İngiliz Bulldog Özellikleri ve Bakımı

English Bulldog Resimleri
English Bulldog ekşi yüzü, sarkık yanakları ve kırışık yüz yapısıyla sevimli bir köpektir. Geniş omuz yapısına, kalın ve ağır alçak gövdeye sahiptir. Omuzlarının üzerinde büyük bir kafa, güçlü çene ve basık duran bir burunla kendine özgü özellikleriyle karşımıza çıkar. Alçak gövdesiyle, yavaş, salınarak ve sanki yuvarlanıyormuş gibi yürüyüşü vardır. Orta büyüklüğe sahip olan Bulldog ırkı kendine has duruşu, ifadesi ve yürüyüşü ile insanların ilgisini hızlıca üzerine çeken genellikle neşeli köpeklerdir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Olmayan
Ağırlık
18-23 Kg
Yükseklik
30-38 Cm
Aile
Mastiff, Bull
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1200' lerin Başı
Yaşam Süresi
8 – 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

English Bulldog ırkı, gevşek yer yer kırışık alın yapısı, çatık kaşları, içeri itilmiş basık burnu, küçük kulakları, sarkık yanakları ve öne çıkan çene yapısıyla insanların arasında kendine özgü yürüyüşüyle salınarak gezer. Saydığımız bu dış özellikleri onlara ayrı bir sevimlilik katar. Bulldog çok uysal ve yumuşak köpeklerden birisidir. Neşeli halleriyle, komik yapısıyla zaman zaman inatçı yanıyla arkadaş canlısıdır. Bulldog köpeği sahibini memnun etmeye isteklidir ve inatçılığı tuttuğunda anlarda bile sahibine karşı bu davranışını uzun sürdüremez.

Çevresindeki çocuklarla, yabancılarla olan ilişkisinde uysal, nazik ve arkadaş canlısıdır. Yabancılara karşı yaklaşımı temkinli ve orta derecede arkadaş canlısı iken çocuklara daha samimi ve sıcak yaklaşır. Her yaş grubundaki çocuklarla arasının iyi olduğu gözlemlenir onlara karşı anlayışlı davranır. Evcil hayvanlar ve cins köpeklerle iyi anlaşırken, farklı köpeklere karşı cesur yanı ortaya çıkarak zaman zaman saldırgan ruh haline bürünebilirler. Ancak Bulldog ırkı sevdiklerine karşı tehlike sezmediği, zor durumda kalmadığı sürece saldırgan davranışlar sergilemez. Genel olarak herkesle iyi anlaşabilirler.

Enerjik olduğu günler olsa da Bulldog’un genel hali tembeldir. Bütün günü yatarak, uyuyarak, odalar arasında ufak gezintiler yaparak ve sabini tarafından sevilip, yemek yiyerek geçirebilirler. Oyun oynamak ve aktif olmak yerine ağırbaşlı bir şekilde kendi hallerinde takılabilir. Bu rahat halinden dolayı onu egzersize teşvik etmeniz gerekecektir. Aslında tempolu yürüyüşlerden, günlük egzersizlerden hoşlanırlar ama ufak bir teşvik harekete geçmelerini kolaylaştırır.

Koşması, zıplaması ve yüzmesi alçak gövdesi ve ağır yapısı ile pek mümkün değildir. Yapılacak egzersiz bedenine uygun olmalıdır. Sıcak ve nemli havalarda nefes alması zorlaştığı, hassasiyeti olduğu için sabah ya da akşam saatlerindeki serin zamanlar tercih edilmelidir. Sağlıklı olmaları, formda kalmaları için günlük egzersiz planı yapılmalı ve yemek düzenine dikkat etmelisiniz. Yemek yemeyi çok sevdikleri için porsiyon kontrolüne dikkat etmeniz önemlidir. Aksi halde hızlı şekilde kilo alabilirler.

Bulldog uysal yapısı, orta büyüklükteki bedeni ve düşük enerjiye sahip olmasıyla apartman yaşamına oldukça kolay uyum sağlar. Zaten ısı hassasiyeti sebebiyle bahçede, dışarıda yaşaması da zordur. Burun yapısı sebebiyle de nemli sıcak havalar nefes almasını zorlaştırır. Hatta yaz mevsiminde eviniz sıcaksa, köpeğinizin klimalı serin bir odada bulunması gerekir. Burun yapısı sebebiyle nefes zorluğunun diğer getirisi horultulu sesler, horlama ve ağzı açık dinlenirken salya akıtmadır. Oldukça az havladıkları bilenen bu ırk apartmanda sizi zor duruma düşürmez ve egzersiz ihtiyacı az olduğu içinde gerekli miktarda yaptığı sürece olumsuz davranışlarda bulunmaz.

Oldukça cesaretli olduğu bilenen Bulldoglar bekçilik görevi de yapmışlardır. Ancak günümüzde bu görev bilinci biraz kaybolmuş sadece gerektiğinde davetsiz misafirleri korkutacak kadar sert yüzlerini göstermektedir. Pek havlamazlar ancak heybetli görünüşleri ile sessizce bekleyerek karşı tarafı korkutmayı isterlerse bunu kolaylıkla başarabilirler.

Erken aşamada daha yavru iken eğitimlerine başlamanız iyi olacaktır. Eğitilebilen ancak yavaş öğrenen bir ırktır. Öğrenmesi zaman aldığı için sabırlı ve tutarlı davranmanız gerekir. Geç öğrense bile öğrendiği konuları uygulamakta ve unutmamakta oldukça iyidir. Ağırbaşlı ve kırılgan bir yapısı olduğu için onunla iletişimizde sert yöntemler kullanmayın. Eğitimde ödüllendirme, övme gibi pozitif pekiştirmelere başvurunuz. Farklı ortamlarda, farklı hayvanlar ve insanlarla etkileşim kurması onun iyi huylu yetişkin bir köpek olarak büyümesine, gelişmesine yardımcı olacaktır.

Tarih

Bulldog ırkının tarihi geçmişi 13. Yüzyıl İngiltere’sine kadar dayanmaktadır. Eski Mastiff tipi köpeklerin soyundan gelen Bulldog’u kökeni İngiltere’de Kral John’un saltanatı döneminde ortaya çıkmıştır. Bulldog ırkı; bir boğanın köpek sürüsü ile dövüşmesi ve seyircilerinde sonuç üzerine bahse girdiği bull baiting adı verilen kanlı sporlarda kullanılmasıyla tarihteki yerini alıyor.

Bu dövüşen köpek Bulldog ırkının atalarıdır ve boğa güreşi sporuna katılması için üretilmiştir. Köpeğin amacı güçlü dişleri ile boğayı burnundan, yüzünden yakalamak ve saldırmaktır. Eğer boğa onu boynuzuna denk getirirse de havaya savurarak ölümüne sebep olabilmektedir. Bu olaya sadece spor olarak bakılmamış ve boğanın eti kesilmeden önce bu güreşle etini yumuşatmakta amaçlanmıştır. Dinlenmiş ve yumuşamış et daha güzel olacağı için bu oyuna da başvurmuşlardır. Yani Bulldog’ların ataları aslında korkunç bir eğlencede cesur yapısıyla, keskin dişleriyle acıya dayanıklı oluşlarıyla kullanılan vahşi yapıdaki hayvanlarmış. Biz günümüzde atalarından farklı bir Bulldog ırkı ile karşı karşıyayız.

1835 yılında İngiltere’de boğa güreşi, kan sporları yasaklandı. Bulldog ırkı için yeni bir dönem başladı. Bazı köpek sahipleri Bulldogların birbiriyle ve farklı köpeklerle dövüşmesi için çaba gösterdi. Bu durumda boğa güreşleri yasaklandı ancak pit-dog dövüşleri mahzenlerde yapılmaya başlandı. Bulldogların güçlü yapısına karşı daha hareketli, saldırgan ve hızlı köpekler gerekiyordu. Köpek yetiştiricileri de Bulldoglarla çeşitli terriyerleri çifteleştirerek; Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier ve Boğa tip terriyer ırkının prototiplerini ortaya çıkardılar. Ancak yasa dışı yürütülen pit-dog dövüşleri de zamanla yapılamamaya başladı ve bu kanlı etkinlikler son buldu.

Etkinliklerin bitmesi ile bu köpeklerin başka bir kullanım amacı olmadığını için insanlar ırkın ortadan kalkacağını düşündüler. Cinsin popülerliği git gide düştü. Bulldog neslinin tükenmesi söz konusu oldu. Bulldog sahipleri ve hayranları, ırkın kavgacı huyundan ayırıp arkadaş canlısı ve sadık bir dostta dönüştürmek için çabalamaya karar verdi. Fiziksel özelliklerini koruyup geliştirmek ve köpeği daha çekici hale getirmek için adımlar attılar. Vahşi yanlarını saldırgan yapısını bastırdılar. Nazik, sevimli, insanlarla ve özellikle çocuklarla iyi anlaşan yumuşak başlı bir köpek olarak Bulldog ırkını yeniden tasarlayıp yarattılar. Agresif, cesur ve saldırgan boğa savaşçısı olan Bulldog gitmiş yerine arkadaş canlısı, hoşgörülü ve sevecen bir Bulldog gelmişti. Bulldog’un mizacını baştan şekillendirmek isteyen sabırlı köpek yetiştiricileri istedikleri başarıya ulaşmıştı.

1859 yılında İngiltere’de konformasyon gösterilerinde Bulldoglar sergilenmeye başlandı. 1860 yılında İngiltere/Birmingham’daki köpek gösterisinde ilk kez yeniden tasarlanan Bulldog’un gösterimine izin verildi. 1861 yılında “King Dick” isimli bir Bulldog köpeği Birmingham’daki gösteriyi kazanan köpek oldu. Onun soyundan gelen ve adı “Crib” olan bir köpekte yetişkinliğine yakın zamanlarında mükemmele yakın köpek olarak tanımlandı. Tüm bu gelişmeler yeniden tasarlanan Bulldog köpeğinin başarılı bir dönüştürme ve yetiştirme olduğunu gösterdi.

1886 yılında da Bulldog ırkı Akc tarafından tanındı. Yeni haliyle tanınan, sevilen Bulldoglar İngiltere’nin uzun yıllar ulusal sembolü oldu ve English Bulldog adıyla da anılmaya başlandı. Bulldog sert, ağırbaşlı duruşuyla çelişen; sevimli, neşeli ve palyaço kişiliği ile hayatımızda evcil köpek olarak yer almaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

İngiliz Bulldog kalın, geniş ve düşük gövdeli vücuda sahip orta boy, kompakt bir köpektir. Kısa tüylere sahip olan bedeninde, kafa ve gövde bölgelerinde derisinin ekstra kırışık ve masif olduğu görülür. Kısa bacakları, oldukça sağlam ve güçlüdür. İri ve cüsseli görünüşü geniş omuz ve göğüs yapısıyla da desteklenmiştir. Omuz yapısı arka uç kısımlarında daha geniştir. Kaslı, iri ve heybetli Bulldog’un kendine has bir vücut yapısı vardır.

Kafa

Bulldog ırkı kısa bacakları, geniş göğsü ile alçak yapıya sahiptir. Genel olarak vücudu geniş ve kaslıdır. Vücudu ile orantılı bir kafa yapısı görülür. Geniş kafatasında, yanakları gözlerinin kenarlarına kadar uzanır. Alın bölgesinde yoğun kırışıkları vardır. Siyah renkte geniş ama biraz basık burun ve burun delikleriyle oldukça iyi koku alırlar. Güçlü, geniş çene yapısı ve sarkık üst dudaklarıyla kare şekline sahiptir. Bulldogların alt çenesi öndedir. Yani alt dişleri, üst dişlerinin önüne gelecek şekildedir. Güçlü çenesi ve diş yapısı ile Bulldog rakibini ısırığıyla tutar ve kilitler. Bulldog buruşuk ve sarkık yüzüyle insanların arasında neşeyle dolaşır.

Kulaklar

Bulldog köpeklerinin kulak yapısı küçük ve incedir. Üçgen yapıya sahip olan kulağı geriye doğru katlı şekilde başın üzerinde durmaktadır.

Gözler

Bulldog ırkının siyah renkte yuvarlak gözleri vardır. Göz yapısı kırışık alnın altında, düşük ve kısık şekildedir. Bu duruşun sebebi kırışık alın yapısı ve sarkık yanakları da olabilir. Gözleri kimi zaman sert kimi zaman da yumuşak ve tatlı bakışlarıyla insanları etkilemektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Kısa, kaslı ve oldukça güçlü bacaklara sahiptir. Bacaklarının kısa yapısı, kaslı ve geniş gövdesiyle birleşerek bu köpeğe kendine has bir yürüyüş sergileme fırsatı tanır. Bacaklarının kısalığının büyük etkisi olduğunu düşündüren, paytak bir yürüyüşü vardır. Gövdesi alçak ve bacakları kısa olduğu için yüksek yerlerden atlayamaz ve fazla koşturamazlar.

Kuyruk

Kuyruk yapısı tüm Bulldog ailesinin diğer üyelerinde de olduğu gibi kısadır. Alçakta taşıdığı kuyruğu, ya düz ya da vidalıdır.

Tüy

Bulldog ırkının kısa, pürüzsüz, düz ve parlak bir kürkü vardır. Baş bölgesinde, boynunda, omuzlarında yumuşak ve gevşek cilt yapısıyla tüylerini sergiler. Bu kısımlardaki kırışıklıklar sebebiyle tüylerin zaman zaman ekstra bakıma ihtiyacı olabilir.

Renk

Bulldog ırkının pürüzsüz, düz ve parlak tüylerden oluşan renkli bir kürkü vardır. Bulldog ırkının kürkü: kızıl çizgili, beyaz, kırmızı, soluk kırmızı, soluk beyaz, açık kahverengi, benekli, soluk sarı, soluk krem rengi, nadas gibi renklerde ya da bu renklerin çeşitli kombinasyonları şeklinde karşınıza çıkabilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlık ve yaşam koşullarına dikkat edilen English Bulldog ırkının 8 ila 12 yıllık bir yaşam süresi vardır.

English Bulldog köpeğinin ağırlığı 18- 23 kg, boyu ise 30-38 cm arasında değişiklik gösterir. Erkeklerin dişilere göre çok az daha iri ve boylu olduğu görülür. Yemek ve boy hesaplamasıyla ideal kilosunu belirleyebilir ve gerekiyorsa kilo vermelerini sağlayabilirsiniz. Yemek yemeyi seven bir ırk oldukları için kilo almaya müsait yapıları vardır.

Buldog ırkının orta derecede tüy döktüğü gözlemlenir. Düzenli olarak uygulayacağınız haftalık bakımları, tarama ve fırçalamasıyla bu dökülmeyi daha da azaltabilirsiniz. Yıl içerisinde normal zamanlardan daha fazla tüy döktüğü dönemler olacaktır. O zamanlarda tarama sıklığını arttırmanızı ve sert fırça kullanmanızı öneririz.

Bulldog köpekleri için orta ırklara özel yüksek kaliteli kuru mama tüketmeleri önerilir. Yetiştiricilerin ve veterinerlerin önerdiği Royal Canin, Proplan, Acana ,Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care markalar arasından köpeğinizin yaşına, alerjen durumuna ve tadını sevmesine göre uygun tercihi yapabilirsiniz. Hazır mamalarda bulunan vitamin, protein ile gerekli besin ihtiyacını rahatlıkla karşılarlar. Yemek yemeyi sevdikleri için öğün kontrolü ile yemek vermeniz önerilir.

Yemek yemeyi seven English Bulldoglar ev yemeklerini sever. Ancak sağlıkları açısından her gıdayı yemeleri uygun değildir. Bu yüzden köpeğinizin neyi yiyebileceği, yiyemeyeceğini araştırmalı ve sindirim sorunu yaşamaması için her yiyeceği yedirmemelisiniz.

Köpeğinizin yavruluk döneminden çıktıktan sonra çiftleşmesi önemlidir. Gelişimini tamamlaması, gebeliğin daha rahat geçmesini sağlar. Bu yüzden 1.5 yaşından önce köpeğinizi kızan dönemlerinde çiftleştirmeniz önerilmez.

English Bulldog 18 aylık olduktan sonra yani 1.5 yaşından itibaren sağlıklı dişi ve erkek Bulldog köpeğinizi kızan döneminde çiftleştirebilirsiniz.

Bulldog kısa ve pürüzsüz tüyleri ile tüy bakımı konusunda sahibini pek zorlamaz. Yoğun tüy döktüğü zamanlarda sık fırçalama ve vitaminler ile bu durum kontrol edilir. Ancak bakım isteyen kısım yüzündeki kırışık yapıda olan cilt katmanlarıdır. Günlük olarak o bölgelerin nemli olup olmadığına bakmalı ve kurulamalısınız. Yemek yedikleri zaman cilt buruşukluklarının arasına yiyecek kaçabilir eğer görülmez ve temizlenmezse enfeksiyon oluşabilir. Aynı şekilde ağız kısmında fazla salya akıttığı görülür, bunun da tüylerinden silinmesi gerekir.

Bulldog köpeğinin zor geçen doğumları sebebiyle yavru fiyatları biraz pahalı olabilir. Bunun yanında köpeğin şeceresi, eğitimleri de fiyatı belirler. Ülkemizde English Bulldog köpeğinin fiyatı 4000 TL ile 9000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı bir dişi Englisj Bulldog 4 – 5 yavru dünyaya getirebilir. Bulldog doğum sırasında kalçalarının dar olması sebebiyle zorlanabilir ve sezaryene ihtiyaç duyabilir. Bu yüzden gebelik süreci ve doğumunun veteriner kontrolünde olması sağlıkları açısından iyi olacaktır.

Bulldog köpekleri kahverengi, kızıl, beyaz, benekli, soluk sarı ya da bej renklerinde veya bu renklerin çeşitli kombinasyonlarında görebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.