Kediler neden ağlar gibi miyavlar? İletişim Yolları

19 Mayıs 2021
10298
Kediler neden ağlar gibi miyavlar? İletişim Yolları

Kediler farklı ses tonlarında ve bulundukları ortama göre değişik şekillerde hırlama & miyavlamaktadırlar. Kedilerinizin ne şekilde ve hangi tonlarda miyavladığına dikkat etmelisiniz. Bu sayede kediler neden miyavlar sorusunun cevabını bulabilir ve size bir şeyler söylemek isteyen kedinizin ne istediğini ve neler düşündüğü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kedilerin miyavlama davranışında bulunması, sizlerle iletişime geçmek üzere yaptığı bir davranış şeklidir. Kedilerin bu konudaki davranışları, değişkenlik göstermektedir. Hiç sesi çıkmayan, sessiz ve sakin bir kedi olduğu gibi sürekli miyavlayan ve geveze kediler de olabilmektedir. Bu durum kedilerin cinslerine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca kedilerin cinslerine göre yavru kedi mırlama şekilleri ve hareketleri de farklılık gösterir. Bu duruma örnek verecek olursak, Siyam kedilerinin miyavlama sesi insanların kulaklarını tırmalarken,  Ankara kedilerinin miyavlama sesi ise insanlara huzur vermektedir.

Kedilerde Mırlama Davranışları Ne Anlama Gelmektedir?

Beslediğiniz kediler, miyavlamalarının yanı sıra sergilemiş olduğu hareket ve davranışlarla, sahiplerine ya da çevresinde bulunan insanlara bir şeyler anlatmaya çalışmaktadırlar. Bu yazımızda kedinizde karşınıza çıkabilecek miyavlama davranışlarını detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız. İşte o davranışlar;

  • Kediler herhangi bir hastalığın varlığında, aşırı miyavlama davranışı gösterebilmektedirler. Bu davranışta bulunan kediler, kendilerini sağlık açısından iyi hissetmediklerinde, sorunlarını sahiplerine anlatabilmek için yaparlar. Ayrıca sıklıkla miyavlamanın yanına iştahsızlık da eklenirse, kedinizde ciddi bir hastalık olduğunun belirtisi olabilir. Eğer kedileriniz devamlı olarak miyavlıyorsa,

– mide sorunları,

– bağırsak hastalıkları,

– ve idrar yapamama durumu

gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bu durum zamanla düzelmeyip, hiç durmadan miyavlama devam ederse, en kısa zamanda veterinere götürüp, sorunun ne olduğunu anlamaya çalışmalısınız.

  • Kediler hakkında yanlış bilinen bilgilerden biri de, yalnız kalmaktan hoşlandıklarıdır. Kedilerin ne kadar yalnız kalmaktan hoşlandıkları söylense de, aslında böyle bir durumu yaşamayı hiç de istemezler. Özellikle sahipleri ile oyunlar oynamaktan ve onlar tarafından sevilmeyi isterler. Bu istekleri için zaman zaman miyavlama davranışları göstermektedirler. Kedi sahipleri olarak sizin yapmanız gereken, onun bu isteğine karşılık vererek, bol bol vakit geçirmek ve kedilerinizi asla yalnız bırakmamak olacaktır.
  • Kedileriniz çoğu zaman mama istediklerinde miyavlama davranışında bulunmaktadırlar. Miyavlamanın bir diğer ve önemli bir sebebi de budur. Bazen kediler, kendilerine yemek verileceğini anladıklarında ya da yemek saati geldiğinde bu davranışı sergilerler.
  • Kedilerde aşırı miyavlama nedenlerinden bir diğeri de strestir. Kedinizin ortamında bir değişiklik yaşandıysa yani yeni bir eve taşındıysanız ya da evinizde değişikler yaptıysanız, kedinizin yeni hayatına alışma süreci oldukça stresli geçecektir. Böyle durumlar karşısında kediler aşırı miyavlama davranışında bulunabilirler. Ancak bu durum kedilerde normal bir davranış olarak karşılanır. Elbette böyle anlarda kedinize daha fazla ilgi göstermeniz gerekebilir.

Kediler miyavlarken bazı belirgin özellikler gösterirler. Miyavlama şekillerine göre değişen bazı kedi davranışları aşağıdaki gibidir;

Acıkan Kedilerin Miyavlaması

Acıkan Kediler Nasıl ve Neden Miyavlar?

Evinizde beslediğiniz kediler, acıktıkları zaman mama kabı etrafında dolanabilirler. Böyle zamanlarda kedilerinizde acıkma miyavlaması görülmektedir. Ayrıca kediler kuyruklarını havada tutarak, etrafınızda dolanıyorsa, bu hareketle de acıktıklarını söylemektedirler. Minik dostlarımız acıktıklarında yüksek sesle miyavlamazlar. Acıktıkları zaman mama kaplarını bulamazlarsa, tırmalama davranışında ve hiç karıştırmadığı yerleri, karıştırma davranışında bulunabilirler. Kedileriniz hangi davranışı yaparsa yapsın, mutlaka sizin yanınıza gelip miyavlama hareketinde bulunurlar.

Kızgınlık Dönemine Giren Kediler Nasıl ve Neden Miyavlar?

Kedilerde kızgınlık dönemi oldukça zor bir süreçtir. Bu süreçte kediler en yüksek sesle miyavlamaktadırlar. Üstelik bu miyavlamaları, gece boyu devam edebilir ve genelde kedi sahipleri için de rahatsız edici bir durumdur. Kediler bu dönemde sık sık miyavlar ve bir yerleri tırmalarlar. Ayrıca camdan etrafı izleyerek, kedi seslerini dikkatlice dinlerler. Kediler bu sık sık ve yüksek sesle miyavlama davranışını, kızgınlık dönemi bitene kadar sürdürebilir. Bu dönemde miyavlamaları oldukça şiddetlidir. Kızgınlığa giren kedilerinizi çiftleştirmeli ya da kısırlaştırma işlemi yapmanız gerekmektedir. Eğer bunları yapacak fırsatınız yoksa veterinerden kediniz için sakinleştiriciler istemelisiniz. Bazı durumlarda kedilerin kızgınlığa girmesinden sonra, kediler sadece çiftleşme nedeniyle miyavlamayabilir. Bu duruma sebep olan rahatsızlıklar da mevcuttur. Bu rahatsızlıklar;

  • Erkek kedilerde testislerde sorun olabilir,
  • Dişi kedilerde ise rahimde kist olabilir.

Her iki durum da kedilere ağrı ve acı veren rahatsızlıklardır. Uzman bir veterinerin tanı koymasının ardından, tedavi sürecine başlanmalıdır.

Acı Çeken Kediler Nasıl ve Neden Miyavlar?

Kediler farklı sebeplerden dolayı miyavlayabilmektedirler. Bu miyavlama seansları bazen acı miyavlamalara da dönüşebilmektedir. Bunu anlamak için kedinizin genel durumunu takip etmelisiniz. Yani kedilerinizde açlık yoksa dışarı çıkmaya da gerek duymuyorlarsa ve kızgınlık döneminde de değillerse, bu acı miyavlamaların bir sebebi olmaktadır. Kedilerinizde böyle bir durum fark ettiğinizde, vakit kaybetmeden uzman bir veterinere götürmelisiniz.

Yavru Kedilerin Miyavlaması

Yavru Kediler Nasıl Ve Neden Miyavlar?

Kedinizin cinsi, onun yavru olmasında dahi pek bir şey fark ettirmez. Çünkü sessiz bir kedi cinsine sahip olsanız bile henüz yavruyken de çok fazla miyavlayabilmektedir. Bunun nedeni, yalnız hissetme ve yeni girdiği ortama alışamadığı için korkmasından kaynaklanmaktadır. Yavru kediler, yaşadığı bazı sağlık sorunlarından dolayı yüksek sesle ve sık sık miyavlayabilirler. Eğer onlarda aşırı miyavlama gözlemliyor ve bir rahatsızlık olduğunu düşünüyorsanız, acilen veterinere götürüp göstermeniz doğru olacaktır.

Mutlu Kediler Nasıl Ve Neden Miyavlar?

Kediler mutlu olduklarında genelde miyavlamak yerine, mırıldanmayı tercih etmektedirler. Bazen kediler okşandıkları sırada veya kaşınırken çok yüksek sesle mırıldanmaktadırlar. Yaptıkları bu hareket, onların çok mutlu olduğunu göstermektedir. Kedilerin mırıldanmalarının yanına çok sık olmasa da bazen miyavlamalar da eşlik etmektedir.

Kapı Önünde Miyavlayan Kedi

Kedim Dış Kapının Önünde Neden Miyavlar?

Kedilerde birden bire başlayan bir başka miyavlama davranışı da dış kapı önlerinde yaşanmaktadır. Kimi kediler dışarıya açılan kapı önlerinde miyavlamaya başlarlar. Bu davranışın altında birden fazla neden aranabilir. Duruma ihtiyatlı yaklaşarak kedinizin bir sağlık problemi olup olmadığı konusunda rutin kontrollerini yapmanızı tavsiye ederiz. Kedi Sağlığı kategorimizde kedilerde hastalık belirtileri ve bakım ipuçları hakkında yazılmış içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Eğer miyavlamalara bir de tırmalama eşlik ediyor ve kapıyı tırmalama eğilimi gösteriyorsa bu davranış karşısında da dikkatli olmakta yarar var. Tüm bunların yanında kedilerde kapı önlerinde miyavlama davranışının altında yatan neden çoğunlukla kızgınlık dönemi ile örtüşmektedir. Kediler kızgınlık dönemine girdiğinde daha önce göstermediği davranışları gösterebilir, miyavlamalarında artış gözlemlenebilir. Çözüm olarak kedilerde kısırlaştırma işlemi yapılarak kızgınlığın tamamen geçmesine olanak sağlanır. Bknz: Kedilerin erken kısırlaştırılmasının önemi ve faydaları

Kedilerin Aşırı Miyavlamaması İçin Neler Yapılabilir?

Kedilerin miyavlaması normal karşılanmaktadır. Ama bazı zamanlar çok fazla miyavlayarak insanların rahatsız olmasına da neden olmaktadırlar. Böyle zamanlarda kedinizin miyavlamasına engel olmaya çalışmak yerine, öncelikle neden miyavladığını öğrenmeniz daha doğru olacaktır.

Kedinizin miyavlamaya başladığında onu ve çevreyi izlemeniz, bu konuda size yardımcı olacaktır. Etrafta olan olayları kaydetmeniz, kedinizin ne zaman fazla miyavlamaya başladığını ortaya koyacaktır. Aşırı miyavlama sesinin nedenini öğrendikten sonra, kedinizin sesini ayarlayabilmesi için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır. Bunları uygulayarak kedinize yardımcı olabilirsiniz.

  • Kedinizin aşırı miyavlama sebebi dikkat çekmek içinse, o miyavlamaya başladığında hiçbir şekilde ilgi göstermemelisiniz. Ona seslenmemeli ve miyavladığı için kızmamalısınız. Kedinizin sadece sessiz olduğunda ilgiyi üzerine çekebileceğini anlamasını sağlayın. Bu konuda sakin ve sabırlı olmalısınız. Kediniz sessizleştiği zaman, ona hemen ilgi göstermemelisiniz. Tekrar miyavlamaya başlarsa tekrar uzaklaşmalı ve sessiz kalmasını beklemelisiniz.
  • Kedinizin miyavlamasının nedeni evde yalnız kalması ise, kedinizin yalnızlığını paylaşacak bir oyun arkadaşını ve evcil hayvan bakıcısını düşünebilirsiniz. Bunlar kedinize iyi gelecek ve zamanla fazla miyavlama sorunu ortadan kalkacaktır.
  • Kediniz fazla kilolu ve bu aralar ona diyet uyguluyorsanız, mamasını az verdiğiniz için miyavlıyor olabilir. Ona bu konuda yardım etmek için, diyetine yüksek lifli kedi maması eklerseniz, kediniz farkı hissedecektir. Bu konuyu veteriner hekimle konuşarak, daha doğru bilgi alabilirsiniz.
  • Kediniz kilo almaya meyilli değilse, aç kaldığında miyavlamasını önlemek için, evinizin bazı yerlerine kuru mamalar koymalısınız.
  • Kediniz evde sıkılmış ve dışarı çıkmak isteğinden dolayı çok fazla miyavlıyor olabilir. Bu sorunu çözmek için, bir kedi kapısı takmayı düşünebilirsiniz. Böylece kendisi içeri ve dışarı istediği zaman girip çıkabilir. Kedileri güvende tutmak için evlerde tutulması önerilmektedir. Kediniz dışarıda gezmeye alışkın olduğu halde, siz dışarıdaki tehlikelerden dolayı kedinizin evde olması gerektiğini düşünüyorsanız, kediniz sürekli miyavlama dönemi geçirecektir.
  • Kediler kısırlaştırılmamışsa, bazı dönemler çok sık şekilde ve yüksek sesle miyavlama eylemi gerçekleştirirler. Bu dönem kedilerde kızgınlık dönemi belirtisidir. Bu dönemde dişi kediniz çok sık miyavlamaya başlar ve bu miyavlama 4 günden 10 güne kadar sürer. Ayrıca kediniz kısırlaşmadığı sürece, 18 veya 24 günde bir kızgınlığa girer. Kedinizde oluşan aşırı miyavlamayı onu kısırlaştırarak çözebilirsiniz. Bknz: Kedilerin erken kısırlaştırılmasının önemi ve gereklilikleri
  • Erkek kediler kısırlaştırılmadıysa, aşırı derecede miyavlarlar. Dişi kedinin kokusunu aldığı her an kızgınlık dönemine girebilirler. Erkek kedilerde de bu durumu kısırlaştırarak çözebilirsiniz. Bknz: Kedilerde çiftleşme dönemindeki kızgınlık belirtileri ve saldırganlık hali
  • Kediniz yaşlandıysa ve aşırı derecede miyavlıyorsa, veteriner hekime danışmalısınız. Yaşlı kedilerde bu durum, bilişsel işlev bozukluğu ve duygusal değişimlerden meydana gelmektedir. İlaç tedavisi kullanmanız yararlı olacaktır.

Kediniz çoğunlukla hangi durumlarda miyavlamakta? Onu anladığınızı düşünüyor musunuz? Kedinizle yaşadığınız tecrübelerinizi aşağıdaki yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Ayrıca Okuyabilirsiniz

Sıkca Sorulan Sorular

  • Kedinizde idrar taşı olabilir
  • Sistit hastalığına dikkat etmelisiniz.
  • Alt idrar yolu hastalığı
  • Yangılı bağırsak hastalığı nedenleri olabilir.

Kedinizin geceleri miyavlamasının bir diğer olası sebebi de canı sıkılmış olabilir ve sizinle oyun oynamak için miyavlıyordur. Kediniz acıktığı için veya susadığı için miyavlıyor olabilir. Mama ve su kabını kontrol etmenizde yarar var.

Bazen kediniz sadece “Merhaba” demek için miyavlıyor olabilir. Eğer kediniz işten eve gelmeniz ya da sabah uyanmanız gibi spesifik durumlarda miyavlıyorsa size sadece “Günaydın” ya da “Hoşgeldin” diyor olabilir.

Birçok kedi tuvalete gitmeden önce miyavlar ki evdeki herkes onun ne yapacağını bilsin. Eğer tuvaletini yapmadan önce endişeli şekilde kedi kumunun etrafında dolanıyorsa ve rahatsız olduğunu belirtecek sesler çıkarıyorsa, bir veterinere götürmenizi tavsiye ederiz. Aynı şekilde köpekler de rahatsızlığını hırılılar çıkararak bir şekilde belirtir. Boşaltım sistemi ile ilgili hastalıkların belirtisi olabilir.

Doğum için risk oluşturabilir. Kedi sahiplerini en tedirgin eden durumların başında, anne kedinin doğum esnasında çok sık nefes alması ve miyavlaması gelmektedir. Kedilerin doğrum sırasında miyavlaması ve hırlaması normal bir davranıştır. Korkulacak bir durum değildir.

İlgi arayışı – Çoğu kişi kedilerin yalnız kalmayı sevdiğini düşünse de kediler genellikle oyun başlatmak, kendini sevdirmek veya onlarla konuşmanızı sağlamak için miyavlarlar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.