Chinese Shar Pei Özellikleri ve Bakımı

Chinese Shar Pei Resimleri
Shar Pei kafası vücutlarına göre biraz daha büyük, kare şeklindedir. Kompakt yapılı Shar Pei, Chinese Fighting Dog adıyla da tanınır. At ve fırça tüy olarak adlandırılan yumuşak veya sert yapıda olmak üzere iki tip kürke sahiptir. Her iki tip kürkü de düz ve vücuttan uzak yapıdadır. Yavru Shar Pei köpeklerinde, yetişkin cinsinden daha çok kırışıklık görülür. Shar Pei yaşlandıkça kırışıkları azalır ve kaybolur. Geniş çenesi, su aygırına benzeyen namlusu, üzgün ve somurtkan ifadesiyle kendine özgü bir görünüme sahiptir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif olmayan, Av ve Bekçi Köpeği
Ağırlık
20 – 27 Kg
Yükseklik
46 – 51 Cm
Aile
Mastiff, Doğulu
Menşei
Çin
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
8- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Shar Pei köpek cinsi kendinden emin, ciddi, uyanık, sahibine sadık ve zaman zamanda bağımsız ve inatçı karakter özellikleri görülür. Ailesine karşı bağlılığı çok yüksektir. Sakin, kendine güvenen ve ailesine karşı sezgisel anlayışa sahip bir cinstir. Koruyucu yapısıyla birlikte Shar Pei mükemmel bekçi köpekleri arasında yer alabilir. Ailesine, sevdiklerine kendini adayan ve onları tehlikelere karşı koruyan yapısı vardır. Ancak ailesine olan bağı onlarla sürekli bir arada, dip dibe olacağı anlamı taşımaz.

Shar Pei yalnız kalmayı tolere edebilen ve zaman zaman buna ihtiyaç duyan özgür ruhlu bir köpektir. Shar Pei köpek cinsi, kucak köpekleri arasında değildir. Eğer siz kucağınızdan inmeyecek bir köpek arıyorsanız Shar Pei size uygun olmayacaktır.

Shar Pei yabancı insanlara karşı ilgisiz, çekingen, şüpheli ve tedirgin yaklaşır. Diğer köpeklerle de yabancı insanlarla olduğu gibi arası çok iyi değildir. Köpeklere karşı iddialı davranışlar sergileyebilir, kendi boyundan büyük köpeklere kavgacı tutumla yaklaşabilirler. Köpeklerin arkadaşlığından çok insanlarla zaman geçirmekten mutlu olduğu ifade edilir. Diğer evcil hayvanlarla arası, köpeklere göre daha iyidir ancak bazen çiftlik hayvanlarını ve diğer hayvanları kovaladıklarını görmeniz de mümkündür.

Shar Pei ırkının hayvanlarla ve insanlarla iyi anlaşması için erken aşamadan itibaren eğitilmeye ve sosyalleştirilmeye başlanması gerekir.  Zeki, uyanık ve sadık olduğu kadar bağımsız bir karaktere sahip olduğu için iyi bir eğitim alması önemlidir. Bağımsız ve inatçı karakteri karşısında güçlü bir lider bulamazsa eğitimi zorlaştırabilir. Shar Pei köpek yetiştirme konusunda deneyim sahibi, iyi bir lider tarafından sabırlı, tutarlı ve olumlu pekiştirme yöntemleriyle eğitilmelidir. Aksi halde ataları dövüş köpekleri olarak kullanılan Shar Pei’nin saldırgan özellikleri ön plana çıkabilir.

Çok fazla egzersize ihtiyaç duymayan Shar Pei gün içerisinde de çok hareketli değildir. Gün içerisinde sağlığı ve diğer ihtiyaçları için dışarı çıkarlar. Ancak birçok köpek cinsine göre en severek ve eğlenerek yaptığı aktivite oyun oynamaktır. Sahibiyle birlikte oyun oynamaktan zevk alan bir köpektir. Egzersiz ihtiyacı bu şekilde de karşılanabilir.

Basık yüz yapısı ve kırışıklıkları sebebiyle, sıcak havalarda egzersiz yapması önerilmez. Sıcak havalara karşı oldukça hassastır. Bu yüzden sıcak havalarda egzersiz yapacağı zaman doğru seçilmelidir. Gölge olan ortam tercih edilmeli ve yanınızda her zaman içmeleri için taze su bulunmalıdır.

Çin Shar Pei, apartman yaşamına uyum sağlayabilir. Ancak günlük egzersiz ihtiyacının karşılanması ve enerjisini egzersizler, oyunlar ile dışarıya atması gerekir. Yeterli seviyede egzersiz yaptıklarında daha huzurlu ve sakin olacaktır. Shar Pei iç mekanlarda çok aktif değildir, küçük oyunlarla zaman geçirebilecek bir köpektir. Geniş bir avlu olmadan da idare edebilirler. Genel olarak sessiz karaktere sahip olmaları ve çok havlamamaları da apartman yaşamına uyumlarını kolaylaştırır. Ancak sessiz yapıları, olası bir tehlike halinde yerini sahibini uyarak havlamalara bırakabilir. Shar Pei bekçilik ve koruyuculuk içgüdüleri yüksek karaktere sahip olsa da iyi bir eğitimle apartmana uyum sağlar ve apartmanın sevilen bir üyesi olur.

Çin Shar Pei kısaca ailesine sadık, yabancılara karşı mesafeli karaktere ve onu eşsiz bir arkadaş ve koruyucu köpek yapan fiziksel özelliklere sahiptir. Zekası, sadakatiyle ünlü güçlü ve bağımsız koruyuculardır. Genel olarak sakin olsalar da, bir tehdit algıladığında azim ve kuvvetle bunu karşılar. Erken alacağı iyi eğitim ve sosyalleştirmeyle birlikte daha iyi karaktere ve huylara sahip bir köpek olacaktır.

Tarih

Çin Shar Pei ırkı, bazı tarihçilere göre Çin’in güney eyaletlerinde MÖ 2000 yılından eski tarihlere, Han Hanedanlığı dönemine kadar gitmektedir. Han Hanedanlığı tarafında 13. Yüzyılda kırışık, buruşuk ve somurtkan yüzlü köpeği anlatan yazılar güçlü kanıtlar, türün varlığına işaret ediyor. Ancak Shar Pei ırkının kökeni net bilinmiyor. Heykeller Shar-Pei’ye çok benzese de Chow Chow ve Pug ırklarını da anımsatıyor.  Shar Pei ve Chow Chow’un aynı olan mavi-siyah dili her ikisinin de menşeinin Çin olması sebebiyle ortak ataları paylaştıkları ifade ediliyor.

Shar Pei’nin bir köy köpeği olduğu düşünülüyor ve çok yönlü olması bekleniyordu.  Çiftçiler Shar Pei ırkını dayanıklı, güçlü ve zeki özellikleri sebebiyle avcı, çoban, yırtıcı hayvanlara ve hırsızlara karşı koruyucu, bekçi köpeği olarak kullandılar. İyi avlanmak, sürüleri gütmek, gerektiğinde dövüşmek ve korumak için yetiştirildiler.

Çin tarihinin belli bölümünde dış etkilere karşı, kapalı bir toplumdu. Çin de kendine has bir kültür ve bakış açısı geliştirmişti. Bu tekillik ve farklı bakış açısı, köpek ırklarında da görülmekteydi. Palyaço Pug ırkından onurlu ve asil Chow Chow’a kadar Çin’in köpekleri, dış görünüşleri ve karakter özellikleriyle her zaman diğer köpek cinslerinden farklıdır. Ancak eski köpek cinsler arasında belki de hiçbiri Shar Pei kadar benzersiz ve farklı bir Çin köpeği değildir.

1949’da kurulan Çin Halk Cumhuriyeti’nde, Shar Pei ırkının tarihteki izini sürmek oldukça zordur. Çünkü Çin komünist rejimi savunduğundan, geçmişiyle ilgili çoğu kayıt kaybolmuştur. Komünist rejim, köpek sahipliğine karşı çıkarak, anakaradaki safkan köpek nüfusunun birçoğunu sistematik olarak ortadan kaldırdı, katletti. Sadece birkaç Shar Pei köpeği şehir dışında, Hong Kong ve Tayvan’da kaldı. İngiliz Hong Kong ve Tayvan’da birkaç iyi örnek korundu ve Shar-Peis yetiştirilmeye devam edildi. Hong Kong Kennel Club 1968 yılında Shar Pei köpek ırkını tanıdı.

Cinsin belgelere göre, ABD tarihi 1960’ların ortalarında başladı. Ancak Shar Pei köpeklerinden 1970’lerin başında birkaç örnek Amerika’ya getirildi.1973 yılında bu ırkın Amerikan ilgisini üzerine çekmesine yarayan dönüm noktası, Amerikalı köpek meraklılarını uyaran bir makalenin yayınlanmasıyla gerçekleşti.

1973 yılında Hong Kong’lu bir iş adamı olan Matgo Law, nesli tükenme tehlikesi yaşayan Shar-Pei’yi yok olmaktan kurtarmak için satın aldı. Matgo Law, Hong Kong’da köpek kulübü kurarak ırkı hayatta tutmaya devam etti.  Matgo Law’ın çabaları olmasaydı, ırkın varlığını yok olabilirdi.

Shar Pei ırkının sayı olarak tehlikeli seviyede düşük olduğu belirtildi. Amerikalı meraklılar Dünyanın en nadir köpeği olarak lanse edilen, Shar-Peis köpeklerini elde etmek için yarış haline girdiler. Bu durum sonucunda da Shar Pei ırkı nesli tükenmenin eşiğinden, popülerlikte zirveye ulaştı ve Amerika’daki en tanınmış köpek ırklardan birisi halini aldı. Amerikalı köpek severlerin Shar Pei ırkına gösterdikleri coşkulu tepki, ilgi türün hayatta kalmasını sağladı. Amerika’da Shar Pei cinsi dergide çıkan resimleriyle de popülerleşti.

AKC, 1992’de Çin Shar-Pei köpek cinsini tanıdı. Çin Shar Pei, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan ve AKC tarafından kabul edilen 134. ırk olma unvanına ulaştı. Günümüzde farklı farklı ülkelerde en çok tercih edilen köpekler arasında yerini aldı.

Shar Pei ırkında, yavru köpeklerde yetişkinlere göre daha bol bulunan gevşek derisi ve bol kırışıklıkları vardı.  Yetişkinlerin kırışıklıkları ise daha çok baş, boyun ve omuzlarla sınırlı oluyordu. Bu farklı ve benzersiz dış görünüşüyle geçmişten günümüze popülerliğini sürdüren bir ırk oldu. Yavru iken aşırı sevimli olan, koruma içgüdüsü ve bekçilik yeteneği çok fark edilmeyen ırk gerektiğinde sert bir mizaca sahip olabiliyordu. Kötü yetiştiricilerin elinde güçlü ve doğal koruyucu yanları geliştirilerek dövüş köpeği olarak da kullanıldılar.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Shar Pei sağlam, çevik, güçlü ve kompakt yapılı köpektir. Orta büyüklükte ve fiziksel olarak bazı köpek cinslerine benzer ancak aynı özellikleri taşımamaktadır. Kare yapılı gövdesi vardır. Kafaları vücutlarına göre daha iridir. Kafa, boyun ve omuz bölgesindeki derisi katlanmış haldedir. Deri yapısı herhangi bir saldırıda onların doğal savunucusudur. Yavru Shar Pei vücudunda yetişkinlere göre daha fazla kırışıklık vardır. Yavru köpek büyüdükçe, kırışıklıkları azalır. Yumuşak, sarkık teni ve somurtkan yüzüyle iyi huylu, sadık bir dosttur.

Kafa

Shar Pei ırkı, düz yüze ve buruna sahiptir. Vücuduna göre kafası daha büyük olan, orta boylu bir köpektir. Geniş, düz başı kare şeklindedir. Namlusu geniş, dolgun ve orta dereceli yapısıyla su aygırının burnuna benzetilir. Chow Chow köpekleri gibi Shar Pei’nin dili de mavi- siyah renklerindedir. Dişleri makas ısırığında kapanır. Geniş, yastıksı yanakları vardır. Buruşuk derisi, üzüntülü yüz ifadesiyle kendine özgü bir güzelliğe sahiptir. Shar Pei köpekleri çok buruşuk deriye ve büyük bir başa sahip olduğu gibi sıkı görünümde deriye ve küçük bir başa da sahip olabilir.

Kulaklar

Shar Pei küçük kulakları yüksek ayarlı, üçgen ve öne doğru kıvrık şekildedir. Başının iki yanında birbirine eşit uzaklıkta konumlanan, üçgen şeklindeki kulakları küçüktür ve uç kısımları hafif yuvarlaktır.

Gözler

Shar Pei köpeğinin küçük, badem şeklinde koyu renk gözleri vardır. Küçük, çökük gözleri hüzünlü ve anlamlı bakışlara sahiptir. Kürkünün rengine göre daha açık göz rengine sahip olan Shar Pei’ler de görülür.

Bacaklar ve Ayaklar

Shar Pei ırkının orta büyüklükte, kare gövdesini taşıyan güçlü bacakları vardır. Bedenindeki kıvrımlardan bacakları da kendi payına düşeni almıştır. Çiy pençelerini bazen çıkardıkları görülür. Yere düz basan ön ayaklara ve hafif paralel arka bacaklara sahiptir.

Kuyruk

Yüksek ayarlı, konik yapılı kısa kuyruğunu sırtında kıvrık biçimde taşır. Kıvrık kuyruğu, genel olarak dik durmaktadır. Tabandan kalın başlayan kuyruk, uca doğru incelerek devam eder. Kuyruk tüyleri sert ve kısadır.

Tüy

Shar Pei at tüylü ve fırça tüylü olarak iki tip kürke sahiptir. At tüylü Shar Pei ele sert gelen, dokunulamayan ve dikensi bir yapısı olan az rastlanan bir kürktür. Fırça tüy ise daha uzun tüylü ve yumuşak yapıdadır. Tüm kürk tiplerinin tüy uzunluğu da 2.5 santimetredir. Tüyler sadece tek düze renklere sahip olabilir. Shar Pei kürk çeşitleri arasında AKC tarafından tanınmayan ayı kürkünün de zaman zaman yer aldığını görebilirsiniz. Bol kırışıklığı olan Shar Pei köpekleri yavruluktan yetişkinliğe doğru yavaş yavaş belirgin kırışıklıklarını kaybeder.

Renk

Chinese Shar Pei'nin karakteristik, birçok köpek cinsinden farklı kürk tipi vardır. Kendine özgü kürkünün de siyah, bej, açık kahverengi ve mavi de dahil olmak üzere birbirinden farklı birçok rengi bulunmaktadır. Yumuşak kürklü Shar Pei daha çok krem, açık kahverengi, kum rengi, leylak, mavi, kızıl ya da siyah renkleriyle karşınıza çıkar. Yüzü genellikle siyah, koyu renklidir. AKC standartlarına uymayan, gösterilerde elenmesine sebep olan, hayvan barınaklarında yetiştiricilerin hatta sahiplerinin Chow Chow köpekleriyle karıştırdığı benekli ve kısmen renkli (çiçekli) bir ceketi de vardır. Bedenindeki renklerin en çarpıcısı da Shar Pei’nin koyu mavi ve siyah renkte olan dilidir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan sağlıklı Shar Pei yaşam süresi 8- 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Orta büyüklüğe sahip Shar Pei köpekleri dişi ve erkek ağırlıkları 20 – 27 kilogram arasında değişiklik gösterir. Boy uzunlukları ise 46 – 51 santimetreye aralığındadır. Fazla enerjik, aktif bir cins olmadığı için beslenmesine ve ideal kilo aralığında olmalarına dikkat edilmelidir.

Kısa tüylere sahip olan Shar Pei orta seviyede yıl boyunca tüy döker. Düzenli olarak taranmaları ve fırçalanmaları dökülmeleri azaltır. Tüylerinin daha bakımlı ve sağlıklı olmasını sağlar.

Sağlıklı ve iyi beslenmeleri için öğün ve porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. Beslenmesinde orta ırka köpek mamaları arasından Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli markaların ürünlerden uygun olanları alabilirsiniz.  Mide dönmesi ve sindirim sorunu yaşamaması için günlük kalori miktarına dikkat edilerek beslenmelidir.

Ev yemeklerinden köpekler için uygun olan yiyecekleri yiyebilirler. Ancak sadece ev yiyecekleri yiyerek beslenmeleri sağlık açıcından köpeğinizin gelişimini olumsuz etkiler. Bu yüzden yüksek kaliteli köpek mamaları tüketmeli ev yiyeceklerini ödül maması gibi belli zamanlarda, belli aralıklarla vermelisiniz.

Verdiğiniz zamanlarda da günlük beslenme planını ona göre ayarlamalı, günlük alması gereken kalori miktarının üstüne çıkmamaya çalışmalısınız. Köpeğinizin alerjen durumu varsa vereceğiniz ev yiyeceklerin hakkında bilgi almak için veterinere danışmayı ihmal etmemelisiniz.

Gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleşmeleri gerekir. Shar Pei çiftleşmesi için en doğru zaman 18. Ay sonrasıdır.

Shar Pei sahibini bakımı konusunda çok zorlamaz. Haftada bir kez tüylerinin taranması yeterlidir. Banyo ihtiyacı çok sık değildir. Tüyleri fazla köpek kokusu yapmaz ve orta seviyede dökülür. Tırnak, kulak bakımları haftada bir kez yapılması önerilir.

Shar Pei köpek cinsi Türkiye’de kırışık kürküyle havlu köpek da bilinir. Eğitimi, cinsiyeti, sağlık durumu, kürk rengi ve şeceresine göre Shar Pei yavrusunun fiyatı 3.000 TL ile 4.500 TL değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Shar Pei tek bir doğumda 4 ila 6 arasında yavru dünyaya getirir. Yavru sayısı dişinin sağlık durumuna, kaçıncı doğumu olduğuna, yaşına ve erkek köpekle kaç kez çiftleştiğine göre farklı sebeplerden dolayı değişiklik gösterebilir.

Vücut yapısı normal doğuma uygundur ancak pelvik bölgesi dar olduğu zaman doğumları zor olabilir ve sezaryen gerekebilir. Bu yüzden doğum ve hamilelik süreci veteriner kontrolünde takip edilmelidir.

Chinese Shar Pei’nin karakteristik, birçok köpek cinsinden farklı kürk tipi vardır. Kendine özgü kürkünün de siyah, bej, açık kahverengi ve mavi de dahil olmak üzere birbirinden farklı birçok rengi bulunmaktadır. Yumuşak kürklü Shar Pei daha çok krem, açık kahverengi, kum rengi, leylak, mavi, kızıl ya da siyah renkleriyle karşınıza çıkar. Yüzü genellikle siyah, koyu renklidir.

AKC standartlarına uymayan, gösterilerde elenmesine sebep olan, hayvan barınaklarında yetiştiricilerin hatta sahiplerinin Chow Chow köpekleriyle karıştırdığı benekli ve kısmen renkli (çiçekli) bir ceketi de vardır.

Bedenindeki renklerin en çarpıcısı da Shar Pei’nin koyu mavi ve siyah renkte olan dilidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.