Kediler neden kucağımızda uyumaya bayılıyor?

7 Şubat 2022
2371
Kediler neden kucağımızda uyumaya bayılıyor?

Kediler birçok neden ile kucakta uyur. Şekerleme demek kucakta uyuma zamanı demektir. Tüylü dostumuzu sevmek için kucağımıza aldığımızda birkaç dakika içerisinde uyumuş olur. Bunu çok sık yaptığı için nedenini araştırmak isteriz. Yakınlığı ve sevgiyi hissetsek de bundan emin olmak ve hakkında bilgi sahibi olmak bizleri daha da mutlu eder.

Tüylü bir dosta sahip olmak, büyük bir şanstır. Çünkü kediler sahiplerinin sırtında, karnında ve hatta başının üzerinde uyumaya bayılırlar. Uyandığınızda ilk onu görür ve gün içerisinde asla yalnızlık çekmezsiniz. Ayrıca kediler sahiplerinden çok daha fazla uyusa da uyku süreçlerini yine sahiplerinin  yakınında geçirirler. Bu yakınlık çoğu zaman dizlerin üzerinde olmalarıdır. Gündüz şekerlemelerini ise sahiplerinin kucağında yapmaya bayılırlar. Bu durumu sadece bir yanıt ile cevaplamak mümkün değildir. Ben altı yanıta ulaştım. Sizler de kendi cevaplarınızı yorum kısmından belirtebilirsiniz.

Kediler neden kucakta uyur?

Kedilerin kucakta uyuma nedenleri arasında en sık görülenler;

  • kendilerini güvende hissetmeleri,
  • sevgilerini sahiplerine göstermeye çalışmaları,
  • sahiplerinden uzaklaşmak istememeleri,
  • kucakta uyumanın rahat olması,
  • stresten uzaklaşmak ve sakinleşmek istemeleri,
  • sahiplerini koruduklarını hissetmeleridir.

Kucakta uyumayı seven kediler arasında sadece yavru tüylü dostlarımız yoktur. Yetişkin kediler de bunu çok sık yaparlar. Ayrıca kediler bağımsızlığı sevseler de sahiplerinin kucağında uyumaya bayılır ve müsait olduğunuz her anın tadını çıkartırlar. Özellikle çalışıyor ya da kedinizden çeşitli nedenlerle gün içerisinde ayrı kalıyorsanız, kediniz sizi özler. Aslında, bu da bir kucakta uyuma nedenidir.

Kendilerini güvende hissettikleri için

Kediler avcıdır. Bu nedenle uyurken herhangi bir ses duyduklarında aniden uyanırlar. Her tıkırtı onları rahatsız edebilir. Ayrıca yavru kediler her yerde annelerinin kokusunu ve sıcaklığını ararlar. İnsanların kucakları da sıcak olduğu için kediler kendilerini güvende hisseder. Bu güven ile daha derin uykuya dalarlar. Ne kadar iyi uyurlarsa da o kadar sağlıklı ve neşeli olurlar.

Kedilerin güvenden sonraki kucakta uyuma nedeni, insanların vücut sıcaklığıdır. Vücut sıcaklığımızı paylaşarak uyuduklarında uykuları daha keyifli olur. Sıcaklık, uykuyu ve uykunun keyfini arttırır.

kediler neden kucakta uyumayı sever

Sevgilerini göstermek istedikleri için

Kediler sevgilerini beden dili ile belli ederler. Bu nedenle bizlere sürtünür ya da kucağımızda uyurlar. Uyandıklarında ise patileri ile hamur yoğurur gibi vücudumuzda sevimli hareketler yaparlar. Bu onların sevgi gösterilerinden biridir.

Bize yakın olmak istedikleri için

Kediler sahiplerinin yakınlarında olmayı çok severler. Bu nedenle gece uykularını ya da gündüz şekerlemelerini sahiplerinin dizlerinde ya da kucaklarında yapmaya bayılırlar. Kalp sesimiz, nefes alıp verişimiz onların hoşuna gider. Ayrıca kokumuza zamanla alışırlar.

Rahat hissettikleri için

Siz günlerce araştırır, düşünür ve kedinize rahat bir yatak alırsınız. Oysaki onlar rahat yatak sizsinizdir. Kediniz uyuduğunda rahatsız olmasın diye kıpırdamaz ve ses çıkartmazsınız. Ardından dayanamayıp onu sever ve okşarsınız.

Sakinleşmek istedikleri için

Kediler birçok nedenle sinirlenirler. Bazen de stres yaşarlar. Bu nedenle kucağınızda uyumaya çalışarak kendilerini sakinleştirmeye çalışırlar. Çünkü ilişkisel hafızalarını kullanarak sizin yanınızdayken ne kadar sakin olduğunuzu hatırlayabilirler. Kokunuz, konuşmalarınız ve en çok da onu okşamanız sakinleşmesine neden olur.

Bizi korumak istedikleri için

Kediler uyumak için güvenli bir yer ararlar. Bazen tehlike eve gelen misafir çocukları ya da çevredeki tuhaf sesler olabilir. Kendilerini güvende hissetmek için üzerimizde uyumayı severler. Ancak bir yandan bizi koruduklarını hissederler. Kendisi ile birlikte etraftaki tehlikelerden bizleri korumak için bunu yaparlar.

Sorun belirtileri

Kedinizin kucağınızda uyuması sizi rahatsız ediyorsa, hasta olduğundan endişelendiğiniz içindir. Çünkü kedilerin günlük ihtiyaç sıralamaları düzenlidir. Aynı saatlerde beslenir ve aynı saatlerde uyurlar. Farklılıktan da hoşlanmazlar. Kediniz kucağınızda nadiren uyurken bu sıklık arttıysa, sağlık problemi yaşıyor olabilir. Psikolojik ya da fiziksel hastalıklar, kedilerin kendini iyi hissetmemelerine neden olur. Bu nedenle sizin yanınızda olmak istiyor olabilir. Kedinizi gözlemleyerek veterinere götürmeniz gerekir. Kedinizin uyku alışkanlıkları mevsime  ve ruh haline göre değişebilir. Onun uyku alışkanlıklarını dikkate alarak nasıl hissettiğini az çok anlayabilirsiniz.

Kedinizin bedensel hareketlerine dikkat ederek kucağınızda uyumayı neden çok sevdiğini kolayca anlayabilirsiniz. Onu uykuya motive eden faktörlerden emin olduğunuzda daha da mutlu olacağınıza eminiz. Kediler zeki canlılardır. Onları sevmeyen kişilere yaklaşmaz ve onlara iyi davranmazlar. Ayrıca sevgilerinin size karşı daha çok olduğunu da belirtmek isteriz. Genelde kediler bir kişiyi kendilerine en yakın olarak seçerler. Onun yanında daha fazla kalmak için çaba gösterirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler sahiplerinin yanındayken kendilerini güvende hissederler. Onların sevgisini hisseder ve yanlarındayken mutlu olurlar. Ayrıca insanlar vücut sıcaklığından faydalanmaya da bayılırlar. Sıcak bir yerde uyumak gibisi yoktur. Bazı kediler ise, sahiplerini korumak için üzerlerinde uyurlar.

Kediniz ile aranızdaki bağ güçlendikçe bu sorunun yanıtını aramak ile uğraşmayacaksınız. Çünkü sizin üzerinizde ya da kucağınızda uyumak için can atacak. Eve yeni gelen bir kedinin ortama ve size alışması için biraz sabır ve zaman gerekir. Aranızdaki bağı güçlendirmek için kediniz ile ilgilenmeniz gerekir. Onu yürüyüşe çıkartın. Ona eğlenmesi için oyuncaklar alın ve beslenmesine dikkat edin.

Kediyle uyumak sağlığımıza faydalıdır. Rahatlamamıza ve kan basıncımızın düşmesine destek verirler. Bir evcil canlıyla dost olmak psikolojik sorunlardan uzak durmak, anlamına gelir. Ancak kediler geceleri hareketlidir. Sizi kıpırtıları ve miyavlamaları ile rahatsız edebilirler. Bu nedenle bazen derin bir uykuya dalmanıza bazen de uykusuz kalmanızı sağlarlar.

Kediler yumuşak olan her şeyden hoşlanırlar. Ayrıca battaniye altına girmeye bayılırlar. Bu nedenle battaniye ve yorgan gibi yumuşak eşyaların altında ve üstünde uyurlar. Bunun yanı sıra sahiplerinin kucağında ve dizlerinde hatta başlarında uyumayı severler. Bazı kediler ise dolap içinde ve karanlık yerlerde uyurlar.

Enerjisini atmış olan kediler uyumak için sabırsızlanırlar. Sağlık durumları iyiyse, karnı tok olan bir kedi kolayca uyur. Kediyi kucağınızda uyutmak isterseniz, sevdiği bir yiyeceği elinize alıp onu kucağınıza yatırabilirsiniz. Ayrıca kediyi yavaşça okşayıp severek uyutabilirsiniz. Kediler sevildikçe sakinleşir ve rahatlarlar. Bu da uykularının gelmesini sağlar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.