Kediler yeni eve nasıl alışır? Kedilerde taşınma travması

8 Nisan 2022
2704
Kediler yeni eve nasıl alışır? Kedilerde taşınma travması

Kediler için alan, önemli bir kavramdır. Her kedi kendi bölgesini belirler ve bulunduğu alanı sahiplenir. Sokak kedileri sokakları ve evcil kedilerde evlerini kokuları ile işaretler. Bu yüzden kedi ile taşınmak, ev halkı için kolay değildir. Bölgelerini terk etmek istemedikleri gibi farklılıktan da hoşlanmazlar. En ufak bir değişiklik onları strese sokabilir ve yeni eğitimler gerekebilir. Örneğin; farklı bir tuvalet kabı için tekrar eğitim gerekebilir. Ancak patili dostlarımızın stresini azaltmak ve yeni eve alışmalarını sağlamak mümkündür. Sahip oldukları duyuların güçlerinden destek alarak taşınma işlemini keyifli bir hâle dönüştürebilirsiniz. Kediler yeni eve zamanla alışır ancak nasıl olacağı diğer aile üyeleri ve özellikle sahiplerine bağlıdır.

Kediler eve nasıl alıştırılır?

İlk defa kedi sahiplenme ya da patili dost ile yeni eve taşınma arasında tek fark aradaki bağ gibi düşünülür. Oysa ki kediyi yeni eve alıştırmak kolaydır. Çünkü ilk yuva ve yeni insanlar tüylü dostlarımız için çok daha zordur. Her şeye yeniden başlamak gerekir. Eğitimler ve evde var olan kuralların yanı sıra her evin rutini de farklıdır. Ev halkına uyum sağlarken bir yandan eğitim alırlar. Ancak aileye alışmış, ne kadar özgür ruhlu olsalar da uyum sağlamış olan kediler için yeni ev stresi çabuk geçer, elbette sahiplerinin ve ev halkının da desteğiyle. daha önce belirttiğimiz gibi farklılık sevmeyen canlılardır. Eşyaların aynı olması ve en önemlisi aile üyelerinin değişmemiş olması, onlar için büyük şanstır. Terk edilmek, kaybolmak evcil kedilerin hayatlarını ciddi ölçüde etkiler. Kaçanlar için de aynı şey geçerlidir.

Kediyi yeni eve alıştırmak için neler yapılmalı?

kediyi yeni eve taşımak

Kediyi yeni eve alıştırmak isteyenler hazırlık yapmalıdır. Her şeyi kontrol altında tutmak, yolculuğu keyifli kılmak ve eve alışma sürecini azaltmak hiç de zor değil. Taşınma kediler kadar bizleri de etkiler. Her şeye yeni baştan başlamak bizi de yorabilir. Bu nedenle kedimiz açısından empati kurmakta zorluk çekmeyiz. Önemli olan taşınma günü geldiğinde tüylü dostlarımızı sakin tutmaya çalışmak için adımlar atabiliriz.

Yapılacak yığınla iş bizleri bekliyor olabilir. Ancak zamanla hepsi düzelecektir. Eşyaları yerleştirmek ve evi dilediğimizce döşemek dışında aile üyelerin mutluluğunu düşünmemiz gerekir. Patili aile üyeleri de buna dahil elbette. Saldırgan tavırlardan uzak durmak, aradaki güçlü bağı incitmemek için

Bilgileri güncellemek

Kediler için mikroçip kullanmayı tercih edenler bilgileri güncellemelidir. Tasmalarının güvenli ve güncel olduğundan emin olmaları herhangi bir kayıp ya da kaçış planı vakası için oldukça önemlidir. Kayıp bir kediyi bulmak için mikroçip desteği alınabilir.

Yolculuğa hazırlık

Yolculuğa hazırlık için kedinizi daha önce taşıyıcısı ile taşımadıysanız, tanıtmanızı tavsiye ederiz. Kediler farklılıkları sevmezler. Tedirgin ya da stresli olduklarında saldırgan davranabilirler. Güvenli ve kaliteli bir taşıyıcı satın aldığınızdan emin olmalısınız. Taşıyıcı tanıtma sonrasında eve kutuları getirerek bir süre dağınık bir hâlde durmalarını sağlayabilirsiniz. Yeni eve taşınırken etrafta var olan kutular, kedilerin dikkatini çekeceği gibi durumdan rahatsız olmalarını da sağlayabilir. Ancak eski evde kutuların varlığı sayesinde geçiş sürecini kolaylaştırmak mümkündür. Ki kediler kutulara bayılır! Oyuncak niyetine birkaç kutuyu patili dosta ayırmayı unutmayın! Kedinizin eşyalarını özel bir kutuya koyarak üzerine bir işaret koymanızı tavsiye ederiz. Böylece ihtiyacınız olanları kolayca bulabilirsiniz. Kediniz de strese girmemiş olur.

Yolculuk zamanı

Beklenen an geldi! Günlerce düşünüp endişe duyduğunuz konuları bir kenara bırakın ve yolculuğun tadını çıkartın! Üstelik yalnız olarak değil. Çünkü kediniz her zaman sizinle olacak. Bu yolculuk keyfini ikiye katlamak için taşıyıcı içindeki patili dostla nazikçe sohbet edebilirsiniz. Onu yerinden çıkartmadan küçük bir ödül atıştırmalığı verebilirsiniz. Güvenlerini kazanmak için taşıyıcı çantası ile taşınma öncesi kısa yürüyüşler ya da yolculuklar yapabilirsiniz.

Yapılacak ilk işler

kedi evi

Eve vardığınızda ilk işiniz tüm pencere ve kapıları kapatmak olmalı! Kutuları taşırken de güvenlik önlemlerine daima dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde zeki ve meraklı olan dört pati gelip yaramazlık yapma ihtimali yükselir. Zaten var olan binlerce iş daha da artabilir. Pencere ve kapılar dışında elektrik kabloları ihmal edilmemelidir.

Eğer eve eski eşyalarınızı önceden yerleştirdiyseniz, kedinizi en tanıdık ve sevdiği eşyalarla dolu olan odaya bırakabilirsiniz. Etrafta var olan tehlikeli aktivitelerden kaçınmak için en güvenlisi bu olacaktır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Kediler eve nasıl olsa bir şekilde alışır, diye düşünmeyin. Önceden önlem almayarak asla yapmaz dediğiniz pek çok şey ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Kayıp ve kaçış vakalarından bahsetme nedenlerimiz arasında kedilerin eski evlerini aramaları ve özlemeleri yer alır. Alıştıkları eve geri dönmek isteyebilirler. Bu nedenle de kaçış planlarına hazırlıklı olmak gerekir. Bir süre açık kapı bırakmamak ve güvenlik önlemlerini arttırmak işi şansa bırakmamak için önemlidir. Eğer kedinizi yürüyüşlere çıkartıyorsanız, ilk iki hafta ev içerisine alışması için gezileri sonraya bırakabilirsiniz.

İlk gün

İlk günü kolay atlatmak adına kedinize az miktarda ve sık sık mama verebilirsiniz. Ödül atıştırmalıkları sunarak neşeli kalmasını sağlayabilirsiniz. Yerleşme işlemine bir an önce geçmeniz gerekmiyorsa, ilk günü kedinize ayırabilirsiniz. Onun eşyalarını koyduğunuz kutuları açarak işe başlamanızı tavsiye ederiz. Mama kabı, uyku minderi ve sevdiği pek çok eşya etrafta olduğu sürece strese girmeyecektir.

Sokak ile tanışma

İlk günü atlattıktan sonra en az on gün bekleyerek dışarı çıkma izni verebilirsiniz. Bunu yaparken onun yanında olmanızı tavsiye ederiz. On dakika kadar dışarı kalması ona da iyi gelecektir. Dilerseniz tasma da takabilirsiniz.

Özel bir oda hazırlama

kediye özel oda

Ev değişimi ile birlikte pek çok şey farklılaşır. Sokaktaki sesler de buna dahildir. Daha gürültülü bir ortamda yaşıyorsanız, kediniz için huzurlu bir ortam oluşturmalısınız. En sessiz odaya ona özel bir alan hazırlanmış olması, oldukça iyi bir fikir. Yeni evde fazla oda varsa, kedinize özel bir oda imkanı da sunabilirsiniz. Ne harika bir fikir, değil mi? Sadece ona ait olan oldukça derli toplu bir oda ile evdeki dağınıklığı önlemek de mümkün.

Sosyalleşmeyi seven kediler için özel bir odaya gerek yok. Misafirli ortamlarda sosyal olan patili dostlar evin her yerinde dolaşabilir. Güvenli olması yeterlidir. Ancak ne kadar sosyal olsalar da özgürlüklerini yaşayabilecekleri huzurlu bir alan bırakmayı unutmayın. Dolap içi ya da yatak altı gibi saklanma ihtiyaçlarını karşılayacakları alanlar oluşturabilirsiniz.

Feromon difüzörleri

Feromon difüzörleri yaydıkları kokular ile kedileri kolayca sakinleştirirler. Korkmuş ya da stresli oldukları her an difüzör elinizin altında ise kullanmaktan çekinmeyin. Evinize bir gün önce gidip difüzörü kullanmaya başlarsanız, ilk gün stresinden ailece uzaklaşırsınız.

Kediler yeni eve nasıl alışır sorusunu sizler için yanıtladık. Uygulaması oldukça kolay olan bilgiler sayesinde kedilerde taşınma travması oluşumunu engelleyebilirsiniz. Yeni evinizde patili dostunuzla mutlu günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerin yeni eve ve aileye alışma süreci bir gündür. Onlar zeki ve sevecen canlılardır. Bulundukları ortamda farklı bir evcil hayvan yoksa alışma süreçleri azalır. Ancak yetişkin bir kedi ile yavru kedi arasında da alışma süreci farkı olabilir. Aradaki iletişim gücünün etkisi ile kediler ev değiştirince farklı tepkiler gösterebilir. Dağınık bir ortam, farklılıklar kedileri strese sokabilir. Fakat stresli olmalarını önlemek için yapılacak pek çok şey var. Uygulandıklarında ev değişim ve alışma sürecini kolayca atlatırlar.

Kediler yeni eve bir günde alışır. Sahibi ile yeni eve taşınanlar için süreç çok daha kısa sürebilir. Hem ev hem de sahip değiştiren yetişkin kediler için alışma süreci artar. İlk on gün içerisinde tüm kediler yeni evlerini sahiplenirler. Bu süreçte onlara destek olmak, onlarla iletişim kurmak oldukça önemlidir. İlk iki hafta içerisinde kaçma ve kaybolma ihtimalleri oldukça yüksektir. Bu nedenle güvenlik önlemleri alınmalıdır.

Kediler yeni evde saklanabilirler. Çünkü farklı bir ortamda olduklarını düşünürler. Feromon difüzörü gibi ürünler sayesinde onları ortama alıştırmak oldukça kolay. Kendi evlerinde olduklarını anlamaları için eşyaları ve odaları tanıtmak gerekir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.