American Bully Özellikleri ve Bakımı

American Bully Resimleri
American Bully dış görünüşüyle, güçlü ve kaslı yapısıyla ilk başta insanların çekindiği bir köpektir. Ancak kendine has mizacı tanıdıkça ortaya çıkacaktır. Tatlı, sevimli ve zeki olan American Bully harika bir aile köpeğidir. Bully, American Bully Pit, Bully Pit Bull gibi farklı isimlerle de tanınır. Sahibini memnun etmeye istekli olan, ailesine karşı çok sadık ve bağlı bir ırktır. Çocuklara karşı oldukça hassastırlar. American Bully çocuklara karşı son derece hoşgörülü davranır ve iyi bir oyun arkadaşı olurlar. Kendinden emin yapısıyla, gerektiği durumlarda ailesini, evlerini korumak için tüm güçlerini ortaya koyarlar. American Bully ailesini korur ancak çok iyi bekçi köpeği olamaz. Amerikan Zorbası olarak adlandırılsa da onlar zorba bir köpek değildir. Dışa dönük, sevecen ve itaatkar yapısıyla Bully (zorba) köpek ırkı arasında olumlu özellikleriyle bir öncüdür.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
İşçi Köpek, Cep, Standart, Klasik, Bully XL
Ağırlık
31- 54 Kg
Yükseklik
33 - 54 Cm
Aile
Yok
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei Tarihi
1980 ve 1990 yılları arasında
Yaşam Süresi
8- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

American Bully mutlu, dışa dönük, sevimli ve sadık bir köpektir. İnsanların fiziksel yapısından dolayı ilk etapta korktuğu ve çekindiği Amerikan Bully cinsi, görünenin aksine arkadaş canlısı ve son derece sevgi dolu bir köpektir.

Ailesine karşı şefkatli, sadık ve sevgi doludur. Bully yüksek enerjisiyle, girdiği ortamın da enerjisini yükseltir. Cesur, koruyucu ve bekçi köpeği olarak ailesini korumak ister. American Bully, Amerikan Staffordshire Terier’in sosyal, tatlı ve dışa dönük karakterini korurken, Amerikan Pit Bull Teriyerinin de sahibine karşı olan yüksek sadakatini ve istikrarını yansıtmıştır.

American Bully çok akıllı, sahibine bağlıdır. Sahibini mutlu etmeye hevesli olmasıyla da kolay bir eğitim süreci olur. Sanılanın aksine saldırgan bir köpek değildir. İnsanlara karşı nazik ve saygılı yaklaşırlar. Sadece gerektiğinde ve tehlike sezdiğinde her köpekte görebileceğiniz gibi evini, sahibini, sevdiklerini korumak için doğuştan gelen koruyucu yapısı ortaya çıkabilir. Eğitimlerde uygulayacağınız olumlu pekiştirmeler, sabırlı ve tutarlı yaklaşımlar Bully’nin daha iyi huylu yetişkin ve sakin bir köpek olmasını sağlayacaktır.

Amerikan Bully kaslı, sağlam ve güçlü bedeniyle sürünün lideri olmak isteyebilir. Bu yüzden bu köpeğe sahip olacak kişinin bu yetkiyi kesinlikle köpeğine bırakmadan, iyi bir lider olması gerekir. İyi bir lider olmayı başardığında; Amerikan Bully güçlü bedeniyle lider değil, bir palyaço kadar oyuncu ve sevimli bir köpek olacaktır. İlk kez köpek sahibi olan kişiler, olumlu özelliklerine rağmen Amerikan Bully köpeğini yetiştirmekte zorlanabilir.

American Bully, Bull ırkları arasında en arkadaş canlısı olandır. Diğer köpeklerle ve evcil hayvanlarla iyi anlaşan bir cinstir. Zaman zaman evcil hayvanlarla iyi geçinmeseler de bu durumu yavru iken erkenden başlayacağınız sosyalleştirme çalışmaları ve eğitimlerle aşabilirsiniz.

Yabancı kişilerle de arasındaki ilişki tanıştıktan ve karşısındakine güvendikten sonra daha pozitif yönde ilerler. İlk etapta yeni tanıştığı kişilere cana yakın ve sıcak davranmamaları normaldir. Çocuklara karşı toleransı çok yüksek olan Amerikan Bully, çocuklarla arkadaşlık etmekten büyük zevk alır. Acıya çok dayanıklı oldukları için, çocukların onlara zarar verme amacı olmadan kaza ile yaptığı davranışlarda tepki vermediklerini görebilirsiniz.

Apartman yaşamına Bully egzersiz ihtiyaçları iyi karşılandığı sürece uyum sağlar. Eğer yeterli egzersiz yapmazsa aktif yapıları ev ortamında sahibini zor duruma sokabilir. Bu yüzden olumsuz davranışlar sergilememeleri için günlük ihtiyaçlarını karşılamaya önem vermelisiniz.

Amerikan Bully, çok yönlü bir ırktır. Sahibini memnun etme isteğiyle ve akıllı olmasıyla farklı görevlerde başarılı olacaktır. Sadık, sevecen, güçlü yapısıyla sevdikleri için her şeyi yapabilecek mükemmel bir arkadaş, bekçi ve koruyucudur.

Tarih

American Bully, 1980 ve 1990 yılları arasında köpek ırkları arasına yeni katılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkmıştır. American Bully’i American Staffordshire Terrier, American Pit Bull Terrier önde gelen atalarıdır ve American Bulldog, English Bulldog ve Bulldog köpek ırklarının da bir kombinasyonu olmuştur. Bully ırkının gelişim süreci, geçmişi ve ırk hakkındaki bilgiler belgelenmiştir.

American Bully ırkının ortaya çıkışı melezlendiği köpeklere daha farklı görünüşle ve karakter özellikleriyle benzemesi amaçlanarak tasarlanmıştır. Bully ırkının küçük boyutuyla sadık, güçlü, çevik ve koruyucu özelliklerinin yanında iyi bir aile köpeği olması istenmiştir. Bunun üzerine Bull köpek hayranları tarafından Amerikan Bully ırkı geliştirilmiştir. 2013 yılında UKC tarafından köpek cinsi olarak kabul edilmiştir. AKC ise Amerikan Bully ırkını henüz tanımamıştır.

UKC tarafından 2013’te kabul edilen Bully köpek ırkı boy, kilo ve genel görünümüne bağlı olarak dört kategoriye ayrılmıştır. “Cep” versiyon olarak sınıflandırılan American Bully köpekleri erkekleri 43 cm’den, dişileri de 35 cm’den daha kısadır. İki cinsiyetinde kas kütlesi yinede oldukça iyidir. “Standart” American Bully versiyonu ise adında olduğu gibi ırkın standardıdır. Cep versiyonundan daha uzun boydadır ve kilo olarak daha ağırdır. Görünüşleri ise neredeyse tamamen aynıdır.

“Klasik” American Bully versiyonu daha uzundur. Ancak daha az kas kütlesine sahip ve atletik yapılıdır. Klasik American Bully versiyonu,  Amerikan Pitbull Teriyeri’ne görünüm olarak daha çok benzemektedir. “XL” American Bully genel olarak standart versiyonundan daha uzun ve daha ağır özelliktedir. American Bully ırkının hayranları tarafından “XXL” ve “Micro” gibi sınıflandırmalarda mevcuttur. Ancak bu şekilde yapılan sınıflandırmaların bir resmiyeti yoktur. American Bully ırkının farklı boyutlara sahip olması, karakter özelliklerini herhangi bir şekilde etkilemez.

Sadık aile köpeği ve mükemmel bir arkadaş olan American Bully, Amerika Birleşik Devletleri’nin kıyısında doğmuş ve ünleri Amerika sınırını aşarak hem Avrupa’da hem de Asya’da damgasını vurmuştur. “Zorba ırkı” içinde yer alan Bully, birçok kabadayı köpek cinslerinden daha hoşgörülüdür.

Sağlam, güçlü fiziğiyle orijinal kabadayı köpek yetiştiricileri yaşadıkları yerleri, mülklerini, çiftlikteki hayvanlarını korumak ve günlük işlere yardımcı olması için güçlü bir köpek isterler. Amerikan Bully ırkı da bu ihtiyacı karşılayacak, farklı görevlerde başarılı olacak bir köpektir.

Özel eğitilmiş ve sosyalleştirilmiş American Bully’nin en iyi köpek arkadaşınız olabilir. Ancak bazı bölgelerdeki yasal düzenlemeler gereği “Irklara Özel Mevzuat (BSL)” olarak adlandırılan zorba tipi ve bekçi tipi köpek cinslerin mülkiyetine karşı katı düzenlemeler belirlemiştir. Bu şekilde köpek ırkının ısırmasını, saldırganlığını test etmeye ve azaltmaya çalışırlar. Bu yasal sürecin, kökeni karışık olan ve belirlenemeyen bir köpek için uygulanması zordur.

Bu gelişmelere Amerikan Veteriner Hekimler Birliği (AVMA) karşı çıkmaktadır. BSL’ye karşı çıkarak, yapılan testlerin ve köken araştırmasının köpek ısırmasını önlemede güvenilmez, etkisiz bir araç olabileceğini ifade eder. Her köpeğin içgüdüsel olarak ısırması veya saldırması mümkündür, bu yasal süreci sadece kabadayı, zorba ve bekçi köpek cinslerine bağlamak doğru değildir. Amerikan Veteriner Hekimler Birliği iyi huylu köpek yetiştirmede, iyi eğitim ve sosyalleştirmenin en önemli metot olduğunu vurguluyor. Geçmişten günümüze, American Bully ırkının tarihsel gelişimi ve tarihteki yeri bu şekildedir.

Tanıyanların çok sevdiği, sadık dostu ve koruyucusu olan American Bully, sevilen köpek cinsleri arasındadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

American Bully köpeğinin vücudu orta uzunluktadır. Boyun ağır yapıda, hafif kavisli şekilde omuzlardan kafatasının arkasına doğru daralmaktadır. Omuzları geniş, güçlü ve kaslıdır. Gövde, derin ve iyi yaylanmış güçlü kaburgalara sahiptir. Tüm kaburgaları birbirine yakındır. Göğüs derin ve geniştir. Deride gevşeklik yoktur. Arkası oldukça kısadır. Omuzdan sağrıya düz, eğimli ya da sağrıdan kuyruk tabanına hafifçe kısa eğim görülür. Yüksek arka kısım görülebilir, ancak çok yaygın değildir. Kaslı, heybetli vücuduyla ilk bakışta insanları korkutsa da çok oyuncu ve sevecen bir köpektir.

Kafa

American Bully'nin kafası orta uzunluktadır. Oldukça büyük, derin, geniş kafatası, belirgin yanak kasları ve yüz hatlarına sahiptir. Birbirine mesafeli gözleri ve yüksek kulakları vardır. Namlu orta uzunlukta, gözlerinin altında hafif kare şeklide ve üst kısmı yuvarlaktır. Burun rengi siyah, kahverengi, vb. tüm renkler kabul edilir. Çenesi güçlü ve sağlamdır. Alt çenesi ısırmasını daha güçlü kılacak özelliktedir. Üst dişler dışarıda birleşerek kapanır. Alt dişlerinin önde olduğu veya makas ısırığı diş şekli görülür. Dudakları kapanır, ancak diş yapısı gereği gevşeklik olabilir.

Kulaklar

American Bully köpeğinin kulakları yüksektedir. Kulakları kırpılmış ya da kırpılmamış olabilir. Yasal olarak her ülke kırpmaya izin vermemektedir. Bu yüzden bu bölgelerde kırpılmamış kulaklı American Bully görebilirsiniz. Kırpılmayan kulaklar başın iki yanına, uç kısmı yanakların yanına gelecek şekilde düşmektedir.

Gözler

American Bully ırkının gözleri yuvarlak ve oval şekli arasındadır. Kafasının biraz aşağı kısmında, birbirine mesafeli şekilde konumlanmıştır. Göz renkleri ise albinizm hariç tüm renkler olabilir. En çok karşılaşacağınız göz renkleri ise kahverengi, ela ve kehribar renkleridir.

Bacaklar ve Ayaklar

American Bully ön bacakları, gelişmiş ve kaslı göğüs yapısını taşıyabilmek için oldukça geniş olarak ayrılmıştır. Birbirine mesafeli olan ön bacakları yere düz basar. Ayaklarının dışarıya doğru dönük durması kabul edilir ancak çok istenen bir durum değildir. Arka ayakları ise kaslı yapıda, ne içeriye ne de dışarıya dönüktür. Ayakları orta büyüklükte, kavisli ve kapmaktır. American Bully yürüyüşü arkadan çekişli, kendinden emin ve yaylı şekildedir.

Kuyruk

American Bully köpeğinin kuyruğu beden boyuna göre kısadır. Bully kuyruk yapısı, düşük ayarlı ve kalından inceye doğru sivrilen bir yapıdadır. Tam arka kısmında kıvrılmamış şekilde konumlanmıştır.

Tüy

American Bully ırkının tüy yapısı pürüzsüz, kısa ve sert yapıdadır. Sık ve sert tüyleri parlak bir görünüme sahiptir. Soğuk havalarda kısa tüyleri sebebiyle çok çabuk üşüdükleri görülür. Orta derecede tüy dökerler ve bakım ihtiyaçları azdır.

Renk

American Bully Kısa, parlak ve pürüzsüz kürkü ile dikkat köpek çeker. Bully cinsi geniş kürk renk çeşitleri ve desenleriyle öne çıkar. Açık kahverengi, kahverengi, beyaz, brindle, gümüş, gri, krem, kırmızı, pied, sable ve siyah renk ve tonlarıyla karşınıza çıkabilir. Zaman zaman benekler, işaretler görülebilir. Tüm renklerin ve desenlerin görülebildiği bir köpek ırkıdır. ABKC'nin American Bully köpeğinde kabul etmediği tek renk merle ve albinodur.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapıldığında, beslenmesine, ihtiyaçlarına  ve sağlığına dikkat edildiğinde Amerikan Bully ortalama yaşam süresi 8-12 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

American Bully ırkı dişi ve erkeklerinin boylarında farklılık görülürken ağırlıkları aynı aralıktadır. Genel olarak omuza kadar yükseklik 33- 54 cm, ağırlıkları ise 31- 54 kg aralığındadır.

Yıl boyunca American Bully tüy dökülmesi orta seviyede olur. Dökülen tüyler haftada 1-2 kez fırçalama ve tarama işlemiyle kontrol altına alınacak ve dökülme azalacaktır.

Amerikan Bully sağlıklı beslenmesi için yüksek kaliteli köpek maması almalısınız. Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi kaliteli köpek mama markalarından uygun olanı tercih edebilirsiniz. Yaş ve kuru mama alırken köpeğinize uygun olmasına, yaş bilgisine, içeriğine ve alerjen uyarılarına dikkat etmelisiniz.

Evet ev yemeği yiyebilir. Ancak sağlıklı beslenmeleri, günlük gerekli olan kalori ve besinleri almaları gereklidir. Gerekli olan ihtiyaçlarını karşılamanın en doğru yolu American Bully için üretilen köpek maması almanız olacaktır.

American Bully ırkının sağlıklı üreyebilmesi ve yavrular dünyaya getirmesi çiftleşme için en doğru zaman, 1.5 yaşını doldurduktan sonraki dönemdir. 18. Aydan itibaren gelişimleri ve sağlık durumları kontrol edilerek, kızan döneminde American Bully köpeğini çiftleştirebilirsiniz.

American Bully köpek bakımı zor değildir. Tüy bakımı minimum seviyededir. Banyo ihtiyacı çok sık değildir ve gerektiğinde alması yeterlidir.  Sadık, sevgi dolu ve arkadaş canlısı American Bully sahibini memnun etmek isteyen bir köpektir. İyi bir liderle eğitim süreci de kolay şekilde tamamlanacaktır.

American Bully karakter özellikleri, fiziksel yapısı, eğitim durumu, kürk rengi, sağlığı ve şecere durumu gibi birden çok değişkenin etkisiyle farklı fiyatlara sahiplendirilir. American Bully yavrusunun fiyatı ortalama olarak 1,500 TL ile 10,000 TL arasında değişkenlik gösterebilir.

Belirtilen fiyat aralığı American Bully köpek cinsinin; satıldığı yere, satan kişiye ve daha farklı nedenlere göre artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi American Bully bir doğumda yaklaşık olarak 4 ila 10 yavru dünyaya getirmektedir. Doğan yavru sayısının farklı olmasının nedeni America Bully cinsinin sağlığı, yaşı, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği köpeğin sağlık durumu gibi belli değişkenlerden etkilenir.

American Bully, cinsi geniş kürk renk çeşitleri ve desenleriyle öne çıkar.

Açık kahverengi, kahverengi, beyaz, brindle, gümüş, gri, krem, kırmızı, pied, sable ve siyah renk ve tonlarıyla karşınıza çıkabilir. Zaman zaman benekler, işaretler görülebilir. Merle ve albino renklerinin dışında, tüm renklerin ve desenlerin görülebildiği bir köpek ırkıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.