Bir kediye adını nasıl öğretebilirim?

18 Ağustos 2021
3083
Bir kediye adını nasıl öğretebilirim?

Kediler bağımsız hayvanlar oldukları için eğitilmeleri köpeklerden daha zordur. Ancak kediler çok zeki hayvandırlar ve bir iki numara öğrenecek kadar akıllıdırlar. Özellikle kedilere ismini öğretmek, en kolay numaralardan biridir. Peki bir kediye adını nasıl öğretebilirim? İşte detaylar…

Bir Kediye Adını Öğretmek

-Köpekler kadar sözlü övgü ile motive olmayan kedilerin adını öğrenmelerini sağlamanın yolu enfes ikramlardan geçmektedir. Örneğin ton balığı kedinize verebileceğiniz en güzel ikramlardandır. Aynı zamanda sardalye ve lezzetli yavru kedi ikramları gibi pek çok farklı çeşidi de kedinize verebilirsiniz.

-Kedinize ismini öğretmek için iyi bir zaman seçmeniz oldukça önemlidir. Örneğin kediniz aç olduğu zamanlarda ismini daha çabuk öğrenecektir. Neden mi? Çünkü ödülünün lezzetli bir ikram ya da yemek olduğunu biliyor. 🙂 Eğer yemek sırasında ona ismini öğretmeyi planlıyorsanız, daha fazlasını istemesini sağlamak adına onu normal porsiyonundan daha az beslemeniz gerektiğini bilmelisiniz.

-Kedinizin isminin ne olacağına karar verdikten sonra ikna edici ve yumuşak bir ses kullanarak ona ismini söyleyin. Adını ilk kez söylediğiniz için herhangi bir tepki vermemesine ise şaşırmayın. Duymaya alışması için bir çok kez söylemeniz gerekebilir. Aynı zamanda kedinize ismini seslendikten sonra ikramı önüne koymak iyi bir fikir olabilir. Bu işlem, adını seslendiğinizde size dönmesini sağlayacaktır. Kediniz adının çağrılmasına yanıt verdiğinde ise, onu ödüllendirmeyi sakın unutmayın!

-Kedilerin dikkat süreleri oldukça kısa olduğu için, onu ne için ödüllendirdiğinizi anlamasına yardımcı olmak adına, ismini seslendikten hemen sonra ona bir ödül vermeniz gerekmektedir. Ancak ismine her tepki verdiğinde kedinize ödül vermek, onu obez bir kediye dönüştürebilir. Adına yavaş yavaş tepki vermeye başladıkça ikramları azaltmaya özen gösterin. İlk olarak %75, daha sonra %50 ve son olarak %30 şeklinde ilerleyin ve en son sadece bu ikramları ara sıra yapmayı deneyin.

-Kedinize ismini öğrettiğinizde, yalnızca olumlu çağrışımlara sahip olmasını sağlayın. Yemek zamanı geldiğinde ya da programlanmış bir oyun zamanından hemen önce ismini söylemeniz onun öğrenmesi açısından çok daha yararlı olacaktır. Evcil hayvan taşıyıcısına binmek ya da ilaç vermek gibi onun hoşuna gitmeyecek aktivitelerde ismini söylemeyin. Özellikle de onu azarlarken hiçbir şekilde ismini telaffuz etmeyin.

-Kediniz oyun vakti ya da yemek vakti gibi onun için önem teşkil eden durumlarda ismini duymak isteyecektir. Kedinizin ismini ”iyi geceler” ya da ”günaydın” gibi önemli olmayan durumlarda söylerseniz, kedinizin buna yanıt vermek için daha az motive olacağını bilmelisiniz. Öte yandan kedinizin ismini tekrar tekrar söylemeniz, kediniz için bu durumun önemini azaltacaktır.

Kediniz İçin Bir İsim Seçmek

-Kedinize seçtiğiniz isim, tepki verip vermemesine göre büyük bir rol oynar. Bir ya da iki heceli isimler genel olarak ideal bir seçimdir. Ayrıca kedinizin ismini her söylediğinizde kulağa hoş gelen bir isim olması da fazlasıyla önemlidir. Kedinizin zaten bir ismi varsa ve çıkan sesi beğenmiyorsa size yanıt vermeyebilir. Bu nedenle ona yeni bir isim düşünmeniz daha iyi olacaktır.

-Kedinizin ismi diğer kelimelerden kolayca ayırt edilebilir bir düzeyde olmalıdır. Çünkü ona diğer kelimelere benzeyen bir isim verdiğinizde kafası karışabilir. Ayriyeten kediniz ismini diğer kelimelerden ayırt etmekte epey bir zorlanıyorsa, ismini öğrenmesi tahmin edilenden daha uzun sürebilir. Bu nedenle basit ve tek heceli isimler tercih edin.

-İnsanlarda takma isim oldukça yaygın olsa da, kedinize bir takma ad vermekten kaçının. Çünkü kedinize takma ad vermek, yukarıda da bahsettiğimiz gibi yine kafasını karıştıracaktır. Evde yaşayan diğer üyelerin de kedinize bir takma isim takıp takmadığından emin olun.

-Kedinizi yeni sahiplendiyseniz, ona hemen yeni bir isim vermeyi isteyebilirsiniz. Kedinizin bir ismi varsa bile onu değiştirmekte isteyebilirsiniz. Özellikle kediniz daha önceki sahipleri tarafından kötü bakıldıysa ya da kötü muameleye maruz kaldıysa, hayata yeni bir başlangıç yapmasını istemek oldukça iyi bir fikir olabilir. Aynı zamanda hayvan barınağında kendisine bir isim verildiyse de bunu çok fazla önemsememelisiniz. Çünkü kediniz bunu çok fazla dikkate almaz.

-Tüm bunların dışında kedinizi evlat edinmeden önce güzel yeni bir isim bulmalısınız. Onu eve getirdikten sonra, yemek yemek ya da oyun oynamak gibi olumlu aktivitelerden sonra ona ismini söyleyin. Adını söylerken de dostane ve mutlu bir ses tonuyla söylemeye özen gösterin. Yeni adını eski adıyla da eşleştirmeniz mümkün. İlk olarak her iki ismi söyleyin ve ardından yalnızca yeni ismi söyleyin. Eğer kediniz eski ismine bağlı gibi görünüyorsa, eski ismi ile uyumlu yeni bir isim bulabilirsiniz. Ayrıca evlat edindiğiniz kedi genç bir kediyse ismini değiştirmeniz daha kolay olacaktır. Ancak yetişkin bir kedi ise, eski ismine alışmış olma ihtimali oldukça yüksektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir kedinin adını öğrenmesi ne kadar sürer?

Kediler öğrenmelerinin çoğunu 12 haftalık olmadan önce yaparlar ve çoğu bu süre boyunca annelerinin bakımı altındadır. 8 aylık olan kedilerin öğrenmesi ve adını yanıtlaması pek muhtemel değildir. Bazı kediler çok çabuk öğrenirken, bazı kedilerin de öğrenmesi 6 ay sürebilir.

Kediler isimlerini biliyor mu?

Kediler isimlerini bilirler ancak her çağırdığınızda gelmelerini beklemeyin.

Bir kediye yeni bir isim öğretebilir misin?

Kedinizin adını değiştirmek yukarıda da bahsettiğimiz oldukça kolaydır sadece biraz süreç gerekmektedir.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.