Kediler nasıl terbiye edilir? Başına buyruk kedilere karşı çözüm önerileri

31 Mayıs 2021
2792
Kediler nasıl terbiye edilir? Başına buyruk kedilere karşı çözüm önerileri

Genellikle kedi sahipleri kedilerinin uysal ve sakin olmasını isterler. Ancak çoğu evcil kedi sahibi, kedilerinin gösterdiği hırçınlık ve saldırganlık nedeniyle zaman zaman dert yanabilmektedir. Kedinizin davranışlarının daha iyi olması için bazı beklentiler içine girebilirsiniz. Minik dostunuzun tavırlarına alıştığınızda ara sıra yapacağı ufak kaçamaklar size tuhaf gelmeyecektir. Ancak, kediniz sürekli olarak kötü davranışlar sergilemeye devam ediyorsa, bunun bir çözümünü bulmalısınız. Peki, ama nasıl? Kedinizi eğitmek istiyor ve bu konuda da bir arayışa girmiş olabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda, kedinizi nasıl terbiye edebileceğinizden bahsetmek istiyoruz.

Kedi Eğitimi: Kediler Nasıl Terbiye Edilir?

Kediniz evde kapalı olduğu zaman, doğası gereği bazı davranışlar sergileyecektir. Bu davranışlar; etrafta koşup zıplamak, bir şeyleri tırmalamak veya eşyaları kemirmek gibiyse, bu, onun doğal davranışları olarak kabul edilmelidir. Ancak kediniz stres ve diğer nedenlerden dolayı saldırganlık, tuvalet kabı dışına kaka yapma gibi alışkanlıklar geliştiriyorsa, onun için bir eğitim programı oluşturmanız iyi olacaktır.

Kedi eğitim programı

Bir Kedi Eğitim Programı ile Kedinizi Nasıl Terbiye Edebilirsiniz?

Kedinizin doğası gereği eğitilmesi oldukça zahmetlidir. Birçok insan kedisinin asla eğitilemeyeceğini savunmaktadır. Ancak durum tam olarak böyle değildir. Kediniz oldukça akıllı bir canlıdır ve muhteşem bir hafızaya sahiptir. Davranış uzmanları kedi hafızası hakkında birçok bilgi paylaşmaktadır. Kediler, hem uzun süreli hem de kısa süreli hafıza yapıları sayesinde eğitimi olanaklı kılmaktadır. Kediniz bir davranışı sergilediğinde olumlu bir karşılık alırsa, o davranışı tekrar edecektir.

İnsanlar bir davranış karşısında beğeni ve övgü aldıklarında, bu davranışı tekrar etmek isteyeceklerdir. Aynı şekilde kediniz de bu olumlu pekiştirme durumunu anlayarak bu duruma tepki verecektir. Kediniz olumlu ve sizin hoşunuza giden bir davranış sergilediğinde, onun bu davranışını pekiştirmesi ve tekrar yapmasını sağlamak için sevdiği oyuncakları ve ödül maması gibi bir pekiştirme etken kullanmanız onu eğitirken size oldukça faydası olacaktır. Unutmamanız gereken konu ise, kedinizin olumlu bir davranışa karşı ne aldıklarını daima hatırlamasıdır. Kedinize eğitim vereceğiniz zaman onun sevdiği bir eşyayı kullanmanız, kedinizin dikkatini çekecek ve olaya odaklanmasını sağlayacaktır. Bu eğitim, kediniz için daha cazip bir hale gelecektir.

Kediniz için doğru ödülü bulmakta zorlanabilirsiniz. Size vereceğimiz önerileri dikkate alarak bu doğrultuda hareket edebilirsiniz. Kedinize vereceğiniz bazı ödüller;

  • Somon ve ton balığı konserve maması,
  • Kedi nanesi oyuncakları,
  • Sprey peynir konservesi gibi kedinize farklı gelecek ödüller kullanmanız, onun dikkatini eğitime fazlasıyla çekecektir.

Kedinizi Terbiye Etmek İçin Onu Anlamalısınız

Kediniz başına buyruk ve hırçın davranışlar sergiliyor olabilir. Ancak, sizin onu anlamanız hiç de zor değildir. Eğer siz kedinizi terbiye etmeye karar verdiyseniz, öncelikle kedinizi tam anlamıyla anlamanız gerekmektedir. Uzmanlar kedilerin insanlarla iletişim kurmaları için oldukça fazla sese dayanabilen bir iletişim sistemi geliştirdiklerinden bahsetmektedirler. Siz de kediniz ile iyi anlaşarak güçlü bir bağ kurmak istiyorsanız, onun sizi anlayabilmesi için doğru iletişimi sağlamanız gerekmektedir. Kedinizi anlamanız ve terbiye etmeniz için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

Kedileri terbiye etmek

Kedinizin Beden Dili Size Ne Anlatıyor?

Kediler kuyrukları ile iletişim kurarlar. Kedinizin kuyruk hareketlerine bakarak eğitim sırasında size nasıl tepki vereceğini anlayabilirsiniz. Kedinizin bazı tipik kuyruk hareketleri aşağıdaki gibidir.

  • Kediniz, eğitim sırasında sonu kıvrımlı, yukarıya doğru bir kuyruk hareketi sergiliyorsa mutlu olduğunu gösteriyor demektir. Sallanan kuyruk hareketi, kedinizin heyecanlı ve tedirgin olduğunu gösterir. Kedinizin kuyruğundaki tüyler havaya kalkmışsa muhtemelen kendini tehdit altında hissediyordur. Kediniz kuyruğunu aşağı indirmiş ve vücudunun arkasına saklıyorsa bu defa korkmuş olabilir.
  • Kedinize eğitim verirken göz hareketlerine dikkat etmelisiniz. Bu, sizin onunla aranızdaki bağdan dolayı iletişim kurmanıza ve kedinizin eğitim sırasındaki duygularını anlamanıza yardımcı olacaktır. Sizin kedinizle nasıl bakıştığınızın da önemli olabileceğini unutmamalısınız. Gözlerinizi kırpmadan doğrudan kedinize bakmanız halinde, kediniz bu durumu saldırgan bir tutum olarak algılayabilir ve olduğu yerden rahatsızlık duyabilir. Dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta, kedinizin gözbebekleridir. Gözbebekleri büyümüşse, bu durum kedinizin ya çok heyecanlı ve neşeli ya da tam tersi olarak saldırgan olabileceği sinyalleri verecektir. Bu durumu anlayabilmeniz için etrafta oluşan diğer davranış belirtilerini kontrol etmelisiniz. Kediniz ona verdiğiniz eğitim sırasında sizin gözünüzün içine bakıyorsa, bu onun size güvendiği ve sizin yanınızda rahat hissettiği anlamına gelmektedir.

Bu davranış şekillerinin yanı sıra kedinize eğitim verirken dikkat etmeniz gereken davranışlar vardır. Bu davranışlardan bir tanesi kedi ısırması olabilir. Kediniz sizi ısırıyorsa o an için onu yalnız bırakmanız gerekmektedir. Kedinizin davranışlarına değer vermeli ve onu anlamaya çalışmalısınız. Bu davranışların kediler için tutarlı anlamları vardır.

Kedileri Terbiye Ederken İletişim Kurma Yolları Nelerdir?

İletişim hayatımızın her alanında olmazsa olmaz bir davranış biçimidir. Evcil hayvan sahipleri için de oldukça önemli bir davranış türü olan iletişim, minik dostlarımızla kuracağımız samimi bağların oluşmasında önemli bir yer tutmaktadır. Kediler, zaman zaman gösterdikleri istenmeyen davranışlar nedeniyle sahiplerini üzebilmektedir. Bu davranışlar karşısında arayışa giren kedi sahipleri, minik dostlarını daha uysal bir kediye dönüştürebilmek için eğitim metotları ve iletişim yollarına başvurmaktadır. Evcil dostlarıyla kuracakları doğru iletişim ile onları istenmeyen davranışlardan uzaklaştırabilir ve daha mutlu, daha huzurlu bir birliktelik yaşayabilirler. Kedileri terbiye ederken uygulanması gereken bazı iletişim yolları vardır. Bunlar;

  • Evcil dostunuza eğitim vermeden önce, onunla konuşmalısınız. Kediniz sizin ne demek istediğinizi ve sizinle nasıl iletişim kuracağını zamanla öğrenecektir. Kediniz ile ne kadar çok ilgilenir ve konuşursanız, verdiğiniz eğitimleri anlaması ve eğitimlere karşılık vermesi de o kadar kolay olacaktır. Kedinize kullanacağınız ses tonunu ayarlamalısınız. Yaptığı doğru bir davranışa etkili bir ses tonu ile karşılık vermeli ve sevecenliğinizi göstermelisiniz. Bu duruma karşı olarak kedinizin gösterdiği saldırgan tutuma, alçak ve sert olabilen bir ses tonu ile karşılık vermelisiniz. Kedinize kurduğunuz kelimeleri tekrar tekrar söylemeniz gerekmektedir. Bu sayede kediniz, siz daha söylemeden ne demek istediğinizi zamanla anlayacaktır. Örneğin, kedinize günlük rutini aynı saatlerde uygularsanız, o, bu plana sadık kalacaktır. Siz daha söylemeden o gitmesi gerektiği yere gidecek ve yapmasını istediğiniz durumu gerçekleştirecektir. Kedinizin gözüne baktığınızda yavaşça göz kırparsanız, kediniz bunu bir okşama daveti olarak algılayacak, yanınıza gelerek size sevecen bir tavır sergileyecektir.
  • Kedinize verdiğiniz terbiyenin başarılı olmasını istiyorsanız, verdiğiniz komutlarda tutarlı olmalısınız. Örneğin, kediniz yanlış bir hareket gerçekleştirdi ve siz de bu durumdan rahatsız olduysanız, ona, sert bir ses tonu ile hayır derken aynı zamanda onu sevmeniz de kedinizde bir karışıklığa neden olacak ve verdiğiniz komutun hiçbir değeri kalmayacaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, sert tutumunuzda sabırlı olmalı hiçbir şefkat belirtisi göstermemelisiniz.
  • Kedinize bağırmayı ve onu fiziksel yollarla cezalandırmayı sakın düşünmeyin. Bu onun korkmasına ve kızmasına neden olabilir. Kediniz böyle bir durumda ters bir tepki vererek saldırganlaşma hareketi durumunu da arttırabilir. Cezalandırma yöntemi yerine onunla sert ve rahatsız bir ses tonu ile konuşmanız, kedinizin sizin duygularınızı anlamasını sağlayacaktır.
  • Kedinize komutları öğretmelisiniz. Komutları öğrenen kediniz için her şey daha güzel olacaktır. Kedinize komutları öğretirken, belirli bir ses tonu ayarlamalısınız. Sizin rahatlıkla kullanabileceğiniz ve kedinizin anlayabileceği bir ses tonunuz olmalıdır. Bu ses tonunu riskli bulduğunuz davranışlarda kullanırsanız, kediniz bu farklılığı anlayarak artık onu onaylamadığınız davranışlarla ses tonunuzu ilişkilendirerektir.

Kedilerde ödül maması ve cezalar

Kedileri Terbiye Ederken Verilebilecek Ödül ve Cezalar

Kedinizi terbiye ettiğiniz sırada doğru davranışlar sergilediğinde ona ödül maması vererek ödüllendirmelisiniz. Bu şekilde ödüller vermeniz, yaptığı davranışların doğru olduğunu anlamasını sağlar ve o şekilde davranmaya başlar.

Aynı şekilde kedinizi terbiye ettiğiniz sırada kötü davranışlar sergiliyorsa, onun yaptığı bu davranışların yanlış olduğunu anlamasını sağlamalısınız. Bunun için kedinizi cezalandırma yolunu tercih edebilirsiniz. Kediniz yanlış davranışlar sergilemeye başladığında onunla iletişimi kesmeniz en doğru seçenek olacaktır. Çünkü böyle bir durumda kedinizle konuşmanız, onun yaptığı davranışları onayladığınız anlamına gelecektir. Bu konuda dikkatli olmalısınız. Saydıklarımız dışında kedinizi terbiye ederken uygulayabileceğiniz yöntemler vardır. Bu yöntemleri uygulayarak kedinizdeki kötü davranışların azalmasını da sağlayabilirsiniz.

  • Kedinizi terbiye ettiğiniz sırada yanlış hareketlerde bulunuyorsa veya olmaması gerektiği bir yerde duruyorsa gürültülü bir teneke yardımıyla dikkatini size odaklayarak, bu hareketleri yapmamasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedinizin özellikle idrar püskürtme gibi davranışları gösterdiği yerlere, bir daha aynı hareketlerde bulunmaması için caydırıcı spreyler sıkabilirsiniz. Kediler bazı kokulardan hoşlanmazlar ve o kokuları aldıkları yerden uzaklaşmak isteyebilirler. Böylelikle kedinizin kötü davranışları sergilemesini istemediğiniz yerlere, kedilerin hoşlanmadıkları kokuları sprey olarak sıkabilirsiniz.
  • Kediniz banyoda ya da odalarda yapmaması gereken bir davranışta bulunuyorsa, 20 dakika boyunca onu bu yerlere sokmamanız önerilmektedir.
  • Eğer kediniz size saldırgan hareketlerde bulunuyor ise örneğin, ısırma davranışı olabilir; sert bir ses tonuyla ama asla kedinize bağırmayarak ve azarlamayarak ilgisini çekebilecek başka bir yere yönlendirebilirsiniz.
  • Kedinizi tırmalamak istediği yerlerden uzak tutmak için çift taraflı bant ya da alüminyum folyo kullanmanız önerilmektedir. Çünkü kediler, basit gibi görünen bu ürünlerin dokularından hoşlanmazlar ve bir daha tırmaladığı yerleri tırmalamaktan kaçınabilirler.

Kedinize eğitim verdiğiniz sırada doğru ve güzel davranışlar sergilediğinde, ödül mamaları ikram etmeli ve yumuşak bir ses tonuyla konuşarak ona sevgi ve şefkat göstermelisiniz. Bu durum onda kötü davranışların hızlı bir şekilde düzelmesini sağlayacaktır. Örneğin, kanepeyi tercih etmeyip, tırmalama tahtasının olduğu yerde duruyorsa bunu fark ettiğiniz an ona ödül mamaları verebilirsiniz.

Peki, siz kedinizi nasıl terbiye ediyorsunuz? Kedinizde hoşlanmadığınız davranışlar nelerdir ve bir daha bunu yapmaması için ne gibi önlemler alıyor, ne tür eğitim programları uyguluyorsunuz. Kedinizle yaşadığınız tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Nergiz Doruk
Haz 30, 2021 / 19:54

Merhaba,

Bizim kedimiz bize ait tişört veya kıyafetleri parçalama gibi kötü bir alışkanlığı var. Kıymetli birçok eşyama zarar verdi. Gardıroba girip içinde bile eşyalara zarar veriyor. Nasıl davranabilirim? Kıyafeti göstererek kızıyorum. Bir süre küslük yapıyorum fakat 1 hafta sonra yine aynı şey. 🤦🏼‍♀️ Çoğunlukla kendi gelip severken veya kendini sevdirirken bile hatta yalamasına rağmen sonrasında ısırıyor. 😣

Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Fikir ve tavsiyelerinize ihtiyacımız var.

Teşekkür ederim. 🥰


Fatih Kibar
Tem 4, 2021 / 11:11

Merhaba Nergiz hanım,

Geçmiş olsun. Kedi sahiplerinin hiç istemeyeceği bir durum. Sizi çok iyi anlıyoruz. Üzücü bir durum. Neyse ki, endişe etmenize gerek yok. Kedilerde tırmalama ve ısırma davranışı onların içgüdüleri ile alakalıdır. Bunu en aza indirgemek hatta zamanla bu tutumundan vazgeçmesine yarayacak bazı çözüm önerilerine blogumuzda yer verdik. Hepsi basit ve uygulanabilir metotlardır.

Kedilerde ısırma ve tırmalama davranışı üzerine içeriklere https://blog.petibom.com/kedi-tirmalama/ ve kedilerde davranış ve eğitim ipuçları hakkında yazdığımız içeriklere ise https://blog.petibom.com/isirma-ve-saldirgan-davranislar/ sayfasından erişebilir ve ilgili yazıları okuyabilirsiniz.

Sormak istediğiniz daha fazla soru olursa ilgili yazılara yorum bırakmanız yeterli olacaktır.


Emel
Oca 27, 2022 / 16:34

Merhaba,

Altı aylık bir oğlumuz var. Gün içinde zaman zaman ve özellikle geceleri dış kapının önüne gidip kapının altını kokluyor ve sürekli miyavlıyor. Kızdık, konuştuk, yanımıza aldık, sprey şişesiyle su sıktık, portakal kokusu sevmez dediler onu sürdük, en sonunda kırlent bile fırlattık 🙁 Ancak bu huyundan vazgeçiremedik. Yakında komşular kapıya dayanacaklar. Veteriner hekimimiz çiftleşmek için henüz yeterli olgunluğa gelmediğini söyledi bu nedenle o şıkkı eledik. Sebebi ve çözümü konusunda yardıma ihtiyacımız var. Saatlerce miyavlaması bizi çok üzüyor 🙁


irfan Akmehmet
Oca 29, 2022 / 15:58

Merhaba Emel hanım

Sorunuz ile “Kediler Neden miyavlar” konu başlıklı bir makale yayınlandık göz atmanızda fayda var linki aşağıya bırakıyorum umarım yardımcı olacaktir.

https://blog.petibom.com/kediler-neden-miyavlar/


Semra
Eki 19, 2022 / 14:46

Merhabalar bizim kedimizde de oyuncu isirmalari var ama benim en çok takıldığim konu 19 aylık kızım aşırı seviyor aşırı temas var ve çok çılgın seviyor neyapsak baz geciremiyoruz doğal olarak kesimde hareketli hala geliyor ikisi arasında kaldık 2 aylık erkek kedimiz çok tatlı ses tonumuzla her şeyi anlıyor ama eğitim konusunda yardım istiyorum iki küçük bebeğim için nasıl davranmalıyım


Veteriner Hekim
Eki 19, 2022 / 15:16

Maalesef kızınız onunla çılgın bir şekilde oynadığı sürece kedninz de oynamaya devam edecktir. Kediler büyüdükçe oyun şekilleri zamanla değşse de bebeklikten sert oynamaya alışan kediler için sonrasında da sert oynamaya devam etmeleri olasıdır. Bu yüzden kedinizden önce kızınızla konuşarak onu ikna etmeniz daha kolay olacaktır. İkisi de büyüdükçe aralarında bir denge oluşacak ama özellikle 2 aylık bir kediyi onunla oynamak isteyen biri varken oyundan vazgeçirmek oldukça zor olur.


meltem
Şub 4, 2023 / 16:39

Benim kedim 3 aylık britiş fakat sevmek istediğimizde sürekli miyavlıyor dokunulmasını istemiyorum ne yapmam lazım istiyoruzki bize sokulsun yaysın uyusun yanımızda ama malesef olmuyor


Veteriner Hekim
Şub 4, 2023 / 18:52

Bazı kediler dokunulmaktan hoşlanmaz. Bu tamamen onun karakteriyke ilgili bir durum olsa da onu sevdikten sonra vereceğiniz güzel ödüller ile bu durumu ona kabul ettirtebilirsiniz. Ödül aldıkça daha çok onu sevmenizi isteyecektir. Vereceğiniz ödüllerin sağlıklı seçimler olmasına ve aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz.


Belinda
Şub 12, 2023 / 00:37

Merhaba , tekir 2 yaşında kısır bir erkek kedi sahibiyim . Yeni evlendim 7 ay önce ve kedimi de yanımda getirdim tabi ki . Ancak başta eşimi seviyordu şuan bize saldırıyor . Kedi psikiyatri uzmanı geldi evimize bilgilendirdi hatta şuan antidepresan kullanıyor . Ancak saldırmaları hala bitmedi . Toka ile oynamayı çok seviyor biz atıyoruz o geri getiriyor mesela . Tokayı tekrar atmak için almaya eğildiğimizde direkt olarak patiliyor bizi . Hatta öylesine saldırgınlaşıyor ki tırnağı kökünden çıktı ve kolumun üzerinde batılı kaldı. Eşimin yüzünü tırmaladı . Sürekli avcı modunda . Gün içerisinde evdeyim sürekli ilgileniyorum . Eşim de tuvalet mama ihtiyaçlarını düzenliyor ona da bağlanmasını istiyoruz çünkü . Ancak hiç bir değişim yok ne yapacağımızı şaşırdık , bir an önce o sakin hallerine dönsün istiyorum öyle üzülüyorum ki bu hale geldiği için kendimi suçluyorum ben nerede yetemiyorum diye ? Lütfen yardımcı olun


Veteriner Hekim
Şub 12, 2023 / 21:16

Merhaba anladığım kadarıyla elinizden geleni yapıyorsunuz. Davranış uzmanı veteriner hekiminizin tedavisine uymanızı ve değişim olmazsa tekrar onunla görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır. Antidepresan ilaçların etkisini gösterebilmesi için bir süre düzenli kullanmanız gerekmektedir. Geçmiş olsun umarım kediniz bir an önce eski haline geri döner.


Ümran
Ağu 6, 2023 / 04:21

Merhaba evimin süsleri 6 ve 10 yaşında anne ve kızı var. Her iki kedimde de etrafı tırmalama, insanlara saldırma, eşyaları yere atma, halı, perde ve koltuklara zarar verme davranışı yok. Bu yönden çok şanslıyım.Ancak 6 yaşındaki kızıma ne yaptıysak tuvalet kabını tamamiyle kullandıramadık. Canı isteyince tuvaletini kum kabına yapıyor canı istemezse halıya, yatağa, koltuğa, katlı çamaşırlara her iki tuvaletini yapıyor. Hatta komidinin üstüne tırmanıp ordaki bir deftere, gaZete parçası falan varsa onada yapıyor. Kızdık olmadı, küstük olmadı, cezalandırdık olmadı, kum kabını değiştirdik, kumunu değiştirdik, tuvalet kabının sayısını arttırdık olmadı olmadı olmadı. Kıyafetler, halılar, nevresimler bir şekilde yıkanıyor ama koltuk ve yataktaki koku geçmek bilmiyor ve kokuyu aldıkça o tarafa koşup gözünün içine baka baka yapıyor. Evde ufak çocuğum var geçen o yatağında uyurken gidip ayaklarının yanına dışkısını yapmış. Veterinere kontrollerinde de her hangi bir sağlık sorunu yok. Ne tür bir yardım önerirsiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.


Veteriner Hekim
Ağu 9, 2023 / 18:47

Merhaba bütün bunlardan fayda görmediyseniz davranış uzmanı bir veteriner hekimden yardım almanızı öneririz.