Bir kedi kaç kelime anlayabilir?

20 Eylül 2021
1321
Bir kedi kaç kelime anlayabilir?

Zeki ve sosyal yaratıklar olan kediler, bağımsız ve özgür ruhlu olmalarına rağmen sahipleri ile kendi şartlarına göre etkileşim kurmaktan oldukça hoşlanırlar. İnsanlar kedileri ile sohbet ettiği zaman, kediler genellikle vücut hareketleri ya da seslendirmeler ile karşılığını verir. Peki bir kedi kaç kelime anlayabilir? Kediler sahiplerinin dilinden anlar mı? İnsan dili kediler için bir anlam ifade ediyor mu? Kedi sahiplerinin onlara ne söylemeye çalıştığına dair bir fikirleri var mı yok mu? Gelin hep birlikte öğrenelim!

Bir Kedi Kaç Kelime Anlayabilir?

Kedilerin genel olarak 20 ila 40 kelime anladığını, hatta bazı araştırmalara göre 50 kelimeye kadar anladığını biliyor muydunuz? Bunun dışında kediler isimlerini öğrenebilme ve tanımlama yeteneğine de sahiptirler. Ancak kedilerin kelimeleri anlamaktan ziyade ayırt edebildiği ve bazı şeyler ile ilişkilendirebildiği daha doğrudur. Kediler, kelimeleri beden dili, ses tonu ve seslendirme ile ilişkilendirir. Bunları da oyunlar, ödüller, ikramlar, beslenme, sevişme ve diğer eylemler ile ilişkilendirir. Kediler bazı kelimeleri diğerlerinden daha iyi anlamayabilir ya da ayırt edemeyebilir. Bu anlamda küçük çocuklar ile karşılaştırılabilir. Çünkü en yaygın olarak kullandığınız sözcükler en iyi anlayacakları ya da tanıyacakları sözcüklerdir. Örneğin ”good boy – iyi çocuk” veya ”good girl – iyi kız” gibi kelimeleri ayırt edebilme ve onlardan memun olduğunuzu yorumlayabilme potansiyelleri vardır. Ayrıca kedinize sık sık mama ile ilgili kelimeler kullanırsanız, bunun lezzetli bir şeyle ilişkilendirildiğini anlayacak ve tanımlayacaktır. Aynı zamanda ”gel” ya da ”hayır” gibi kelimelere ve diğer kullandığınız komutlara da yanıt verecektir. Kedilerin öğrenmeye açık olduğu sözcükler, tekrar tekrar kullanılan ve sürekli olarak bahsedilen sözcüklerdir.

Kediler İnsanların Ne Dediğini Anlayabilir mi?

Kedilerin insan dilini yorumlamak için bilişsel becerileri olmadığından, insanların ne dediğini anlamaktan daha fazlasını tanırlar. Kediler, insanların dilini neden miyavladıklarını anlamalarına yardımcı olacak bir şekilde kavrarlar. Aynı zamanda bu durum kedilerin kuyruğunu nasıl kıvırdığını ya da sırtını nasıl büktüğünü görerek dilini nasıl yorumladığımıza benzer. Bazı evcil hayvan sahipleri, kedilerini isimleri ile çağırdığında kedilerinin tepki verdiklerini söyler. Kediler, sahiplerinin seslerini, kuyruk hareketi ve seslendirme gibi iletişimsel davranışların yerine kulak ve kafa hareketi gibi yönlendirme davranışı kabul ederler.

Kediler Onlarla Konuşmaktan Hoşlanır mı?

Bilimsel olarak kedilerin konuşmaktan hoşlandığı kanıtlanmıştır. Kediler sahiplerinin sesini anlar, tanır ve konuşurken dikkat ederler. Kedilerin, sakin ve yumuşak bir ses tonu ile konuşulduğunda, insanlar ile etkileşime girme ve tepki verme olasılıklarının yüksek olduğu belirtilmiştir. Bu da kediniz ile iletişim kurarken sesinizin tonunun ve hacminin ne derece önemli olduğunu gösterir. Aynı zamanda kediler sesinizin tonuna ve yüksekliğine bağlı olarak tehdit altında ya da korunmuş hissedebilir. Bazı kedi sahipleri, konuştuklarında kedilerinin miyavlayarak ya da mırlayarak tepki verdiğini söyler. Kedi uzmanları ise, uykularını ya da yemeklerini bölmediğiniz sürece kedilerin sizinle konuşmaktan hoşlandığını belirtir. Aynı zamanda kedilerin insan sesinin tonunu dinleyerek, yüz ifadelerine bakarak ve beden diline dikkat ederek çok fazla bilgi topladığını söylenir. Ayrıca kedilerin tiz bir ses tonu ile konuşulduğunda daha fazla dikkat etme eğiliminde olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun ise kedilerin isimlerine yardımcı olabileceği söyleniyor. Kediler isimleri tiz bir ses ile bittiğinde, avlarının sesini taklit ettiğini sandığı için tepki verme eğiliminde olurlar.

***Uysal, aynı zamanda akıllı ve meraklı olan kediler, konuşulduğunda sahiplerine cevap verme ve 20 ila 50 kelimeyi anlama potansiyeline sahiptirler. Çoğunlukla kelimeleri ses tonu, beden dili, oyunlar, ikramlar ve beslenme ile ilişkilendirirler. Aynı zamanda sahipleri tarafından çağrıldıklarında isimlerini tanıyabilirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler, insanların psikolojik ses yapmasına sahip olmadıkları için İngilizceyi anlamazlar. Ancak sesleri anlama ve aşina olma yeteneğine sahiptirler. Komutlar belirli eylemler ile birlikte sürekli olarak kullanılırsa, aynı köpeklerde de olduğu gibi, kediler de dili tanıyabilir.

Kediler insan miyavlarını anlamazlar. Kediniz için net bir anlamı olmayan bir şey söylüyor olabilirsiniz ya da söylediğiniz bu miyavlar sizin kulağınıza geldiği gibi kedinizi ikna etmeyebilir.

Evet, kediler isimlerini tanıyabilir. Kediler, benzer ifadelere ya da diğer kedilerin isimlerine göre, kendi isimlerine daha belirgin tepki verirler. Genel olarak miyavlayarak, kulak, baş ve kuyruk hareketleri ile tepkilerini belli ederler. Bazı kedi sahipleri, kedilerini çağırdıklarında onların isimlerine cevap verdiklerini ve isimlerini bir ödül ya da ceza ile ilişkilendirdiklerini söyler.

Kediler insan dilini insanlar ile aynı şekilde anlamazlar. Ancak araştırmalar kedilerin insan seslendirmelerini, jestlerini ve ifadelerini tanıdığını ve bazı durumlarda tepki verdiğini gösterir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.