Sibirya Kurdu (Husky) Özellikleri ve Bakımı

Sibirya Kurdu (Husky) Resimleri
Sibirya Kurdu, güçlü, zeki, dayanıklı ve asil duruşlu bir köpektir. Sibirya Kurdu, Siberian Husky ve Arctic Husky adlarıyla anılmaktadır. Eğlenmeyi seven ve maceracı yer yer de yaramaz yapısı ile insanların hayatında yer almıştır. Orta büyüklükte, gücü, hızı, dayanıklılığıyla çalışan kızak köpeği olarak bilinir. Çok soğuk havalarda onu koruyan bir kürk yapısı vardır. Donmuş alanlarda, buzullar üzerinde orta hızda hafif yükleri, paketleri taşırlar. Genellikle keskin yüz ifadesine sahip olsa da Sibirya Kurdu arkadaş canlısı, sevecen, ilgili ve herkesle iyi anlaşabilen bir köpektir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, Kızak Çekici, İşçi Köpeği
Ağırlık
15 - 27 Kg
Yükseklik
50- 60 Cm
Aile
Spitz, Northern (Kuzey)
Menşei
Rusya (Sibirya)
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
11 - 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Sibirya Kurdu için zeki, uyanık, eğlenceli, bağımsız zaman zaman inatçı ve yaramaz gibi her telden özelliğe sahip olduğunu söylemeliyiz. Zarif, asil duruşu atletik yapısı ile birleşmektedir. Oldukça aktif, yerinde duramayan kıpır kıpır bir köpektir. Güvenlik önlemini aldığınız, açık ya da kapalı bir ortamda özgürce koşması ya da yürümesi için fırsat verdiğinizde ne kadar mutlu olduğunu görmelisiniz. Böyle bir imkanınız yoksa köpeğinize uygun olan, uzun bir tasmayla yürüyüş ve koşu egzersizlerini bu şekilde tamamlayabilirsiniz. Soğuk havaya birçok köpek ırkından daha dayanıklıdır. Soğuk havada oyun oynamayı, koşturmayı severler ve -60 dereceye kadar soğuya dayanıklılık gösterirler. Çok sıcak havalardan ise rahatsız oldukları görülür. O yüzden ılıman ve soğuk iklimde daha rahat yaşarlar. Sibirya Kurdu bedeninin büyüklüğüne kıyasla, daha az yiyeceğe ihtiyaç duyar ve karşınıza tutumlu yiyiciler olarak çıkar.

Sibirya Kurdu, ailesine düşkün,  sevecen, onlara karşı nazik davranan ve oyunlar oynamayı seven mutlu köpeklerdendir. Keskin, sert ifadesine aldanmazsanız ne kadar uysal ve sevgi dolu dolduklarını görebilirsiniz. Sosyalleşmeyi severler, çok sayıda insanla ve hayvanla arkadaşlık kurmak isterler.  Çocuklarla, yabancılarla çok iyi anlaşır ve çok çabuk kaynaşır. Yabancılara karşı bu sıcakkanlılığı, uysal olması ve herkesi sevme huyları sebebiyle çok iyi bir bekçi köpeği olacağını söyleyemeyiz. Hırsızlara dahi sevgiyle yaklaşacak ve havlamayacak bir yapıları vardır. Yabancı köpekler ve diğer evcil hayvanlarla ise arası orta seviyede iyidir. Yabancı köpeklere karşı üstünlük kurmaya çalışabilirler, küçük evcil hayvanları zaman zaman kedileri kovalayabilirler ama asla agresif ve saldırgan bir davranış sergilemezler. Genellikle aynı evde yavruluk döneminden beri birlikte yaşadıkları diğer köpeklere ve evcil hayvanlara karşı bu tutum ve davranışlarda bulunmazlar onlarda daha iyi anlaştıkları görülür.

Sibirya Kurdu çok zeki ve eğitilebilir bir ırktır. Ancak eğitim süreci biraz zorlu geçebilir. Eğitim durumunun nasıl geçeceği sahibinin davranışlarına bağlıdır. Sürü köpeği olduğu için ona liderlik yapacak birisine ihtiyaç duyarlar. Eğer köpeğiniz karşısındaki insanın kendisinden daha güçlü olduğunu görürse, verdiği emirlere itaat eder. Yani lider olarak sizi kabul eder ve saygı duyar. Bu olay sonrasında eğitim süreci nispeten kolaylaşır. Ancak zaman zaman liderliğinizi test etmeye ve sizi kontrol altına almaya çalışabilir. Köpeğiniz bu davranışı sergilemeye kalktığı anda liderin siz olduğunu ona hatırlatmalısınız. Aksi halde köpeğinizin bu durumdan faydalanarak inatçı ve yaramaz davranışlar sergilemesi mümkündür. Sert davranışlar ya da fiziksel müdahaleler uygulamadan, kurallarınızı köpeğinize tutarlı ve açık şekilde göstererek yapmalısınız. Örneğin köpeğinize vereceğiniz yemeği bekletmek ve komut vermeden yememesini sağlamak liderliğinizi gösterebileceğiniz anlardan birisidir. İyi bir lider görmeyen Sibirya kurdu itaat etmemeyi tercih edebilir. Eğer kendine güvenen iyi bir sürü lideri olabileceğinizi ve sabırlı, tutarlı şekilde eğitim verebileceğinizi düşünmüyorsanız Sibirya Kurdu size uygun bir ırk tercihi olmayabilir.

Sibirya Kurdu’nun en güzel özeliğinden birisi havlamaması ya da az havlamasıdır. Kötü haberse ise ulumayı severler. Apartman yaşamına genel olarak ihtiyaçları karşılandığında uyum sağladıkları görülür ancak uluma özelliği ile komşularınızı rahatsız edebilirler. Vereceğiniz iyi bir eğitim ve günlük egzersiz ihtiyacını karşılanmasıyla apartman hayatınızda bu durumları yaşamayabilirisiniz. Köpeğiniz enerjilerin atamaz, egzersiz yapamaz ve uzun süre yalnız kalırsa hem iç hem dış mekanda olumsuz davranışlar sergileyebilir. Yalnız kaldığında evinize, eşyalarınıza ya da dışarıda bahçenize çukur kazarak zarar verebilir. Sibirya Kurdu’nu apartmanda yaşıyorsanız artıları ve eksilerini düşünüp hesaplamalı ve ihtiyaçlarını karşılayabilecekseniz sahiplenmelisiniz. İdeal yaşam alanı orta büyüklükte, gezip dolaşabileceği bir bahçeli evdir.

Yüksek enerjili, asil, zarif bu güzel ve zeki köpekler kendisiyle ilgilenilen mutlu aile ortamında uzun seneler sağlıklı bir şekilde yaşayabilir. Sibirya Kurdu ihtiyaçlarını anlayan, ona zaman ayıran, ilgi ve sevgiyle yaklaşan insanlara harika bir arkadaş, dost olur.

Tarih

Sibirya Kurdu ırkının kompakt gövdesi, dik kulakları, tüylü kürkü ve kalın, orak şekline benzeyen kuyruğu türün kuzey mirasını akla getiriyor. Irkın ataları aslen kuzeydoğu Asya bölgesinin Chukchi halkı tarafından, günümüzde bilinen adıyla Sibirya Kurdu’nu yetiştirmişler. Tam olarak ataları bilinmiyor, ancak Spitz köken özellikleri görülüyor. Sibirya Kurdu’nun köpek ırklarının en eskileri arasında yer aldığı yapılan testlerle kanıtlanıyor. Bu köpekler aileleri için refakatçi ve dayanıklı kızak köpekleri olarak kullanılmıştır.

Değişen iklim koşulları sebebiyle yarı göçebe Chukchi av alanlarını genişletmek aksi halde yok olma tehdidiyle yüzleşmek durumunda kalmıştır. Onlarda sıfırın altındaki sıcaklıklara, donmuş arazilerdeki yapıya uyum sağlamış ve hafif yükleri taşıyabilen kızak köpeği olarak gelişmişlerdir. Geliştirilen bu köpekler nesiller boyunca bu özellikleri aktarmış, dünyadaki diğer ırklardan izole edilmiş ve saflığını korumuştur. Günümüzde Sibirya Kurdu’nun doğrudan ataları olmuşlardır. Kuzey Kutbu bölgelerinde bu köpekler dayanıklı yapıları ile yaşamın hayati bir parçası haline gelmiştir.

1909’da ilk Chukchi Sibirya’dan All-Alaska kızak yarışı için Kuzey Amerika’ya getirildi. Kızak yarışındaki diğer köpek yarışmacıların çoğundan daha küçük ve daha uysal bu köpekler çok ilgi uyandırmadı. 1900’lerin başında kızak yarışlarını kazanmaya başladıktan sonra fark edildi. Ayrıca köpeklerden etkilenen ve 70 adetini antrenman yapmak için ithal eden kişi dışında beklenilen ilgiyi yine bulamadı ve çok az hayranlık uyandırdı. Yılın geri kalan zamanında, köpekler çalışan kızak köpekleri olarak fayda sağladılar.

Sibirya Kurdu en büyük beğeniyi ve popülerliği 1925 yılında kazandı. Efsanevi usta Leonhard Seppala, difteri salgınının başladığı Rusya’ya ait olan Alaska’nın Nome şehrine doğru hayat kurtaracak olan bir serumu aceleyle götürmek için yola çıktı. Normalde 25 gün sürmesi planlana yolculuk Sibirya Kurdu ile sadece beş buçuk günde 658 mil yol alarak serumları Nulato şehrine zorlu kış şartlarında ulaştırdıkları için manşetlere çıktılar.  100 köpekten oluşan 20 kızak  ile başlayan yolculukta hava şartlarından dolayı 4 köpek öldü. Tüm zorluklara rağmen başarıyla sonuçlanan bu olay Dünyanın dört bir yanında gazetelerde yer aldı. Sibirya Kurdu serumu kasabaya ulaştırması ve kasabayı kurtarması sonucunda büyük bir popülerlik kazandırdı. Bu yolculuğun son ayağında Leonhard Seppala’nın baş köpeği Balto çok çaba sarf etti.  Balto ve seyahat boyunca koşan tüm Sibirya Kurtları köpek tarihinin en onurlu kahraman köpekleri arasında yer aldı. Onurlarına New York City Central Park’ta heykelleri bulunmaktadır.

İlk Sibirya Kurdu Kanada’ya ve ardından Amerika Birleşik Devletleri’nin geri kalan bölgelerine bu sıralarda geldi. AKC 1930 yılında Sibirya Kurdu (Husky) cinsini tanıdı. II. Dünya Savaşı’nda, birçok Sibirya Kurdu ABD Ordusu’nda arama ve kurtarma ekipleriyle birlikte görev yaptı. Görevlerini başarıyla tamamlayarak halkın hayranlığını daha da kazandı. Cinsin popülerliği her geçen gün daha da artmaya devam etti. Günümüzde de kızak çekmenin, zorlu şartlarda ve görevlerde çalışmanın yanında kendisine sevgi dolu bir aile ortamında evlerde de yer buldu.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Sibirya Kurdu zarif, atletik, kaslı, dayanıklı ve kompakt gövde yapısına sahiptir. Uzun ve dikdörtgen vücut yapıları ile orta iriliğe sahip bu köpekler, katmanlı kürkleriyle soğuk iklim şartlarına dayanabilirler. Sırtlarında genellikle siyah ya da gri renk tüyler görülür. Yüzünün iki yanında bulunan, gözlerini kaplayan tüyler ise karakteristik özellikleri olarak sırt renkleri ile aynıdır. Boyun çevresinde küçük kırışıklıkları vardır. Kuyruk veya bacaklarında uzun tüyler görülmez. Karın bölgesi, bacakları ve pati kısmında ise beyaz renk hakimdir.

Kafa

Sibirya Kurdu güçlü, kompakt gövdesi ile çalışan kızak köpekleridir. Orta büyüklükte ve vücuduyla orantılı bir kafa yapısına sahiptir. Boyun yapısı vücutlarına göre biraz daha uzun durmaktadır. Makas ısırığına sahip keskin dişleri vardır. Birbirinden eşit uzaklıkta ve orantılı şekilde ayrılmış parlak gözleri, kürk rengine göre değişiklik gösteren burun rengi ve dik kulakları ile görenlerin bir daha baktığı bir güzelliğe sahiptir.

Kulaklar

Sibirya Kurdu’nun kulakları dik ve kalın yapıya sahiptir. Üçgen şeklindeki dik kulakları tam olarak başın üzerinde yer alır. Kulaklarının iç kısmı ve uç kısmında farklı renkler görülür.

Gözler

Sibirya Kurdu (Husky) mavi, kahverengi, kehribar ya da bir mavi biri kahverengi göz rengine sahip olabilir. Gözleri orta büyüklüğü sahip, oval ve birbirlerine uzaklıkları orta mesafede orantılıdır. Sibirya Kurdu kendisine farklı bir hava katan, sevimli ve yaramaz ifadesini ortaya çıkaran gözlere sahiptir. Cam mavisi sert bakışlarının altında, sakin yumuşak bir ruh haline sahiptir. En dikkat çekici yanlarından birisi gözleri olan Sibirya Kurdu’nun keskin mavi gözleri, mavinin tonlarıyla çeşitlenir. Hatta bir gözü başka bir gözü başka renk olan Sibirya Kurtları vardır. Bu eşsiz durum köpeklerin gözlerinin herhangi bir göz hastalığına sahip olup olmasıyla ilgili değildir. Genetik göz renkleri bu şekilde de olabilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Sibirya Kurdu hızlı, çevik, güçlü bacak ve ayak yapısına sahiptir. Ayaklarında parmaklarının arasında, karla temaslarında onları sıcak tutacak ve buzu kavramalarına yardımcı olacak kılları vardır. Bir nevi ayakları kar ayakkabısı yapısındadır. Bacak yapılarında uzun ve yoğun tüyler görülmez. Asil görünümlerine uyan hızlı ve zahmetsiz yürüyüşe sahiptirler.

Kuyruk

Sibirya Kurdu orak şeklinde bir kuyruğa sahiptir. Normal duruşlarında bacaklarının arasında sallanan kuyruğu; Husky sevildiğinde, heyecanlandığında tıpkı orak şeklinde bir eğriyle sırtının üzerinde taşıdığı görülür. Kuyruk yapısında çok uzun tüyler yoktur.

Tüy

Çift katmanlı, yoğun ve orta uzunluğa sahip tüyleri ile çok soğuk havalara, düşük ısılara dayanabilmektedir. Sıcak iklimler de ise rahat edemedikleri görülür. Alt tüyleri yumuşak, üst katman tüyleri ise daha kalın ve biraz daha kabadır. -50° / -60°C düşük sıcaklıklara dayanacak yünlü paltosu vardır. Uzun tüylere sahip palto yapısı vücudunun belli bölgelerinde yoğunlaşır bazı bölgelerinde azalır. Örneğin bacaklarında ve kuyruğunda vücudunun genel yapısında çok fazla tüy olmasına rağmen buralarda tüylenme normal seviyededir.

Renk

Orta uzunlukta tüylere sahip olan Sibirya Kurdu farklı kürk renkleriyle görülür. Kürkünün en göz alıcısı; siyahtan saf beyaza doğru vücudunda dağılım gösteren renktir. Yüz maskesi ve gövdelerinin altı beyaz renktedir. Sırtları genellikle siyah, gri ya da nadir de olsa kahverengi renk tüylerle kaplıdır. Yüzünü ve gözlerini kaplayan iki yanda bulunan tüylerde karakteristik özellikleri olarak sırt tüyleriyle benzer renkte olur. Yaygın görülen Sibirya Kurdu kürk renkleri, siyah ve beyaz, kırmızı ve beyaz, gri ve beyaz, samur ve beyaz, kahverengi, gümüş, kurt grisi, siyah uçlu kırmızı-turuncu, koyu gri ve beyaz şeklinde görülebilir. Bu kürk rengine sahip Husky’ın karnı, bacakları ve patileri beyaz renklidir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı bir Husky’nin ortalama yaşam süresi 11- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Sibirya Kurdu, AKC’ye göre orta ırk olarak kabul edilir. Sibirya Kurdu cinsinin boy uzunluğu 50- 60 cm, ağırlığı ise 15- 27 kg aralığında değişiklik göstermektedir.

Dişilerinin ağırlığı 15-23 kg, boyu 50-56 cm iken erkeklerin ağırlığı 20-27 kg, boyu da 53-60 cm aralığındadır. Yani dişilerin erkeklere göre biraz daha küçük bedene sahip oldukları görülür.

Orta uzunlukta, yoğun tüylere sahip olan Husky’ler yıl boyunca her köpek gibi tüy döker. Ancak yılın belirli bir döneminde tüy dökme yoğunluğu artar. İyi bir fırça ve eldivenle yapacağınız düzenli taramalar ile bu dökülmeleri en az seviyeye indirmeniz mümkündür.

Husky’ler orta ırk diğer köpeklere göre daha az yemek yemeye ihtiyaç duyar. Köpeğinize yavru, yetişkin veya yaşlı köpek mamalarından uygun olanı tercih edebilirisiniz. Size önerebileceğimiz kaliteli köpek mama markaları Royal Canin, Proplan, Acana ,Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care arasından tercihinize göre uygun olan mamayı bulabilirsiniz.

Ev yemeği tüketebilirler. Ancak protein, tahıl, vitamin gibi yüksek besin değerleri olan gıdaları tüketmeleri gerekir. Bu ihtiyaçlarını karşılayabilecek ev yemekleri onlar için idealdir. Ev yemeği vermeden önce veterinerinize danışmalı, köpeğinizin alerjen durumunu ve neyi yemesi neyi yememesi gerektiğini öğrenmelisiniz. Hazır köpek mamaları genel olarak kısa yoldan en iyi şekilde köpeğinizin günlük ihtiyacını karşılayacak biçimde hazırlanan ürünlerdir.

Sağlıklı bir Sibirya Kurdu’nun 18. Aydan sonra yani 1.5 yaşından itibaren çiftleştirilmesi önerilir. Hamilelik süreci yaklaşık 60 – 63 gün arasında sürer. Genellikle kendiliğinden doğum süreçleri Doğumun başladığı andan itibaren ilk 20 – 30 dakika içinde ilk yavru dünyaya gelmezse veteriner desteği almanız gerekebilir.

Sibirya Kurdu’nun tüy bakımı çok zor değildir. Haftalık taranmaya ve fırçalanmaya ihtiyaç duyar. Yoğun döküldüğü süreçte bu arttırılabilinir. Gerekmedikçe banyoya ihtiyaç duymazlar yıl içerisinde 2-3 kez aldırmanız bile yetecektir. Tüyleri kokmaz ve neredeyse bir kedi kadar temiz köpekler arasında yer alırlar.

Sibirya Kurdu’nun fiyat aralığını belirleyen en önemli unsur görünümüdür. Mavi gözleri, maskesi ve asil duruşu bu ırkın fiyatını arttırmaktadır.

Sibirya kurdu yavru fiyatları  göz renginden, maskesinden cinsiyetinden ve eğitim seviyesinden dolayı  1.500 TL ile 5.000 TL arasında değişiklik gösterir. Bu barem farklı sebeplere, yerlere ve kişilere göre değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, yetişkin bir dişi Sibirya Kurdu her doğumunda 4 ile 8 adet yavru dünyaya getirebilir. Yavru sayısını dişinin yaşına, çiftleştiği köpeğe, dişinin sağlık durumuna göre farklı farklı sebeplere göre daha az ya da daha çok olabilir.

Sibirya Kurdu ırkı siyah ve beyaz, kırmızı ve beyaz, gri ve beyaz, samur ve beyaz, kahverengi, gümüş, kurt grisi, siyah uçlu kırmızı-turuncu, koyu gri ve beyaz şeklinde renklerde görülür

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.