Kedilerin sevmediği kokular nelerdir?

20 Nisan 2022
4845
Kedilerin sevmediği kokular nelerdir?

Kediler ile yaşam çok eğlencelidir. Her gün farklı bir maceraya merhaba der ve ardımıza güzel anılar bırakırız. Her geçen gün onlar hakkında birçok bilgi ediniriz. Yaşayarak tecrübe etmek, bilginin aklımızda en etkili şekilde yer edinmesini destekler. Ancak patili dostlarımız konuşamadığı için bazı bilgilere araştırma yaparak ulaşmamız gerekir. Bunlar arasında kedilerin sevmediği kokular yer alır. Yetileri oldukça güçlü olan kedilerin hoşlanmadığı pek çok kokunun var olduğunu öğrenmek oldukça şaşırtıcıdır.

Kedilerin sevmediği kokular, bazen onların güvenlik ve sağlıklarını kontrol altında tutmak için de gerekebilir. Örneğin; kedimiz için tehlikelerin bulunduğu bir alanı güvenli bir hâle getirmek için kokuları kullanabiliriz. Hassasiyetlerinin büyük olması nedeni ile kokular , kedileri tehlikelerden uzaklaştırmanın etkili yollarından biridir. Elbette onlar için zararlı olmayan kokuları tercih etmemiz çok önemli bir ayrıntıdır. Aksi takdirde güvenliklerini kontrol altına almak isterken sağlık durumlarını tehlikeye atabiliriz.

Kediler hangi kokuları sevmez?

Kedileri ailemizin bir parçası olarak kabul ettiğimiz an itibari ile sadece sorumluluklarını üstlenmeyiz. Ayrıca sevdiği ya da sevmediği her şeye önem vermemiz gerekir. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için beslenmeleri, bakımları ve bunun gibi önemli ihtiyaçlarının yanı sıra mutlu olmaları için her şeyi düşünmemiz ve uygulamamız gerekir. Ki bunlar arasında kedilerin sevmediği kokular da yer alır. Belirtmek isteriz ki kediler bazı kokuları kendileri için zararlı oldukları için de sevmezler. Kokular onlara zararlı maddelerin sinyalini kolayca verirler.

Turunçgiller

kediler hangi kokuları sevmez

Kediler için turunçgil kokuları berbattır. Kış aylarında portakal yiyen ev halkının yanında patili bir dost kolay kolay yer almaz. Portakalların ortamdan ayrılmasını beklerler. Turunçgiller, kedilerin beslenmesi için de uygun değildir. Sindirim sistemlerinde tahrişe neden olabilirler. Ki kediler de turunçgil çeşitleri onlar için çok faydalı olsa da herhangi birine ılımlı yaklaşacaklarını hiç sanmıyoruz. Bazı patili dost sahipleri kedilerinin sevmediği hareketleri yapmalarını önlemek için bazı alanlara ve eşyalara narenciye kokusu sıktığı belirtilmektedir. Örneğin; mobilyaları tırmalayan kediler için koltuklara ya da eşyalara narenciye kokusu sıkarlar. Ancak turunçgillerden yapılan yağlar kediler için zararlıdır. Bu nedenle dikkatli olmalısınız. Portakal gibi meyvelere dokunmaları ya da yaklaşmaları onlara zarar vermez. Sadece onlardan üretilen yağlara dikkat etmek gerekir.

Lavanta

Bahçıvanlar, bazı hayvanları bahçelerinden uzak tutmak için lavantalardan destek alırlar. Kediler bahçelere zarar vermese de lavanta kokusundan hoşlanmazlar. Ancak kedinizin belirli bölgelere ulaşmaması için lavanta kokusu kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Lavanta kediler için toksiktir. Mide bulantısı, kusma ve depresyon gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Sardunya

Sardunya da lavanta gibi kedilerin sevmediği kokular arasındadır. Bunların yanı sıra kediler için zararlıdır. Yanlışlıkla yutulduğunda aşırı tükürük salgısı, anoreksiya ve dermatit gibi sorunlara yol açabilir.

Muz

Kediler muz yiyebilir. Ki tadını da çok severler. Ancak kokusu için aynı şeyi söylemeyeyiz. Çoğu kedi muz kokusu nedeni ile bu meyveden uzak durur. Muzu başka meyveler ile karıştırıp verdiğinizde kabul edecektir.

Hardal ve köri

Hardal da muz gibi kediler için uygun besindir. Ancak kediler, hardalın kokusundan hiç hoşlanmazlar. Hamburgerlerimizi ve çeşitli yemeklerimizi lezzetlendiren hardal sosu patili dostlarımız için hiç de lezzetli değildir. Kokusunu duyduklarında öğürebilirler. Köri de hardal ile aynı şekilde kediler için kötü kokuya sahiptir.

Tarçın

Tarçın kediler için toksik değildir. Ancak diğer belirttiğimiz baharat çeşitleri gibi kediler tarçın kokusunu da sevmez. Mutfak camından içeri misafir olmaya bayılan kediler için tarçın kokusunu denemelerini tavsiye ederiz. Çubuk tarçını pencere kenarlarına koyabilirler. Ayrıca yanına limon da ekleyebilirler. Tamamen emin olmalıyım diyenler, beyaz sirke denemeli. Çünkü en etkili çözümdür.

Biber

acı biber ve kedi

Acı biber kokusu, pek çok kişi tarafından bilinmez. Çünkü acı biberi tat olarak bilir ve tanırız. Oysaki içerisinde yer alan kapsaisin isimli madde sayesinde acıdırlar. Kediler bu maddeyi sevmezler. Zaten acı biber kedilerin zarar görmesine neden olabilir. Minik

Bozulmuş balık

Balık için adeta çıldıran dostlarımız, bozulmuş balık kokusunu çok uzaktan alsalar da oradan uzaklaşırlar. Rotalarını başka bir yere çevirerek yollarına devam ederler. Bu nedenle menüde balık varsa, balığın yenmeyen ve kediler için uygun olan kısımlarını çöpe atmak yerine kedileri davet ederek yemelerine olanak tanımalıyız. Çünkü çöpe atılan balıklar diğer atıklarla karışır. Kediler de bu nedenle onları yemezler.

Tuvalet kokusu

Kediler çok titiz canlılardır. Bu nedenle ihtiyaçlarını kedi kumuna yaparlar. Kedi kumu koku yapmaz ve her gün kedi sahipleri tarafından temizlenir. Aksi takdirde pis olan tuvalet kapları kullanılmaz. Kediler protesto amaçlı olarak farklı yerlere tuvaletlerini yapmak zorunda kalabilirler.

Çam

Kediler çam kokusundan adeta nefret ederler. Bu nedenle kedi kumu yerine farklı ve doğal ürünler kullananlar çam ağacı parçalarına dikkat etmelidir. Bazı sokak kedileri bahçelere tuvalet ihtiyaçlarını giderirler. Bu durum da elbette bina sakinleri için hoş olmaz. Her bahçeden geçtiklerinde kötü kokular ile karşılaşmak zorunda kalırlar. Ancak çam ağaçları sayesinde kedileri bahçelerden uzaklaştırmak mümkündür.

Nane ve okaliptüs

Nane de kedilerin sevmediği kokular arasındadır. Ayrıca nane kediler için zararlıdır. Bu nedenle naneli olan besinleri ve nane yağı gibi ürünleri patili dostlarımızdan olabildiğince uzaklaştırmamız gerekir. Kedileri uzak tutmak için nane kullanmanızı tavsiye etmeyiz. Okaliptüsü de aynı şekilde.

Dolu çöp kutusu

İçi dolu olan çöp kutusu, kediler için oldukça kötüdür. Koku alma yetileri oldukça iyi olan patili dostlarımız kokuları bizden daha iyi alırlar. Bu nedenle hassasiyetleri bizden farklıdır. Kedi besleyenler çöp kovalarını balkonda tutmalıdır.

Beyaz sirke

Beyaz sirke, kediler için zararlı değildir. Ancak öylesine sevmezler ki adını kedi kaçıran olarak değiştirebiliriz. Alt katta oturan ve davetsiz misafir olan kedilerden hoşlanmayanlar evlerinin bazı bölgelerine beyaz sirke dökerler. Ayrıca temizliklerini beyaz sirke ile yaparlar. Ancak kedi sahiplerinin farklı bir temizlik maddesi kullanmasını tavsiye ederiz. Çünkü kediler bu kokuyu sevmedikleri için dışarıya kaçmaya çalışabilirler. Kediler evden kaçar ve bunun nedeni koku bile olabilir. Ne kadar şaşırtıcı, değil mi?

Kahve

Kahve, bizler için önemli bir yere sahiptir. Kokusu ile mest eder bizleri. Ancak kediler için aynı şey geçerli değildir. Ne kahve öğütme sesini severler ne de kokusunu. Çünkü kafein onlar için zararlı bir maddedir. Kafein tüketen kedi, kısa süre içerisinde hastalanabilir.

Kokular kediler için neden önemli?

Kediler koku alma yetilerini yemek arama, tehlikeleri tespit etme, eş bulma ve birbirleri ile iletişim kurma amacı ile kullanırlar. Ayrıca çeşitli ürünlerden havaya karışan gazların sayesinde onlar için zararlı olan yiyecekleri ayırt etmelerine destek verir. Böylece zehirli yiyeceklerden uzak dururlar.

Kediler önlerine konulan mamanın lezzetinden çok ihtiyaçlarını karşılamalarına önem verirler. Bunu da tat ve koku alma duyuları sayesinde anlayabilirler.

Çiftleşme zamanına erişen dii kedilerin etrafa saçtığı feromonlar sayesinde kendilerine eş bulur ve yuva sahibi olurlar. Bunların yanı sıra tüm canlıları koklar ve tanıdık bir koku ararlar. Bir insanı kokladıklarında herhangi bir canlıya sahip olup olmadığını anlayabilirler.

Kediler, avcı canlılardır. Bu nedenle içgüdülere sahiptir. İçgüdüleri hareket ettiren de sahip olduğu duyu organlarıdır. Çok iyi duyar ve koku alırlar. Bizim duymadığımız sesleri duyar ve alamadığımız kokuları alırlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler bazı kokulardan rahatsız olurlar. Bu nedenle kokunun geldiği alana yaklaşmak istemezler. Narenciye, muz, hardal ve nane gibi kedilerin sevmediği pek çok koku bulunmaktadır.

Kediler kolonya kokusunu asla sevmezler. Sahiplerini ne kadar sevseler de kolonya koktukları için onlara yaklaşmazlar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.