Cavalier King Charles Spaniel Özellikleri ve Bakımı

Cavalier King Charles Spaniel Resimleri
Cavalier King Charles Spaniel orta boylu, kemikli ve zarif duruşu olan oyuncak bir spanieldir. Oyuncu, eğlenceli, zeki ve sevecen kucak köpeği olarak hayatımızda yer alırlar. Cavalier King Charles küçük beden yapısıyla, spaniel sorunun çalışkan yapısını korumaktadır. Yürüyüşü ve hareketleri özgür ruhunu ve zarifliğini belli etmektedir. İpeksi, hafif dalgalı ve orta uzunlukta tüyleri vardır. Ayak bölgesindeki uzun tüyleri bu cinsin ayırt edici özelliklerindendir. Bu ırk kısaca Cav, Cavies adlarıyla da bilinir. Nazik, tatlı, asil, sevgi dolu ve heyecanlı halleriyle insanların ilgisini ve sevgisini kazanıyor.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak
Ağırlık
5-8 Kg
Yükseklik
30-33 Cm
Aile
Spaniel
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1600'ler
Yaşam Süresi
9-15 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Cavies öncelikle asil ve etkileyici dış güzelliğiyle ve karakter özellikleriyle her geçen gün popülerliği artan bir ırktır. Oyuncak ırkının nazik ve dikkatli yanı ile Spaniel ırkının canlılığı ve atletikliğini bedeninde birleştirmiştir. Güzel yüzü, yuvarlak gözleri tatlı bakışları, nazik ve sevgi dolu yapısıyla karşısındaki insanları büyüleyen bir köpektir.

Cavies sahibiyle, sevdikleriyle vakit geçirmekten çok hoşlanır. Sahibinin ufak bir ilgisi ve bakışıyla çok mutlu olurlar. Onların mutlulukları, heyecanla sallanan kuyruklarından da belli olur. Her fırsatta kucağınıza çıkmak için hamle yapabilirler. Sevdikleriyle ve genel olarak insanlarla temas kurmaktan çok hoşlanırlar. Göz teması kurduğunuzda, hemen sizi selamlar asla utangaç ve çekingen değillerdir. Cavies uzaktan bile kendisini sevdiğinizi anlarsa, tek bir komutunuzla yanınıza gelip kucağınıza çıkabilirler.

Bu ırk sevilmeyi ve sevmeyi çok sever. O yüzden uzun süre yalnız kalmak, ilgi görmemek onları çok üzer ve davranış bozukluklarına yol açar. Ailesine ve sevdiklerine bağlıdır, onlarla oyun oynamak zaman geçirmek en çok keyif aldıkları şeylerdir. Arkadaş canlısı, sadık ve her daim yanınızda olacak bir dosttur.

Genel olarak çocuklar, yabancılar, köpekler ve diğer evcil hayvanlarla da çok iyi anlaşırlar. Oldukça uyumlu bir köpektir. Yabancılara karşı da sıcakkanlıdır. Yabancı insanlara karşı uzak, çekingen ve utangaç davranışlar sergilemez. Çocukları çok sever, iyi anlaşır ve oyun arkadaşı olurlar. Çocuklara karşı yüksek tolerans sahibidir ve çocuklu ailelerin rahatlıkla tercih edebileceği bir ırktır. Genel olarak evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar hatta kedilere karşı da toleransı da oldukça yüksektir. Ancak yinede her duruma karşı, çocuklarla, evcil hayvanlarla ve yabancı kişilerle Cavies’i gözetiminiz altında bir araya getirmenizi öneririz.

Eğitilmesi kolay bir ırktır. Zeki yanıyla, ilgisi canlı tutulduğu ve çaba gösterildiği zaman kısa sürede eğitimlerini tamamlayabilirsiniz. Şımarık yetiştirilmemesi, itaat eğitimini alması çok önemlidir.  Eğitimlerde devamlılık, tutarlılık ve sabır göstermeniz gelişimleri için önemlidir. Dışarıda sosyalleşmesi de onların eğitim sürecini olumlu etkileyecektir. Onlar insanlarla oyun oynamayı, gezmeyi seven dışa dönük ve sosyal bir ırktır. Doğru ve iyi bir liderlik yaptığınız sürece, sizin yanınızdan ayrılmayan sadık ve itaatkar bir köpek olacaktır.

Dışarıya yürüyüşler ve egzersiz için çıktığınızda her ne kadar söz dinleyen uyumlu bir köpek olsa da köpeğinize tasma takmalısınız. Gelişmiş av köpeği yanıyla bir şeylerin peşinden koşmak, bir şeyleri kovalamak onları çok mutlu eder. Kaşla göz arasında, yanınızdan ayrılması mümkündür. O yüzden bahçeli bir evde yaşıyorsanız güvenlik önlemlerini ona göre almalı ve dışarı çıktığınızda da tasma ile gezintilerinizi yapmalısınız.

Havlama eğilimi orta derecedir ve yabancılara karşı sıcakkanlıdır. Kapınıza gelen yabancılara havlayabilir ya da havlamayabilir, bu tamamen onun ruh haline bağlıdır. Bu yüzden çok iyi bir bekçi köpeği olmayacaktır. Tabi nadir de olsa bir bekçilik konusunda usta olan Cav köpekleri de vardır. Yine de her zaman kusursuz bir bekçilik sergilemesinin mümkün olmadığını bilerek ona göre tedbirlerinizi almalısınız.  Ayrıca apartman hayatına az havlayan yapısı, orta seviyedeki egzersiz ihtiyacı ve insanlarla olan iyi ilişkisiyle kolaylıkla uyum sağlarlar.

Cavalier King Charles Spanil erken eğitimler ve sosyalleştirmelerle birlikte daha iyi huylara sahip bir arkadaş olması mümkündür. Kucak seven, kucağınızdan inmek istemeyen, herkesle iyi anlaşan ve sevgi dolu bir dost istiyorsanız Cavalier King Charles Spanieli sizin için doğru tercihlerden birisi olacaktır.

Tarih

Cavalier King Charles Spaniel, İspanyol köklerinden türetilmiştir. Menşei İngiltere’dir. Oyuncak köpekler, kucak ve ayak ısıtıcı köpeği olarak kısaca bedenleriyle, sıcaklıklarıyla hizmet ettiler. Buna ek olarak, sahiplerinin vücutlarındaki pireleri de topladılar ve avcılıkta yaptılar. Toy Spaniler, yaşadığı aileye hem sevgisiyle hem de farklı özellikleriyle hitap ettikleri için her kesimde popüler hale geldi.

1700’lerde Kral II. Charles, oyuncak Spaniel köpeklerini çok sevmesi ve onlara önem vermesiyle ön plana çıkardı. Bu sevgi öyle bir boyuttaydı ki köpekleriyle ilgilenirken devlet meselelerini görmezden geldiği şeklinde suçlandı. Britanya’yı yönetmekten çok köpeklerini yetiştirmekle ilgileniyor gibi eleştiriler yapıldı. Siyah ve ten rengi oyuncak spaniel çeşidine kendisini adamıştı. Köpekler Kral Charles’le o kadar bağdaştırıldı ki, Kral Charles Spaniels olarak toplumda tanındılar.

Kral Charles öldükten sonra popülerliği azaldı. Onların yerine Pug’lar ve küçük yüzlü, burunlu diğer ırklar öne çıktı. Marlborough Dükü, kral Charles türünün hayranı ve savunucusu olarak bayrağı devraldı. Irk farklı köpeklerle çiftleştirildi ve atalarından farklı görünüme ulaştı. Marlborough Dükü Cav ırkı arasında favorisi olan kırmızı ve beyaz çeşidine “Blenheim” rengi olarak adlandırdı. Bu ad Blenheim Sarayı onuruna bu renkteki köpeklere verildi. Bu köpekler, nesiller boyunca soyluların ve zenginlerin evlerinde yer almada devam etti.

Bu cins muhtemelen Victorya döneminde Puglar ve Japon Çene ile çaprazlandı. Bu çaprazlanma günümüzdeki köpeklerinde oluşumunu etkiledi. Amerika’da İngiliz Oyuncak Spaniel olarak bilinen tanınan köpekler halini aldı. Yeni cins köpekler daha kısa burunlu, kubbeli kafalı hale geldi ve bu cinsler eskiler yerine tercih edilmeye başlandı. Yeni tip oyuncak spaniel, kubbeli kafatasına ve Charles’ın köpeklerinden daha düz bir yüze sahipti. Çok geçmeden bu cins köpekler, eski ırkı unutturmaya ve baskın hale gelmeye başladı. Restorasyon dönemin geleneksel oyuncak spanieli neredeyse zamanla yok oldu.

1920’lerde King Charles Spaniel köpeklerin meraklıları, İngiliz malikânelerindeki görkemli salonlarda yer alan portrelerde gördükleri eski tip oyuncak spaniel cinsinin hala var olup olmadığını merak ettiler. Zengin bir Amerikalı olan Roswell Eldridge İngiltere’ye geldiğinde “Eski Dünya tipi Bleinheim Spaniel” üretebilen İngiliz yetiştiricilere para ödülü vereceğini duyurdu. Para ödülü beklentisiyle yetiştiriciler eski tarzı yeniden canlandırmak için çabaladı. Eski tip köpeklerini bir araya getirdiler ve bunu yaparken eski tip köpeklere onlarda ilgi duymaya ve önem vermeye başladılar.

Sonrasında da bu köpekler Kral Cavalier King’in onuruna “Cavalier King Charles Spaniels” olarak adlandırıldı. Sivri burunlu eski tip köpeklere yeniden duyulan ilgiyle, kısa burunlu cins popülerlik açısından geride kaldı. Cavalier kelimesi, King Charles Spaniel ırkına eklendi. Bu şekilde düz yüzlü olan King Charles Spaniel’den (İngilterede English Toy Spaniel olarak bilinen köpekler) ayırt edilmesini amaçlandı.

Toy spaniel asırlar boyunca kraliyet ailelerine ve soylulara eşlik etmiş ve 1996 yılında AKC, Cavalier King Charles Spaniel ırkını tanımıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Cavalier King Charles Spaniel orta uzunluktaki gövdesiyle, orantılı küçük bir köpektir. Bacakları ve ayakları genel olarak vücuduna, boy uzunluğuna göre kısadır. İpeksi tüyleriyle, zarif küçük bedeniyle kendinden emin duruşu olan sevimli bir kucak köpeğidir.

Kafa

Düz kafatası, hafifçe yuvarlatılmış kubbe şekline meyillidir. Kafa büyüklüğü ne çok büyük ne de çok küçüktür, vücuduyla orantılıdır. Kafatasının ortasında standart bir beyaz renk geçişi görülür. Uzun yüzü, belirgin ve biraz sivrilmiş namluya sahiptir. Siyah renkli burnuyla oldukça iyi koku alırlar. Güçlü çenesi, makas ısırığına sahip keskin dişleri vardır.

Kulaklar

Uzun, sarkık ve bol tüylü kulakları vardır. Kafatası düz iken kulakları yüksekte ayarlanır. Kulağındaki yumuşak ve orta uzunluktaki tüyleri uzun ve dalgalıdır. Ancak kıvrık, kıvırcık şekilde değildir. Kulakları dalgalı, uzun tüylere sahipken, bedeni kısa ve biraz daha düz tüylüdür. Başının üst kısmından, çenesinin altını geçecek kadar uzun kulaklarıyla dikkat çekerler.

Gözler

Cavalier çok iri ve belirgin olmayan yuvarlak gözlere sahiptir. Göz kenarlarında siyah, koyu kahverengi çerçeve vardır. Bu bakışlarına derinlik ve ekstra güzellik katmaktadır. Kahverengi gözleri, alnının üzerinden namlusuna ve çenesine doğru inen beyaz bir geçişle birbirinden ayrılır. Gözleri kürk rengiyle uyumlu maskenin içerisindedir ve birbirine mesafesi orantılıdır. Yüzünde bulunan alnından burnuna inen beyazlık standart bir özelliğidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Cav ırkının bacakları ve ayakları boylarına ve vücutlarına göre daha kısadır. Bacak ve ayakları, bedenine göre daha kısa olsa da oldukça güçlü, kaslı ve dayanıklıdır. Yürüyüşleri hızlı hareketleri onların hem özgür ve güçlü yanlarını hem de nazik ve zarif yapılarını ortaya çıkarır.

Kuyruk

Kuyruklarını bazen 1/3 oranında kenetlenmiş bazen de doğal halinde görebilirsiniz. Genellikle görülen ve uygun olanı kenetlenmeyen, doğal haline bırakılan uzun tüylü kuyruktur. İpeksi, orta uzunluktaki hafif dalgalı tüyleri kürküyle uyumlu renktedir.

Tüy

Cavalier King Charles Spaniel ipeksi, parlak, orta uzunlukta ve hafif dalgalı olan tüylere sahiptir. Tüyleri kıvırcık, kıvrık kıvrık olmamalıdır. Kulak, göğüs, bacak ve kuyruk bölgesindeki tüyleri büyüdükçe daha da uzamaktadır ve gösterişli tüyleri bu ırka ayrı bir hava katmaktadır. Ayaklarındaki uzun tüyleri bu cinsin ayırt edici bir özelliğidir. Tüylü olmalarına rağmen orta seviyede tüy dökerler.

Renk

Cavalier King Charles Spaniel genellikle de inci beyazı rengin üzerine koyu kestane ya da siyah-kahverengi-beyaz renklerinin dağılmasıyla oluşan kürke sahiptir. Cavalier King Charles Spaniel dört renk üzerinde farklı kombinasyonları olan kürkü vardır. Blenheim (kestane, kırmızı ve beyaz), yakut (zengin maun kırmızısı, koyu kırmızı), üç renkli kürk (göz üzerinde, yanaklarda, kulak içinde ve kuyruğun altında siyah ve beyazın üzerinden ten rengi noktalar) siyah üzerinde ten rengi ( üç renkli olanlar gibi siyah üzerinde ten rengi noktalar) şeklinde renk çeşitleri ve kombinasyonları ile karşımıza çıkar.

Sıkça sorulan sorular

Beslenmesine, bakımına, egzersiz yapmasına ve sağlığına dikkat edilen Cavalier King Charles Spaniel  köpeği yaklaşık 9-15 yıl arasında bir yaşam sürebilir.

Cavalier King Charles Spaniel köpeklerinin ağırlıkları 5-8 kg, boyu ise 30-33 cm aralığında olmalıdır. Dişi ve erkeklerinin arasında kilo ve boy farkı oldukça azdır.

Yıl boyunca ilkbahar ve sonbahar dönemi dışında normal seviyede tüy dökerler. İlkbahar ve sonbaharda mevsiminde tüy dökülme miktarı biraz artar. Düzenli tarama ve fırçalamayla bu dökülme yoğunluğunu azaltmanız mümkündür.

Cavalier King Charles Spaniel küçük ırklara uygun Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli cavalier king charles spaniel en iyi köpek mamalarını tüketmelidir. Genetik sağlık sorunlarına yatkın oldukları için beslenmeleri önemlidir. Yüksek kaliteli köpek mamalarından gerekli besinleri, vitaminleri ve mineralleri almalıdırlar. Porsiyon ve öğün sayısı da boy, kilo ve aktivite seviyesine göre belirlenmelidir.

Evet ev yemeği tüketebilirler. Ancak sağlıklı beslenmeleri, doğru gıdalardan vitamin ve mineralleri almaları gerekir. Bu yüzden her ev yemeğini yiyemez ve her ev yiyeceğinden alması gereken besin değerlerini alamaz.

Bu yüzden önerilen öncelikle yüksek kaliteli köpek mamalarını tüketmeleri ve ödül maması mahiyetinde haftanın belli günlerinde ev yemeği verilmesidir. Bu yiyecekleri de verirken veterinere danışmalı, alerjen durumuna göre tercihler yapmalısınız.

Küçük ırk köpekler arasında olduğu için erken çiftleştirmemelidir. Gelişimi tamamlandıktan, en erken 1.5 yaşından sonra çiftleştirilmelidir. Doğru zamanda çiftleştirmeniz hem köpeğinizin hem de doğacak yavruların sağlıkları olmasını olumlu etkileyecektir.

Orta seviyede tüy dökerler, bu açıdan çok fazla bakım zorluğu yoktur. Ancak uzun tüyleriyle sık sık dışarı, parklara çıkan köpeklerin haftalık yıkanması gerekir. Bu durum zaman zaman Cav sahiplerini zorlamaktadır.

Eğitilmesi kolaydır. Apartman hayatına uyumu ve insan ilişkileri çok iyidir. Sıcakkanlı olmasıyla girdiği ortamlara hemen uyum sağlar ve çekingen davranmazlar. Genel olarak sahiplerini üzmeyen, uyumlu ve iyi huylu bir kucak köpeğidir.

Cavalier King Charles Spaniel yavrusu kolay bakımı, insanlara karşı sıcakkanlı ve uyumlu bir köpek olması sebebiyle popüler ve talep edilen bir ırktır. Bu saydıklarımızın yanında ayrıca köpeklerin fiyatını belirleyen başka unsurlarda vardır. Bunlar; cinsiyetleri, yaşları, eğitim durumları ve şeceresi belirler. Genel olarak 2.000 TL ve 7.000 TL fiyatları arasında değişen fiyatlarda sahiplendirilmektedir. Alacağınız yer, satan kişi ve daha farklı etkenler sebebiyle bu fiyatların azalması ya da artması da mümkündür.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Cavalier King Charles Spaniel her doğumda 2 ila 6 arasında yavru doğurabilir. Genel olarak ortalama doğan yavru sayıdır 5’dir. Doğan yavru sayısı annenin sağlığına, kaçıncı doğumu olduğuna, yaşına ve çiftleştiği erkeğe göre değişiklik gösterir.

Cins, her bir rengi farklı zamanlarda belirli bir soylu aile ile ilişkilendirilmiştir. Dört farklı renk deseni ile dikkat çekici güzellikleriyle karşımıza çıkmışlardır. Dört çeşit renkten oluşan Cavalier King Charles Spaniel:

  • King James çeşidi siyah ve ten rengidir.
  • Prince Charles çeşidi siyah, ten rengi ve beyazdır.( üç renkli)
  • Blenheim çeşidi, (Marlborough Dükü, Blenheim Sarayı onuruna bu renklere verdiği isim)  kırmızı-beyaz renktedir.
  • Son çeşit Ruby katı kürklü kırmızı renkli olarak bilinir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

ercan hakyemez
Oca 24, 2022 / 15:47

kanımca dünyanın en şeker köpeği. temel bir özellikleri de kahverengi ve beyaz olmalarıdır. ileri yaşlarda, dikkat edilmezse, balon gibi şişmeye pek müsaitlerdir. 11 yıl baktım bir tanesine ve bir beni yemediği kaldı keratanın, pek iştahlılar. tüylerini uzamaya bırakacaksanız çok iyi bakmalısınız, bu pezemenklerde bir yer düğümlendi mi içinden çıkmak na mümkün.


Lila
Oca 22, 2024 / 10:59

Cavalier King Charles’ın vücut uzunluğu kaç cm??


Petibom Müşteri Hizmetleri
Oca 22, 2024 / 15:02

Ortalama boy kilo. Dişiler 5.4 kg/30 cm, erkekler 8 kg/33 cm olmalıdır.


Lila
Oca 22, 2024 / 11:01

2 KEDİLİ VE 2 ÇOCUK İLE BİR YARDIMCILI VE 2 YETİŞKİNLİ AİLEYE OLUR MU VE KENDİNİ RAHAT HİSSEDER Mİ ???


Veteriner Hekim
Oca 23, 2024 / 11:52

Merhaba bu ırk oldukça uyumlu bir köpek ırkıdır. Eve ve aileye kolayca adapte olur. Eğer kedileriniz de uyumlu kediler ise problem yaşamayacaktır. Ancak bu ırktan doğuştan baskın bir şekilde aktarılan bir kalp hastalığı mevcuttur. Türkiye’den edinilen bu ırk köpeklerin neredeyse hepsi yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde kalp hastası olurlar. Hatta Avrupa’da bazı ülkelerde bu sebepten üretimleri yasaklanmıştır.