Kediler sahiplerinin üzüldüğünü anlar mı?

27 Kasım 2021
3433
Kediler sahiplerinin üzüldüğünü anlar mı?

Kediler bizi anlar mı sorusunu çok sık duyarız. Dünyada yalnız olmadığımızı ve her canlının farklı özelliklere sahip olduğunu bildiğimiz için aklımızda yer edinen soru sayısı oldukça fazladır. Bunlardan bazıları kedilere aittir. Kediler gibi insan duygularına karşı duyarlı olan varlıkların bizi anlayıp anlamadığını bilmek isteriz. Örneğin; kediler sahiplerinin üzüldüğünü anlar mı, diye sorarız kendi kendimize. Ne yazık ki yanıtı net olarak veremeyiz. Bugünkü konumuzda kedilerin sahiplerinin duygularını anlayıp anlamadığını ele alıyoruz. Yazımızı okuyarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kediler sahiplerini anlar mı?

Kediler insanlara karşı genellikle mesafelidir. Bu nedenle sokak kedileri yanımızdan geçip gider ve suratımıza bile bakmazlar. Yanımıza gelmesi için aç olması ya da evcilleşmesi gerekir. Sokak kedilerinin ne hissettiğini anlamak kolay olmasa da ev kedilerinin davranışlarından ipuçları yakalayabiliriz.

Kediler sahiplerini konuşmalarından anlar, demek isterdik. Ancak kediler konuşulanları anlayamazlar. Sadece ismini öğrenebilir ve “Hayır” ya da  “Evet” gibi ona doğru ya da yanlış olanı belirttiğimizde kullandığımız kelimelerden bir anlam çıkartmaya çalışırlar. Bu anlayış da sesimizin yükselmesi ile jest ve mimiklerimize bakmaları sonucunda ortaya çıkar. Bazen doğru bazen de yanlış anlarlar. Bunun sonucunda doğru anlayıp anlamadığını da küçük bir ihtimalle öğreniriz. Örneğin, hayır dediğimizde bize sinirlendiyse, ona kızdığımızı anlamış demektir. Ki onlara ne kadar kızmak istemesek de bazen kendilerine zarar verecek davranışlar ya da hareketler yapmamaları için uyarmak isteriz, aslında. Bunun karşılığında sinirli bir tavır sergileyen kedi sahibi oluruz.

kediler üzüntüyü hisseder mi

Kediler kendi algıları ile sahiplerini anlar. Bu yüzden onların ne anladığını bilmek, kolay değildir. Çoğunlukla bir şeyler anlasalar da tepkisiz kaldıklarını düşünürüz. Oysaki kulaklarını kaldırmaları, kuyruk sallamaları ya da konuşur gibi ses çıkarmaları ile onlarda bize bir şey anlatmaya çalışır. Biz de kediler gibi onları bazen anlar bazen anlamayabiliriz.

Kısacası kediler sahiplerini yüksek ses, yapılan eylem (kedinin sırtını okşama, parmak hareket ettirme…) ve jest ya da mimiklerine bakarak ve kendi algılarını harekete geçirerek anlar. Bu nedenle doğrudan kediler sahiplerini anlar, demek yanlış olur.

Kediler sahiplerinin üzüldüğünü anlar mı?

Yapılan araştırmalar sonucunda kedilerin sahiplerinin hislerine karşı duyarlı olduğu söyleniyor. Bu hislerin büyük çoğunluğunda da üzüntü gibi duygular yer alıyor. Bunu anlamak için kedinizin yanında ağlamış gibi yapabilirsiniz. Durup ne yaptığınızı anlamaya çalışacaktır. Bu nedenle surat ifadenizi dakikalarca izleyecektir. Bu davranış algılarının harekete geçtiğinin belirtisidir. Sonuç olarak üzüldüğünüzü anlayacaktır.

Kediler duygusal zekaya sahip değildir ancak sahiplerinin endişeli ya da üzgün olduğunu birkaç şekilde anlar. Ardından kucaklarına gidip onlara sarılmaya çalışırlar. Aslında, birçok kedi sarılmayı pek sevmez. Bu davranış olumsuz duyguları sahiplerinden uzaklaştırmak için yapılan bir çabadır. İşte kedilerin sahiplerinin üzüldüğünü fark etmeleri için birkaç neden;

Rutin yapılan eylemlerin farklılaşması

Herkesin hayatında rutin yapılan işler vardır. Eğer hasta ya da üzgünseniz, ev işlerinden ya da günlük koşuşturmadan uzak kalıp günün büyük kısmını yatak ya da kanepede yatarak geçirirseniz, kediniz bir farklılık olduğunu er ya da geç hissedecektir. Her gün kedinizi kucağınıza alıp sevmeden edemiyorsunuz, değil mi? Bir gün bunu yapmadığınızda bir farklılık olduğunu sezebilirler. Alıştığı ev ortamının farklılaşması da bir neden olabilir.

Sahibinin surat ifadesinin farklılaşması

kediler üzüldüğümüzü anlar mı

Kedilerin duygusal zekalarının olmadığını belirtmiştik. Ancak onlar oldukça zerki hayvanlar ve sahiplerinin surat ifadelerine bakarak bir şeyler algılamaya çalışırlar. Üzgün bir sesle konuşmak, ağlamak ve hiç gülmemek kediyi harekete geçirebilir.

Uzun süre boyunca gözlemlenmek

Kediler sahipleri ile birlikte ne kadar uzun yıl yaşarsa, hem kendi özelliklerini hem de sahibini daha çok tanır ve anlarlar. Bu nedenle her kedi bir olmayabilir. Hepsi aynı şekilde davranmaz ya da tepki vermez. Ancak bu, onların nankör ya da bencil olduğu anlamına gelmez. Her canlının farklı karakter özellikleri vardır. Kedilerin özgür, çılgın ve farklı olma nedeni de budur.

Kediler gözlemlemeyi severler. Bu yüzden sahiplerinin hareketlerini uzun süre gözlemleyerek bir çıkarımda bulunabilirler. Özellikle yüksek sesle ağlayan bir sahip, kediler için çok farklı bir olaydır. Yaptığı her ne varsa, bırakıp sizi izleyeceğine eminiz. Bunu deneyebilirsiniz.

Kedilerin okşanmayı ya da çok fazla ellenmeyi sevmediğini belirtmiştik. Ancak sahiplerinin üzgün olduğu zamanlarda onları yanından ayrılmazlar. Bunun karşılığında da bir şey beklemezler. Bu da insan duygularına karşı duyarlı olduklarından belirtisidir.

Yine de her kedinin kendine özgü bir karakterinin ve hareketlerinin olduğunu unutmamak önemlidir. Kediler etraflarında olan biteni anlarlar fakat her kedi her duruma aynı tepkiyi vermeyebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler üzerinde yapılan birçok araştırmada insan duygularına karşı duyarlı oldukları ortaya çıktı. Bu nedenle kediler üzüntüyü hissedebiliyor. Ancak bunu kendi algıları ile yaptıkları ve sahip oldukları karakter özellikleri nedeniyle insanlar tarafından anlaşılmayabiliyor ya da yanlış algılayabiliyorlar. Bu his, kedi ile geçirilen süre, surat ifadesi ve bunun gibi birçok detay ile gerçekleşebiliyor.

Kediler, sahiplerini kızgınlık çiftleşme dönemlerini ağır bir şekilde geçirmeleri ve sahiplerinin bu dönemde onlara destek olmamaları nedeni ile terk ederler.

Kediler sahiplerini sevdiklerini onlara sürtünerek, küçük ama acısız ısırıklarla ve miyavlayarak gösterirler. Kediniz gözlerinizin içine bakıp sürekli miyavlıyor ve bir yandan ayaklarınıza sürtünüyorsa, bu ” beni sev” demektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.