Kediler neden dili dışarıda uyur?

15 Şubat 2023
885
Kediler neden dili dışarıda uyur?

Bazı kediler uyurken dillerini dışarı çıkarırlar, bu davranış olarak bilinen dil ucu sallamadır. Bu zararsız bir harekettir ama aynı zamanda kedinin ağzında bir şeylerin yolunda gitmediğinin sinyalini de verebilir. Kediler neden dili dışarıda uyur sorusunun sık görülen yanıtları arasında keyifli bir uyku, burun tıkanıklığı, solunum yolu enfeksiyonu, sıcaklık, ağız anormallikleri ve sağlık sorunları yer alır. Kedinizin dilinin dışarıda olarak uyuma sıklığına bakarak çözüme ulaşmanız mümkündür. Rahat bir uyku alımında endişelenecek bir durum olmadığı gibi sağlık sorunları için veteriner kontrolü şarttır.

Kediler neden dili dışarıda uyur?

Kediler dilleri dışarıda uyuduklarında çok sevimli olabilirler. Ancak bir dizi sorunu da gösterebilir. Kedinizin bunu sık sık yaptığını görürseniz, onu veterinere götürmenizde fayda var. Bu, sağlık sorunlarına daha duyarlı olan yaşlı bir kediniz varsa özellikle doğrudur. Bir kedi gevşediğinde, çenesinin gevşek olması yaygın bir durumdur, bu da dilinin dışarıya çıkması ve salyasının akmasına ve hatta ağzının açık kalmasına neden olabilir.

Keyifli Uyku

Kedinin dili, rahat olduğu için uyurken dışarı çıkabilir. Rahatlamış kedilerin genellikle gevşek çeneleri ve açılan ağızları vardır. Dilleri genellikle uyurken dışarı çıkar ve ayrıca dillerini tekrar ağızlarına çekebilirler. Kediniz dili dışarıda iken rahat uyuyorsa, bu kedinin mutlu olduğunun iyi bir göstergesidir. Kedilerin sıklıkla yaptığı rahatlatıcı bir aktivitedir. Sevildiklerinde, birine sarıldığınızda hissettiğiniz duyguya benzer mutluluk hormonları salgılarlar.

Burun tıkanıklığı

Kediler neden dili dışarıda uyur

Kedilerde burun tıkanıklığı ciddi bir sorundur. Kedilerde solunum yolu enfeksiyonları dillerinin dışarıda olarak uyumalarına neden olabilir. Nefes almalarında bir sorun olup olmadığını görmek için dillerini de kontrol edebilirsiniz.

Sıcaklık

Hava koşulları kedinizin aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu gibi zamanlarda su tüketimi önemlidir. Kediniz yeterli miktarda su içmediğinde dili dışarıda olacak şekilde uyuyabilir. Serin bir alana yerleştirip kedinizi suya kavuşturmanızı tavsiye ederiz. Sıcak çarpmasını önlemek için kedinize banyo yaptırabilirsiniz.

Dil şişmesi

Kediniz şişmiş bir dille uyuyorsa, iltihaplı bir durum yaşıyor olabilir. Enflamasyon, enfeksiyon, yaralanma veya kimyasal maruziyet dahil olmak üzere çeşitli koşullardan kaynaklanabilir. Bazen böcek sokması veya zararlı bir maddeye maruz kalma sonrasında dil şişmesi meydana gelebilir. Bu durum kedi için rahatsız edici bir deneyim olsa da tedavi edilebilir. Kedinizin ağzını bir veteriner tarafından muayene ettirmek, sebebi teşhis etmeye yardımcı olabilir. Veteriner, evcil hayvanınızın boğazını, dişlerini, diş etlerini ve ağzını inceleyebilir.

Ağız anormallikleri

Kediniz çok fazla dil çıkarıyorsa, veterineri ziyaret etme zamanı gelmiş olabilir. Bu, kötü bir ağız gibi bir dizi diş sorununun işareti olabilir. Şişmiş veya apse olmuş bir diş, kedinizin yemek yemesini engelliyor olabilir. Diş problemlerinin yanı sıra, kedinizin smokin dilini göstermesinin başka nedenleri de olabilir. Bir kedinin dilini dışarı çıkarmasının bir başka nedeni de havanın temiz olduğundan emin olmaktır.

Genel olarak dilini çıkaran bir kedi sağlığınız için bir tehdit oluşturmaz. Kedinizin dilini dışarı çıkarmasına neyin sebep olduğunu belirlemenin en iyi yolu onu bir veterinere götürmektir. Sebebe bağlı olarak, veterineriniz ilaç yazabilir veya diş muayenesi önerebilir. Diş çekimi de gerekli olabilir.

Sağlık sorunu

Bir kedi ciddi bir sağlık durumundan muzdarip olduğunda dili dışarı çıkar. Semptomlar salya akması, kilo kaybı veya yüze pençe atmayı içerebilir. Kedinizde bu belirtiler varsa, onu veterinere götürmelisiniz.

Bir kedinin dilini dışarı çıkarmasına neden olan olağan nedenlere ek olarak, buna neden olabilecek birkaç tıbbi durum vardır. Bunlar diş eti hastalığı, enfeksiyon ve diş çürümesini içerir. Bazı kedilerin dillerinde anormal hareketlere neden olabilen nörolojik hastalıkları da vardır.  Diğer nedenler arasında dilinde bir kesik veya su toplaması sayılabilir. Bunun birden fazla kedinin başına geldiğini veya birkaç dakikadan fazla olduğunu görmemelisiniz. Ancak, bunu görürseniz, kontrol için kediyi bir veterinere götürmelisiniz. Kedinin dili ayrıca solunum sistemiyle ilgili bir soruna işaret edebilir. Uyku sırasında ağız genellikle açıktır, bu nedenle bir kedinin dili daha iyi nefes alması için sarkıyor olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Bir kedinin dili çeşitli nedenlerden dolayı dışarıda olabilir. Dil şişmesi, ırka özgü nedenler, solunum yolu enfeksiyonu, diş sorunları ve liste uzayıp gidebilir. Elbette bunların yanı sıra sıcaklık artışı, keyifli bir uyku da aynı yola çıkabilir. Dilinin dışarıda olmasının sıklığına bakarak çözüm aranmalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.