Kediler neden ayak koklar?

16 Şubat 2023
1159
Kediler neden ayak koklar?

Kediler pek çok neden ile ayak koklar. Kedilerin birçoğunda ayak takıntısı vardır. Bu takıntı bazılarında aşırıya kaçabilir. Bunun sebebi ise ayakların bol miktarda feromon içermesidir ve bu feromonlar kedinize sizi hatırlatır. Kedilerin sahiplerinin ayaklarını yalamak veya koklamak için zaman harcamaları alışılmadık bir durum değildir ve onların yanında uzanmayı severler.  Ancak takıntının erkenden önlenmesi ya da çözümlenmesi için yapabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. Yöntemlere bakmadan önce kediler neden ayak koklar sorusunun yanıtlarına ulaşmanız gerekir.

Kedilerin ayak koklama nedenleri

Kedilerin, ağızlarının çatısında yer alan ve kendi ayaklarındaki ve diğer kedilerin ayaklarındaki feromonları tatmalarına ve tanımalarına yardımcı olan Jacobson organı adı verilen özel bir organı vardır. Aynı zamanda, diğer insanların ve hayvanların kokularının yanı sıra yiyeceklerinin kokusu için de bir reseptör görevi görür. Bu organ onlara sahiplerinin ve evdeki diğer kedilerin kokularını alma şansı verir.

Kediler kokular ile iletişim kuran canlılardır. Bu nedenle ter bezlerini bulundukları her alana ve özellikle sevdiklerine bolca paylaştırırlar. Birbirlerine mesaj iletirler ve birbirlerinden mesaj alırlar. Bunun en basit örneği; dışarı farklı bir kedi sevdiğinizde ellerinizi yıkamadan kedinize yaklaşırsanız size saldırabilir. Buna kıskançlık, küsme, sahiplenme ve daha pek çok şey diyebilirsiniz. Sonuç itibari ile koku onlar için önemlidir. Ayaklarımızda bulunan ter bezleri koku yaydıkça kedilerin ilgisini çeker.

Feromon sevgisi

Kediler için feromonlar, iletişim kurmalarına ve çatışmalardan kaçınmalarına yardımcı olması açısından önemlidir. Kedinin diğer kedilerle ve sahipleriyle iletişim kurma şeklidir. Bir kedinin kokusu, diğer kedilere onlara yaklaşmanın güvenli olduğuna dair sinyaller gönderebilir.

Kedilerin vücutlarında feromon salgılayan çok sayıda bez vardır. Bu bezler kedinin yanaklarında, çenesinde ve alt kulaklarında bulunur. Kedilerin burnu da bir feromon kaynağıdır. Birbirleriyle iletişim kurmak, diğer kedilerle iletişim kurmak ve bölgelerini işaretlemek için feromon kullanırlar. Dişiler kızıştıklarını belirtmek için feromon kullanırlar. Bazı feromonlar, bir kedinin idrar yaptığını belirtmek için idrarda salınır. Bir kedi kum kabının dışına işediyse, arkasında kedigil adı verilen kimyasal bir koku bırakabilir. Bu feromon özellikle erkek kedilerin idrarında yaygındır.

Evcil hayvanınızın stresle başa çıkmasına ve davranışlarını iyileştirmesine yardımcı olacak bir dizi sentetik feromon ürünü bulunmaktadır. Bu feromonlar her yaştan kedi ve köpek için güvenlidir ve hayvanın metabolizmasını gerektirmez.

Sakinleştikleri İçin

İşten eve geldiğinizde kediniz ayağınızı koklamaya başladığında bir anlam ifade etmeye çalışıyor olabilir. Kediler, sahiplerinin ayaklarının tadına ve kokusuna bayılırlar. Koku rahatlatıcı ve sakinleştiricidir ve sizi tanımalarına yardımcı olur.

Sevgisini göstermek için

Kediler neden ayak koklar

Daha önce belirttiğimiz gibi ayak kokusu ile kediniz sakinleşir ve adeta huzur bulur. Sizin yanınızda olmanın verdiği keyfin tadını çıkarırken size olan sevgisini de belli etmeye çalışırlar. Ayaklarınızı koklar ve ardından yalarlar. Anne kedilerin yavrularını nasıl itina ile yaladıklarını görmüşsünüzdür. Bu biraz temizlik kaynaklı olsa da sevgi ile de alakalıdır. Çünkü köpekler ve kediler sevgilerini yalama ile gösterirler.

Bölge koruma için (sahiplenme)

Kediler koku bırakmak için size sürtünür ya da sizi yalayabilir. Kediler, bölgelerini işaretlemek için ayak parmaklarınızı yalarlar. Deneyimlerin en hoşu değil ama ev kedileri için normal bir davranıştır. Bu nedenle kediniz ayaklarını koklayıp yalayabilir.

Ayak kokusunu sevdikleri için

Kedilerin inanılmaz bir koku alma duyusu vardır. İnsan koku alma duyusundan 14 kat daha iyidir. Bunun nedeni, kokuları tespit etmek için kullanılan bir çift mekanizmadır. Bunlardan biri burundaki koku alma reseptörleri, diğeri ise vomeronazal organdır. İnsanların burunlarında 5 milyon koku reseptörü vardır, ancak kedilerin toplam 200 milyon kokuya duyarlı hücresi vardır. Ayrıca damaklarında ikinci bir koku sensörü vardır. Feromonlar, kimyasal bileşikler, çiftleşme ve sosyal bilgiler için önemlidir. Kediler, diğer kedilerle iletişim kurmak için feromon kullanır. Bir kedi başka bir kediyle karşılaştığında önce baş bölgesini koklar. Yüzdeki ve diğer vücut kısımlarındaki koku alma bezleri de tutulur. Bu nedenle ayaklarımızdaki ter bezleri ve ter kokusu onların ilgisini çeker. Bazı kediler koku karşısında çılgına dönebilir.

Bilgi toplamak için

Kediniz ayaklarınızdaki feromonlardan bilgi toplayabilir. Ayaklarınızdan mesaj almak için sizi koklayabilirler. Çorap, ayakkabı ve ayaklarınız bu nedenle onlar için değerlidir.

Avcı oldukları için

Kedinizin ayaklarınızı koklamasının bir başka nedeni de av olduğunu düşünmesidir. Ancak bu davranış saldırganlığa dönüşebilir. Bu durumda veteriner danışmanlığı almak önemlidir. Kediniz ayaklarınıza saldırıyor, ısırıyor ya da onları tırmalıyorsa vakit kaybetmemelisiniz.

Kokuyu Bastırmak İçin

Kediler keskin bir koku alma duyusuna sahiptir ve en etkileyici kokuları belirleme yeteneğine sahiptirler. Kediniz en güzel kokusunu göstererek size gösteriş yapmak isteyebilir. Bunu kontrol altında tutmak için ayaklarınıza koku spreyi sıkabilir, hatta banyo yaptırabilirsiniz.

Lezzetli Oldukları İçin

Kediniz için ayak kokusu siz sevmeseniz de çok lezzetli bir ikramdır. Bir kedi ayaklarınızı koklamak için zaman harcar ve hatta ayaklarınızın üzerinde uyuyarak biraz zaman harcayabilir. Ayrıca kedinizin ayaklarını çoraplarınıza sokmakla ilgilendiğini de görebilirsiniz.

Ter kokusu nedeni ile teninizin tuzlanması kedinizin hoşuna gidebilir. Onun için bir parça tuzlu et haline gelen ayaklarınızı koklamak ve yalamak bu nedenle keyifli olabilir. Bunu fark ederseniz erkenden engellemelisiniz. Ayaklarınızın yalanmasından hoşlanmadığınızı kedinize fark ettirmeniz gerekir. Farklı çorap giymek, ayakları yıkamak yeterli olacaktır.

Kedilerde Ayak Takıntısı

Kediler neden ayakkabı koklar

Sizi tımarlamayı seven bir kediniz olabilir. Bu sevecen bir özellik ve kedinizin dostluğunun ve ilgisinin bir işaretidir. Kediler doğal olarak insanları ve diğer hayvanları sevmeye meyillidir ve sizin mutlu olmanızı sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklardır. Ancak konu bacaklarınız olduğunda biraz takıntılı olabileceklerini de bilmelisiniz. Kediniz bacaklarınıza takıntılıysa, yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

Kedinizin bacaklarınıza takıntılı olduğunun en bariz işaretlerinden biri patileriyle sizi yoğurmasıdır. Bunu siz otururken, ayakta dururken veya uzanırken yapabilirler. Başka bir uyarı işareti, siz yemek yerken veya içerken kedinizin sizi takip etmeye başlamasıdır. Bir kedinin yemek yerken sizi izlemesi normaldir ancak bu esnada sizi yoğurursa endişelenmelisiniz. Ayak takıntısından kurtulmak için veterinere danışmalısınız.

Kediler için doğal olan feromonlar, kedinizin stresle başa çıkmasına ve huzurlu bir ortam yaratmasına yardımcı olabilir. Bazen, feromonlar ve davranış eğitiminin bir kombinasyonu, kedinizin sorunlu davranışlarını çözmenin en iyi yoludur.

Kediler Neden Ayakkabı Koklar?

Ayak koklama nedenleri ile ayakkabı koklama nedenleri aynıdır. Takıntıdan kurtulana dek ayakkabılarınızı düzenli olarak bir koku ile kedinizden uzak tutabilirsiniz. Kedilerin sevmediği kokular bunun için idealdir. Kediniz ayakkabılarınızı koklamaya başlarsa dikkatini oyuncaklarla yönlendirebilirsiniz. Hatta ona bir çift eski ayakkabı bile verebilirsiniz. Ama dikkat etmelisiniz!

Bazen kediler, bir sosyal grubun parçası oldukları için ayakkabı kokusu almayı severler. Bazı kediler stresli olduklarında ayakkabılarını bir rahatlık biçimi olarak kullanırlar. Ayrıca sahiplerinin kokusunun kaynağı oldukları için ayakkabı kokusu almayı severler. Kediler, bir insandan kat kat daha iyi bir koku alma duyusuna sahiptir. Bu nedenle, bir şeyin iyi ya da kötü koktuğunu hissedebilirler. Bu nedenle, kedinizin ne yaptığına dikkat etmeniz çok önemlidir. Kedinizin ayakkabınıza sarıldığını fark ederseniz, bunu bir sevgi işareti olarak kabul etmelisiniz. Kediniz onlara yüzünü veya ağzını sürtmek için sürtüyor olsun ya da olmasın, görmek çok sevimli bir şey.

Sıkça sorulan sorular

Kediler üzerimize sinen kokuyu almak ve kendi kokularını bırakmak için ayaklara sürtünürler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.