Kedilerin eşyaları devirme nedenleri ve çözüm önerileri

22 Temmuz 2021
2387
Kedilerin eşyaları devirme nedenleri ve çözüm önerileri

Kedilerin eşyaları neden devirdiği sorusu kedi sahiplerinin en çok merak ettikleri konuların başında geliyor. Raf, tezgâh, masa gibi alanlardan sıklıkla patileri ile eşyaları atan kediler bazen değerli eşyaların da kırılmasına veya zarar görmesine yol açabiliyor. Kedilerin eşya devirmesinin altında ise farklı nedenler bulunuyor…

En Derinlerde Yatan Sebep: İlkel Dürtüler

Kedilerin eşyaları devirmesinin altında yatan ilk ve en önemli neden ilkel dürtülerinin ortaya çıkması olarak öne çıkıyor. Kedi ailesi etobur ve yırtıcı bir aileden oluşur. Her ne kadar kediler evcilleştirilmiş olsalar da et ağırlıkta mamalar yemeyi sever ve sağlıklı gelişimleri için de bu türden beslenmeye kedi sahipleri tarafından dikkat edilir. Diğer yandan aslan, kaplan, leopar, çita gibi çok daha vahşi kediler ise avlarını doğada kendileri bulmaktadırlar.

Kedigiller familyasının içgüdüleri yırtıcı olarak kodlanmıştır ve bu yüzden kediler de ilkel dürtülerine göre hareket ederler. Örneğin, aslında evcil kediler oyuncaklar ile dışarıdan oyun oynuyor gibi gözükseler bile esasında onların av olup olmadığını anlamaya çalışıyorlardır. Bu yüzden bir yükseklikte duran eşyanın hareket ettirilmesi de o eşyanın av olup olmadığını anlamak içindir.

Kedilerin eşyaları düşürmesi davranışı kasıtlı olmayıp yalnızca söz konusu eşyanın ne olduğunu anlamak için yaptıkları bir eylemdir. Bu kapsamda yüksek bir yerde duran eşyayı hareket ettiren kediler çoğu zaman bu eşyalara zarar verme eğiliminde olurlar. Fakat yukarıda da bahsettiğimiz üzere kediler bunu, eşyayı düşürmek için kasıtlı olarak değil ne olduğunu anlamaya çalışmaları adına yaparlar. Ne olduğunu anlamaları ise bazen eşyanın kırılması ya da zarar görmesi ile sonuçlanabilir.

Avcı Kedi

Can Sıkıntısı Kedileri Harekete Geçirir

Kedilerin eşya devirmesi can sıkıntısından da kaynaklanır. Kediler son derece zeki canlılardır ve pek çok kedi sahibinin bilmediği kadar zekâ parıltıları gösterebilirler. Bu yüzden tıpkı insanlarda olduğu gibi kediler için gerekli olan zihinsel uyarılar doğru şekilde sağlanmadığında can sıkıntılarını gidermek için kendilerine eğlence ararlar. Bu durum ise etraflarını keşfetmeye, yeni oyunlar ya da uyarıcılar bulmaya kendilerini iten durumlardır.

Kedinizin can sıkıntısını önlemek için gerekli olan çabayı göstermediğiniz durumlarda, kediniz etrafta dolaşarak kendisi için yeni heyecanlar yaratacaktır. Keşif sırasında da eşyalar ile uğraşacak, onların ne olduğunu keşfetmek isteyecek ve bunun sonucunda da patisi ya da ağzı ile hareket ettirmesi sonucu eşyaların bir noktadan aşağıya düşmesine yol açabilecektir.

Dikkat Çekmenin Özel Bir Yolu

Kedilerin eşyaları düşürmesi ilgi isteğinden de kaynaklanır. Kediniz ile vakit geçirmiyor ya da çok kısa süreli oyunlar oynuyorsanız bu durumda kediniz daha fazla ilgi çekmek için eşyaları devirme yoluna gidecektir. Kediler zeki hayvanlar olduğu için dikkatinizi çekmek adına yüksek bir noktadan eşyaları yere atabilir. Bu durumda özellikle hemen yanına koşar ve ona ilgi gösterirseniz kediniz bu davranışı öğrenecek ve her ilgi istediğinde bunu tekrarlayacaktır. Bu yüzden eşyaları atmaya başlayan kedinize diğer zamanlardan daha çok ilgi göstererek bu hareketi tekrarlamasından kaçınmasına yardımcı olabilirsiniz.

Etrafın Kediniz İçin Uygun Olmaması

Kedilerin eşyaları yere atması için bir diğer etmen de etrafın uygun olmaması. Özellikle çok fazla parçadan oluşan alanlarda kedi hareket ederken istemsiz bir şekilde eşyaları yere düşürebilir. Genelde bu davranışı kendisine yol açmak için yapabileceği gibi kuyruğu ya da vücudunun başka kısımları ile çarparak da uygulayabilir. Alanda dolaşmaktan hoşlanan kediniz için rahat bir yaşam alanı kurmak bu türden istenmeyen kazaların önüne geçmek açısından son derece yararlı olacaktır.

Evde Eşya Deviren Kediler

Kedilerin Eşyaları Devirmesi Nasıl Önlenir?

Minik dostlarının evde eşyaları devirmesini önlemek isteyen kedi sahiplerinin kaçınması gereken en önemli nokta onlara sinirlenmemesi, bağırıp çağırmamasıdır. Kedinizin devirdiği eşya ne olursa olsun ona karşı kızgınlık göstermeniz kendisini kötü hissedecek ve yaptığı davranışı da daha sonra tekrarlamasına yol açacaktır.

Kedilerin eşya devirmesini engellemek için ilk olarak içgüdüsel bir davranış olduğu için bu duruma neden olacak etmenleri ortadan kaldırmanız yararlı olacaktır. Etrafta çok fazla devrilecek eşya bırakmamak, raf ya da masa gibi alanlarda kırılgan eşyalara yer vermemek kedinizin içgüdülerini kontrol etmek için yararlıdır.

Aynı şekilde kedinizin evde eşyalarını devirmesinin önüne geçmek için ona rahat hareket edebileceği bir yaşam alanı sunmanız da önemlidir. Kediniz, evin içerisinde hareket ederken çarpıp düşüremeyeceği eşyaların etrafında olması istemsiz kazaların önlenmesi adına yararlı olacaktır.

Kediler oyun oynamayı sevdikleri için can sıkıntısı ya da ilgi ihtiyacından kaynaklı olarak eşya devirmelerini de önlemek üzere sahiplerinin bolca oyun vakti yaratması gerekiyor. Çeşitli kedi oyunları kedilerin hem can sıkıntılarını önler hem de başka eşyalar ile ilgilenmelerinin önüne geçer. Bu yüzden kediniz için bolca oyuncak almanız onun daha iyi şekilde vakit geçirmesine yardımcı olacaktır. Kedi oyuncakları aynı zamanda zihinsel ve fiziksel olarak da gelişimine katkı sağladığı için genel olarak yararlıdır nesnelerdir. Bknz: Kedilerle nasıl oynanır? Kedilerin sevdiği oyunlar

Sadece oyuncaklar ile değil kedinizle doğrudan vakit geçirmeniz de onu hem mutlu edecek hem de dikkat çekme isteğinin olmamasına yol açacaktır. Genelde kediler ortalama 20 dakika boyunca ilgilerini kaybetmeden oyunlar oynarlar ve bu süre onların gelişimleri için de uygundur. Bazı oyun türlerine göre süre daha da çok uzatılabilir. Örneğin lazer, folyo topu ya da hareketli oyuncaklar sürekli devinim sağladıkları için kedilerin çok daha uzun süreli olarak oyun oynamasına yardımcı olacaktır.

Eğer kediniz bir eşyayı devirmeye hazırlanıyorsa ya da hamle yapma anındaysa bu durumda kedinizi oradan doğrudan uzaklaştırmak yerine oyuncaklara olan ilgisini çekmesini sağlayın. Böylece kediniz eşyayı bırakarak oyuncağa yönelecek ve eşyayı da unutacaktır.

Kedi Oyuncakları

Kedilerin mama ile teşvik edilmesi de yine eşyaları devirmesini önlemek adına yararlı olmaktadır. kedi ödül maması çeşitlerinden kullanmak iyi bir yöntem olabilir. Kediniz ev içerisinde herhangi bir eşyayı devirmeye hazırlandığı sırada ödül mamalarından vererek yanınıza gelmesini sağlayabilir ve yaşanabilecek kötü bir senaryonun da önüne geçebilirsiniz. Ancak bu durumu alışkanlık haline getirmemesi için ödül mamasını her zaman vermemeniz gerekir. Aksi halde kediniz ödül mamasını istediği için her zaman eşya devirmeye çalışacak ve siz zamanında ödül maması vermediğinizde eşyalar zarar görebilecektir.

Kediniz ile ilgili olan bu tutumların sonrasında eşyaların tasarımları da önemlidir. Biblo, heykel, vazo, tabak gibi çabuk kırılabilecek eşyaları açıkta bırakmamanız gerekir. Biblo ya da heykel gibi eşyaları seviyorsanız bu eşyaları bir mahfaza içinde tutmanız her zaman daha güvenli olacaktır. Aynı zamanda kedinizin girmediği bir odada sergilemek de yine kedinizin eşyaları devirmesini önlemek için yarar sağlayacaktır.

Genel olarak kedilerin eşyaları devirmesi nasıl önlenir sorusuna ilgi, oyun ve dikkat şeklinde yanıt verebiliriz. Normal durumda kediler yemek masasına da çıkarak yemeklerin tadına bakmak istemektedir. Ancak eğitim almış kediler yemek masası, mutfak tezgâhı ya da dolap gibi alanlara kolay kolay çıkmazlar. Bu türden kedi eğitimi raf, masa, tezgâh gibi mutfak dışındaki alanlara yönelik de verilebilir. Özellikle kedilerin henüz yavruyken böyle bir eğitimin verilmesi minik dostunuzun daha dikkatli olmasını ve eşyaları devirmesini önleyecektir. İçgüdüsel olarak pati sallayan kediler için bu durumun kesin olarak önüne geçme durumu ne yazık ki bulunmaz. Ama özellikle eğitim sayesinde neye pati sallayacaklarını öğrenebilen kediler böylece eşyaları da devirmekten uzaklaşırlar.

Daha önce başınızdan buna benzer bir durum geçti mi? Evde eşyalara zarar veren, deviren ve kırılmasına neden olan kedinizi nasıl yatıştırmıştınız? Aşağıdaki yorumlar kısmından tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.