Kediler Neden Esner?

11 Şubat 2023
714
Kediler Neden Esner?

Kediler pek çok neden ile esner. Kedilerin neden esnediğini anlamaya çalışırken, bir an durup devreye giren birçok farklı faktörü göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu faktörler, bir kedinin aldığı uyku miktarını, beslenmesini ve yaşadıkları ortamı içerir.

Kediler Neden Esniyor?

Esneme refleksif bir davranıştır. Kedilerin rahatlaması ve gerginliği atması için doğal bir yol. Bir kedinin kasları, beyne ve başa giden kan akışını artırmak için esner. Sonuç, bir rahatlama duygusu ve bir esenlik duygusudur.

Duruma bağlı olarak, esneme iyi ya da kötü bir şey olabilir. Aşırı esneme kötüdür, çünkü ağız kokusuna ve yutma güçlüğüne yol açabilir. Ek olarak, esneyen bir kedi, kedinizin evinizdeki mobilya düzenlemesi gibi bir şeyden memnun olmadığının bir işareti olabilir.

Öte yandan, bir esneme, bir kedinin sizi takdir ettiğini gösterebilir. Esneyen bir kedi de size biraz boş alana ihtiyacı olduğuna dair işaret vermeye çalışıyor olabilir. Bu, evinizi bir kedinin esenliği için elverişli hale getirmenin önemli olmasının birçok nedeninden biridir.

Bir kedinin esnemesinden endişe ediyorsanız, veterinerinize danışmalısınız. Aşırı esneme, bir kedinin kan dolaşımındaki CO2 miktarının çok yüksek olmasına neden olan tıbbi bir durum olan hiperkapni gibi tıbbi bir durumun belirtisi olabilir. Seviye çok yüksek olduğunda, kafa karışıklığına, baş dönmesine ve kan dolaşımında oksijen eksikliğine neden olabilir.

Uykusu Geldiği İçin

Uykusu gelen kediniz gün içerisinde esneyebilir. Kedilerin günlük uyku saatleri bizden çok daha fazladır. Bu nedenle bizden fazla esneyebilirler.

Duygularını İfade Etmek İçin

Bir kedi sahibiyseniz, kedinizin esnediğini öğrenince şaşırabilirsiniz. Esneme davranışını gözlemleyerek, kedinizin duygusal durumu hakkında çok şey öğrenebilirsiniz.

Kediler sevgilerini, oyunbazlıklarını göstermek ve rahatladıklarında sinyal vermek için esnerler. Esnemeleri aynı zamanda diğer kedilerle ve insanlarla bir iletişim şeklidir. Ayrıca huzursuz veya endişeli olduklarında esnerler.

Pek çok insan esnemenin bir memnuniyet veya mutluluk işareti olduğuna inanırken, esneme stres, ağrı, can sıkıntısı ve endişe belirtisi olabilir. Ayrıca bazı kedilerin esnemelerini artıran diş hastalıkları vardır.

Ayrıca esneme, hayvanların rahatlamasına ve stres atmalarına yardımcı olan doğal bir reflekstir. Beyne giden kan akışını arttırır ve vücudun soğumasına yardımcı olur. Kediler esneyerek sırt kaslarını gerip daha fazla oksijen alabilirler. Esneme ayrıca kaygı ve stresi azaltmaya yardımcı olur.

Kediniz esniyorsa, dikkatinizi istiyor olabilir veya bir şeylerin yolunda gitmediği konusunda sizi uyarıyor olabilir. Evdeki bir şey tarafından rahatsız edilmiş olabilir. Ya da su, atıştırmalık ve hatta ikram arıyor olabilir.

Tepki Vermek İçin

Kedinizin esnemesi  bir çatışmanın işareti olabilir. Örneğin, kedinizin bir köpeğe esnediğini görürseniz, evcil hayvanınızın kendisini bir avcıdan koruduğunu varsayabilirsiniz. Ayrıca, kedinizin yüksek bir sese tepki olarak esnediğini görürseniz, onu korkutan bir şeye tepki verdiğini varsayabilirsiniz.

Beyne ve Beden Destek Vermek İçin

kediler neden esner

Esneme hakkında bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri aslında beyne ve vücuda yardımcı olmasıdır. Bir araştırmaya göre esneme kalp debisini, beyne giden kan akışını ve kişinin alabildiği oksijen miktarını artırıyor.

Kediler uyanık kalmanın iyi bir yolu olduğu için esnerler. Yorgun hissettiklerinde ve vücutlarına oksijen takviyesi almak için esnerler. İlginç bir şekilde esneme, bir kişinin uyumak üzere olduğunun da sinyalini verebilir.

Esnemenin bir diğer faydası da beynin ve vücudun soğumasına yardımcı olabilmesidir. Birçok araştırma baş, beyin ve boyuna kan akışını artırdığını göstermiştir. Esneme işlemi sırasında kasların gerilmesi de lenf ve kardiyovasküler akışı iyileştirir.

Kediler çoğunlukla yalnız hayvanlar olsa da, sosyal durumlarda esnedikleri bilinmektedir. Esnemenin diğer kedilerle olan çatışmaları azalttığı kanıtlanmıştır. Aslanlar için bir iletişim aracı olarak da kullanılabilir. Bir aslan ne zaman esnese, grubun diğer üyelerine enerjisinin düşük olduğunu işaret eder.

Kediniz esniyorsa, sağlığını kontrol etmek iyi bir fikir olabilir. Diş hastalığı gibi bazı sağlık sorunları esnemeyi artırabilir.

İletişim Kurmak İçin

Kediler mükemmel işitme ve takip etme yeteneklerine sahiptir ve esneme, insanlarla iletişim kurma yollarından biridir. Sahiplerine sevgilerini de esneyerek gösterirler. Ara sıra esneme sağlıklı bir vücuda işaret ederken sık sık esneme sağlık sorunları sinyali verebilir.

Esneme Bulaşıcıdır

Empati, ölçülmesi karmaşık ve zor bir özelliktir. Çeşitli farklı fenomenleri içerebilir. Başkalarının duygularını anlama yeteneği, empatinin bir göstergesi olabilir. Diğer göstergeler, başka birine yardım etmek gibi rahatlatıcı davranışlar olabilir.

Bulaşıcı esneme, insanlarda ve diğer sosyal türlerde bir empati ifadesi olarak kabul edilir. Araştırmacılar, köpeklerin ve diğer evcil hayvanların, insanların esnediğini gördüklerinde bulaşıcı esneme tepkileri gösterdiğini göstermiştir. Bu, kedilerin insan esnemelerine de tepki verdiği hipotezine yol açtı.

Esnemenin hem bilinçli hem de bilinçsiz zihinle ilişkili istemsiz bir refleks olduğuna inanılmaktadır. İnsanlar esnediğinde, beynin precuneus ve posterior singulat bölgeleri aktive olur. Bu bölgeler kendi kendini işleme, zihin kuramı ve otobiyografik bellek ile bağlantılıdır.

Şempanzeler ve kırmızı ayaklı kaplumbağalar gibi hayvan türlerinde esneme, diğer insanların görüşü de dahil olmak üzere sosyal uyaranlarla ilişkilendirilir. Bu bulgular taklit, yüz tanıma ve empatinin nörolojik temellerini incelemek için bir fırsat sunuyor.

Köpekler ve kediler de insan esnemelerini yakalayabilirler. Matthew Campbell ve Frans de Waal tarafından yürütülen araştırma, bu iki türde esnemenin derin bir empati belirtisi olabileceğini öne sürüyor.

Barışçıl İfade

Kediler çatışmaya girmek istemediklerinde birbirlerine esnerler. Bu nedenle esneme bir beyaz bayrak görevi de üstlenmektir. Evde birden fazla evcil hayvan varsa şu an çatışma modumda değilim demek için birbirlerine esnediklerine şahit olabilirsiniz.

Stres Belirtisi

Durumundan memnun olmayan bir kedi hırlama, tıslama ve saldırgan tavırlarda bulunabilir. Ancak bunun öncesinde esneyebilir de. Eve yeni gelen bir misafir tarafından rahatsız edilen kediniz tepki olarak esneyebilir. Rahatsız edilmeye devam ederse evcillik durumuna göre sinirini farklı şekilde belli edebilir.

Esnemenin diğer nedenleri arasında başını kaşıma veya dudaklarını yalama dürtüsü yer alır. Bu davranışlar stres belirtisi de olabilir. Kediniz birkaç günden fazla esniyorsa, bu onun çok stresli hissettiğinin bir işareti olabilir. Ciddi bir sağlık sorunu olmadığından emin olmak için veterinere götürmelisiniz.

İç huzur ve Hoşnutluk

esneyen kedi

Sağlıklı ve mutlu bir kedi sebepsiz bir anda esneyebilir. Durumundan memnun olduğunu size bu şekilde iletebilir. Dışarıda yağan karı izlerken sizin yanınızda ve sıcacık bir ortamda olması sadece sizin mutlu olmanızı sağlamaz kedinizi de mutlu eder.

Bir kedinin mutlu olduğunu gösteren diğer işaretler arasında size sürtmesi sayılabilir. Kedinizi rahat bir tempoda okşamak için zaman ayırmanız, kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Sağlık Sorunları

Kediniz esniyorsa bunun nedeni sağlık sorunları olabilir. Onu azarlamaya çalışmadan önce bunun ne olduğunu araştırmalısınız. Kedinize yardım etmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Kediniz uzun süredir esniyorsa, bu onun stresli veya sinirli hissettiğinin bir işareti olabilir. Ancak esneme daha ciddi bir sağlık sorununa da işaret edebilir. Kedinizin çok uzun süredir esnediğinden endişeleniyorsanız, bir veterinere danışmalısınız.

Kedinizin aşırı derecede esnemesine neden olabilecek bir dizi faktör vardır. Örneğin, diş ağrısı veya ağız rahatsızlığı çekiyor olabilir. Ayrıca bir yaralanma nedeniyle ağzında ağrı yaşıyor olabilir. Alternatif olarak, uyku sorunları yaşıyor olabilir. Bunun nedeni esnemenin gevşemeyi sağlaması ve beynin soğumasına yardımcı olmasıdır. Bu, kediyi uyumaya teşvik edebilir.

Bir kedinin esnemesini artırabilen bir başka faktör de ağrıdır. Yaralı bir kedi, rahatlamaya çalıştığı için normalden daha fazla esneyebilir. Diş ağrısı olan bir kedi, dişleri ağrıdığı için daha fazla esneyebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.