Chow Chow (Çin Aslanı) Özellikleri ve Bakımı

Çin Aslanı Resimler
Chow Chow güçlü bedene, ağır kemiklere ve gelişmiş kas yapısına sahip geniş yapılı Kuzey Kutbu tipi köpeklerdendir. Belli görev için yetiştirildikleri ve bedensel yapılarının bu görevleri yerine getirmeye uygun olduğu görülür. Avcılık, bekçilik ve sürünün başını çekme, koruma gibi yetenekleri vardır. Kaba ve düz olarak adlandırılan iki çeşit kürk yapısıyla bilinirler. İki kürkünde bilinen ortak özelliği Chowların bedenini sıcak tuttuklarıdır. Sıcaklık hassasiyeti olan Chow Chowlar soğuk iklimlerde, ev ortamlarında rahatlıkla yaşayabilirler. Ancak aşırı sıcak ve nemli havalardan olumsuz etkilenirler. Kırmızı, siyah, tarçın ve bej renk ve tonlarında kabarık ya da düz kürke sahip olan göz alıcı bir ırktır. Toplum içerisinde birden fazla isimle anılırlar. Baş bölgesinde yoğunlaşan tüyleri ile aslana benzetildiği için halk arasında “Çin Aslanı”olarak da bilinir. Chow Chow, Chowden, Çov Çov ve sadece Chow şeklinde isimleriyle de ırklarını temsil ederler.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Olmayan
Ağırlık
20-32 kg
Yükseklik
43-51 cm
Aile
Spitz, Doğulu
Menşei
Çin
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
12-15 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Chow Chow ırkı kafa etrafında yoğunlaşan kabarık ve parlak olan başka bir ifadeyle “aslan yelesi” tüyleri ile kendine has farklı bir görünüme sahiptir. Başka köpek ırklarında görmeye alışkın olmadığımız siyah-mavi arasındaki renkli dili insanların dikkatini çekmiştir. Mavi-siyah renkte olan benzersiz dil, doğduklarında pembe renktedir. 10. haftadan itibaren renk değiştirdiği görülür. Görünümü, kişiliği ve karakter yapısıyla diğer köpeklerden birden çok farklılığa sahip olan Chow Chow’un her geçen gün popülerliği arttırmıştır.

Chow Chow ölçülü davranışlar sergileyen zeki bir köpektir. Sakin, bazen ilgisiz, içine kapanık, kendi halinde, bağımsız, inatçı ve gururlu gibi çeşitli özellikleri olan bir ırk olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu özelliklerin hepsi aynı anda ya da baskın bir şekilde bir arada bulunmaz. Bağımsız ve inatçı olabileceğini belirtmemiz, her zaman söylenenleri yerine getirmediği veya getirmeyeceği anlamına gelmez. Her canlının duygusal bir yapısı olduğunu düşünürseniz bazı durumlar anlık olarak gerçekleşebilir ve sonrasında köpeğinizle sizin aranızdaki bağın gücüne göre kısa sürede çözülebilir. Kendi hallerinde takılmayı, yatağında pineklemeyi sever ve başlarını belaya sokmadan yaşamayı tercih ederler. Çatık kaşlı yüz yapısı sebebiyle zaman zaman saldırgan ya da utangaç hallerde oldukları sanılabilir. Ancak onlar çatık kaşlı, yoğun tüylerin arasında kalan kahverengi gözleri ile sevimli bakışlar atarak ortalıkta gezerler.

Chow Chow aile bireyleriyle iyi anlaşır ancak içlerinden en iyi anlaştığı ve güvendiği bir kişiyi seçer. Seçtiği kişi ile bağı diğer herkese göre daha güçlü olur. Aile bireylerine sadık ve bağlıdır. Ailesine karşı korumacı yapısı tehlikeli durumlarda ön plana çıkar. Yabancılara karşı genel olarak mesafeli yaklaşırlar. Onları tanıyıp, tehlikeli olmadıklarına karar verirse mesafeyi bir tık düşürürler. Doğrudan bir yabancının gelip onu sevmesi zor olabilir ancak sahibinin tanıştırdığı ve etkileşim kurduğu kişiler olursa kendisine dokunulmasına müsaade ettiği görülür. Genel olarak Chow Chow’un insanlarla çok iyi anlaşamadıkları söylenir ancak bu durum unutmayın ki aldıkları eğitime de bağlıdır. Karakter özelliklerini, insanlara ve hayvanlara yaklaşımlarını Chow Chow’un yetiştirilme tarzı doğrudan etkiler. Yani insanlarla iyi anlaşamayan bir Chow’un eğitim sürecinde bir eksiklik olabilir. Evcil hayvanlar ve köpeklerle de etkileşim içinde olarak sosyalleşirler. Diğer köpeklere karşı zaman zaman baskın olmaya çalışan halleri vardır. Bunun dışında diğer evcil hayvanlarla arası daha iyidir.

Fazla hareketli bir yapıları yoktur. Apartman dairesinde yaşayabilecek bir köpektir. Evin büyük ya da küçük olması onları etkilemez, ev ortamında ailesi ve sevdikleriyle birlikte olsun ondan mutlusu olmaz. Dışarıda, kulübede kalmak onlara göre değildir. İç mekanda oldukları müddetçe her koşula uyum sağlayabilirler. Isıya karşı hassasiyetlerinin olduğu bilinir. Sıcak havalar onları olumsuz etkiler bu yüzden böyle havalarda iç mekânlar da kalmaları daha iyi olur. Gün içerisinde kısa yürüyüşler ve kısa süreli egzersizler yapmak Chowlar için yeterlidir.

Chow Chow ırkı iyi huylu, akıllı ve zeki oluşları sebebiyle erken yaşta başlayacağınız eğitimler ile daha da iyi huylu bir köpek olabilir. Köpeğinizin sahip olduğu huylar atalarından, ebeveynlerinden genetik olarak geldiği gibi içinde bulunduğu ortamda ve eğitimlerle de şekillenir. Bunları göz önüne alarak köpeğinizin kişiliğini ve karakterini olumlu etkilemek için adımlar atabilirsiniz.

Tarih

Chow Chow hakkında ortaya çıkan bazı kanıtlar soylarının sptiz tipi ırklara dayandığını düşündürüyor. Hatta Chow bazı spitz özellikleri de taşırlar. Bu yüzden, Chow Chow’un ya bazı spitz ırklarının atası olduğu ya da sptiz ataların soyundan geldiğine inanılıyor.  En eski ırklardan birisi olduğu araştırmalar ile doğrulanan Chow Chow’un Moğolistan ve Kuzey Çin kökenli olduğu ve Moğolistan’ın göçebe hareketiyle güneye doğru ilerlediği düşünülmektedir.

Chow ırkı köpekleri ilk olarak Çin’in Han Hanedanlığı’nın (İÖ 206) eserlerinde çömlekte ve resimlerde tasvir edilmiştir. Orijinal özelliklerinin başında avcılık ve koklama yeteneği gelen Chowların, İmparatorluk avları azaldığı andan itibaren yavaş yavaş türünün de azaldığı görülür. Kalan Chowların ise manastırlarda ve zengin hanelerde tutulduğu bilinmektedir.

Chow’lar tarih ​​boyunca farklı konumlarda insanların hayatında yer almıştır. Çinli soylulara, zenginlere arkadaşlık yapmıştı. Chow hakkında yer alan bilgilere göre sekizinci yüzyıl zamanlarında Tang Hanedanlığı imparatorunun, 5.000 Chow’un yer aldığı bir köpek kulübesi tesisi yaptırdığı ve onlarla ilgilenmesi için 10.000 kadar personelle çalıştığı söyleniyordu. Sonraki yüzyılla da Chow Chowların soylu hayatın dışında; bekçi, eşya çekme, taşıma ve avcı olarak kendi yetenekleriyle de yaşamlarını sürdürdükleri gözlemlenir.

Chow Chow atalarının, geçmişte yoğun nüfuslu bölgelerde protein açlığı çeken kişiler tarafından bir besin kaynağı olarak tüketildiği de olmuştur. Eski takma isimlerinden birisi olan “Yenilebilir Köpek” adlandırmasının bu şekilde ortaya çıktığı rivayet edilir. Çin’de Chow Chow ırkı için kullanılan çeşitli isimler vardır: hei shi-tou (siyah dilli köpek), lang gou (kurt köpeği), xiang gou (ayı köpeği), guangdong gou (guangdong köpeği) gibi.

En bilinen adı Chow Chow (Çov Çov)’dur. Bu adı alması ise faklı bir hikâye ile anlatılır. 18. Yüzyılın sonlarına doğru İngiliz İmparatorluğu’nun ticaret gemilerinde Çin’den aldıkları çeşitli eşyalar ve ayı benzeri bu köpekler varmış. İngiliz tüccarlar geminin kargo manifestona Çin’den aldıkları eşyaları ve bu köpekleri kaydetmişler. Kayıt tutarken köpekler için; benzer çeşitli öğeler, bir nevi “vesaire” anlamına gelen “Chow chow” yazmışlar. Sonrasında da Çin ithalatıyla İngiltere’ye gelen bu ırk “Chow Chow” adıyla kabul edilmiş.

Bu ilk ithalatın bir merak doğrultusunda olduğu öngörülüyor. Çünkü 1800’lerin sonlarına kadar, İngiltere ve Amerika’ya devam eden bir ithal süreci olmamış. 1820 yılında Chow Chow’un Londra Hayvanat Bahçesi’nde “Çin’in Vahşi Köpekleri” olarak sergilendiği görülmüş. Ancak tüm bunların yanında esas Kraliçe Victoria’nın köpeklere olan ilgisi ve bir Chow Chow sahibi olması bu cinse dikkatlerin çekilmesini sağlamıştır. AKC, Chow Chow’u 1903 yılında tanıdı. Kendine özgü ve asil görünümü ile Chow Chow ırkı her zaman cezp edici bir güzelliğe sahip olmuştur. 1980 yılında Chow Amerika’da sergilenmiş ve Amerika’daki en popüler altıncı cins olarak zirvede yerini alarak popülerliğini arttırmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Kaslı, iri kemikli ve derin göğüslü orta büyüklükte bir vücuda sahiptirler. Kısa ve geniş biçimde gövdeleri vardır. Çift katmanlı kabarık tüyleri sebebiyle vücudu olduğundan daha iri ve büyük görünür. Chow Chow ideal boyu 43-51 cm, ideal kilo ise 20-32 aralığında değişkenlik gösterir. Omuzdan ayaklarına kadar güçlü, kaslı ve kompakt yapılı köpeklerdir.

Kafa

Aslanı andıran bir kafa yapısına sahiptir. Kabarık tüyleri içerisinde olan kafası tıpkı bedeni gibi göründüğünden daha küçüktür. Yüzündeki kaş çatma ifadesi ve mavi, siyah renklerinde olan dili ona ayrı bir sevimlilik katmaktadır. Geniş bir kafa ve derin ağza sahiptir. Yüz kısmı düz haldedir. Baş ve omuzlarının etrafında da aslan yelesi fırfırları bulunur. Bu kafa ve vücut yapısı ile ağırbaşlı, ciddi fikirli, somurtkan, kaba, sevimli ve tatlı gibi ifadelerin hepsini bir arada taşır. Artık onu hangi yüzü ile göreceği bakan kişiye bağlıdır.

Kulaklar

Ortalama bir büyüklükte olan Chow ırkının bedenlerine göre kulaklarının küçük olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yüz kısmı düz ve geniş olan Chow Chowların kulakları suratlarına oranla da küçüktür. Genel bir bakış açısıyla yaklaşırsak yuvarlak ve küçük kulakları ile Chow ırkı kendine has bir havaya ve tatlılığa sahiptir. Bekçilik ve koruma özelliği yüksek olan Chowların keskin bir duyma kabiliyetleri vardır.

Gözler

Kafa bölgesinde yoğun tüylerin arasında kalmış kısık kahverengi gözlere sahiptirler. Derin badem gözleriyle zaman zaman somurtkan, umursamaz ve züppe bir ifadeye etrafına baktıklarına şahitlik edebilirsiniz. Kısık gözleri, siyah minik burnu ve dışarıda olan diliyle köpek ırkları içerisinde benzersiz bir yere sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Orta büyüklükte vücuda sahip olan Chow Chow’un ön kısımdan bakıldığı zaman, ön bacaklarının göğse paralel ve geniş aralıklı bir şekilde olduğu görülür. Arkadan baktığınızda arka ayakları çok az görülmektedir. Arka bacaklardan karakteristik yapıda gelen düz açılık; bu ırka özgü kısa, dik ve sert bacaklı bir yürüyüş sağlar. Kısa bacakları da bedeni ile birleşen yoğun tüylerden nasibini almıştır. Uzun tüylerle kaplanmış, bacak ve ayak yapısı görülür.

Kuyruk

Kısa ve geniş gövdesi üzerinde, sırtına doğru kıvrılmış tüylü bir kuyruğa sahiptir. Sırt kısmı düz halde ve yoğun tüylüdür. Aynı şekilde kıvrık ve tüylü olan kuyruğunu sırt bölgesinde görmek zaman zaman zorlaşır. Kuyruğun sırt bölgesine kıvrılmış şekilde ve hafif kalkık olması Chowlar için önemlidir. Kuyruğunun tüyleri vücudunun bazı bölgelerine göre daha kalın yapıdadır.

Tüy

Düz ve kaba olarak iki çeşit kürk yapıları vardır. İki çeşit kürkün yapısı da yün gibidir ve uzundur. Görmeye en alışkın olduğumuz Chow kürkü kaba olanıdır. Kalın ve bol tüylüdür. Dış katmanın altında yumuşak, kalın ve yünlü olan alt katman tüyleri bulunur. Kafa ve boyun bölgesindeki tüyler daha kalındır. Aslan yelesi görünümünü veren kalınlık buradan gelir. Sırtında bulunan kuyruğu da kalın tüye sahiptir. Düz kürke sahip Chow Chow özellikleri; sert, yoğun ve düz dış katman tüyleri olmasıdır. Yele görünümüne sahip olmazlar. Bu ırkın olduğundan daha büyük durmasını sağlayan bu havalı kürküdür.

Renk

Chow Chow ırkının kürkü 5 ana renktedir: kırmızı, siyah, mavi, tarçın ve krem. Bu renklerin kafa, sırt, gövde, kuyruk, bacak, kulaklar gibi farklı bölgelerdeki tüylerde ton olarak değişiklik gösterdiği görülür. Kürk renginin haricinde dudak, göz, dil, burun renginde de farklılıklar görülebilir. Örneğin: Siyah Chow Chow kürkü tamamen siyah iken bacaklarında ve kuyruğunda gri gölgelenme olabilmektedir. Ağzı, diş etleri ve damağı mavi-siyah; dili ise koyu mavidir. Burnu ve dudakları siyah, gözleri koyu kahverengi olabilir. Krem Chow Chow kürkleri beyazdan açık kırmızıya kadar değişebilir. Dil ve damak rengi koyu mavi ve dudakları siyah renktedir. Göz rengi de koyu kahverengidir. Kırmızı-Kızıl Chow Chow ise koyu kızıl rengine benzeyen kürk ve kuyruğa sahiptirler. Yele ve bacak kısımları daha hafif gölgelemeler ile açık altın rengine kadar ton değiştirebilmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı bir Chow Chow (Çin Aslanı) sizinle 8 ile 12 yıl arasında yaşayabilmektedir.

Yetişkin Chow Chow boyu 43- 51 cm, kilosu ise 20- 32 kg aralığında değişiklik gösterir. Kilo almaya aşırı yatkın olmaları sebebiyle beslenmelerinde porsiyon kontrolü önemlidir.

Mevsim geçişlerinde yoğun tüy dökülmeleri gözlemlenir. Bir hafta içerisinde gün aşırı ya da en az 3 kez tarama ve fırçalama ile dökülmeyi en az seviyeye indirebilirsiniz

Chow Chow için önerebileceğimiz belli mama markaları vardır. Bunlar: Royal Canin, Proplan, Acana, Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care.
Chow Chow’un cinsiyetine, yaşına, boyuna, hareketli yapısına ve alerjen durumuna göre bu markalardan uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Evet yiyebilir. Ancak kilo almaya müsait vücut yapıları sebebiyle sindirimlerini zorlaştıracak fazla yağlı ve katı ev yemekleri tüketmesi önerilmez.

Ayrıca alerjen bir bünyeye sahip olmaları muhtemeldir. Bu yüzden hangi yiyeceklerini tüketebileceğini bilmeden ev yemeklerini paylaşmak olumsuz durumlar doğurabilir.

Önerilen çiftleşme ve yavrulama dönemi Chow Chow’un 18 aylık olduğu süreçten itibarendir. Çiftleşme döngüsü altı ayda bir tekrar eder. Köpeğiniz dişi ise altı ayını doldurduğunda çiftleşme dönemine girebilir. Dişilik organından10 gün boyunca gelen damlalar ile çiftleşme döneminde olduğunu anlayabilirsiniz. Yavrulaması için en doğru zaman dişinin kanaması olduktan sonraki 9. ve sonraki günlerdir. Çiftleşme zamanı 20 gün boyunca devam eder. Çiftleştirmek istediğiniz köpeğinizi 20 gün diğer erkek köpeklerden ayrı tutmalısınız.

Sağlıklı bir yaşam sürmesi için Chow Chowların 5 yaşına kadar bir kez doğum yapması tavsiye edilir. Doğum yapmayan Çin Aslanının kansere yakalanma ihtimali vardır. Sadece bir kez doğum yapmış Chowların 15- 17 yıla kadar yaşadıkları görülmüştür.

Yoğun ve çift katmanlı tüylere sahip oluşu sebebiyle özel bir ilgi beklediğini belirtebiliriz. Islandıklarında zor kurudukları, tüylerinin birbirine karışma ve keçeleşme yapabildiği gibi ifadeler çoktur. Ama birçok Chow sahibinden bakımının düşünüldüğü kadar zor olmadığını ve Chowların bir kedi kadar temiz ve titiz olduklarını söylediğini de duyabilirsiniz.

Chow Chow fiyatı rengine, yaşına, cinsiyetine göre değişiklikler göstermektedir. Ortalama olarak bir fiyat vermek gerekirse 3000 TL – 6000 TL arasında satıldıkları görülür. Chow Chow ırkında fiyatın düşmesi ve yükselmesi yavru ya da yetişkin olmasının yanında renk tonuna da bağlıdır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Chow Chow (Çin Aslanı) 62 gün süren hamileliği sonrasında 4 ile 8 yavru dünyaya getirebilir. Her altı ayda bir çiftleşme döngüsüne girer.

Chow Chow ırkının 5 farklı renge sahip kürkü vardır . Kırmızı, siyah, mavi, tarçın ve krem. Bu renkler vücutlarında farklı bölgelerde ton olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca kürk renklerine göre dudak, göz, dil, burun renginde de farklılıklar görülür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.