Kedim yeni mamaya nasıl alışır? Kedilerde mama değişimi

12 Mart 2022
1591
Kedim yeni mamaya nasıl alışır? Kedilerde mama değişimi

Kedinizin mamasını değiştirmek için pek çok nedene sahip olabilirsiniz. Tıbbi sorunlar ya da aldıkları ilaçların etkileri nedeni ile özel bir diyet gerekebilir. Kedilerin kilo alımı, iştah durumu da mama değişimini etkileyebileceği gibi patili dostunuzun yediği mamaya artık gücünüz yetmiyor da olabilir. Bunların yanı sıra kaliteli olduğunu duyduğunuz ve kedinizin daha büyük faydalar kazanacağını düşündüğünüz için farklı bir mama tercihinde bulunabilirsiniz. Burada oldukça önemli olan bir faktör yer alır. O da kedilerin değişimden nefret ettiği gerçeğidir. Bu yüzden kedim yeni mamaya nasıl alışır sorusunun yanıtı ve kedilerde mama değişimi gibi önemli konular hakkında bilgi sahibi olmak için makalemizin derinliklerine doğru ilerleyebilirsiniz.

Kedilerde mama değişimi nasıl olmalı?

Kedilerde mama değişimi ani bir şekilde değil, kademeli olarak gerçekleşmelidir. Çünkü patili dostlarımızın beslenmelerinde yapılan ani değişiklikler nedeni ile gastrointestinal rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bunun sonucunda ishal, kusma ve iştahsızlık gibi sorunlar da ardı sıra gelebilir. Patili dostlarımız için bu gibi sorunlar ciddi olabilir.

Kediler değişikliği sevmeyen canlılardır. Onlar rutin hayatlarını yaşar, aynı kaptan su içer, aynı kum kabına tuvaletini yapar ve aynı mamayı yerler. Bunların yanı sıra koku yetileri de çok güçlüdür. Farklı bir mama kokusu ile sizi protesto edebilir ve mamaya burun kıvırabilirler. Bu nedenle en az bir haftayı yeni mamaya geçiş dönemi olarak düşünmelisiniz.

Kediler yenilik sevmese de beslenme konusunda hepsi seçici davranmaz. Lezzetli bir başka mama ilk zamanlar tuhaf gibi gelse de bu duruma kolayca alışırlar. Elbette bu sizin sabrınız ve desteğinizle olacak. İşte kedim yeni mamaya nasıl alışır sorusunun listeli yanıtı ve kedilerde mama değişimi için yapılması gerekenler…

  • En iyi kedi mamasını keşfettiğinizden emin olun.
  • Kediniz yavru ise en iyi yavru kedi maması listemize göz atın.
  • Minimum bir hafta ayırıp planlama yapmalısınız.
  • Eski mama içerisine ilk gün çok az miktarda yeni mama eklemelisiniz. Miktarı abartırsanız, mamayı yemekten vazgeçebilir.
  • Yeni mamanın miktarı her gün arttırılmalıdır. Yeni mamanın oranı toplam mamanın %25’ini oluşturacak şekilde mama değişimine başlanır. Daha sonra 1-2 günde bir yeni mamanın miktarı toplam mama içinde %25’lik oranda arttırılarak devam edilir.
  • Bir haftalık süreç içerisinde kedinin mamasını yediğinden emin olmak için onu mama saatlerinde gözlemlemelisiniz.
  • Kediniz Scotish fold veya British Shorthair veya İran kedisi ise onlar için aşağidaki en iyi listelerimize göz atın.
  • British Shorthair İçin En İyi Kedi Mamaları
  • Scottish Fold İçin En İyi Kedi Mamaları
  • Bir haftalık sürecin sonunda mama kabına sadece yeni mama koymalı ve tekrar yediğinden emin olmalısınız.

Kedinizin Mamasını Kademeli Olarak Değiştirmenin Önemi

kedim yeni mamaya nasıl alışır

Kediler arasında seçici olanların sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle diyetlerindeki değişiklik diğer kedilere göre daha zorlayıcı olabilir. Elbette onlar da yeni mamaya zamanla alışabilir. Ancak daha fazla zaman ve sabır gerekebilir. Bunun öncesinde de birkaç ipucuna ihtiyacınız olacak. Çünkü kediyi aç bırakmak gibi yapılmaması gereken hatalara yönelmemek oldukça önemli. Hem yapmanız hem de yapmamanız gerekenler hakkında bilgi sahibi olarak mama değişimi sürecini keyifli bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Kediniz beslenme konusunda titizse yapmanız gerekenler;

  • Bir hafta planlı bir şekilde beslenme düzeni oluşturmak.
  • İlk gün mamasına bir kaşık kadar yeni mamadan eklemek. Büyük olasılıkla kediniz yeni mamaları ayıracak ve kalan kısımları yiyecektir. Endişelenmeyin.
  • Acıkan kedinize aynı saatte mamasını tekrar verin ve yine bir kaşık yeni mama eklemeyi unutmayın.
  • İkinci gün aynı şekilde beslenme düzenine devam edin. Ancak eski mama üzerine iki kaşık yeni mamadan ekleyin. Bu da eski mamayı azaltmanız gerektiği anlamına gelir. Yeni mamayı eklerken eski mamayı da daha az koymalısınız kaba.
  • Geçiş sürecinde asla sabırsız olmayın. Her gün bir miktar eksiltme ve çoğaltma işlemine devam edin. Kediniz her mamasını yediğinde onu okşayın ve sevin. Daima seçen ve yeni mamayı eleyen kedi kısa bir süre sonra mamanın kokusuna ve tadına alışacaktır. Direkt olarak yeni mamaya geçmek ya da yeni mama ile eski mamayı ilk günde yarı yarıya pay etmek sizi daha fazla zorlayacaktır.

Kuru Kedi Maması ile Birlikte Yaş Kedi Mamasının Kullanılması

Kedinizin diyetine yeni bir yaş mama eklemek de kademeli olarak yapılmalıdır. Kediler genelde yaş mamalara karşı oldukça ilgilidirler. Bu mamaların lezzet ve su oranı kuru mamalara göre daha fazladır ve bu sebeple kediler iştahlı bir şekilde tüketirler. Ancak her yaş mama kedinize uygun olmayabilir. Yeni bir yaş mamaya kedinizin vücudunun nasıl bir tepki verdiğini takip etmelisiniz. Bazı durumlarda ishal ve kusma gibi gıdaya karşı bir hassasiyet olduğunu gösteren semptomlar oluşmaktadır. Bu sebeple yeni bir yaş mama kullanırken yaş mamanızın bir kısmını kuru mamanızın üstüne ekleyerek kedinizin verdiği tepkiyi izlemelisiniz. Herhangi bir sorunun olmadığı durumlarda yaş mamanızı bir miktar daha arttırabilirsiniz. Bu şekilde kedinizin diyetine yeni bir yaş mama ekleme sürecini devam ettirebilirsiniz.

 

Düzenli olarak mamalarını tüketmeyen kediler önemli bir sağlık sorunu ile (örn. hepatik lipidozis) karşı karşıya kalabilirler. Eğer kedim 24 saatten daha uzun süre yemek yemiyor ve aç, diye söyleyebiliyorsanız, veteriner hekimine danışmanız gerekir. Endişe verici bir durum olan kedilerin aç kalması, sahipleri için çok üzücü bir durumdur.  Bunun yanı sıra az miktarda yemek yiyen kediler, uzun süre yemeyenlere göre daha uzun sürede hasta olsa da hepatik lipidoz bir hafta içerisinde gelişebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde mama değişimi zararlı değildir. Ancak bu değişimin ne sıklıkta yapıldığı da sorunun yanıtını etkilemektedir. Eğer çok sık kedi maması değiştiriyorsanız, kedinizin sağlığını tehlike altına atmış olma ihtimali yüksek olacaktır. Bu nedenle mama değişimi veteriner hekim tarafından tavsiye edildiği ya da mama ile ilgili sorunlar oluştuğunda yapılmalıdır.

Bir kediye her gün aynı mamayı verebilirsiniz. Yaşamı boyunca aynı mama ile beslenmesi mümkündür. Sağlığı gayet iyiyse ve mamasından memnunsa, değişime gitmeye hiç gerek yoktur. Kedilerde beslenme değişimi için oldukça gerekli nedenleriniz olmalıdır.

Kedilerde mama geçişi kademeli olmalıdır. Direkt olarak mama değişimi yapılırsa, kedi durumdan hoşnut kalmaz ve mutsuz olabilir. Bunun sonucunda iştahsızlık, ishal ve kusma oluşabilir. Kedinizin sağlığı ve mutluluğu için mama geçişlerini en az bir haftada tamamlamalısınız. Bir gün gibi kısa zaman diliminde mama geçişinin tamamlanması oldukça yanlıştır. İlk gün mutlu görünse de diğer gün beslenme sorununda zorluklar yaşanabilir.

Kediler yeni mamaya bir hafta içerisinde alışırlar. Seçici olan kediler için süreç biraz daha uzayabileceği gibi kedilerin birçoğu yeni, kaliteli ve lezzetli bir mamaya hayır demezler. Ancak mama değişiminin kademeli bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir.

Kedi farklı mamaya eski mamasının içerisine az az eklenmesi ile alıştırılır. Bu işlem her gün kademeli olarak arttırılır. Bunların dışında beslenme öncesi ve sonrasında kediyi yürüyüşe çıkartmak ve onunla oynamak gibi enerji tüketmelerini sağlayan aktiviteler yapılabilir. Enerji harcayan kediler daha çabuk acıkır ve iştahları da artmış olur.

Kedilerde mama değişimi için en zor olanlar kuru mamadan yaş mamaya ya da yaş mamadan kuru mamaya geçiş işlemidir. Aynı formda olan mamanın sadece marka ve içeriğinin değişimi elbette beslenme konusunu zorlaştırmayacaktır. Ancak yaş mamadan kuru mamaya geçen kedi elbette kuru mamayı da yer. Bunun için ilk hafta iki mamayı birbirine karıştırmak gerekmektedir. Ardından sadece kuru mama ile beslenebilirler.

Kediler mamalarını yıllarca tüketebilirler. Nadir olarak bazı kediler lezzet konusunda farklılık arayabilir. Bu nedenle küçük paketler hâlinde yeni mamaları denemek gereklidir. Kediniz mamasını yemek istemiyorsa, veterinere durumu bildirmeniz gerekmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.