Kediler kutuları neden sever? Kutuların cazibesi!

30 Nisan 2021
1434
Kediler kutuları neden sever? Kutuların cazibesi!

Kedilerin kutuları sevdiği bir sır değil; dolayısıyla herkes yavrusundan yetişkinine tüm kedilerin kutulara karşı garip bir ilgisi olduğunu bilir. Ve hatta kedilerin pahalı lüks marka kedi yatakları yerine bir ayakkabı kutusunu tercih ettiği de sıklıkla görülür.

Zira çocukluğunuza dönerseniz çizgi filmlerde de kedilerin kutu sevdasının işlendiğini hatırlayacaksınız. Peki, kediler kutuları neden sever? Bunun pek çok sebebi olabilir; ancak en temel sebep, kediler için güvenilir, kuytu ve rahat bir dinlenme ve uyuma alanı olmasıdır.

– Kedilerin gözünde kutu!

Doğal yapısı gereği fazlasıyla meraklı olan kediler, çevrelerinde yeni bir şey ortaya çıktığında, güvenli olup olmadığını, oyun oynanacak bir şey mi ya da potansiyel bir yiyecek mi diye hemen araştırma girişimlerine başlarlar. Kutunun güvenilir olması kediler için çok önemlidir. Çünkü güvenli yerlere bayılırlar! Kediler doğal yapısı gereği yırtıcı hayvan grubuna girerler.

Bu bağlamda kutular, kedilerin saklanmak, avını düşürmek için pusuya yatmak gibi çeşitli içgüdüsel davranışlar için mükemmel bir yerdir. En azından kediler kutuları bu gözle görür ve çok severler. Bazı kedi sahipleri, yırtıcı hayvan olmasına karşın; kedilerin de birçok vahşi hayvan için av olduğunu unutur. Dolayısıyla kapalı bir kutu, kediniz için aynı zamanda güvenli bir saklanma yeridir.

Hatta kutular kedinizi o kadar güvende hissettirir ki, stres altındayken ya da ev içinde birtakım çevresel değişiklikler olduğunda kutusunun içine saklanmak isteyebilir (bildiğiniz gibi değişikliklerden hiç hoşlanmazlar). Zira saklanma, farklı çevresel stres faktörleriyle başı dertte olan kediler için bir baş etme, çözüm üretme mekanizmasıdır.

Peki, kediler kutuları bu kadar çok severken; kutuya benzer bir şey olan taşıma çantalarından da bir o kadar nefret eder? Çünkü kediniz maalesef taşıma çantasının ne anlama geldiğini artık çok iyi biliyor. Taşıma çantasına veya kutusuna konulduğu an, eğlenceli olmayan bir yere yani veteriner kliniğine gitmek üzere olduğunu anlıyor. Bunun yanı sıra rutin kontrolleri veya aşıları tamamlanan kediler, bir an önce kutularına geri dönmek ister.

Bunun nedeni ise eve yine taşıma çantası ile geri döneceklerini bilmeleridir. Kedilerin taşıma çantalarına karşı olan nefretini biraz dindirmek için çeşitli püf noktaları da mevcut. Kedinizin taşıma çantasına olan bakış açısını değiştirmek için taşıma çantanızı görünür bir yerde bırakıp, kedinizin onu bir kutu gibi kullanmasını ve onunla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Kedi ve kutu

– Kutuların ilginç cazibesi

Kedilerin dokulara karşı inanılmaz bir ilgisi vardır ve doku konusunda oldukça seçicidirler. Bunu birer örnekle açıklamak gerekirse: Mesela kedinizin tırmalama tahtası olduğu halde, tırmalamak için halıyı ya da kanepeyi tercih ettiği olmuştur. Bunun nedeni büyük olasılıkla tırmalama tahtasının dokusunu sevmiyor olmasıdır. Karton kutular, çoğu kedinin hem tırmalamak hem de kemirmek için ilginç bulduğu bir dokuya sahiptir.

Ve kutularının içinde tırmalama ya da eşeleme gibi pek çok şeyi yaptıklarına şahit olabilirsiniz. Kartonları, kediler için özel kılan bir diğer özellik yalıtıcı bir yapıya sahip olmalarıdır. Zira kedilerin sıcağı çok sevdiği su götürmez bir gerçektir. Karton onlara bu sıcak ortamı sağladığı için bulunmaz bir nimettir. Bu sebeple kediler, güvenilir, korunaklı ve aynı zamanda sıcacık olan karton kutularına aşık olurlar.

– Kutu ile pozitif ortamlar

Kediniz kutuları çok seviyorsa ve kutuda uyumaya iyiden iyiye alışmışsa, onu güvende tutmak ve rahat ettirmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Mesela yumuşak bir battaniyeyi veya kedinizin en sevdiği oyuncaklardan bazılarını kutuya yerleştirebilirsiniz. Kediler sahiplerinin yanında olmayı sever ve her zaman dip dibe olmak isterler. Bu sebeple kutuyu oturma odası, salon veya yatak odası gibi sıklıkla vakit geçirdiğiniz bir odaya yerleştirebilirsiniz.

– Güvenlik için önemli ipuçları

Kedinize karton bir kutu vermeden önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Bunlar:

– Öncelikle kartonda bulunabilecek zımba gibi tüm kesici ya da delici şeyleri çıkarın. Bu gibi şeyler kedinizi yaralayabilir ya da enfeksiyon kapabilecek bir delinme yarasına neden olabilir.

– Kutuyu kapatmak için kullanılmış bir sicim veya ip varsa mutlaka çıkarın. Zira kedinizin boynuna dolanmasını istemezsiniz!

– Kutuyu sağlam bir zeminin üzerine koymaya dikkat edin. Devrilmeye müsait bir şekilde bırakmayın.

– Kutuyu kaldırmanız gerekti veya artık çöpe atmak istiyorsunuz; tüm bunları yapmadan önce kedinizin kutuda olup olmadığına dikkat etmeyi sakın unutmayın! Bazen nereye nasıl girdikleri pek anlaşılmıyor ve gözden kaçabiliyor.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta!

Kedilerin genel çoğunluğu için kutu sevgisi veya takıntısı tamamen normal bir şeydir. Eğer kedinize uyuması için pahalı bir kedi yatağı aldıysanız dert etmeyin. Bir süre sonra kediniz ona aldığınız yatağı veya oyuncağı fark edecektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.