Bir kediye hap nasıl verilir?

17 Ağustos 2021
3133
Bir kediye hap nasıl verilir?

Tabletlerden antibiyotiklere kadar bazen bir kediye pek çok hap vermeniz gerekebilir. Birçok kedi ise bu hapları tükürme konusunda oldukça ustadır ve hapları tamamen yemeyi reddeder. Peki bir kediye hap nasıl verilir? Hem size hem de kedinize en az stresi yaşatacak stratejileri öğrenmenize yardımcı olacağız!

Kedilere Hap Vermenin Yolları

İlaçları Bilmek

-Öncelikle reçete kabının üzerinde yazılı olan talimatları izleyin. Bir seferde ne kadar ilaç verilmesi gerektiğini, dozun ne sıklıkta verildiğini ve ilacı ne kadar süreyle uygulamanız gerektiğini bir yere not alın. Eğer ilacın verilmesi için dozaj ya da prosedür hakkında bir probleminiz varsa, veteriner hekiminize bu konuda danışabilirsiniz.

-Bazı tabletler aktif bileşeni birkaç saat içerisinde yavaşça salacak bir şekilde formüle edildiği için, tabletleri ezmek bu eylemi yok eder. Bu nedenle veteriner hekiminizin yazdığı reçetedeki talimatları düzgün bir şekilde izleyin.

-Bazı ilaçlar aç karnına verilebilir. Bu yüzden hapları yiyeceklerde saklamak iyi bir fikir olmayabilir. Çünkü etkinliklerini kaybedebilirler. Bu gibi durumlarda ilacı tek başına uygulamanız daha doğru olacaktır.

Kedinizi Kısıtlamak

Hap içen kedi

-Kedinizi tutmanın tek elle çalışmanıza ya da yardım almanıza bağlı olarak çeşitli yolları bulunur. Çoğunlukla kediyi sarmak ya da kedinin oturması için büyük havlu veya çarşaf gerekebilir.

-Kedinizi sabit tutmak için bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz. Size yardımcı olacak fazladan bir eliniz olduğunda kediyi tutmak çok daha kolay olacaktır.

-Bir masanın ya da tezgahın üzerine söylediğimiz gibi bir havlu ya da çarşaf koyun. Özellikle uygun bir yükseklikte olduğu için bir masa kullanmak, hap verme işini daha da kolaylaştıracaktır. Kediniz hem rahat olmak hem de masanın üzerinde kaymamak için havluya yaslanacaktır.

-Kedinizi nazik bir şekilde kucağınıza alın ve masaya ya da tezgahın üzerine doğru bırakın. Arkadaşınızın, kedinizin başı size doğru bakacak şekilde omuzlarını kavramasını isteyin.

-Kedinizin tırmalama olasılığını göz önünde bulundurduğunuzda, kediyi bir havluya sarmak en iyi fikir olacaktır. Büyük bir havlu ya da çarşafın üzerine kedinizi yerleştirdiğinizde, kediniz havlunun içinde olur ve pençeleri vücuduna sıkıca sarılır. Ancak kedinizin kafasının dışarı çıktığından emin olun. Bu sarma işlemi genel olarak börek sargısı olarak bilinir ve pençeleri güvenli bir şekilde sizden uzak tutar. Aynı zamanda bu sarma işlemi kundaklanmış bir bebeği andırır. Kedinin uzuvları, patileri ve pençeleri tırmalama menzilinin dışında olacak bir şekilde vücuduna bitişik tutulur.

-Havluya sarılı kedinizi masaya koyduktan sonra kedinizin ağzını açmaya ve hapı bırakmaya hazırlanırken arkadaşınızdan kedinizi sabit tutmasını isteyin.

-Eğer tekseniz yine kedinizi bir havluya sarın ve yerde diz çökün. Kedinizin başı dizlerinize bakacak şekilde bacaklarınızın arasına yerleştirin. Her iki elinizin de serbest olduğundan ve hapı verebileceğinizden emin olun.

Kedinin Ağzını Açmak

-Kedinizi sabitledikten sonra artık ağzını açmanız gerektiği için kedinizin kafasını yukarı kaldırın. Sağ elinizi kullanıyorsanız, kedinizin kafasını tutmak için sol elinizi kullanın ve diğer elinizi hapı vermek için sabit bırakın.

-Sol elinizin işaret ve baş parmağıyla kedinizin kafasını üst çenesinden kavrayın.

-Sağ elinizin yüzük parmağıyla kedinizin alt çenesinde, köpek dişlerinin ortasında dişlere hafifçe bastırarak kedinizin çenesini yavaşça açın.

Hapı Vermek

Şırıngayla ilaç alan kedi

-Baskın elinizi kullanarak hapı başparmağınızın ucu ile işaret parmağınız arasında tutun.

-İşaret parmağınızın ucunu iki alt köpek dişinin arasına dayayarak kedinizin çenesinin ucuna yerleştirin ve hafifçe aşağı doğru basınç uygulayarak ağzını tamamen açın.

-Hapı kedinizin dilinin arkasına düşürmeyi hedef edinin. Hapı yeterince geriye doğru yerleştirirseniz, kediniz tükürmeye çalışsa bile, dilin kasılmaları sayesinde hap boğaza doğru geri iner. Eğer hapı düşürürseniz ve hap kedinizin dilinin ucuna düşürse, ağzını açık tutmaya devam edin. Hapı dilin üzerinde daha da geriye itmek için parmağınızı kullanın.

-Hapı kedinizin ağzına yerleştirdikten sonra kedinizin ağzını kapatın ve hapın yutulduğundan emin olun. Eğer hapın ağzında yeteri kadar geride olup olmadığından emin değilseniz, yuttuğunu görene kadar kedinizin ağzını kapalı tutun.

-Bazı kedilerin inatçı olduğunu unutmayın! Eğer kediniz yutmayı reddederse, yutma refleksini tetikleyen burun deliklerine hafifçe üfleyin. Yutkunduğu takdirde hapı yutmaya başlayacaktır. Bu işlemden sonra kedinizin hapı tükürüp tükürmediğine dikkat edin.

-Hap başarılı bir şekilde yutulduğu takdirde, kedinize bir içecek ya da yiyecek bir şeyler verin. Bu işlem, hapın yemek borusundan mideye kadar gittiğinden emin olmanız içindir.

-Eğer parmaklarınızı kedinizin ağzına sokmaktan çekiniyorsanız, bir hap verici kullanabilirsiniz. Hap verici, hapı tutan plastik bir tutucudur. Bunu yapmak için ise şu adımları izleyebilirsiniz. Hap vericiyi hap ile doldurun, kedinizin ağzını açın, hap vericinin ucunu kedinizin ağzının arkasına nazik bir şekilde sokun ve hapı tutucudan çıkarmak için düğmeye basın. Böylece hap kedinizin boğazına düşecektir.

Sıvı İlaç Vermek

-Kedinize sıvı ilaç verdiğiniz zaman, ağzının tamamen açık olmasına gerek yoktur. Şırıngayı kedinizin ağzına kaydırmak için, çok az da olsa ağzını açmak yeterli olacaktır. Bu işlemi yaparken kedinizin kafasını sakın geriye doğru eğmeyin! Çünkü kedinizin nefes borusuna sıvı girme riskini artırır.

-Şırınganın ucunu kedinizin dişlerinin üzerine kaydırın ve kedinizin dişleri ile ağzının bir tarafında yanağı arasındaki alan içerisine bırakın.

-Sıvı ilacın kedinizin ağzına girmesine izin verin ve kedinizin sıvıyı rahatlıkla yutabilmesi için sık sık duraklayın. Eğer bir ampul şırınga kullanıyorsanız, sıvıyı kedinizin ağzına bırakmak için ampulü nazik ve yavaş bir şekilde sıkın. Yine bu işlemi yaparken yavaş olun ve sık sık duraklayın.

-Buradaki en önemli şey ise, kedinizin ağzını asla çok fazla doldurmamalısınız ve arada kedinizin bu sıvıyı yutmasına izin vermelisiniz. Eğer kedinizin ağzına çok fazla sıvı fışkırtırsanız, soluma ve sıvıyı akciğerlere kaçırma risklerinin taşımasına izin verirsiniz. Üstelik bunun ciddi sonuçları olabileceğini de unutmamalısınız!

-Tüm sıvı ilaçları kedinizin ağzına verdikten sonra şırıngayı çıkarın ve kedinizin ağzını kapatmasına izin verin. Eğer kediniz bu konuda büyük bir mücadele veriyorsa, sıvı ilacı iki aşamada da uygulamanız mümkün.

Sıvı bir ilaç verirken en önemli iki nokta, sıvıyı kedinizin ağzının ortasından değil yan tarafından vermeniz ve kedinizin sıvıyı yutabilmesi için sık sık az miktarlarda sıvı verilmesi gerektiğidir.

Yiyeceklerde Tablet Gizlemek

İlaçlı mama

-Bazı ilaçlar kediler için özel olarak tasarlanmıştır. Bu tabletler daha küçüktür ve yiyeceklerin içine saklamayı kolaylaştırır. Ancak kedinize bu hapları vermeden önce onun aç olduğundan ve en son birkaç saat önce yemek yediğinden emin olun.

-İçindeki hap ile birlikte normal yemeğinin dörtte birini kedinize verin. Tabağın temiz olduğundan emin olun ve sonrasında yemeğinin geri kalanını kedinize verin. Yemeği yeme olasılığını artırmak için kedinize en sevdiği ikramları verebilirsiniz. Hapı da yemeği ile birlikte servis edebilirsiniz.

-Hap cepleri içlerinde bir boşluk bulunan lezzetli ikramlardır. Örneğin çörek içindeki reçel gibi. Oldukça lezzetli dış cep, hapın tadını gizler ve kediniz bunu mutlu bir şekilde yutar. Hap ceplerini veteriner klinikleri ya da evcil hayvan dükkanlarından satın alabilirsiniz.

Yiyeceklerle birlikte vereceğiniz ilaçların bu şekilde verilmesinin uygun olacağından emin olmalısınız. Bazı ilaçların bu şekilde kullanımı sağlayacağı faydayı düşürmekte ve ilacın tam olarak kullanılmasına engel olmaktadır. Bu konuyla alakalı veteriner hekiminizin yönergelerini izlemeyi unutmayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediye hap verilir mi?

Veteriner hekim tarafından reçete edilmesi halinde, kedilere hap verilebilir.

Kediler için haplar ezilir mi?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi veteriner hekiminiz tavsiye etmediği sürece, yiyecek ya da suya koymak için hapları asla ezmeyin ya da öğütmeyin. Ezilmiş ilacın tadı acı olur ve kediniz tam dozu alamaz.

Bunun yanında ilaçların farklı farmakolojik formları bulunmaktadır. Bazı formdaki ilaçların ezilmemesi, açılmaması veya çiğnenmemesi gerekmektedir. Bu işlemler ilacın yararlanımını azaltabilmektedir.

Kedi hapımı hangi yiyeceğe saklayabilirim?

Hapları gizleyebileceğiniz bazı mamalar arasında, konserve kedi maması, süzme et, bebek maması, ton balığı, diğer konserve balıklar, sade yoğurt, krem peynir ve tereyağ yer alıyor.

Kedi hapımı suda eritebilir miyim?

Veteriner hekiminiz izin verdiği takdirde, bir hapı ton balığı suyu, tavuk suyu ya da şekerli su gibi çok az miktarda sıvı içerisinde ezip verebilirsiniz. Çünkü kediler tatlı şeyleri tadamazlar. Aynı zamanda bir şırınga kullanarak da ilacı verebilirsiniz.

Kedi mamasına ilaç koyabilir miyim?

Kedinizin tamamen yiyemeyeceği dolu bir kaseye ilacı karıştırmak yerine, elle beslediğiniz az miktarda konserve mamasına ilacı karıştırmanız daha iyidir. Ancak bazı kediler mamayı yemeye isteksiz olabilir ya da bu tekniği kullanmanızı engelleyen diyet kısıtlamaları olabilir.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.