Kedilerin güveni nasıl kazanılır?

1 Nisan 2022
1588
Kedilerin güveni nasıl kazanılır?

Kediler de bizler gibi farklı karakter yapılarına sahiptir. Bazıları ürkek ve bazıları da utangaçtır. Ne yazık ki bazıları ise geçmişinde yaşadığı sorunlar yüzünden insanlardan kaçar. Sonuç itibari ile kedilerde güven problemi pek çok neden ile görülebilir. Ancak doğru şekilde yapılan yaklaşımlar sayesinde kedilerin güveni kazanılır. Nasıl ki insanlar yaşadıkları sorunlar ya da karakter yapıları nedeni ile sosyalleşme konusunda sıkıntı yaşıyorsa, kedilerde gerek kendi aralarında ve gerekse bizlerle yakınlaşamayabilir. Önemli olan uygun adımları atmak ve sabır etmektir. Bu iki faktöre bir de sevgi eklenince mutluluğa ulaşmak oldukça kolay.

Bir kedinin güveni nasıl kazanılır?

Geçmişinde korkular yaşayan kedilerin güveni ne yazık ki daha zor kazanılır. Çünkü onlara nasıl yaklaşırsak yaklaşalım bizden kaçabilirler. Elbette üzülmeye hiç gerek yok. Her şeyin çaresi var. Sadece biraz daha fazla sabır gerekebilir. Ki bazı kedilerin güvenini kazanmak çok kolay olabiliyor. Özellikle beslenme konusunda yapılan şımartmalar, kediler için çok önemli. İletişim ve ilgi ile büyük ilerlemeler kaydedebilirsiniz. Üstelik oldukça kısa bir süreç içerisinde! O zaman sizler için hazırladığımız oldukça kolay ve uygulandığında etkili olan kedilerin güveni nasıl kazanılır sorusunun yanıtlarını listeleyelim.

Ceza vermeyin

Kediler ilişkisel hafızaları sayesinde pek çok şeyi hatırlar. Bu nedenle kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır. Bu davranış size olan güveninin kaybetmesine neden olur. Bu hatayı yaptıysanız, kedinizin güvenini kazanmanız için bir daha asla ceza vermemeniz gerekir.

Kedilere verilen cezalar sonucunda hiçbir zaman olumlu sonuçlar alamazsınız. Aksine sinirlenip size saldırabilirler. Çünkü bunu neden yaptığınızı bile anlamayabilirler.

Kötü şakalar yapmayın

Kimse kötü şakalardan hoşlanmaz. Hayattaki her canlının korktuğu bir nesne ya da canlı bir şey olabilir. Kediler çok zeki olsa da tuhaf nesnelerden korkabilirler. Örneğin; kediler salatalıktan korkar. Sahipleri için bu durum çok şaşırtıcı olsa da her kedi salatalığı gördüğünde aynı tepkiyi gösterir. Salatalıktan korkma nedenleri arasında “yılana benzettikleri için” olduğu söylenmektedir. Neden her ne olursa olsun, kediler için arkalarına gizli ve sessizce yerleştirilmiş olan bir nesne korkutucudur. Çünkü onlar da bir avdır! Düşmanları olan ve özellikle avlanan her canlı daima tetiktedir. Kötü şakalar onlar için çok daha büyük etkiler oluşturabilir. Komik videolar arasında sıklıkla rastladığınız korkmuş kediler, psikolojik olarak problemlere sahip olabilir. Ki bu olasılık yüksektir.

Sevmediği sesleri çıkmayın ya da eğitin

Kedilerin sevmediği seslerden bahsetmiştik. Kediler tarak dişlerinin oynatılmasından sonra ortaya çıkan sesten nefret ederler. Hatta biraz daha uzatırsanız, kusarlar. Bunların yanı sıra camın çatlaması, birinin cama vurması, dilimizi ağzımızın içinde oynatmamız ve bu gibi tuhaf sesler onlar için iticidir. Kedinizi bu seslere karşı eğitebilirsiniz. Kediler de eğitilebilir. Onlar oldukça zeki canlılardır.

Onu ödüllendirin

kedinin güveni nasıl kazanılır

Kedilerin güveni nasıl kazanılır sorusunun en etkili yanıtı onları ödüllendirmektir. Üstelik ödüllendirmek için bütçeye gerek duymazsınız. Kediler için en büyük ödül sahiplerinin ve aile üyelerinin onlarla ilgilenmesi ve oynamasıdır. Bunun yanı sıra meşgul olduğunuz zamanlarda mutlu olmaları için oyuncaklar da alabilirsiniz. Oyuncakları dönüşümlü olarak kullanmalarını sağlarsanız, daha uzun süre kullanmalarına izin vermiş olursunuz.

Oyun oynama ve ilgilenme dışında ise, kediler için atıştırmalıklar oldukça keyif vericidir. Leziz atıştırmalıklara asla hayır demezler. Böylece size yakınlaşabilirler. Kediniz size ödül atıştırmalığı için yaklaşsa bile bunu fırsata çevirip onu okşamaya çalışabilirsiniz. Eğer ona dokunmanıza izin verirse, güveni büyük ölçüde kazandığınızı anlayabilirsiniz.

Sakin bir ortam hazırlayın

Kediler gürültüden hiç hoşlanmazlar. Ayrıca onların duyu yetileri oldukça güçlüdür. Bu nedenle bizim duyamadığımız birçok sesi onlar fark edebilir. Bu da onlar için bazen iyi bazı kötü sonuçlar oluşturabilir. Kediler avcıdır. Bu yüzden fareler gibi kemirgenlerin aralarındaki kurdukları iletişim seslerini dahi duyabilirler. Ayrıca bizler için oldukça olağan olan bazı sesler onlar için iç gıcıklayıcıdır. Bu sesler arasında tarak sesi, kahve değirmeni sesi, cam çatlaması ve sayfa çevirme sesi yer almaktadır.

Kedileri gürültülü ortamlardan uzak tutmak hiç de zor değildir. Evde gürültü olacağı zaman önceden hazırladığınız sakin alanlarına çekilerek dinlenebilirler. Ayrıca oda difüzörünün çıkardığı sesler gibi sakinleştiriciler onları rahatlatabilir.

Tüylerine bakım yapın

Kediler tüylerine bakım yapılmasından çok hoşlanırlar. Bu nedenle vaktiniz oldukça kedinizin bol bol tüylerini tarayabilirsiniz. Kediler için özel üretilen taraklar ile hem tüy bakımı yapar hem de tüy dökülmesini azaltmış olursunuz. Ev halkı için kedi tüyü bazen yaşam kalitesini etkileyebilir. Üstelik kedilerde taranma sonrası çok fazla rahatlar. Çünkü ölüm ve dökülmek üzere olan tüylerden kurtulurlar.

kediler insana güvenir mi

 

Sizi koklamasına izin verin

Kediler ile tanışırken ilk yapacakları şey sizi koklamaktır. Bu onların doğasında oldukça normal olan bir davranıştır. Hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşırlar, diye bu nedenle söyleriz hatta. Kediler sizi koklayarak bir evcil hayvan sahibi olup olmadığınızı anlayabilirler. Ayrıca içgüdüsel olarak bazı insanların kokusunu sever ve çok sıcak davranırlar. Kedilerin güvenini kazanmak için sizi koklamasına izin vermeyi unutmayın.

Beslenmesine dikkat edin

Canlıları mutlu eden en önemli etkenlerden biri beslenmedir. isek mutlu da olamayız. Güven de duyamayız. Hâlimiz kalmaz ve daha pek çok olumsuzluk sarar dört bir yanımızı. Bir diğer yandan leziz yemeklerin görünümü ve kokusu yakınlaşınca da çok mutlu oluruz. Yemeden neşeleniriz adeta. Kediler de öyledir. Karınları tok olduğunda daha keyifli olurlar. Ayrıca onlar asla nankör değildir. Kendilerini kimin beslediğini çok iyi bilirler. İlişkisel hafızaları buna destek verir. Günlük kedi maması dışında keyiflerini daha da arttıracak olan ödül atıştırmalıkları ve kedilerin yiyebileceği sağlıklı sebze ya da meyveleri de unutmamak gerekir.

Ses tonunuzu ayarlayın

Kediler için ses tonu çok önemlidir. Etrafta yüksek sesli konuşan biri varsa, bu durumdan rahatsız olurlar ve o kişiye asla yaklaşmazlar. Bu hem iyi duymaları hem de yüksek sesin şiddet olarak düşünülmesinden kaynaklanır. Kediniz yakınlardaysa daima sesinizi ayarlamanız gerekir. Onun başını okşarken ya da onunla iletişim kurmaya çalışırken sakinleştirici ses tonunuzu kullanmalısınız.

Ani hareketlerden kaçının

Kediler insanların hareketlerini ve beden dilini çok dikkatli bir şekilde gözlemler. İçgüdüsel olarak tetikte durur ve ani hareketleri hiç sevmezler. Sizden korkan ya da size güvenmeyen bir kedinin yanında ani hareket etmemelisiniz. Ki size güvense dahi yaptığınız hareketlerden dolayı ürkebilir ya da sinirlenebilir.

İlk adımı siz atmayın

Dost olduğunuzu anladıklarında kediler size güvenecektir. Kedilerin güveni nasıl kazanılır sorusunun ikinci önemli ipucu da ilk adımı kedilerden beklemektir. Elbette diğer başlıklarda yer alan püf noktalarını dikkate almalısınız. Ancak sizi koklayan kedi karar vermek için biraz düşünebilir. Ardından size doğru yaklaşıp dostça davranırsa, siz de ona yaklaşabilirsiniz. Miyav deyip size oldukça uysal bir şekilde gelebilir. Ancak kuyruğunu havaya kaldırıp başını yana eğiyorsa ve miyavlamaları konuşur şeklinde ise asla kediye yaklaşmamalısınız.

Beden diline dikkat edin

Kediler kuyrukları, miyavlamaları, başını oynatmaları ya da kulaklarını dikip sizi dinlemeleri gibi yaptıkları pek çok hareket ile sinyaller verirler. Kimi dostça kimi de düşmanca olabilir. Sizi sürtünmeleri, alçak sesle miyavlamaları oldukça dostanedir. Bu size güvendiklerini de belirtir.

Zaman tanıyın

Kedilerin güvenini kazanmak için zaman gerekebilir. Özellikle de korkmuş ya da insanlar tarafından kötü muamele görmüş olanlar için sabır gerekir. Her gün ona yaklaşmak ve onu sevmek için çaba gösterdiğiniz kediniz bir gün size kendiliğinden yaklaşmak isteyecektir. Sevgi ve sabır ile zafer kazanmak oldukça kolaydır.

Kedinizin size güvendiğini nasıl anlarsınız?

kediler bize güvenir mi

Kedilerin güvenini kazanmak için elbette öncelik olarak size güvenip güvenmediğini anlamanız gerekir. Güvenmeyen kediler genellikle sizden uzak durur ve yakınlarınızda olmak istemez. Ancak güvenen kediler kendilerini size çok farklı şekillerde gösterirler. Sizinle uyumak, yanınızda kalmak ve onu sevmenizi isterler.

Sizinle zaman geçirmek ister

Kedi sahibi olmak çok keyiflidir. Çünkü onlar bağımsız canlılardır. Bazen özgür olmak ve bazen de yanınızda kalmak isterler. Bu nedenle meşgul olduğunuzda ona oyuncaklar ve oyalanması için farklı şeyler verirseniz, sizi rahat bırakırlar. Ancak bazen de sizin oynamak için çıldırırlar adeta. Çalışma masanıza çıkar ve bilgisayarınızın önüne yatarak sizi protesto ederler. Sınav için odaklanmış ve oldukça verimli bir şekilde çalışırken kaleminize pati atarak masa üzerindeki tüm eşyaları aşağıya atmak da bir protestodur. Bu biraz ilgi bekleyen bir dostunuz olduğuna işaret eder. Sevgiyi elde etmek için güven kazanmak gerekir.

Kucağınızda uyumaya bayılır

Kediler kucakta uyumaya bayılır. Yalnızca British shorthair kucak sevmez. Onlar karakter yapıları nedeni ile kucakta durmaktan ya da çok fazla sevilmekten hoşlanmazlar. Elbette sahiplerine karşı oldukça büyük bir sevgi beslerler. Sevgilerini farklı şekillerde gösterirler. Diğer kediler ise kucakta uyumayı çok sever. Kediler günde 14 saat uyur. Bazları daha fazla da uyuyabilir. Bu nedenle herhangi bir şekerleme zamanında sizi minderi yerine tercih edebilirler. Ki bundan daha fazla mutlu olurlar.

Onu sevmeniz için sizi uyarır

Kedilerin “beni sev” deyişleri oldukça farklıdır. Göbeklerini açar ve sırtüstü yatarlar. Bizlere sürtünür ve sürekli miyavlarlar. Yanımıza yata ve mırıldanırlar. Elbette en çok göbeklerini açarlar. Bu güven işaretidir. Kediler hoşlanmadıkları kişilere asla göbeklerini göstermez ya da onların yanlarında sırt üstü yatmazlar.

Pati masajı yapar

Pati masajı bilir misiniz? O minik patiler ne marifetlidir. Şifadır, diyebiliriz. Size yaklaşır ve bir yerinize patileri ile masaj yapmaya çalışırlar. Bu kedilerin sahiplenme içgüdü ile de bağlantılıdır. Kediler kendilerine ait eşyaları bu şekilde masaj yağar gibi patileri ile ileri geri yaparak nazikçe okşarlar. Minderleri, eşleri ve yavruları bu masajdan payını alır. Bazen de kedi sahipleri elbet.

Yemeğini sizinle paylaşmak ister

Kediler aç gözlü ve nankör olarak tanınır. Oysaki onlar paylaşmayı sever. Elbette sevdikleri ile! Öncelikle yavruları olanlar yavrularını besler ve ardından kendi karınlarını doyurur. Sahiplerini de unutmazlar.

Mırıldanır

Mırıldanma sesi bir kedi sahibi olmanın en güzel yanlarından biridir. Mırıldanma sesi huzur verir etrafa. Balıkları izlerken aldığımız huzurun aynısıdır. Burada ek olarak bir sıcaklık hissedersiniz. Çünkü patili dostunuz size çok yakındır. Kediler bir odaya girdiklerinde veya sahibinin dikkatini çekmek istediklerinde yumuşak, uğultu sesi çıkartırlar. Etrafta olduklarını bilmenin arkadaşça bir yoludur bu. Dikkatinizi çekmeyi başaramazlarsa, bir sonraki seslendirmeleri daha çok açık sesli harf olabilir.

Kuyruğunu kıvırır

Kediler kuyrukları ile bizlere mesaj iletirler. Dik kuyruk sinirlenme iken kıvrılmış kuyruk güvenli bir alan demektir. O alanın içerisinde siz varsanız, size güven duyan bir kediye sahip olduğunuz anlamına gelir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler bir insana güvenmek için ilk olarak onu koklar ve ona sürtünür. Ardından kişinin bölgesini işgal ettiğini düşünmüyorsa ve içgüdüsel olarak onu dost olarak görüyorsa, elbette güvenir. Kedili bir evi ziyaret ediyorsanız, kedinin size yaklaşmasını beklemelisiniz. Kendi evinde onu rahatsız etmek ve istemediği hâlde onu sevmek oldukça yanlıştır. Bunun için izin almanız gerekir. Elbette sahibinden değil, kendisinden. Kedi size yaklaşıyorsa, bu size bir “Merhaba” demektir.

Kediler ilişkisel hafızaları oldukça iyi olan canlılardır. Bu nedenle kendilerine yapılan iyilik ya da kötülükleri unutmazlar. Eğer geçmişlerinde insanlardan kötülük gördülerse, bir başka kişilere güvenmezler. Korkak davranırlar ve kaçarlar. İyilik görenler de insanlara karşı daha yakındır.

Korkan kedinin güvenini kazanmak biraz zordur. Ancak atıştırmalık vererek, bizleri koklamasına olanak sağlayarak ve onları ürkütecek hareketlerden kaçınarak güvenlerini kazanabiliriz. Bazı kediler daha çabuk yaklaşırken bazıları bizlerden kaçarlar. Bu nedenle sabır gerekir. Onlara zaman tanımak ve iletişimi kesmemek önemlidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.