Kedilerde dikkat çekme davranış nedenleri ve çözüm önerileri

15 Ağustos 2021
1676
Kedilerde dikkat çekme davranış nedenleri ve çözüm önerileri

Kedilerde dikkat çekme davranışı, kedilerin beden dili ve yaptığı hareketler ile anlaşılır. Ruh hallerini ifade ederken, gözlerin, kuyruğun ve kulakların konumu ve hareketi son derece önemlidir. Bir tür ‘iletişim’ adı verilen bu durum, vücudu ve ses tellerini kullanmayı gösterir. Bununla birlikte duygular ve davranışlar, korku, endişe, hayal kırıklığı, acı, eş arama, memnuniyetsizlik, rahatlama ve merak gibi çeşitli ruh hallerini de içerir. Beden dili genellikle aynı anda birden fazla duyguyu ifade etmek için kullanılır. Bu nedenle, kedilerin beden dilini anlamaya çalışırken, onların iletişim kurduğu bağlama da odaklanmamız gerekir.

Kedilerde Miyavlama

Kedilerde dikkat çekme davranışları arasında yer alan miyavlama sıklıkla görülür. Geceleri uyuduğunuz zaman aniden yatak odanızın kapısında yüksek sesle miyavlayan kedinizin sesini duyabilirsiniz. Bu davranış, kedilerde yaygındır ve onlar için oldukça normal karşılanabilir. Kediler gece yaratıklarıdır ve siz uyumaya çalışırken daha aktif olabilirler. Ancak bu durum bir şeylerin yanlış olduğu anlamına da gelebilir. İnleme türünde miyavlama, yaşlı kedilerde bunama belirtisi olabilir. Örneğin Siyam kedisi diğer kedilerden daha büyüktür ve geceleri dikkat çekmek için yüksek sesle miyavlayabilir. Bunun yanı sıra miyavlamanın bazı nedenleri aşağıdaki gibidir;

  • Kediniz geceleri sıkılıyor olabilir.
  • Gün içinde ağlama ve inleme gibi miyavlamalar ağrı belirtisi olabilir. Tuvaletini temizlerken ağlama şeklinde miyavlayan kediler genellikle idrar yaparken veya dışkılarken ağrı ve rahatsızlık hissederler. Ayrıca diğer kedilerle tartışmak da yüksek ses çıkarmalarına neden olabilir.
  • Gün içinde ağlama, miyavlama ve sızlanma ise dikkat çekme davranışıdır.

Bknz: Kediler neden ağlar gibi miyavlar?

Koltuk Üstünde Miyavlayan Kedi

Kedi Miyavlamasını Anlama

Kedilerde miyavlama hem ses tonuyla hem de miyavlama aralıklarıyla günden güne büyük ölçüde değişiklik gösteren bir davranış türüdür. Araştırmacılar kedilerin tam 16 farklı ses çıkardığını bulmuşlardır. Her kedinin çıkardığı tüm benzersiz sesleri (insan sesleri gibi) göz önünde bulundurursanız, kedinizin neden dikkat çekmeye çalıştığını anlayabilirsiniz.

Mırlamanın neye benzediğini herkes bilir. Mırlama, kedilerin genellikle mutlu olduklarını göstermek için kullandıkları tatlı, güven verici bir sestir. Kediler parmağınızı çenesinin altına koymasına izin verirse, çok sessiz olmasına rağmen boğazının yumuşak titreşimlerini hissedebilirsiniz. Kedilerde dikkat çekme davranışını sağlıklı bir şekilde tahlil edebilmede miyavlamalarına kulak vermek oldukça önemlidir.

Klasik ‘miyav’ sesi ise, kedinin sosyal olduğu ve dikkat çekmeye çalıştığını gösterir. Yetişkin kedilerde bu ses yalnızca insanlarla iletişim kurarken çıkmaktadır. Diğer kedilerle etkileşime girdiklerinde ise farklı sesler çıkarırlar. Bu açıdan insanlarla iletişim kurarken çıkardıkları miyavlama sesi muhtemelen istediklerini elde edene kadar devamlılık gösterir.

Kediler, bir kişiyi veya başka bir kediyi selamladıklarında veya gergin olduklarında (örneğin, bir komşunun kedisiyle karşılaştıklarında veya onları düşman olarak gördüklerinde) farklı sesler çıkarabilirler. Bu farklı sesler dinlenerek, kedilerin hangi durumlarda dikkat çekmeye çalıştığı anlaşılabilir.

Kedilerde İdrar

Kedilerin dikkat çekme çabaları arasında idrar sorunları da yer almaktadır. Kum kabının dışına idrar yapmak veya dışkılamak evcil kedilerde sık görülen anormal bir davranıştır. Alan işaretleme amaçlı yapılan idrar ile normal kedi idrarı arasındaki farkı bilmeniz gerekir. Eğer kediler, kum kabının dışındaki alanlara az bir miktarda idrarını yapıyorsa bu durum işaretleme eylemi içindir. Kediler genellikle karakteristik bir duruş benimser ve zemine püskürtme şeklinde idrarını yaparlar. Normal idrar yapma davranışında, kediler çömelirken büyük miktarda idrar üretir. Bu açıdan kum kabı dışında bir yere dışkılama veya idrar yapma sorunları, onlardaki stres nedeniyle de olabilir. Bknz: Kedilerde stres nasıl anlaşılır?

Kedilerde dikkat çekmek için yapılan idrarla işaretleme, sürekli olarak yapıldığı takdirde bu alışılmışın dışında bir davranış türü olarak dikkate alınmalıdır. Bu olaya öncelikle stresin neden olduğu bilinmektedir. Bu, alanı korumak için yapılırsa, normal bir davranış olarak kabul edilebilir. Ancak kedi sayısı, eve gelen yabancı bir kedi veya misafirlerin varlığı arttıkça kedilerin idrar sorunlarının arttığı da bildirilmiştir. Bu açıdan kedinizin idrarını hangi durumlarda yaptığını gözlemlemek önemlidir. Bu olay esas olarak erkek kedilerde gözlenmektedir ve bu da kısırlaştırmanın önleyici bir seçenek olabileceğini düşündürmektedir. Bknz: Kedilerde kısırlaştırma nasıl yapılır?

Kedilerde Tuvalet Kabı Alışkanlığı

Kedilerde Belirlenen Yer Dışına İdrar Yapılmasını Önleme

Kedilerin dikkat çekmek adına gösterdikleri davranışları önlemek için yapılacak bazı farklı yöntemler vardır. Bunun için her şeyden önce, sorunun nedeni, amaçlanan pozisyon dışında idrara çıkma ve dışkılama olmalıdır. Bu anormal davranışlarının nedeni genellikle yaşlılık ve sağlık sorunları olabilir. Sorun bunlardan kaynaklanıyorsa, öncelikle veteriner yardımı almanız gerekir. Ayrıca, tuvaleti düzenli olarak temizlemek de önemlidir. Stres yaratan durumlar varsa stresin nedenini ortadan kaldırmakta da fayda vardır.

Kedilerin idrara çıkmasıyla ilgili davranışsal problemler beslenme, takviyeler ve özel ilaçlar ile ortadan kaldırılabilir. Tıbbi bir neden ekarte edildiğinde, genellikle özel dikkat gerektiren bir davranış sorunudur. Kediler kum kaplarına karşı çok hassastır, bu nedenle kum kabının her zaman temiz tutulması gerekir. Yetersiz sayıda kum kabının olması da sorun olabilir. Genellikle, birden fazla kediniz olduğu zaman daha fazla kum kabı bulundurmanız gerekir. Bunun yanı sıra kediniz kum kabı kutusunun rengini/modelini beğenmeyebilir veya kum, kutunun derin bir kısmında duruyor olabilir. Bunun için kum kullanımını azaltmayı, kokusuz kuma veya başka bir markaya geçmeyi düşünebilirsiniz. Bknz: Kedi kumu ve kabı ile ilgili her şey!

Aynı şekilde kediniz için evinizdeki potansiyel stres kaynaklarını ortadan kaldırmaya çalışmanız da önemlidir. Örneğin, evdeki bir kedi dışarıdaki bir kediyi gördüğünde, sesini duyduğunda veya kokusunu aldığında endişeye kapılabilir. Bunun için perdeleri kapatmak olası bir çözümdür.

Kedilerde Saldırganlık

Aile ve alan savunması, çiftleşme ve avlanma gibi doğal hayatta meydana gelen önemli aktiviteleri sürdürebilmek için aile hayatında davranışların içgüdüsel olarak sürdürülmesi gerekir. Kedilerin dikkat çekmeye çalışması size bir şey anlatmak istediğinin tipik bir göstergesidir. Bu davranışlar arasında saldırganlık da bulunmaktadır. Bu davranışlar genellikle nadirdir, ancak bazı durumlarda artış gösterir. Sebebi ağrı ve korku veya oyun ile ilgili bir durum olabilir. Kediler bu şekilde bir davranışta bulunuyorsa, onun hangi koşullar altında saldırgan davranış sergileyip sergilemediğini belirlemek için düzenli olarak izlenmesi gerekir. Bir kedinin insanlara karşı saldırganlık seviyesi ise, genellikle oyun veya dikkat çekmek içindir. Bknz: Kedilerle iletişim ve oyun

Kedilerde Saldırganlık ve Önleme

Kedilerde Saldırganlığı Önleme

Kedilerde dikkat çekmek için gösterilen anormal davranışları önlemek için, bu davranışa neyin sebep olduğunu anlayabilirsek bu durumu ortadan kaldırmamız da o derece kolay olacaktır. Özellikle kedilerde saldırgan davranışlarla mücadele etmenin en kolay yolu onları anlamak ve huyuna suyuna göre hareket etmektir. Kediler genellikle kendilerini tetikleyen durumlarla yaşamayı öğrenir. Ancak işin içinden çıkamadığında veya eğitimleriniz de bir işe yaramadığında takviyeler, ilaçlar ve özel diyetler yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra mama kâsesini ve tuvalet kabını birbirinden ayrı yerleştirmek gibi daha basit bir çözüm de deneyebilirsiniz.

Kedilerde saldırganlık geniş kapsamlı bir konudur. Bu davranışın altında yatan nedenler ve önleyici çözümler hakkında yazdığımız diğer içeriklere de mutlaka göz atın.

Kedilerde Tırmalamayı Önleme

Kedilerde Tırmalamayı Durdurma

Bazı kediler belirli kumaşları ve malzemeleri tırmalamak istediği diğer her şeye karşın daha çok tercih eder. Bunun önüne geçmek elbette kaçınılmazdır. İlk olarak tırmalamayı önleyici ve minik dostunuzu oyalayıcı farklı dokulu oyuncakları deneyebilirsiniz.

Kedilerde dikkat çekici davranışlar arasında bulunan tırmalama davranışını önlemek için kedinizin çizebileceği bir oyuncak almalı ve çizmesini istemediğiniz nesnenin önüne koymalısınız. Mevcut tırmalama tahtasından/kulesinden hoşlanmazsa, başka bir malzeme denediğinizden emin olmalısınız.

Buna ek olarak feromon ve tırnak kaplarını da deneyebilirsiniz. Tırnak kapları, kedinin tırnağına takılır ve mobilyanın korunmasına yardımcı olur. Öte yandan, kedileri sakinleştirmeye yardımcı olmak ve stres ve kaygıdan kaynaklanan tırmalama davranışını azaltmak için feromonlar sprey ve peçete şeklinde mevcuttur. Tüm bu yöntemler sayesinde ise kedinizin neden dikkat çekmeye çalıştığını anlayabilir ve bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Hiçbirimiz istemeyiz, minik dostlarımızın ne bir stres yaşamasını ne de buna bağlı ortaya çıkan kaygı ve saldırganlığını. Ancak eve yeni gelen bir kedi veya uzun yıllar birlikte yaşadığımız minik dostlarımız, bazen bir kırılganlık bazen de yetersiz beslenme ve sevgisizlik ile ortaya bazı anormal davranışlar çıkarabilmektedir. Bu davranışlar karşısında pekâlâ farklı farklı metotlar uygulanmaktadır. Merak ediyoruz… Daha önce hiç böyle bir durumla karşılaştınız mı? Kediniz, daha önce onda hiç görmediğiniz farklı davranışlarda bulunarak dikkatinizi çekmeye çalıştı mı? Eğer öyleyse lütfen aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.