Kedilerle iletişim ve oyun – Kedinizi çağırmak için onu nasıl eğitirsiniz?

7 Haziran 2021
2038
Kedilerle iletişim ve oyun – Kedinizi çağırmak için onu nasıl eğitirsiniz?

Köpekler, kedilere göre daha kolay eğitilirler. Örneğin köpekleri eğitirken “nesneleri atarak geri getirme eylemi” onları çağırmak için akla gelen ilk eğitim metodudur. Peki, kedilerde bu nasıl oluyor? Bazı kedi türleri, nesneleri geri getirme oyunu oynamayı severler ve eğitilmeleri de bu sebepten kolaydır. Ancak, maalesef her kedi türünde bu durum söz konusu değildir. Bu oyunu bütün kediler öğrenebilselerdi, kedinizin oyuncakları alıp getirmesi, oldukça zevkli olabilirdi.

Kedinizle nesneleri geri getirme oyunu oynamak istiyorsanız, bunun için oldukça sabırlı olmalı ve bu konuda araştırma yapmanız gereklidir. Kedinizin bir oyuncağı size getirmesini istiyorsanız, sevdiği bir oyuncağı uzak bir yere atarak, onu, size geri getirmesi için ikna etmelisiniz. Tabii ki bunu sorunsuz gerçekleştirebilmesi için sizin yapmanız gereken, minik dostunuzun size doğru geldiğini fark ettiğiniz an onu ödüllendirmeniz olacaktır. Kedinizin size bir hediye getirdiğinde, bu genellikle bir fare olabilir, ona ödül vererek bu oyunu daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Bu oyunu oynamak, kediniz için çok yararlı olacaktır. Gün boyu evde sıkıldığı için farklı bir oyun arıyor olabilir. Bu oyun sayesinde biriktirdiği enerjisini dışarı atmış ve rahatlamış olacaktır. Aynı zamanda bu attığınız nesneyi yakalama ve o nesneyi size getirme oyunu, kedinizin doğadaki avlanma duygusunu da ortaya çıkarabilir. Bu sayede kedinizin zihinsel olarak daha dinç kalmasını, oynadığınız oyun sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.

Sessiz Bir Ortamda Onunla İletişim Kurmalısınız

Kedinizi oyun oynama amacıyla eğitmek gibi bir düşünceniz varsa, bu eğitimi yapacağınız ortama da oldukça önem vermelisiniz. Genelde hepimizin bildiği bir şey var ki o da kedilerin dikkatini kendi üzerimize çekmenin oldukça zahmetli bir iş olduğudur. Bu nedenle kedinizin dikkatini çekerek ona yeni bir şeyler öğretmeye karar verdiyseniz bu eğitimi, kedinizin dikkatini dağıtmayan bir ortamda yapmak sizin ve kediniz için genellikle en iyisi olacaktır. Bu sessiz ortamı sağladığınızda, kedinizin daha eğlenceli bir şekilde eğitim alması için odanın içerisine birkaç engel koyabilirsiniz. Kedinizin dikkatinin dağılmaması için oyun alanının dar olması ayrıca dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Doğru Oyuncağı Seçmelisiniz

Kedinizle nesneleri geri getirme oyunu oynamak istiyorsanız, onun tercihlerini ve neyi sevip neyi sevmediğini anlamanız gerekmektedir. Genellikle kediler, eğitim sırasında en sevdikleri oyuncaklara yönelirler. Bu yüzden kedinizin tercihlerini takip etmeli ve eğitimini daha kolay almasını sağlamalısınız. Örneğin, kedinize vereceğiniz kedi naneli bir oyuncak size yardımcı olabilir ya da kediniz bir mama tanesi ile oyun oynamayı çok seviyorsa, attığınız oyuncağı getirmesi için ikram  olarak kedi ödül maması tanesi kullanabilirsiniz. Bunu anlamak için kedinizle iletişiminizi güçlendirmeli, onu tanımalı ve nereye gideceğini önceden tahmin etmeniz gerekir. Böylelikle onun sevdiği oyuncaklarla oynamaya devam etmesini sağlayabilirsiniz.

Kedileri Çağırmak İçin Eğitim

Doğru Zamanı Seçmelisiniz

Kedinizle oyun oynayacağınız ve onu eğiteceğiniz zamanı, kedinizi düşünerek planlamalısınız. Çünkü kedileri eğitmek, her ayrıntıyı düşünmeyi gerektirir. Özellikle kedinizin karnını doyurmadan hemen önce oyuna veya eğitime başlamanız onun dikkatini çekecektir. Kedinize vereceğiniz eğitimin süresini uzun tutarsanız, o, bu durumdan hoşlanmayarak, hemen durumdan sıkılabilir. Bu yüzden onunla oyun oynadığınız zaman, kediniz oyundan sıkılmadan sizin oyunu tadında bırakmanız gerekir. Kedinizi sıkmadan oyunu bırakırsanız, minik dostunuz oyunu tekrar oynamayı isteyecektir. Kediler için en ideal eğitim süresi ortalama 5 dakikadır.

Kedinizi Nesnelere Alıştırmalısınız

  • Kedinizin eğitim sırasında kullanacağınız nesneye odaklanmasını sağlamalısınız. Kedinizin nesneye odaklanması ve nesneyi fırlatması için ona ödül vermeyi denemelisiniz. Onun nesneye odaklanması için, nesneyi kedinizin 15 cm mesafesinde ve önünde tutmalısınız. Kediniz nesneyi tanımaya çalışırken onu rahat bırakmalısınız. Kedinizin nesneye dokunmasına ve onu koklamasına izin vermelisiniz. Daha sonra kedinize bir ödül maması verebilirsiniz. Kediniz nesneyi ağzına alana kadar ona bu işlemi tekrarlamanız da ayrıca iyi olacaktır.
  • Kedinize nesneyi ağzında tutmasını alıştırmalısınız. Kediniz, nesneyi ağzında tutmaya artık zorlanmıyorsa, nesneyi alarak onun yanına gitmeli ve ağzına almasını sağlamalısınız. Kedinize nesneyi ağzında tutması için komut vermelisiniz. Kedinizin nesneyi ağzına almasını beklemeli ve bu süre zarfında ona ödül maması vermemelisiniz. Kediniz bu zaman zarfında sizi gözlemleyecek ve sizden ödül almak için nesne ile bir şeyler yapması gerektiğini anlayacaktır. Kediniz nesneyi ağzına alarak yanınıza gelirse, ona ödül maması verebilirsiniz. Bu işlemi kediniz başka zaman gerçekleştirdiğinde de tekrardan ödül maması vererek onu ödüllendirmelisiniz.
  • Bu eğitimleri kısa tutarak devam etmelisiniz. Kedinizin yorulabileceğini bilmeli ve ona dinlenmesi için gereken süreyi vermelisiniz. Daha sonra eğitimlere ertesi gün kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
  • Kedinizin yerden nesneyi alması için onu teşvik etmelisiniz. Kedinizi nesneye odaklanmasını ve ağzındaki nesneyi tutmaya alıştırdıktan sonra sıradaki adım yerdeki nesneyi almasını öğretmektir. Nesneyi önünüze koyarak, kedinizin nesneye yaklaşmasını ve onu kemirmesini beklemelisiniz. Daha sonra kedinize bir ödül maması verebilirsiniz. Kediniz ödül mamasını yedikten sonra, nesneyi başka bir yere taşımalısınız. Nesneye tekrar geldiğinde yine ödül maması vermelisiniz ve nesneyi taşıma işlemine birkaç defa daha aynı şekilde devam etmelisiniz. Kediniz bu eğitimden sıkılırsa, oyunu durdurmalısınız. Daha sonra kediniz nesneyi yerden alana kadar eğitime devam etmeniz gerekir. Her gün düzenli olarak kedinize bu eğitimleri yaptığınız takdirde, onunla nesneleri geri getirme oyunu oynamaya daha emin adımlarla ilerleyeceksinizdir. Kedinizin adım adım bu eğitime devam etmesini sağlayarak eğitimde başarılı bir sonuç elde edebilirsiniz.

Kedinize Bir Oyuncak Vererek Onu Size Getirmesini Sağlamalısınız

Yukarıda anlattığımız metotlarda olduğu gibi bu defa bir oyuncağı onun önüne koyabilirsiniz. Kedinizin önce oyuncağa alışması için kemirmesine ve oyuncağı ağzına alarak kaldırmasına izin vermelisiniz. Daha sonra kedinize ödül maması vermeli ve eğitime başlamalısınız. Oyuncağı kedinizin arkasında herhangi bir yere koymalısınız. Kedinizin, oyuncağı ağzına alarak taşımasını beklemeli ve bu işlemi gerçekleştirdiğinde ona güzel ve aromalı bir ödül maması vermelisiniz. Oyuncağı daha uzak bir yere taşıyarak, bu işlemi tekrarlamalısınız. Kediniz oyuncağı alarak sizin yanınıza geldiğinde, ona tekrar ödül maması vermelisiniz. Bu eğitimin sonunda her gün düzenli olarak 5 dakika arası, bir nesneyi fırlatarak kedinizin size onu getirmesi için bekleyebilir ve bunu günlük bir oyuna dönüştürebilirsiniz. Bu şekilde yapacak olmanız minik dostunuzu asla oyundan veya eğitimden soğutmayacaktır.

  • Kediniz oyuncağı ağzına alıp size getirmezse, ona ödülü gösterebilirsiniz. Bu sayede kediniz yanınıza gelecektir. Kediniz oyuncağı yanınıza getirdiğinde, ödül mamasını almak için oyuncağı ağzından düşürecektir. Tabi, kedinize “bırak” kelimesini de bu eğitim esnasında öğretmeniz daha iyi bir sonuç verecektir. Bu sayede kediniz buna benzer birçok komuta alışacak ve ağzında tuttuğu nesneyi siz “bırak” dediğinizde veya başka bir komut verdiğinizde ona hemen uyum sağlayacaktır.
  • Kedinizle oyun oynadığınız ve ona eğitim verdiğiniz nesneleri ayrı yerlerde saklamalısınız. Bu işlemi yaparsanız kediniz, siz o nesnelere yöneldiğinizde oyun oynayacağını anlayacaktır. Kendini eğitime veya oyuna daha hazır hissedecektir. Bu eğitimler sırasında alacağı ödül mamalarını da aklına getirerek, kediniz sizi sabırsızlıkla bekleyecektir.

Kediler İçin Clicker Eğitimi

Kedileri Çağırmak İçin Alternatif Bir Ürün: Clicker

Clicker birçok hayvan sever tarafından bilinen bir eğitim ürünüdür. Daha çok köpek eğitimlerinde kullanılmaktadır. Ancak kedi eğitimlerinde de çok işe yaramaktadır. Clicker, hayvanların eğitimlerini kolay öğrenebilmeleri için uygulanan özel bir sestir. Kedinize clicker ile eğitim verdiğinizde, o sesi duyduğunda hemen harekete geçecektir. Genellikle clicker her kedi için aynı şekilde kullanılmaktadır. Clicker cihazının sesi, kedilerin daha önce duymadığı bir ses olmalıdır. Çünkü kedinizi eğitirken farklı bir ses kullanmanız, onun eğitimine daha fazla adapte olmasını sağlayacaktır. Kediler, clickerlardan çıkan sesi duyduğunda, öğretilmek istenen davranışı yerine getirecektir. Clicker, kedilere eğitim verirken işe yarayan faydalı bir cihazdır.

Kedilere clicker eğitimi vermek biraz güç olabilir. Bu eğitimi sizler için kolaylaştıracak bazı öneriler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kedinizi clicker ile tanıştırmalısınız. Clickerı kediniz üzerinde denerken, mutlaka yanında çok seveceği bir ödül maması da bulundurmalısınız. Kedinize eğitim vermek istediğiniz zaman, gerekli hazırlıkları tamamlamalısınız. Elinizdeki clicker düğmesine bastıktan hemen sonra, kedinize ödül maması vermeniz ve kediniz clickera alışana kadar bu işleme devam etmeniz gerekmektedir.
  • Kedinize nesne takip etmeyi clicker yoluyla öğretebilirsiniz. Bunu yapabilmeniz için elinize bir çubuk veya bir nesne alarak kedinize yaklaşmanız gerekmektedir. Kediniz bu nesneye yöneldiğinde clickere basarak, ödül maması vermelisiniz. Bu sayede kediniz bir nesneyi takip ettiğinde ödül alacağını anlayacaktır. Zamanla kediniz clicker sesini duyduğunda, sizin yanınıza hemen gelecektir.
  • Kedinize verebileceğiniz en zor eğitimlerden bir tanesi de, kendi etrafında dönmesidir. Bu davranışı benimsemesi için, kedinize karşı ve olaylara daha sabırlı yaklaşmalısınız. İlk yapmanız gereken elinize bir çubuk alarak, kedinin dikkatini çekmek ve kedinizin çubuğu elinizden almasını sağlamaktır. Kediniz, istediğiniz eylemi gerçekleştirdiğinde, ona ödül maması vermelisiniz. Kediniz bu sayede elinize alışmış olacak ve elinizle etrafında dönme işareti yaptığınızda, kendi ekseni etrafında dönecektir. Kediniz her kendi etrafında döndüğünde, ona ödül maması vermelisiniz.
  • Bu davranış biçimleri dışında, kedinize vermek istediğiniz başka eğitimler de olabilir. Ayrıca eğitimler haricinde kedinizle bu ürünü kullanarak oyunlar oynamak da isteyebilirsiniz. Clickler ile bu mümkün. Clicker sayesinde istediğiniz eğitimi ve oyunu kedinizle gerçekleştirebilirsiniz. Uygulaması ve yöntemi doğru olduğu sürece, kediniz her eğitime ve oyuna katılım gösterecektir.

Clicker ürünleri piyasada farklı kalite ve modellerde bulunmaktadır. İnternet aracılığıyla sahip olunabileceği gibi petshoplarda da Clickler’ı bulabilmek mümkündür. Clickler’ı kedinizin eğitimi sırasında rahatlıkla kullanabilir ve başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Ayrıca Okuyabilirsiniz

Kedinizi çağırmak için ona ne gibi eğitimler veriyorsunuz? Nesneleri geri getirmek için bir ödül maması mı veriyor yoksa başka bir metot mu uyguluyorsunuz? Bize, kedinizle oynadığınız oyunlar ve onu çağırmak için uyguladığınız yöntemler hakkında bahseder misiniz? Tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.