Kedinizi yatak odanızdan nasıl uzak tutarsınız?

15 Ağustos 2021
2738
Kedinizi yatak odanızdan nasıl uzak tutarsınız?

Kedinizi odanızdan uzak tutmak istemenizin farklı pek çok sebebi olabilir. Küçük bir bebekten, alerjisi olan bir bireyden veya eşyalarınıza zarar vermesinden ötürü istemeyebilirsiniz. Veya yalnızca özel alanınızı kediniz ile paylaşmak istemiyor olabilirsiniz. Her ne nedenle olursa olsun yapacağınız birkaç farklı yöntem ile kedinizi gerek yatak odanızdan gerekse girmesini istemediğiniz odalardan uzak tutabilirsiniz.

Kedinizin Odaya Girmesini Engellemek

Kedinizin girmesini engellemek için odanızın kapısını kapatın. Bu kedinizin odadan uzak durması için yapabileceğiniz en etkili hamledir. Odanızın kapısı yok ise, kapı takdırmayı deneyin. Kedinizin bu eylemini önlemek için en büyük adım olacaktır. Fakat unutmayın ki, kedinizin yinede içeri girmek için ısrarcı olabilir. Zira kapının arkasında ne olduğunu merak edecektir. Bunun dışında bir alternatifte kedinizin aşamayacağı bir bariyer oluşturmaktır. Bunu yapmak elbette ki zordur. Kedinizin atikliğine göre değişim gösterebilir.

Kedinizin odaya girmesini önlemek stres seviyelerini artıracaktır. Bu durumda kedinizde kötü davranışlara sebep olarak evin diğer bölümlerine yönelmesini sağlayabilir. İlk olarak veterinerinizden gelecek tavsiyelerden hemen önce uygulayabilirsiniz. Kapıyı açtığınız an hızlıca girip çıkıp. Kedinizi girmesini istediği odadan uzak tutmak hayli zor olacağından hızlı şekilde hareket edin. Arkanızı dönüp odanın kapısını kapatacağınız süre zarfı içerisinde kedinizin oyalacak oyuncak veya ödül mamalarından yararlanın.

Kedinizin sınırlarını belirleyin. Sizin kapattığınız kapıların sınırları içerisinde uygun gördüğünüz şekilde gezmesine müsade edin. Böylelikle kedinizin nerede olduğu konusunda sizinde içiniz rahat olur. Kedilerin strese girebileceklerinden bahsetmiştim. Bu durumda stres durumu ciddi ölçüde kontrol edilebilir. Aksi tadirde idrar/dışkı yapma, istenmeyen davranışlar sergileme gibi etkiler görülebilirken ciddi anlamda mesane problemine yol açabilir.

Tehlikeyi en aza indirgemek için kedinizin dolaşabileceği alanın genişliğinden emin olmalısınız. Kediniz için yalnız kalabilecekleri bir alan, tuvalet kabı, mama ve su kabı koyun. Kedinizin zihninin açık olmasını sağlayın. Kedinize çeşitli oyuncaklar verin, gün içerisinde en az 10 dakika boyunca oyunlar oynayarak ona ilgi gösterin. İçeri girmek için kapıyı tırmalıyor ise göz ardı edin. Onu azarlamak bir çare olmayacaktır. Aynısı yapmaya devam eder. Eğer kendince oynadığı oyunun bir değeri olmadığını görürse tekrar etmeyecektir.

Kapıya caydırıcı bir madde koyabilirsiniz. Eğer kedinizin kapıyı tırmalamasını istemiyorsanız, kapının hemen yanına bir hareket dedektörü koyarsanız, tetikli bir basınç hava kabını yerleştirin. Bu kedinize zarar vermez ancak korkutarak caymasını sağlayabilir. Dolayısıyla kediniz bunu yaptığı zaman karşılaşacağı şeyi bilir ve buraya yaklaşma konusunda dikkat edecektir.

Odayı Kediniz İçin İstenmeyen Hale Getirin 

cam şişede sirke

Kedinizin fiziki olarak rahat edemeyeceği bir oda şekline dönüştürün. Her zaman kedinizi uzak tutmak için fiziki bir engel koyamayabilirsiniz. Böyle durumlarda odayı rahat edemeyeceği biçimde düzenlemek ikinci bir yöntem olacaktır. Odaya girdiği zaman yüksek ses çıkartın ya da uzaklaştırın. Sizin bu hareketinizi kediniz gürültü ile bağdaştıracağı için sizden uzak durmaya başlayacaktır.

Hatta öyle ki, zaman zaman daha etkileyici yöntemler kullanmanız gerekebilir.Bulunmasını istemediğiniz bir alanın zeminine su dökmeniz veya saklanacak güvenli bir yer bulamaz ise odadan hoşlanmayacaktır. Kediniz odaya yaklaştığı zaman bir sprey şişesinde bulundurduğunuz suyu ona püskürtün.

Kedinizin bu davranışı sonunda karşılaşacağı muamele ile yaptığının bir sonucu olacağını bilir. Fakat belirtmem gerekiyor ki bu yöntem kediniz ile aranızdaki ilişkiyi zedeleyebilir. Sizi su püskürtücüsü ile bağdaştıracacağı için kaçacak ve sizden uzaklaşacaklardır. Kedinizin sevmediği kokuları odaya koyun.

Odanın giriş kısmına ve oda içerisindeki bazı noktalara eser miktarda sirke koyabilirsiniz. Birçok kedi sirke kokusundan hoşlanmaz. Buna ek bir sprey şişesinin yarısına sirke diğer yarısına ise limon suyu doldurun. Odanın girişinden itibaren yatak ve kedinizin gezindiği yerlere sıkın.

Kedinizin mobilya tırmalamasını ya da odada vakit geçirmesini engeller. Bunu devamlı olarak yapın. Kedinizin ilgisini başka bir şeye çekin. Onun için başka bir odayı rahat edebileceği hale getirebilirsiniz. Kedinizin bu odayı tercih edebileceği hale dönüştürebilirsiniz. İyi bir mama, uyku yeri, oyuncaklar, su kabı ve tuvalet kabı koyun.

Kedinizi Odadan Uzak Tutmak için Olumlu Eğitim Yöntemini Kullanın

Bir kediyi eğitmek için uygulamanız gereken tek yol pozitif yaklaşımdır. Olumlu eğitim, kedinizin davranışlarını cezalandırmaktansa iyi davranışlarını ödüllendirmeye yöneliktir. Kediler soğukkanlı hayvanlar olabilirler. Bu sebeple olumsuz davranışlar ile sizi bağdaştırabilir, gerginleşebilir ya da sizden korkabilirler. Eğer kediniz sizi tam tersi şekilde pozitif davranışlar ile bağdaştırırlarsa sizden korkmazlar. Olumlu eğitim modeli çekingen kediler için oldukça mühimdir. Kedinize bu eğitimi verirken son derece hassas olmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediyi yatak odasından uzak tutmak zalimce midir?

Kediniz devamlı olarak mutsuzsa sakinleşmiyor ve miyavlıyorsa onu sürekli olarak kapalı tutamazsınız. Bu pek çok kedi için acımasızca değildir fakat kedilerin hepsi yalnız kalmaktan hoşlanmazlar.

Kedimi yatak odamdan nasıl uzak tutabilirim?

Hava püskürtücü sprey kullanmak, odaya kedinizin sevmediği kokular yerleştirin, odanın kapısını kapalı tutun, gezindiği noktanın zemine su dökün.

Kapıyı kapattığınızda kediler üzülür mü?

Kediler kapal kapının ardını merak edecekleri için görmek adına her türlü şeyi yapacaklardır. Bu onlar için gayet normal bir davranıştır.

Kediler hangi kokulardan nefret eder?

Kediler portakal, misket limonu, limon vb. narenciye kokularından nefret ederler. Kedinizi odadan uzak tutmak için bu kokuları kullanabilirsiniz.

Kedim neden kapalı kapılarda ağlıyor?

Kediler meraklı hayvanlardır. Elbette ki evde kapalı olan kapıların ardını görmek isteyeceklerdir. Böyle bir durumda özellikle kapının arkasında bir ses duyarlarsa daha çok merak edeceklerdir. Buda onları görmek için zorlamaya ve buna bağlı olarak birtakım davranışlar sergileme itecektir.

Bu  Makaleler İlginizi Çekiyor Olabilir;

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.