Kediler nerede uyur? Kedilerin favori uyku alanları!

10 Ekim 2021
2921
Kediler nerede uyur? Kedilerin favori uyku alanları!

Seçici ve özel olan kediler, günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Bunun için kedilerin konforu oldukça önemlidir. Genellikle kediler uyumaktan hoşlandıkları belirli alanlar bulur ve orada uyumaya alışırlar. Tabii ki her kedinin bu konuda farklı bir tercihi olduğunu belirtmeliyiz. Örneğin kedinizin patileri ile battaniyeyi yoğurduğunu ya da daireler çizdiğini görürseniz, kendisi için rahat bir nokta seçmeye çalıştığını bilmelisiniz. Peki kediler nerede uyumayı sever? Kediler nerede uyur? İşte kedilerin favori uyku alanları!

Kediler Nerede Uyumayı Sever?

Kediler çoğunlukla battaniye, yatak, yorgan, yastık veya kendilerine ait yataklarında uyumayı severler. Aynı zamanda kedi kulesi gibi yüksek alanlar da kedilerin uyumayı sevdiği yerlerden biridir. Ancak genel olarak kedilerin yumuşak alanları sevdiği ve bu alanlarda uyumayı tercih ettikleri bilinir. Bununla birlikte her kedi aynı özelliklere sahip olmadığı için, tercih ettikleri uyku alanları da farklıdır. Bazı kediler yatak ya da koltukta uyumayı tercih ederken, bazı kediler de sert parke ya da masada uyumayı tercih eder.

Kediler Nerede Uyur?

Yukarıda da söylediğimiz gibi her kedi farklı bir alanda uyumayı sever. Bunun nedeni de kedinizin alışkanlıklarına, yaşına ve fiziksel özelliklerine bağlıdır. Eğer kediniz 2 ya da 3 yaşındaysa ve sağlıklı ve standart bir vücudu sahipse, genellikle yumuşak yapıdaki battaniye, yorgan, yatak ya da koltuk gibi yerlerde uyumayı tercih edecektir. Öte yandan kediniz için özel bir uyku alanı (kedi yatağı gibi) oluşturduysanız, uyumak için bu alanı da tercih edebilir. Kedinizin bir yere yatmadan önce orada gerinmesi ya da tırnaklarını nazik bir şekilde törpülemesinin nedeni, patilerinde koku salgılayan bezlerin bulunmasından dolayıdır. Çünkü kediler kendi kokularının yer aldığı alanlarda uyudukları zaman, daha güvende ve daha huzurlu olurlar.

Kedilerin Favori Uyku Alanları 

Sıcak Alanlar

Battaniyede uyuyan kedi

Bizler uyumak için serin bir yer tercih etsekte, arada sırada battaniyelere sarılırız. Ancak kediler daha çok sıcak ve rahat olmaya odaklanırlar. Özellikle kedinizin uyumak için evin en sıcak yerlerini aradığını gözlemleyebilirsiniz. Bu alanlar genellikle güneşli bir pencere ya da bir nokta, ısıtma alanlarının (kalorifer petekleri v.b.) hemen önünde ya da üstündeki gibi yerlerdir. Eğer kediniz güneşli pencelerde uyumayı seviyorsa, pencere pervazlarını dağınıklıktan uzak tutarak kediniz için boş bırakmalısınız. Hatta kediniz için pencere koltuğu satın alarak, ona uyuması için güneşli daha rahat bir yer ayarlayabilirsiniz. Eğer kediniz ısıtma alanlarının önünde yatmayı seviyorsa, onu güvende tutmanın yollarını bulmalısınız. Battaniyelerin ya da kedi yataklarının ısıtıcı unsurlarından uzakta olduğundan emin olun. Aynı zamanda kediniz şöminenin önünde uyumayı seviyorsa, onu ateşten korumak için mutlaka bir şömine koruyucusu kullanın.

Yumuşak Yüzeyler

Kediler sarılmak için battaniyeler, kanepeler, koltuklar, yataklar ve kedi yatakları gibi yumuşak yüzeyleri ararlar. Kedinizin özellikle bir battaniyeyi diğer yumuşak yüzeylere tercih ettiğini görebilirsiniz. Çünkü battaniyenin dokusunu ve kokusunu beğenmiş olabilir ya da sizin kokunuzu alarak kendini güvende hissetmiş olabilir. Kediler yüzeyi yumuşatmak ve yatmadan önce yatağını yapmak için genellikle yoğurur. Bu durum battaniye kullanırken normal olarak karşılanır. Ancak kanepede ya da mobilyada delikler bıraktığı için çok hoş karşılanmaz. 🙂 Böyle bir durumla karşılaşırsanız bunu önlemek adına, kedinizin kanepede en sevdiği yerin üzerine battaniye serebilirsiniz. Ayrıca mobilyaların üzerinde rahat ve yumuşak bir alan yaratmak için kedi yatağını da kullanabilirsiniz.

Güvenli ve Özel Yerler

Kediler kendilerini güvende hissettikleri yerlerde bulunmak isterler. Birçok kedi için bu yerler, evde rahatsız edilme olasılığı olmayan en sessiz bölgelerdir. Örneğin kediniz mobilyaların altında uyuyabilir ya da hem evdeki tüm hareketliliği izleyebileceği hem de rahatça uyuyabileceği bir kedi kulesine tırmanabilir. Dolayısıyla kedinizin rahatça uyuması için onun güvende hissetmesine yardımcı olmanız gerekir. Sessiz bir odaya gittiğinde, huzurlu ve güvenli bir şekilde uyumasına izin verin. Ayrıca evdeki diğer üyelerin de bunu yapmasını sağlayın. Evinizde köpek varsa, onları bu odadan uzak tutmak adına bir evcil hayvan kapısı kullanmanız mümkün. Çocuklarınıza da kedinizin biraz dinlendiğini ve birkaç saat yalnız kalması gerektiğini düzgünce açıklayın.

Yüksek Yerler

Evimizde yaşayan kedilerin vahşi doğadaki ataları, yaşadıkları alana hakim olmak ve tehlikeleri önceden tespit etmek için çoğunlukla yüksek alanlarda uyumayı tercih ettiğini biliyor muydunuz? Atalardan gelen bu içgüdü, kedilerin hala yüksek alanlarda uyumayı sevdiğini gösteriyor. Eğer kediniz raflara ya da dolap tepelerine tırmanıyorsa, onun için yüksek bir alana uyuma noktası hazırlayabilirsiniz.

Sert Zeminler

Rafın üstünde uyuyan kedi

Kediler yaşlandıkça eklem ağrıları ve eklemlerinde kireçlenme gibi sorunlar yaşarlar. Bu nedenden dolayı yaşlı kediler, uyurken daha az ağrı hissetmek için sert ve soğuk zeminleri tercih ederler.

Siz (Sahipleri)

Son derece sosyal olan kediler, uyku zamanlarında sahiplerinin kucaklarını ararlar. Kucak, sıcaklık, yumuşaklık ve güvenlik… Hepsi birleşmiş daha ne olsun! Eğer kucağınızda bir uyuyan kedi varsa, size olan güvenini gösterdiğini ve evdeki en iyi uyku arkadaşı olduğunuzu bilmelisiniz.

Yavru Kediler Nerede Uyur?

Yavru kediler yumuşak, sıcak, sessiz ve kolaylıkla inip çıkabilecekleri alçak noktalarda uyumayı severler. Günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçiren yavru kedilerin uyku kalitesi ve konforu oldukça önemlidir. İlk defa yavru bir kedi sahiplenen kişiler, yavru kedinin yalnız kalmamasını düşündüğü için yataklarında uyumasına izin verirler. Ancak bu davranış çok doğru değildir. Çünkü yavru kediler sık sık beslenme, su içme ve tuvalet yapma ihtiyacı duyar. Eğer yatağınız yerden yüksekse, yavru kediniz yatağa inip çıkmakta epey bir zorlanacaktır. Buna rağmen kedinizin yalnız uyumasına gönlünüz razı değilse, odanızda daha alçak bir noktaya onun için yumuşak ve sıcak bir uyku alanı yaratabilirsiniz. Eğer kedinizin belirli bir noktada kedi yatağı gibi ürünlerde uyumasını istiyorsanız, buna alıştırmak için en doğru zamandır. Özellikle yumuşak ve geniş bir kedi yatağı, her yavru kedi için idealdir.

Sonuç;

Kedilerin uyurken bazı farklı tercihleri vardır ancak evinize yeni gelen bir kedinin bu noktaları bulması biraz zaman alabilir. Kedinizin uyku noktalarını mevsimden mevsime değiştiğini ve sıcaklık değişikliklerine tepki gösterdiğini gözlemleyebilirsiniz. Kedinizin seçtiği bölgeleri rahatsız etmemeye çalışın ve yeri ekstra rahat hale getirmek için, en sevdiği battaniyeyi ekleyerek mükemmel bir uyku çekmesini sağlayın. Kedinizin sevdiği farklı kedi yataklarını da deneyebilir ve evinizin etrafındaki noktalara bunları yerleştirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru kedinin, gece onu duyabileceğiniz, yumuşak, sıcak ve inip çıkabileceği kadar alçak bir yerde uyuması gerekir. Çünkü yavru kediler beslenme ve su içme gibi ihtiyaçlarını karşılama eğiliminde olduğundan, yataklarına kendi başlarına erişebilmeleri fazlasıyla önemlidir.

Kedilerin mevsime göre ideal sıcaklıklarda, yumuşak ve kolay erişilebilen yerlerde uyumaları gerekir. Ancak her kedinin farklı bir özelliği olduğu için, kediler kendilerine en uygun noktayı zaten seçecektir. Sizler de onun bu davranışını gözlemleyerek uyku kalitesini artırmaya çalışmalı ve daha rahat etmesini sağlamalısınız.

Kedilerin yüzde ellisi sahiplerinin yatağında, yüzde ellisi de kendi yatağında uyumayı seviyor.

Kedinizin nerede uyuyacağı konusunda çok fazla telaşlı olduğunu düşünmeyebilirsiniz ancak kedilerin nerede uyudukları ile ilgili bazı özel beğenileri ve hoşlanmadıkları şeyler vardır.

Kediler uyurken en savunmasız anlardan birinde oldukları için, kendilerini güvende hissettikleri bir yerde uyumayı tercih ederler. Bunlar tipik olarak ailenin diğer üyelerinden kaçabildikleri sessiz ve rahat yerlerdir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.