Kedilerin Beden & Vücut Dili Anlamları – Vücut Dilleri Çözüldü!

4 Mayıs 2021
37871
Kedilerin Beden & Vücut Dili Anlamları – Vücut Dilleri Çözüldü!

Kedileri nasıl anlarız? Kedileri vücut dili yardımıyla aslında çok rahat anlayabiliriz. Yalnızca belirli işaretleri takip etmemiz gerekiyor. Zira kedilerin vücut dili bizlere çok şey anlatıyor. Yüzyıllardır gizemli, yalnız ve öngörülemez yaratıklar olarak görülen kediler, aslında iletişime bir o kadar açık canlılardır.

Kedilerin konuşması, sözlü olmayan birtakım mesajlardan oluşur ve bu bazen kafa karıştırıcı olabilir. Belki de insanların anlamakta güçlük çekmeleri nedeniyle işler biraz karışık görünebiliyor. Kediler, vücut dili, ses ve koku gibi ipuçlarının karmaşık kombinasyonlarını kullanarak dertlerini anlatmaya çalışırlar.

Kedinizin size ve diğer evcil hayvanlara ne söylediğini anlamak için kedi – dili temellerini nasıl tanıyacağınızı ve en yaygın kombinasyonları nasıl bulacağınızı bu yazımla birlikte öğrenebilecek ve kedinizle çok daha sağlıklı bir iletişim kurabileceksiniz.

Pratik yaptığınız takdirde, kısa sürede kedilerin vücut dili konusunda bir uzman olabilirsiniz. Peki, kedileri nasıl anlarız? Kedilerin vücut dili çözüldü ve kedileri anlamak artık çok kolay. O halde, hazırsanız başlıyoruz;

Miyavlamalar, mırlamalar, tıslamalar, hırlamalar vs.

Kızgın kedi

Kediler, duyguları ifade etmek için sık sık farklı ve garip sesler çıkarırlar. Kedilerin repertuarında miyavlama, mırlama, tıslama, hırıltı ve daha fazlası yer alır. Bunların her biri bağlamlarına göre özel anlamlara sahiptir. Yetişkin kediler normalde başka bir kediye kolay kolay miyavlamazken, insanlara miyavlamayı öğrenmişlerdir.

Bazı bilim adamlarına göre, bu durum kedilerin sahiplerini yavru kedi olarak gördüğünün bir işaretidir. Çünkü genellikle kediler arasında yalnızca anne kediler ve yavruları arasında miyavlama yoluyla iletişim görülür. Bu ne kadar doğrudur, bilinmez!

Kulaklar

Kedilerin kulakları

Kediler duygularını ve niyetlerini kulaklarıyla da ifade ederler. Mesela öne bakan kulaklar ilgiyi ifade ederken; bir kedinin kulakları ne kadar çok yana ve geriye dönüyorsa, kedinin uyarılması veya sıkıntısı o kadar büyüktür demektir.

Geriye dönük kulaklar ise kedinizin tehdit altında hissettiğinin veya yaptığınız şeyden hoşlanmadığının kesin bir işaretidir. Hele ki buna bir de tıslama eşlik ediyorsa, onu yalnız bırakmak isteyebilirsiniz!

Gözler

Kedilerin gözleri

Kediler, göz kapaklarıyla (ne kadar açık veya kapalı olduklarına göre) ve göz bebeğinin genişlemesi veya daralması (gözün siyah kısmı) ile iletişim kurarlar. Göz bebeğinin ani büyümesi korku, ilgi veya başka herhangi bir güçlü duyguya bağlı olabilecek ani uyarılmadan kaynaklanır. Geniş açık gözler güven, gözleri kısmak korku veya saldırganlık sinyali verebilir.

Kediniz sarkık, uykulu göz kapakları ile size bakıyorsa, kedinizin rahat ve güvende hissettiğinin bir işaretidir. Bunun yanı sıra kediniz gözünü kırpmadan başka bir kediye bakıyorsa, bu baskınlık kurmaya çalıştığının veya saldırganlığın bir işaretidir.

Kuyruk

kedilerin kuyrukları

Kedi kuyruğu ilgi, sevgi ve uyarılma gibi pek çok duyguyu gösteren bir iletişim yöntemidir. Kuyruğun yüksekliği kadar ne yöne doğru nasıl hareket ettiği de önemli anlamlar taşır. Kediler size yaklaşmak istediklerinde kuyruklarını yukarıda tutarlar; bu, etkileşimin hoş karşılandığının bir işaretidir. Sallanan gergin bir kuyruk genellikle mesafenizi korumak için bir sinyaldir.

İleri geri hareket eden bir kuyruk, oyunun bir işareti veya kedinin hüsrana uğradığının göstergesi olabilir. Kuyruktaki tüyler dikleşirse kedinin savunmacı bir durumda olduğunu gösterir. Kuyruk dikse ve tüyler de kalkmışsa kedi saldırmaya ve dövüşmeye hazırdır. Eğer kedi kuyruğunu bacaklarının arasına sıkıştırmışsa bu çok korktuğu anlamına gelir.

Tüyler

Asabi kediler

Kediler kendi kendilerini tımar eden hayvanlardır, bu da tüylerinin durumunun size hayvanın sağlığı hakkında çok şey söyleyebileceği anlamına gelir. Temizlenmemiş tüyler kedinin sağlığın bozuk olduğunu gösterebilir ve özellikle uyuşukluk veya kusma gibi diğer semptomlarla birlikte olduğunda göz ardı edilmemelidir.

Ancak kuyruğu da dahil olmak üzere, aniden kabaran tüyler, korkuyu ya da saldırganlığı gösterir. Bu tür bir tepki gösteren bir kediden uzak durmak en iyisidir.

Koku

İnsanlar, kedilerin iletişim kurmak için kullandıkları koku ipuçlarını her zaman algılayamaz veya yorumlayamaz. Bununla birlikte, koku genellikle, kedilerin, güçlü idrar ve dışkı kokusu ile yer işaretleme ve diğer kedilere mesaj bırakma adına kullandıkları bir iletişim yöntemidir. Dolayısıyla insanların anlaması pek mümkün değildir.

Kediler kendilerine bir bölge bulup, oranın hakimi olmaya bayılırlar. Buna bağlı olarak belirledikleri bölgelere dışkı ve idrar yolu ile kokularını bırakırlar ve sözüm ona müdahale edenlere “bu bölge benimdir ” mesajını göndermiş olurlar. Kedilerin koku duyuları o kadar güçlüdür ki, yavru kedilerin bile görme duyularından önce koku duyuları gelişir.

Dişi kedilerde idrar püskürtmesi hakkında daha fazla detay öğrenmek istiyorsanız mutlaka okumanızı öneririm: Dişi kedilerde idrar püskürtme | Nedenleri, durdurma yolları

Sinirli kedi

Vücut – beden dili

Kedilerin vücut duruşu, güvenden korkuya, ilgiden teslimiyete kadar hemen her durumu ifade edebilir. Mesajın tamamını anlamak için, vücut diline; gözlerin, kulakların, kuyruğun, tüy ve mırıltıların eşlik edip etmemesi de önemlidir.

Örneğin rahat ve mutlu bir kedinin kulakları hafifçe öne doğru bakar, gözleri gevşer ve bıyıkları da ileriye dönüktür. Kedinizin hareketlerine ne kadar dikkat ederseniz, vücut dilini okumak ve size anlatmaya çalıştıklarını öğrenmek o kadar kolay olacaktır.

Kediler hakkında doğru bilinen yanlışlar | 16 Yanlış! –  ve Kedilerin en sevdiği şeyler | Kedinizin bayıldığı 8 şey! başlıklı yazılarımı da okuyarak kedilerle ilgili ne yapmanız gerektiği hakkında daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz.

İşte kedilerin vücut dilinin ifade ettiği duygu ve durumlar:

Kedilerin vücut dili

* Kuyruk yukarıdaysa: Büyük olasılıkla sizi gördüğü için heyecanlı ve mutlu olduğu anlamına gelir.

* Kuyruk aşağıdaysa ve kabarıksa: Kuyruğun aşağıya doğru olması kedinizin korktuğu ya da tehdit edildiğini gösterir. Kuyruk düz ve aşağı doğru eğimliyse, muhtemelen korktuğu için saldırmaya hazırlanıyordur. Kuyruktaki tüyler farklı yönlere doğru kabarmışsa, bu kedinizin kendisini tehdit altında hissettiği ve bundan dolayı heyecanlı olduğu anlamına gelir.

* Kuyruk aşağı ve yukarı hızla hareket ediyorsa: Kediniz büyük olasılıkla yalnız kalmak istiyor olabilir.

* Kuyruğun havada titremesi: Kedinin kuyruğu havadaysa ve titriyorsa bu açık bir şekilde kedinizin çiftleşme dönemine yani kızgınlığa girdiğinin göstergesidir. Bunun yanı sıra size doğru gelerek kuyruğunu havada tutup titreştiriyorsa, sizi gördüğüne fazlasıyla sevinmiştir ve kedinizin sizi sevdiğinin işaretlerinden biridir. Kediniz kuyruğunu hafif aralıklarla titretiyorsa heyecanlı veya endişeli olduğu anlamına gelir.

* Kuyruğunu yerde sallaması: Bir kedi kuyruğunu yere doğru uzatmışsa ve sallıyorsa, bu sizin sevginizi fark ettiğini ve bundan memnun olduğunu gösterir. Kuyruğu yere indirmişse, suçluluk veya korku hissediyor olabilir. Kuyruğunu bir yandan diğer yana sert bir şekilde sallıyorsa, büyük ihtimalle kızgın ve öfkelidir. Bu bazen oyun oynamak istediği anlamına da gelir.

* Kuyruğun ucunun kıvrık olması: Bir kedinin kuyruğu havada ve uç kısmı kıvrıksa bu kedinin mutlu olduğu anlamına gelir. Kuyruğun ucu havada ters L şeklindeyse, bu kedinizin arkadaşlık kurmaya çalıştığını ifade etmektedir.

* Yere sırt üstü uzanması: Kediniz sırt üstü uzanmışsa ve patilerini sallıyorsa büyük ihtimalle mutluluktan havaya uçuyor ve sizi oyun oynamak için çağırıyor.

* Kulaklarını geriye doğru yatırması: Eğer bu gerçekleşiyorsa bir problem var demektir! Çünkü bir kedi eğer kendisini tehlike altında hissediyorsa kulaklarını geriye doğru yatırır. Buna ek olarak gözleri dikkatli bir şekilde açmışsa büyük olasılıkla korkuyordur.

* Kulaklarını dikleştirmesi: Kediniz kulakları dikleşmiş bir şekilde etrafı gözetliyorsa, bir şeyleri anlamaya çalışıyor demektir. Eğer vücudunu N şeklinde eğip, kuyruğunu havaya dikmişse kendisini koruma moduna almıştır ve her an saldırabilir.

* Tırnaklarını yere geçirmesi: Yavru kedilerin tırnaklarını yere geçirmesi kaşındığını gösterir. Yetişkin kediler tırnaklarını yere geçirmişse ‘‘Uyumak için rahat bir yer buldum’’ demek istiyor olabilir. Ayrıca bakınız: Kedilerde tırmalama sorunu ve çözüm önerileri

* Elinizi ısırıyorsa: Kediniz onunla oyun oynadığınızda sürekli elinizi ısırıyorsa, bu oyun oynamaktan çok zevk aldığını ve aynı zamanda dişlerinin kaşındığını gösterir. Daha fazla bilgi almak için: Kedi ısırması nasıl önlenir? Nasıl tedavi edilir?

* Kuyruğunu yavaşça ileri geri sallıyorsa: Bir şeylere karar vermek üzeredir. Ona yardımcı olabilir, kafasını okşayabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.