Kediler neden battaniyelerin altına gizleniyor?

15 Eylül 2021
2485
Kediler neden battaniyelerin altına gizleniyor?

Kedilerin oyuncu olduğunu hepimiz biliyoruz. Oyuncu olmalarının yanı sıra bazı zamanlar kedilerin ne yapacağı da bilinmez. Kedilerin tuhaf bulunabilecek birtakım davranışları vardır ve bunlardan biri de battaniyelerin altına saklanmaktır. Peki kediler neden battaniyelerin altına gizleniyor? Genellikle bir sıcaklık arıyor olabilirler, oyun zamanı ile sizi meşgul etmek isteyebilirler ve kendilerini güvende hissedebilirler.

Kedilerin Battaniye Altına Saklanma Nedenleri

Kendilerini Güvende Hissederler

Battaniyelerin altına yuva yapmak, kedilerin kendilerini güvende hissetmelerini sağladığı gibi aynı zamanda onları emniyetli hale getirir. Bu şekilde davranmalarının bir diğer sebebi de hem av hem de avcı olarak içgüdülerinin bir yansıması olduğu içindir. Kediler evcilleştirilmiş olsalar da, içgüdüsel olarak saklanabilecekleri güvenli ve karanlık yerler ya da avlarını saklayabilecekleri bir yer ararlar.

Isınmak İsterler

Kediler soğuk havalarda yuva yapmak ve yuva kurmak adına sıcak bir bölge ararlar. Özellikle bu durum ince tüylü ya da tüysüz kedilerde daha fazla görülür. Bunun dışında bazı kediler oda sıcaklığının soğuk ya da sıcak olmasına takılmadan battaniyelerin altına girerler.

Rahatsız Edilmek İstemezler

Bazı zamanlar kediniz sinirlenebilir ve sonrasında aynı insanlarda da olduğu gibi, yorganın altına girerek bu şekilde her şeyden uzaklaşmayı planlayabilir. Bu tepki kedinin cinsine ya da karakterine bağlı olarak değişmektedir ancak genellikle kediler günün belirli saatlerinde battaniyelerin altına girerler ve herhangi bir etkileşimi göz ardı ederler.

Sahiplerini Oyun Zamanına Dahil Etmek İsterler

Yukarıda nasıl rahatsız edilmek istemezlerse burada da tam tersi olarak sizinle oyun oynamak isteyebilirler. Bu yüzden de battaniyelerin altına girerler. Çoğunlukla sizi sabahları ya da akşam yatmadan önce yatakta gördüklerinde bu şekilde davranırlar. Kediniz dikkatinizi çekmek, oyun zamanına davet etmek ve sizinle oynamak için battaniyenin altına girer.

Çalılık İçgüdüsünden Kaynaklı Olabilir

Yapılan bir araştırmaya göre kedilerin üç tür ortamı tercih ettiği ortaya çıkmıştır. Bunlar bir ağaç, bir kumsal ya da bir çalıdır. Yüksek yerlerde oturmayı seven kediler, ağaçta oturmayı tercih eden kediler olurken açık alanlarda oturmayı seven kediler ise sahilde oturmayı tercih eden kedilerdir. Eğer battaniyenin altına girmeyi seven bir kediniz varsa, muhtemelen çalı tipidir. Bu tür kediler yatak altı, saksı bitkileri ya da battaniye altı gibi yerden daha alçak yerlerde kalmayı tercih ederler.

Endişeli ve Stresli Hissediyor Olabilirler

Battaniyenin altına yuva yapan bir kedi stresli ya da endişeli olabilir. Son zamanlarda yeni bir eve taşındıysanız, eve yeni bir evcil hayvan ya da yeni doğmuş bir bebek katıldıysa kediniz strese maruz kalmış olabilir. Strese ve endişeye maruz kalan bir kedi, battaniyenin altına saklanarak bir rahatlamaya girecektir. Çünkü battaniyeler ağır ve büyük olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle örtülerin altına saklanmak endişeli ve stresli bir kediyi yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Rutinleri Dışında Gerçekleşebilir

Bazı kediler sırf rutinin dışında çarşafların altına girer ve bu sadece rastgele bir davranıştır. Hatta bunu yalnızca sizin nasıl tepki vereceğinizi görmek için yapabilirler. Bazı günler ise bir yatağın yanına bile yaklaşmayabilirler.

Hasta Hissediyor Olabilirler

Bir kedi battaniyenin altına girerse, sahibine bir sorun olduğunu anlatmaya çalışıyor olabilir. Kendini iyi hissetmediği için dinlenmek isteyebilir ve iyileşmek için yorganın altına saklanabilir. Kediniz solgun görünüyorsa, uyuşuk görünüyorsa, yemek yemiyor, su içmiyorsa ve daha başka belirtiler gösteriyorsa onu hemen veterinere götürmeniz gerekmektedir.

Kedilerin Battaniye Altına Saklanması Nasıl Engellenir?

Yatak Odasının Kapısını Kapatın ya da Kilitleyin

Yatak odasının kapısını kapatmanız ya da kilitlemeniz, kedinizin içeri ve battaniyenin altına girmesini engellemek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Bunu yaparak hem kedinizin battaniye altına girerek boğulmasını engelleyecek hem de odanın ve battaniyelerin dağıtılmasını engelleyeceksiniz.

Yastık ya da Karton Kutular Kullanarak Saklanma Yeri Yapın

Sürünmesi ve saklanması için yeterli bir alana sahip olduktan sonra yastıkları yığarak yeni bir alan yaratın. Bu şekilde ona battaniyelerin ve çarşafların altına saklanma hissi vermiş olursunuz. Bunun dışında karton kutuları bir araya getirerekte saklanma yeri yapabilirsiniz.

Kedi Yatağına Rahat Battaniyeler Koyun

Kediniz ona özel rahat battaniyeleri olduğunu öğrenirse, yatak odanıza girmek için hiçbir nedenleri kalmaz. Bu şekilde onun battaniyelerinizin altına girme alışkanlığını durdurmuş olacaksınız.

Sakinleştiri Kullanın

Kedinizin bu şekilde davranması kaygı ya da stresten kaynaklanıyorsa, sakinleştirici ürünleri kediniz üzerinde kullanabilirsiniz.

Son Düşünceler

Kediler genel olarak battaniyenin altına yuva yapmak, kendilerini güvende hissetmek, oyun zamanı başlatmak, sizinle bir bağ kurmak ve kışın sıcak kalmak için girerler. Bunun dışında kediniz stres ya da hastalık gibi başka nedenlerden dolayı çarşafın altına giriyorsa derhal bir profesyonelden yardım almalı ve kedinizi veterinere götürmelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedimin yorganın altında uyuması uygun mudur?

Pek çok kedi altına sokulmak için kendi battaniyesine sahip olmaktan hoşlanır. Ancak oksijen yoksunluğu yaşamaya başlayan her hayvan eninde sonunda yorganın üstüne çıkacak olsa da, bir hayvanın aynı havayı sınırlı bir alanda uzun süre soluması sağlıksızdır. Bu nedenle kedinizi ya da diğer evcil hayvanınızı hafif pamuklu battaniyesi ya da banyo havlusu altında yatağının üst örtüsünde uyumaya alıştırın.

Kediler neden yatağın altına girer?

Kediler kendilerine rahat bir saklanma yeri bulma konusunda ısrarcıdırlar. Ancak bir kedi normalden daha fazla utangaç bir kimliğe bürünürse, bu kendisini iyi hissetmediğinin bir işaretidir. Mutsuz kediler çoğunlukla daha ürkek olurlar ve kendilerini yatıştırmak ve korumak için hep saklanma ihtiyacı duyarlar.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Memiş
Kas 28, 2023 / 12:01

Kedim 17yaşında sürekli bataniyenin altına girmek istiyor stresini azaltmak için bir ilaçyazabilirmisiniz


Veteriner Hekim
Ara 2, 2023 / 13:25

Merhaba kedinize muayene etmeden ilaç yazmam mümkün değil maalesef. Kediniz artık geriyatrik bir kedi olduğu için bazı hastalıklar açısından risk altındadır. Altta yatan bir hastalığından dolayı bu davranışı sergiliyor olabilir. Veteriner hekime götürmenizi ve kapsamlı bir check up yaptırmanızı tavsiye ederiz. Geçmiş olsun.