Kediler neden evden kaçar? Şaşırtıcı 10 neden!

12 Nisan 2022
11074
Kediler neden evden kaçar? Şaşırtıcı 10 neden!

Kediler sevecen ve cana yakın dostlarımızdır. Evcilleşmeleri oldukça kolaydır. Bu nedenle onlarla yaşamak hem kolay hem de eğlencelidir. Birbirimize kısa sürede bağlanır ve karşılıklı olarak pek çok şey öğreniriz. Onlar bizlere bağımsızlık, çılgınlık ve eğlence olarak pek çok katkıyı sunarken bizler de onlara hayatımızda değerli bir parça olduklarını hissettirmek için elimizden geleni yaparız. Ancak pek çok neden ile kediler evden kaçar. Şaşkınlık, üzüntü ve pek çok soru etrafımızda dönüp dururken nerede yanlış yaptığımızı düşünür, dururuz. Aslında, kaçış plânlarını tetikleyen pek çok şey olabilir. Gerçek nedeni net olarak belirlemek kolay olmasa da kedilerin karakter, fiziki ve bu gibi özelliklerinin yanı sıra diğer olasılıkları da hesaplayarak genel kaçış nedenlerine ulaşabiliriz.

Üreme içgüdüsü

Kedilerin evden kaçma nedenleri arasında en popüler olanı üreme içgüdüleridir. Yavru olarak eve katılan patili dost zamanla büyür ve olgunlaşır. Daha sonra zamanında kısırlaştırılmaz ve çiftleşmesine izin verilmezse, üreme içgüdüsü nedeni ile evi terk edebilir. Özellikle bahçe ya da balkonda tutulan ve özgür olan kediler, dışarıdaki kedilerin seslerini duyar ve onları izlerler.

Bulundukları bölgelere bıraktıkları kokular nedeni ile evinizin etrafında kediler çoğalabilir. Bir diğer yandan erkek kediniz varsa, diğer kedilerin eşleşme çağrısı yayan kokularını takip etmek isteyebilir. Kısırlaşmış erkek kedilerin evden kaçtıktan sonra geri dönme ihtimalleri yüksekken kısırlaşmamış olan dişi ve erkeklerin olasılıkları daha azdır. Kedinizi kısırlaştırarak ya da üreme zamanı geldiğinde ihtiyaçlarını gidermesini ve bir yuvaya sahip olmasını sağlayarak evden kaçış plânı hazırlamasını engelleyebilirsiniz.

Av içgüdüsü ya da avlanma isteği

Kedilerin avcı oldukları bir sır değildir. Bu nedenle avlanma içgüdüleri nedeni ile evi terk etmek isteyebilirler. Ne kadar iyi beslenseler de dışarıdaki av kokusu onlara daha cazip gelebilir. Camdan dışarı bakan kedilerin dışarıdaki diğer kedileri görmesi ya da kuşlar gibi canlıları izlemesi av heyecanlarını arttırabilir. Kedinizin av içgüdüsü nedeni ile evden kaçmasını istemiyorsanız, ona özel bir alan oluşturarak içerisine avlanma ile ilgili oyuncaklar ekleyebilirsiniz.

Bölge koruma

kedim evden kaçtı

Kedilerin eve alışma süreci oldukça önemlidir. Özellikle yetişkin kediler, ortama alışmakta zorluk çekebilirler. Bu nedenle sık sık kaçış plânı üzerinde faaliyet gösterebilirler. Herhangi bir ihmal ile kaçmaları bir olur. Ayrıca yeni eve taşınma gibi farklılıklar kaçışlarını tetikleyebilir. Çünkü kediler farklılık sevmezler. İlişkisel hafızaları nedeni ile farklı alanlar ve eşyalar, onları yuvalarında hissettirmez. Kendilerini kayıp olmuş gibi hissettikleri için eski evlerini aramak için evden ayrılırlar.

Bahçede uzun saatler geçiren kediler bölgelerini zamanla genişletmeye çalışırlar. Kediler arasında bölge koruma nedeni ile pek çok kavga çıkar. Bu yüzden herhangi bir kavga kedinizi evin etrafından uzaklara götürebilir. Daha önce evden bu kadar uzaklaşmamış olan kedi de geri dönüş yolunu bulamayabilir.

Bölge korumanın bir diğer kötü yanı ise aynı şekilde bahçede uzun saatler geçiren kedilerin düşmanları çoğalabilir. Tehlike ve tehdit arttığı için kediniz bölgeyi terk etmiş olabilir. Bu yüzden kedilerin ev içerisinde kalması çok daha avantajlıdır.

Yedek yuva

Kediler, sahipleri ile iletişim kurmayı çok severler. Ödüller, atıştırmalıklar ve sevgi dolu her şey onlar için özeldir. Ancak ihmal edilen veya başkaları tarafından daha fazla sevilmeye açık olan kediler evlerini terk edebilirler. Yedek yuva dediğimiz evinizin etrafında var olan farklı kedi severlerin kedinize sunduğu ayrıcalıklar sayesinde sizi patili dostunuzdan ayırmış olabilir.

Kedinizin yedek yuva nedeni ile evden kaçmasını engellemek istiyorsanız, onu ödüllendirmeli ve onunla sık sık oyunlar oynamalısınız. Kediler asla nankör değildir. Ancak ihmal edilmeyi sevmezler ve kediler sevildiklerini anlarlar. Kedinizin bahçede ve sokakta dolaşmasına izin veriyorsanız, komşularınıza onu beslememesini söylemelisiniz. Çünkü herhangi birinin uzattığı yiyecek sayesinde evde kolayca uzaklaştırılabilir. Bunun yanı sıra sağlığına zararlı olan yiyecekleri de yiyebilir.

Doğum

Patili dostunuzun bir aileye sahip olmasını istiyorsanız, eşleşmesi için ona imkan sağlamış olmalısınız. Ki kediler bu imkan sunulmadığında agresif olurlar ya da evden kaçar bu neden ile elbet bir gün doğum yapma zamanı da gelir. Ancak kediler doğum yapmak için tenha bir yer ararlar. Evde çocuk ya da gürültü varsa, evi terk etme ihtimalleri oldukça yüksektir. Fakat evin her yerini aradığınızdan emin olmalısınız. Çünkü hamile kedilerin çok uzağa gitmesi küçük bir olasılıktır.

Stres

Stres ise bir diğer kaçma nedenidir. Bizler gibi kediler de stresli olabilir. Ancak onlar şakaları ve bazı sesleri sevmezler. Örneğin tarak sesi kediler için oldukça rahatsızlık vericidir. Bunun yanı sıra salatalık şakasından hiç hoşlanmazlar. Evde strese girmelerine neden olacak herhangi bir şey varsa, dikkate alınmalıdır.

Kediler duyu yetileri oldukça güçlü olan canlılardır. Bu nedenle gürültülü ortamlardan hoşlanmazlar. Yüksek sesli müzikler ya da yüksek sesli konuşmalar onları agresif yapar. Bir anda saldırıya geçebilirler. Çünkü stres altına girerler. Bunların yanı sıra ev gürültülü bir çevredeyse, kediye uygun sakin bir alan hazırlamak gerekir. Huzurlu bir şekilde uyuyabileceği, evin kalabalık olduğu zamanlarda ortadan kaybolabileceği gizli alanlar kediler için önemlidir. Eve sık sık misafir geliyorsa ya da evde çocuk varsa, herkes kedi konusunda eğitilmelidir. Çünkü her misafirin kedinizi kendi isteği olmadan alıp sevmeye çalışması oldukça rahatsızlık vericidir. Kediler gün içerisinde çok fazla uyurlar. Bu süreç içerisinde de sessizlik ararlar.

İhmal

Yaşantıları yoğun olan kişilerin evcil hayvan sahiplenmesi bizlerce doğru değildir. Çünkü onları uzun süre ihmal etmek zorunda kalırlar. Eve bir süs eşyası değil, bir canlı ve aileye yeni bir üye alındığının bilincinde olmak gerekir. Ki hayvanları kendimizle de kıyaslayamayız. Onlar bize pek çok açıdan muhtaçtır. Beslenme saatleri, uyku düzenleri, aşı zamanları ve veteriner kontrolleri gibi dikkat edilmesi gereken pek çok sorumluluk ile birlikte gelirler evlerimize. Dengesiz beslenme ve uygun ortam oluşmaması nedeni ile uyuyamamaları onların sağlık durumlarını tehlikeye atar.

Beslenme ve diğer ihtiyaçları elbette önemlidir. Ancak her şeye sahip olurken sevgisiz ve ilgisiz kalmaları da oldukça acı vericidir onlar için. Bu nedenle her gün ilgi görmeli, oyunlar oynamalı ve bizlerle iletişim kurmalılar. Ailede var olan kopukluk, gürültü ya da herhangi bir olumsuzluk nedeni ile kendilerini terk edilmiş hissedebilirler. Onlar zeki ve içgüdüye sahip canlılardır. Bu nedenle ihmal hissettiklerinde evden kaçmaya çalışırlar. Yeni yuva ve sevgi ararlar.

Yeni aile üyesi

İhmal nedenleri arasında aileye yeni katılan başka bir evcil canlı varsa, durumu kontrol altın almanız gerekir. Kendini ikinci plânda görmemelidir. Kıskançlık nedeni ile yeni aile üyesi ile aralarında problem yaşanabilir. Bu nedenle ilk günler birbirlerine alışmaları için dikkatli olmak gerekir.

Evcil canlı dışında aileye yeni katılan bebek de kediler için kıskançlık ve ihmal nedeni olabilir. Ne de olsa bebeklerin bakım ihtiyaçları oldukça fazladır. Ancak uygun ortam sağlandığında bebeğin kediye ve kedinin bebeğe büyük katkıları olacaktır. Kedi sorumluluğu konusunda deneyimli ve bilinçli ailelerin videolarını izleyerek kedi ve bebek ilişkisinin ne kadar harika olduğunu fark edebilirsiniz.

Korku

Zeki, meraklı ve bir açıdan kediler tuhaftır. Onları anlamak hiç de kolay değildir. Nelerden korkacakları aklımızın ucundan bile geçmez. Örneğin; kediler salatalıktan korkar. Bize tuhaf gibi gelse de bu bir gerçektir. Bu nedenle kediler korku gibi bir neden ile de evden kaçar. Önemli olan neden korktuklarını anlamaya çalışmak ve önüne geçmektir. Sürekli korku içinde yaşamak hiç de kolay olmaz.

Merak

kedilerin merakı

Kedilerin ne kadar meraklı olduğunu birkaç defa belirtmiştik. Bu merak bazen öyle yüksek olur ki evden çıkıp dışarıda neler olduğunu öğrenmek isterler. Bazen de balkonda gezinirken dışarıda gördükleri herhangi bir noktaya takılı kalırlar. Ardından dayanamayıp oraya ulaşmak isterler. Ancak kedilerde balkondan düşme gibi ciddi olaylar bu gibi küçük nedenlerden olabilir. Bir diğer kötülük ise evden kaçmalarıdır.

Hastalık

Kediler kendilerini kötü hissettiklerinde tenha ve sessiz bir ortam arayışı içerisine girebilirler. Bu nedenle evdeki kalabalık, gürültü ve daha pek çok şey onları rahatsız edebilir. Onlar için ev huzurlu bir ortam olarak görünmediği için kediler evden kaçar .

Patili dostlarımız çok zeki, meraklı, çılgın ve neşeli canlılardır. Onlar ile yaşamak hayatımızı değiştirir. Hatta bu değişikliğin büyüklüğüne pek çok kişi inanamaz. Dostluk konusunda oldukça iyidirler. Ancak kedileri anlamak kolay değildir. Bu neden ile evden kaçabilirler. Umarız bir an önce evlerine dönüp bir daha aynı şeyi sizlere yaşatmazlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediniz evden kaçtıysa, bundan emin olmanız gerekir. Çünkü kedilerin büyük bir kısmı ev içerisinde kaybolmayı pek sever. Öncelikle ev içerisini ardından bahçeyi ve daha sonra evin 500 mt çevresini aramalısınız. Fazla uzaklaşmaları pek mümkün değildir.

Ev kedisi evden kaçar. Evden kaçma nedenleri oldukça fazla olabilir. Bu yüzden nedenini öğrenmek gerekir. Hamile kediler doğum için ve ihmal edilen kediler de sevgisizlik nedeni ile evi terk ederler. Bazen de merakları onları bir maceraya sürükleyebilir.

Evden kaçan kedi geri dönebilir. Hangi neden ile evden kaçtığı önemlidir. Ki ev kedileri sokak kedileri kadar dışarıda yaşamaya alışık değildir. Sahiplerini ve yuvalarını da özlerler.

Evden kaçan kedi kızgınlık döneminde ise kokuları takip edip diğer kedilerin yanına gidebilir. Sokakta ya da binada farklı bir kedi varsa, bakacağınız ilk yerler olmalıdır. Ayrıca çevrede kedi beslemeyi seven kişilerin var olması da kedilerin evden kaçmasına neden olabilir. Evden kaçan kediler genellikle evin çevresindedir ve çok fazla uzaklaşmazlar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.