Kediler konuşulanları anlar mı?

23 Kasım 2021
2174
Kediler konuşulanları anlar mı?

Kedilerle yaşamak, bazen gizemli bir macera tadında olabiliyor. Onlara konuşuyor, gülüyor ve onlarla beraber uyuyoruz. Ancak ne düşündüklerini bilmiyor ve bizi anladıklarından emin olamıyoruz. Bazı anlarda onlara konuşurken, kediler yüzümüze öyle derin şekilde bakıyor ki, kelimeleri anladıklarından şüphelenebiliyoruz. Kedilerin onlara konuşurken ne duyduklarını merak ediyorsanız, yalnız olmadığınızı belirtmek isteriz. Bakalım bilimsel açıdan kediler konuşulanları anlar mı ya da biz konuşurken onlar ne duyarlar? Kedilerle iletişim kurmak isteyen sevgili okurlarımız makalenin derinliklerine doğru ilerleyebilir.

Kediler konuşmaları anlar mı?

Kediler sözlü olarak kendilerini ifade edemezler. Biz onların miyavlamalarını nasıl anlıyorsak onlar da bizim konuşmalarımızı aynı şekilde anlarlar. Ne yazık ki, bilimsel olarak kediler insanların konuştuklarını anlamak için herhangi bir yeteneğe sahip değildir. Fakat onlara konuştuğumuzda bunu fark ederler. Biz, nasıl ki onların kuyruklarını salladığında başlarını okşamamızdan hoşlandığını anlıyorsak onlar da bizleri aynı şekilde anlar.

Yanlış yaptıklarında “hayır” kelimemizin anlamını ve iyi bir şey yaptıklarında sırtlarını okşayıp onları ödüllendirmemizi anlarlar. Bilimsel açıdan yapılan araştırmalarda kedilerin konuşulanları anlamadığı ancak bazı hareketlerimizi az da olsa yorumladıkları ortaya çıkmıştır. Bu hareketler jest ve mimiklerimizdir. Biz konuşurken onlar ağzımızdan çok surat ifademiz, el ve kol hareketlerimizi takip ederler. Çoğu kedi ona karşı sinirli bir jest hareketi yapıldığında karşı saldırıya geçer, bu da ona kızıldığını fark ettiğinin belirtisidir. Anlayamaz ancak fark edebilirler.

Kediler insanları anlar mı?

Kediler konuşulanları anlamaz. Ancak, insanları daha önce belirttiğimiz gibi jest ve mimiklerine bakarak anlarlar. Kendi algılarının yardımı ile bazen yanlış bazen de doğru anlarlar. Elbette burada ses tonu da çok önemlidir. Uzun zaman sahibi ile birlikte yaşayan bir kedi sahibinin neye kızdığını ya da neye sevindiğini çok az da olsa anlayabilir. Ancak bunu anladığını bize fark ettirmezler. Onlar bağımsız bir ruha sahiptir ve köpekler gibi eğitilmeye uygun değildirler. Eğer eğitime yanıt verselerdi, onların yapabileceği pek çok numara olurdu.

Kediler insanları algılamaya çalışırlar. Bunun sonucunda hâl ve hareketlerimizi nasıl yorumlarlarsa bize o şekilde yaklaşım gösterirler. Onlar empati kurma yeteneğine sahip değildir. Ancak üzgün olduğumuzu hissedebilirler. Bu bazen doğru bazen yanlış his de olabilir elbette.

Kediler onlara seslenildiğini anlar mı?

Kedilerin isimlerini anladığını ve öğrendiğini her kedi sever bilir. Çünkü sahipleri onlara seslendiğinde yanına giderler. Bununla birlikte kediniz yakınınızdayken onun ismini hitap ederseniz, sizi gözlemlemeye başlarlar. Bunu anlamak için kedinizin ismini söyleyin ve onun surat ifadesini ya da hareketlerini takip edin.

Kedilerin seslenildiğini anlamalarından emin olmak için kedi ile uzun zamandır aynı evi paylaşıyor olmak ya da her gün onunla ilgilenmek gerekir. Çünkü kısa süre içerisinde adını öğrenemezler. Bunun yanı sıra bazı kediler sadece sahiplerine ilgi gösterir bazıları ise çok sosyaldir. Bu yüzden bir başkası kedinin ismini söylediğinde ona tepki vermeyebilir. Bazen sahiplerine de tepki vermeyebilirler! Onları anlamak oldukça zordur. Ancak genel olarak baktığımızda adını seslendiğimizi anladıklarını fark edebiliriz.

Kediler sevildiğini anlar mı?

Evet, kediler sevildiğini anlar. Bunun için sokak ya da ev kedisi olmaları da önemli değildir. Aslında, sokak kedileri ev kedilerinden daha çok sevildiğini anlar. Çünkü her gün kendilerine karşı onlarca tutum ile karşılaşırlar. Kimi önlerine bir kap mama koyar ve başlarını okşar kimi de ayaklarını yere sertçe vurur ve kedinin uzaklaşmasını sağlar. Kediler her iki davranışta da ne yapacağını çok iyi bilirler. Peki, ama nasıl? Bu biraz kedinin ve insanların karakteristik özelliklerine göre değişebilir, aslında. Örneğin, bazı kediler doğası gereği hırçınken bazı insanlar kötü olmasalar da canlılara karşı nasıl davranacakları konusunda eğitim almadıkları için yanlış şekillerde yaklaşmaya çalışabilir.

Çocukları canlılara karşı nasıl davranacağı konusunda eğitmeliyiz. Erken yaşta eğitilen ya da evcil hayvanlarla büyüyen çocuklar onlara karşı daha merhametli ve sevgi dolu oluyor. Böylece kediler de bizden kaçmak yerine bize daha fazla yaklaşırlar.

kediler insanların duygularını anlar mı

Kedilerle nasıl iletişim kurulur?

Kediler özgür bir ruha sahiptir. Bu nedenle onları eğitmek her zaman pek mümkün değildir. Yine de umutsuz olmamak gerekir, eğer şanslıysanız kedinize birkaç küçük şey öğretebilirsiniz. Örneğin mutfağa girmenin yasak olduğunu ya da bitki topraklarıyla oynamaması gerektiğini vs… Biz onlarla iletişim kurmak için miyavlarken onlar bizlere nötr kalabilir. Bu yüzden bazen adını seslendiğinizde kuyruk sallama ya da kulaklarını dikme gibi hareketlerde bulunurlar. Bazen de sizi hiç umursamazlar.

Köpeklerin aksine onlara patronun siz olduğunu öğretemezsiniz. Çünkü patron daima kendileridir. Canları ne isterse, onu uygularlar. Ancak geçirilen zaman ve ona verdiğiniz ilgi nedeniyle aranızda oluşan bağı asla inkar edemezsiniz. Kedilerle iletişim kurmak içim;

  1. onunla oyunlar oynamalı,
  2. ona ödüller vermeli
  3. ihtiyaçlarını ihmal etmemeliyiz.

Kediler ile oyun oynamak için eşyaya bile ihtiyaç olmaz. Ona kolunuzu uzattığınızda birden üzerine atlar ve onunla adeta güreşir. Ancak bir oyuncağı olsun istiyorsanız, ona bir kedi tırmalama tahtası yapabilirsiniz. Ödüller için ise ona lezzetli atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Bunun için beslenme kategorimizde yer alan makalelere göz atmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca ihtiyaçlarını karşıladığınızda sizinle iletişim kurmaya çalışacaktır. Acıktığında yanınıza gelip miyavlayacak, sevilmek isteyecek miyavlayacak ve daha birçok şey için miyavlayacaktır. Onların iletişimi “miyav” olduğu için buna hazırlıklı olmalısınız.

Kediler konuşulanları anlayamasa da bizi dinler. Bunu her zaman fark edemeyiz. Çünkü yanımıza gelmez ya da gelmek istemezler. Onların hayat felsefesi bizlerden çok farklıdır ki kedi severler bu durumdan gayet memnundur.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediyi en çok yalnızlık üzer. Çünkü sokakta yaşarken bile yalnız kalmazlar. Bu nedenle evcil bir canlı sahiplenildiğinde onu çok fazla yalnız bırakmamak gerekir.

Kediler sahiplerini tanırlar. Çünkü veterinere bırakılan bir kedi sahibini gördüğünde mutlu olur. Oradan kurtulmak için bir an önce eve dönmek ister ve sahibine adeta sarılır.

Kediler sahibinin canını yakmak istemez. Onların kur şekli ısırır gibi yapmaktır. Bu nedenle elinizi ağzına alıp ısırır gibi yaparlar. Ancak bazen canımız yanabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.