleri İnsanlar İçin Zararlı Mıdır?

Kedi tüyleri genel olarak insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Ancak kedilere ve kedi tüylerine karşı hassasiyeti olan kişiler için kedi tüyleri alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu gibi hassasiyet oluşan durumlarda sadece kedilerin tüyleri ile ilgili değil idrarı, salyaları ve nefesi bile alerji meydana getirebilir. Kedi tüyleri tek başına insanlara zarar vermez ve alerji oluşturmaz. Ancak genel olarak kedilere bir alerjiniz var ise tüyleri dışında salyası da sizler için zararlı olabilmektedir. Özellikle kedi tüyüne alerjisi olan insanlar için, kedi tüylerinde bulunan alerjenleri kedinin kendini yalamasıyla yok edecek/azaltacak mamalar üretilmeye başladı. Bu mamaları tüketen kedilerin salyasında biriken bir molekül kedinin kendini yalamasıyla tüylerine geçmekte ve insanlarda alerji yapan unsurların azalmasına sebep olmaktadır. Detaylı bilgi ve mamanın kedinize uygunluğu için mutlaka veteriner hekiminize danışın.

İnsanlar Kedi Tüyü Yuttuğunda Yumak Olarak Birikir Mi?

Belki de kedi sahipleri için bu durum bir fobi olarak ortaya çıkabilmektedir. Ancak kesinlikle farkında olmadan tek tük yutulan kedi tüyleri kesinlikle insanlarda bir yumak olarak birikmez. Çünkü kedilerde bu durumun oluşmasının sebebi sürekli olarak tüylerini yalayarak temizliyor olmasıdır. İnsanlarda ise havaya uçan tüyler yanlışlıkla yutulabildiği için kesinlikle bir yumak haline dönüşmemektedir.

Kedilerde Oluşan Kıl Yumağı Ne Zaman Geçer?

Kediler doğduktan sonra bedensel olarak gelişirken aynı zamanda tüy yapıları ve kürkleri de gelişmektedir. Küçüklükten itibaren tüylerini yalamayı öğrendikleri için pek çok tüy yutmak zorunda kalabilirler. Bununla birlikte yutmuş oldukları bu tüyler yumak olarak midelerinde kalabilir. Ancak midelerinde toplanan bu tüyler dışkı ile birlikte veya kedinin kusarak çıkartması ile geçmektedir. Bazı durumlarda, özellikle uzun tüylü kedilerde, oluşan kıl yumakları yeterince vücuttan dışarı atılamaz. Kıl yumaklarının atılmasının kolaylaşması için tüy yumakları için özel geliştirilmiş malt ürünlerinden kullanmak gerekir.

Yutulan Kedi Tüyleri Ciğerlere Yapışır Mı?

Kedinizin sağlıklı olması için tüy bakımına da oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Ancak kedinizin tüy bakımını yaparken veya onu yıkarken bazı tüylerinin dökülmesine neden olabilirsiniz. Dökülen bu tüyleri ise farkında olmadan yutmuş olabilirsiniz. Ancak bu durum bazen istenmeyen sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir. Kedi tüyleri yutulduğu zaman veya biriktiği zaman ciğerlere kadar inerek yapışabilmektedir. Bu gibi durumlarda ciddi sağlık sorunları da meydana gelebilmektedir.

Kedi Tüylerinin Solunması Zararlı Mıdır?

Kediniz ile oldukça yakın bir ilişkiniz var ise farkında olmadan onun tüylerini soluyor olabilirsiniz. Tüylerinin arasındaki kepek veya buna benzer bakterileri de solumuş olacaksınız. Bu durum uzun sürede ciddi sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilir. Özellikle tüyler ve tüylerin altındaki bakteriler solunduğu zaman akciğerlere ciddi hasarlar verebilmektedir.

Kedilerde Tüy Yumağı Oluşmasının Önüne Nasıl Geçilir?

Kedinizin sağlıklı bir şekilde sindirim sistemine sahip olması tüy yumağı sorununun da önüne geçebilmenizi sağlar. Bunun için evde tercih edebileceğiniz en doğal yöntem ise zeytinyağı kullanmaktır. Kedinizi beslerken ara ara ve az miktarda yemeklerine zeytinyağı ilave ederseniz kediniz daha rahat bir şekilde tuvalet ihtiyacını giderecektir. Bu sayede de tüy yumağını daha kolay çıkartabilmektedir.

İnsan Saçı Yenirse Ne Olur?

İnsan saçı yemek nadir de olsa tıbbi açıdan bazı kişilerde meydana gelen sağlık sorunlarından biridir. Alışkanlık olarak pek çok kişinin insan saçı yediği de bilinmektedir. Ancak insan saçı yemek tamamen öldürücü olmakla birlikte vücut ve sağlık için oldukça zararlıdır.

Yaş Mamalar Tüy Yumağı Sorunu İçin Etkili Midir?

Kedinizi beslemiş olduğunuz mama türleri onların tüy yapısı ile de yakından ilgilidir. Özellikle yaş mamalar kedilerin daha kolay bir şekilde sindirim yapabilmesini sağlar. Bunun için de tüylerin birikmesine zaman vermeden sindirilerek dışkı ile birlikte dışarı atılabilmektedir.

Kedim Öğürmesine Rağmen Neden Kusamıyor?

Kediler oldukça çabuk şekilde midelerindeki geri çıkartabilen canlılardandır. Eğer yabancı cisim yutarlarsa mideleri bunu sindirmeyeceği için hemen kusacaktır. Kediniz sürekli olarak öğürüyor ancak bir türlü kusmuyor ise muhtemelen tüy yumağı veya farklı bir cisim yutmuş olabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz ile görüşün.

Kedi İle Uyumak Zararlı Mıdır?

Kedi sahiplerinin en keyif aldığı durumlardan biri de kedi ile birlikte uyumaktır. Ancak bu durum tüy yutma konusu ile de ilgili olduğu için bazen sakıncalı olabilmektedir. Kediniz ile birlikte uyumaktan keyif alıyor iseniz ağız bölgenizden uzak duracak şekilde uyumasına izin verebilirsiniz. Maalesef bu her zaman mümkün değildir. Bu yüzden kedinizin mümkün olduğunca taranmasıyla birlikte aşılarının ve iç-dış parazit ilaç uygulamalarının düzenli bir şekilde yapılması daha önemli bir hale gelmektedir.

Kedinin Dökülen Tüylerinin Azaltılması İçin Ne Yapılabilir?

Kedilerin kürk yapısı genel sağlık durumlarıyla alakalı fikir verebildiği gibi stres ve mevsimsel faktörlerden de kolayca etkilenebilmektedir. Kedinizin tüy bakımını doğru ürünler ile yaptığınız zaman tüylerinin dökülmesinin de önüne geçebilirsiniz. Ancak hasta yakınları tarafından en sık şikayet edilen bu problemin tamamen bir çözümü maalesef bulunmamaktadır. Kedinizin dökülen tüylerinin azaltılması için evde tercih edebileceğiniz 5 farklı yöntem bulunmaktadır.

Düzenli olarak kedinizi tarayarak tüylerinin tek seferde dökülmesini sağlayabilirsiniz.

● Beslenme ve deri sağlığı birbiriyle bir bütündür. Kalitesiz beslenme deri sağlığını direkt olarak etkilemektedir. Beslenmesinden kaynaklı olarak kediniz sıklıkla tüy döküyor olabilir. Beslenme programını veya mamasını değiştirebilirsiniz. Bu problem için birçok markanın maması bulunmaktadır. Veteriner hekiminizin önerisi doğrultusunda doğru mamayı kullanarak dökülen tüyleri azaltmanız mümkün olabilir.

Tüylerinin sürekli olarak nemli ve bakımlı olması tüylerinin dökülmesinin önüne geçebilecektir.

Tüy Yumağı Birikmemesi İçin En Etkili Olan Yöntem Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tüy sağlığının en önemli bileşeni beslenmedir. Kaliteli bir mamayla birlikte tüy yapısını güçlendiren balık yağlarının kullanılması tüy dökülmesini azaltacaktır. Ancak tüy dökülmesini tamamen durdurmanın bir yolu yoktur.

Tüy dökülmesini mümkün olduğu kadar azalttıktan sonra vücut içinde birikmesini önlemek için en sık kullanılan yöntem malt kullanmaktadır. Uygulanışı gayet kolay olan bu ürünlerin kullanımıyla çoğu kedide tüy yumağı problemi çözüme kavuşmaktadır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

ponçik prenses
Oca 30, 2022 / 13:36

Yutulan tüyler dışkı yoluyla atılır. Bununla ilgili çok güzel bir eğitim videosu vardı. Köpeklerle ilgili ama kediler için de durum pek farklı değildir bence:

https://youtu.be/wVihgjpGgqg