Bichon Frise Özellikleri ve Bakımı

Bichon Frise (Bişon Çuha) Resimleri
Bichon Frise, bilinen adıyla “Bişon Çuha Köpeği” beyaz rengi ve puf görünümlü yumuşak tüyleriyle küçük köpekler arasında yer alır. Kıvırcık tüyleri, meraklı bakışları ve sevimli yürüyüşüyle herkesin sevgisini kazanmaya ve ilgiyi üzerine çekmeye bayılırlar. Neşeli, zinde ve çevik bir yapısı vardır. Bichon Frise, oyun oynamayı ve yeni şeyler öğrenmeyi sever. Eğitilmesi oldukça kolay olan bu cins, ilk defa köpek sahibi olacak bir aileyi hiç zorlamaz. Saldırgan davranışları, aşırı havlaması olmayan ve yabancılarla, diğer hayvanlarla iyi anlaşan aşırı sevimli bir ırktır. Yeni girdiği ortamın en popüler üyesi olmayı kolaylıkla başarır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif olmayan
Ağırlık
5-8 kg
Yükseklik
24-29 cm
Aile
Barbichon, Su Köpeği
Menşei
Akdeniz bölgesi
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
12- 15
Kişilik & Karakter Özellikleri

Bichon Frise daha ilk görüşte insanların kalbine girer ve sevgilerini kazanır. Hareketli yapısı, dışarıya verdiği yüksek enerjisi, şımarık ve oyuncu halleriyle karşısındaki insanı etkiler. Oldukça insancıl olan Bichon Frise ırkı çocuklarla ve yabancılarla iyi anlaşır. Onlara karşı arkadaş canlısı ve sevecendir. Bekçi köpeklerdir ancak tehlike oluşturan yabancılara karşı da saldırgan bir tavır izlemezler. Herkese karşı sevgi dolu yapıları vardır, o yüzden üst seviyede bir koruma sağlamasını beklemeyiniz. Onunla oyun oynamak isteyen kişilere pozitif yaklaştığı görülür. Sevilmeyi ve ilgi görmeyi çok severler. Ancak yabancıların yaptığı aniden sarılma ve sevmek istemelerine zaman zaman izin vermediği de görülür. Hassas, sevecen ve duyarlı yapıları vardır. Sahibi otururken kucağına gitmek ve saatlerce orada kıvrılmak tam onların huyudur. Sevdiklerinin kendisine sarınılmasını hoş karşılar, tam bir sevgi köpeğidir. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Tek başına bıraktığınız zaman çok fazla havlayabilirler.

Küçük ırk sınıflandırmasındaki köpekler arasında olduğu için ona aşırı kırılgan ve narin bakış açısıyla yaklaşmanız olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir. Evet köpeğinizi tabii ki koruyacaksınız ancak fazlası zarardır. Fazla korumacı davranış, köpeğinizin çok şımarmasına, utangaç ya da korkak olmasına yol açabilir. Gözetiminiz altında başka insanlar, köpekler ve evcil hayvanlar ile iletişim kurmalıdır. Bu iletişim içerisinde tehlikeli durumlarla nasıl baş edeceğini, tetikte olmayı ve kendini korumayı kendi kendine öğrenmelidir. Bu şekilde kendine güvenir ve özgüveni yüksek bir köpek olur.

Birlikte yaşadığı aile bireylerine çok bağlıdır. Ev ve apartman yaşamında zorluk çıkarmazlar, uyumlu yapıları ve sevimlilikleriyle herkesin kalbini kazanır. Oyuncu, sevgi dolu ve sevimli halleri ile evin neşesi ve vazgeçilmezi olurlar. Hatta birçok ırka göre fazla oyuncu oldukları söylenebilir. Fazla havlamadıkları ve sakin bir cins oldukları için apartman yaşamına rahatlıkla uyum sağladıkları görülür. Bichon Frise tam bir aile köpeğidir. Eğer düzenli bir ev hayatınız yoksa bu köpek size göre değildir. Çünkü Bichon Frise ırkı evde yalnız kalmayı ve genel olarak yalnız bırakılmayı sevmez. Yalnız bırakıldığı zaman terk edilme, ayrılık endişesine kapılır.  Bu duygu durumunu dışarıya farklı davranışlar ile yansıtır. Huyu olmadığı halde bir şeyleri çiğneme ve parçalama gibi olumsuz davranışlar sergileyebilir.

Bichon Frise yeni şeyler öğrenmeye açık zeki bir köpektir. İtaat ve davranış eğitimi ile daha iyi huylar edinmesini sağlayabilirsiniz. Eğitimlerde yukarıda belirttiğimiz gibi aşırı korumacı yaklaşmanız önerilmez. Gözetiminiz altında bazı şeyleri kendi tecrübe etmelidir.  Köpeklerle, diğer evcil hayvanlarla iletişimi oldukça iyidir. Küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeye ihtiyaç duyar. Sahibiyle birlikte yürüyüşler yapmak, farklı ortamlara girmek, yeni kişiler tanımak iletişim becerisinin gelişmesinde faydalı olacaktır.

Tarih

Bichon Frise köpek ırkının kökeni kesin bilinmemekle birlikte kabul edilen tarihi geçmişi Akdeniz’de atalarının oluşudur. Anlatılanlara göre; büyük ve yünlü su köpeği olan Barbet, küçük bedenli ve beyaz renkli köpeklerle çiftleşmiştir. Bunu sonucunda Barbichon olarak bilinen ve Bichon olarak kısaltılan köpek ailesi türetildi. Akdeniz’de doğan ve benzer görünüşlere sahip olan Barbichon köpek ailesi Maltese, Bolognese, Havanese ve Tenerife ırkları olarak dört türe ayrıldı.

Bichon Frise ırkına ait ilk kayıtlar 14. yüzyıla dayanır. Tenerife Kanarya Adası’nda geliştirilen Bichon Frise ırkı İspanyol denizciler tarafından Tenerife’ye götürülmüş. 14. yüzyılda da İtalyan denizciler, Bichon Frise ırkını Kanarya Adası’ndan kıtaya geri getirmişler. İtalya’da da köpekler hızla soylu, zengin sınıfın gözdesi olmuş. 1500’lerde de Fransızlar İtalya’yı işgal etmiş ve  birçok Bichon Frise ırkı köpeği savaş ganimeti olarak Fransa’ya götürmüş. Bir diğer rivayet ise; Fransız denizciler, Tenerife Kanarya Adası’nda yetiştirilmiş olan köpekleri adadan alarak Fransa’ya getirdikleri yönündedir. Bichon Frise ırkı köpeklerin Kanarya Adası’na da Akdeniz ticaret yollarını kullanan tüccarlardan alınarak getirildiği söylenir ve esas atalarının İtalya’da yetiştirildiği düşünülmektedir.

1500’lerde İtalya’nın işgali sonrasında Fransa’ya giden küçük köpekler orada Bolgnese olarak adlandırıldı ve Fransızlar tarafından yoğun ilgi görerek sahiplenildi. Soylu sınıfın favorisi haline geldiler ve Fransız kralı I.Francis ile İngiliz Kralı III.Henry’nın dönemlerinde kraliyet saraylarında en sevdikleri evcil hayvanları oldular. Popülerliği İspanya’ya da yayıldı. İspanya Kraliyet ailesinin gözdesi oldu ve İspanyan ressamların, resimlerinde en güzel şekilde yerini aldı.  1800’lu yılların sonuna doğru nedeni bilinmeksizin popülerliği azaldı. 1900’llü yılların başında III. Napolyon döneminde tekrar gündeme gelse de eskisi gibi kalıcı bir ilgi göremedi ve bu ırk gözden düştü.

Sarayların gözde köpeği bu düşüş sonrası bir sokak köpeğine dönüştü. Bichon Frise ırkı için yeni bir dönem başladı. Bicgon Frise ırkı oyuncu karakter özellikleri ve hile yapma yetenekleri ile sokak yaşamına uyum sağlayarak hayatta kaldılar. Seyyar satıcılar, sirk performansçıları gibi farklı farklı kişiler tarafından sahiplenildi. Sevimli ve akıllı halleri ile yeni sahiplerinin eğitimlerine uydular. Bir şekilde bu küçük ırk içinde bulunduğu duruma uyum sağladı ve belki de soyunu tükenmekten korudu.

1.Dünya Savaşı’nın başlamasıyla bu küçük köpekler oldukça azalmıştı. Askerler buldukları bazı köpekleri eve getirdi. Birkaç Fransız yetiştirici bu cinsin soyunun devamı için çaba harcayana kadar kimse onlara gerekli ilgiyi göstermedi. 1. Dünya Savaşı sonrasında ırka gerekli önem verildi ve ırkın soyunu korumak için adımlar atıldı. 1933’te FCI Fransa’da resmi ırk standardı kabul edildi. O sırada Tenerife ve Bichon olarak iki isme sahipti. FCI tarafından cinsin adı “Bichon Frise” olarak kabul edildi. Bunun üzerine de ırkın tam adı “Bichon à poil frisé (kıvırcık tüyleri olan bişon)” şeklinde değiştirildi. Sonrasında İngilizce “Bichon Frise” olarak akıllara yerleşti. Türkçede de “Bişon Çuha Köpeği” adıyla da bilinmektedir.

II.Dünya Savaşı başladığında “Bichon Frise” ırkı tekrar tehlike altını girdi. 1950 yıllarında Amerika’ya gelinceye kadar ırkın geleceği güvence altına alınamadı. 1960’larda daha fazla tanıtımı yapıldı ve tanınmaya başladı. Zamanla insanların dikkatini tekrar çekti ve 1972 yılında AKC tarafından tanındı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Beyaz renkte, kıvırcık yapıda, yumuşak ve ipeksi görünümde tüylü bir vücuda sahiptir. Kuyruğu, kulakları, gözleri, ağız ve bacakları ile orantılı vücut yapısı vardır. Sportif olmayan küçük ırklar arasında yer alır. Çift katmanlı tüylerinin altında, küçük bedeninden beklenmeyecek kadar kaslı bir gövdeye sahiptir. Vücut yapıları dişi ve erkeklerde farklılık gösterebilir. Yetişkin erkeğin boy uzunluğu 23-30 cm iken dişilerin 23-28 cm aralığındadır. Kilo olarak ikisinin de 5-8 kg aralığında olması idealdir.

Kafa

Küçük köpek ırkları arasında yer alan Bricon Frise; parlak siyah renkteki yumuşak burnu ile bembeyaz kabarık tüylerin arasından dikkat çekmektedir. Yuvarlak kafa yapıları yapılan tıraş tarzına göre daha belirgin bir hal alır. Orta uzunlukta ve sivri olmayan bir yüze sahiptir. Alın çıkınsı belli belirsizdir. Yuvarlak kafa yapıları, iri koyu gözleri, yoğun tüyleri arasında kaybolan kulakları, uzun boyunları ve inci gibi dizilmiş sağlıklı dişleriyle mükemmel bir görünüme sahiptir. Bu güzelliğini tamamlayan ve diğer ırklardan önü ayıran bir diğer özelliği de beyaz tüylerinin arasında yer alan siyah dudaklarıdır. Yuvarlak ve iri gözleri, siyah burnu ve dudaklarıyla daha da belirginleşen bir tatlılığı vardır.

Kulaklar

Bichon Frise ırkının bol tüylü uzun kulakları vardır. Daha çok aşağıya doğru sarkmış, vücudu ile orantılı şekilde durur. Kulakları kafasının arka çaprazına doğru uzanır ve yünlü bir yapıya sahiptir. Seslere karşı hassasiyeti normal seviyededir ancak şiddetli seslere ani tepkiler verebilir. Kulaklarının temizliğine, sağlığı için gerekli önem gösterilmelidir.

Gözler

Bichon Frise ırkı yuvarlak kafalarında orantılı şekilde konumlanmış yüz hatlarına sahiptir. Gözleri koyu renktir ve gözlerinin etrafındaki koyu halkalarla birleşmektedir. Bu görüntü onların göz çevresine farklı bir derinlik katar. Yüzünde en çok dikkat çeken organından biriside koyu renkli ve yuvarlak olan gözleridir. İri ve koyu renk gözleriyle, nokta burnuyla oyuncak bir köpek kadar sevimlidir. Genellikle çakmak çakmak gözleri ve fıldır fıldır dönen bakışlarıyla uyanık bir ifade takınırlar.

Bacaklar ve Ayaklar

İyi gelişmiş güçlü göğsü ve bacakları vardır. Düz omuzları ve omuzlarından aşağı doğru eğik inen bacaklarıyla güçlü bir bedene sahiptir. Bacakları oldukça nizami ve düzgün yapıdadır ki, bacaklarının gölgesi bir bütün olarak yere yansır. Yuvarlak patileri ve siyah renkli tırnakları ile ayakları da bu güzelliği tamamlar.

Kuyruk

Bichon Frise cinsi köpeklerinin kuyruğu bedenleri ile orantılıdır. Kuyrukları zarif bir şekilde sırtının üzerinde kıvrılır. Vücudundaki tüy yoğunluğundan nasibini alan kuyrukta kıvırcık ve tüylü bir yapıya sahiptir.

Tüy

Bichon Frise ipeksi, kıvırcık ve yoğun çift katmanlı tüy yapısına sahiptir. Dokunduğunuz zaman puf gibi olan kürkü vücuduna yaklaşır ve elinizi çektiğinizde tekrar eski hacimli haline geri döner. Buna tüylerin geri sıçraması da denir ve olmasının nedeni alt ve üst katmandaki yoğun tüylerdir. Bichon Frise ırkına özenli ve dikkatli bir şekilde bakım yapmalısınız. Tüy uzunluğu genellikle 10 cm’e kadar çıkabilir. Daha iyi bir görünüme sahip olması ve rahat edebilmesi için yüz bölgesinde tüylerini kırpmalı ya da tüm bedenini orantılı ve güzel şekilde tıraş etmelisiniz. Bichon Frise ırkının tüy kesimi diğer köpeklerden daha farklıdır. Irkın güzel ve asil görünümü yaptırılan düzenli kuaför bakımlarından da kaynaklıdır. Diğer cinslere göre tüyleri daha fazla özen ister. Yerlere fazla tüy dökmezler ancak üst katmandan dökülen tüyleri alt katmana düşer. Bu durumda kıvırcık ve bukleli bir yapıya sahip olan tüylerin birbirine dolaşmasına ve keçeleşmesine sebep olur. Tüylerini düzenli fırçalayarak ile bu durumu engelleyebilirsiniz.

Renk

Bichon Frise ırkının kıvırcık, bukleli, göz alıcı ve saf beyaz renkte kürkü vardır. Krem ve soluk sarı renginde yavruları olabilir, onlarda büyüdükçe esas renklerine ulaşır. Ancak 18. aydan sonra bölgesel olarak renk değişimleri de görülebilir. Yavru iken olduğu gibi sarımsı tonları veya krem renklerini görebilirsiniz. Yüz bölgesinde gözleri, burnu, dudakları siyah renktedir. Bichon Frise bedenindeki tüm renkleri ile bütünleyici bir güzelliğe sahiptir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı Bichon Frise ömrü 12- 15 yıl aralığında değişir.

Yetişkin Bichon Frise boyu 24 ile 29 cm arasındadır. İdeal kilo aralıkları da 5 ile 8 kg olmalıdır.

Yoğun ve çift katmanlı tüylere sahip olduğu için yerlere çok fazla tüy dökmez. Ancak her köpek gibi tüyleri dökülür ve tarama, fırçalama bakımı gerekir. Haftadan en az 3 kez mümkünse her gün taramalısınız. Etrafa çok tüy dökmeyebilirler ancak çok özen isterler.

 

Bichon Frise beslenme düzenini veterinerinize danışarak, köpeğinizin alerjen durumunu bilerek tercih etmelisiniz. Ancak kaliteli mama konusunda size önerebileceğimiz belli markalar var. Bunlar: Royal Canin, Proplan, Acana ,Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care.
Bichon Frise köpeğinin yaşına, boyuna, cinsiyetine, hareketli yapısına göre bu markalardan uygun olanını seçebilir ve öğün düzenlemelerinizi belirleyerek uygun şekilde verebilirsiniz.

Evet yiyebilirler ancak köpeklerin ev yemekleri yedikleri zaman sindirim ve alerjen sorunları ile karşı karşıya kaldıkları görülüyor. Öncelikli tercihiniz köpek maması olsun. Ancak yine de yemeğinizi paylaşmak isterseniz köpeklerin neleri kesinlikle yememesi gerektiğini araştırın, yağlı yiyecekler, pişmiş kemik gibi yiyecekler vermeyin. Veterinere danışarak köpeğinizin sağlık durumuna göre izlenmesi gereken beslenme düzeniyle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bichon Frise ırkı ilk kızgınlık dönemine 9-12 aylık iken girmeye başlar. Bu dönem 7 ile 11 gün arasında sürmektedir. Kızan döneminde farklı hareket ve tavırlar sergileyebilirler. Çiftleşmek için en uygun zaman 1.5 yaş sonrası olarak önerilmektedir.

Her ırktan farklı tüy yapısına sahip olduğu için bakımı biraz zor gelebilir. Zaman zaman kuaför masrafı da çıkarabilir o yüzden bütçenizi bu durumu da düşünerek ayarlamalısınız. Onun dışında kolay eğitildiği ve itaatkar oldukları için çok zorlanmazsınız. Sadece yalnız kalmaktan hoşlanmazlar ve yalnız bırakıldıklarında havlama, bir şeyleri parçalama gibi eylemlerde bulunup sizi üzebilirler.

Türkiye’de popüler ve nadir bulunan türler arasında yer aldığı için uygun fiyata satın almanız pek mümkün olmayabilir.  Köpeği aldığınız yer, köpeklere yapılan bakım masrafı, köpeğin yaşı, cinsi vb. şeyler fiyatı belirler.

Türkiye’de şuan 5.000 ile 8.000 fiyat aralığında satılmaktadır. Bu fiyatlar sabit olamaz. Alacağınız kişinin evinde ürettiği yavru olmasıyla, mağazadaki yavru olması arasında fiyat farkları çıkar.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Her doğumda 3 – 5 yavru dünyaya getirebilir. Dişinin sağlık durumuna, boyutuna göre bazen 6 bazen de 1-3 yavru doğurması da muhtemeldir. Gebelik süreleri yaklaşık 63 gün sürer.

Ana rengi saf, parlak beyaz olan bu ırkın 18. aydan sonra tüylerinde bölgesel renk değişimleri olduğu görülebilir. Beyaz tüylerinin içerisinde krem, sarı tonlarında renk geçişleri görmeniz mümkündür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.