Fransız Bulldog (French Bulldog) Özellikleri ve Bakımı

Fransız Bulldog (French Bulldog) Resimleri
Fransız Bulldog ailesiyle birlikte olmayı seven, oyun oynamaktan ve eğlenmekten zevk alan sevimli bir kucak köpeğidir. Amerikan Bulldog ve İngiliz Bulldog cinslerine göre daha küçük boyuttadır. Fransız Bulldog ırkının menşei, sanılanın aksine Fransa değil İngiltere’dir ancak popülerlik kazandığı ülkeyle bütünleşmiştir. Düşük ağırlık merkezi geniş gövdesi, ağır kemik ve kas yapısına sahiptir. Büyük kare görünümünde kafası vardır. Baş ve omuz bölgesinde derisi yumuşak, gevşek ve kırışıklıktır. Büyük geniş, yarasa kulakları ile farklı bir havaya sahiptirler. Sevdikleriyle zaman geçirmekten, uyumaktan ve kucaklaşmaktan çok hoşlanırlar. Uzun süre yalnız kalmak ise hiç onlara göre değildir. Şehir, apartman hayatına uyum sağlaması ve uyumlu bir köpek olması sebebiyle en popüler küçük köpek ırkları arasında yer alır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif olmayan
Ağırlık
max. 12- 13 Kg
Yükseklik
27-33 Cm
Aile
Mastiff, Bull
Menşei
İngiltere-Fransa
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
9- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Fransız Bulldog arkadaş canlısı bir köpektir. Sahipleri tarafından sevilmeye, ilgi görmeye, oyun oynamaya kısaca onlarla yakın temas kurmaya ihtiyaç duyan bir ırktır. Sevilmediğini, ilgi görmediği hissettiğinde kaygı bozukluğu, endişe gibi psikolojik sorunlar yaşayabilir. Uzun süre ailesinde uzak, yalnız başına bir yerde kalırsa da psikolojik olarak etkilenebilir ve olumsuz davranışlar sergileyebilir. Fransız Bulldog uzun süre yalnız bırakabileceğiniz, dışarıda kulübede yaşamasını bekleyeceğiniz köpek değildir. Ailesiyle aynı evi paylaşmayı, birlikte vakit geçirmeyi isterler ve ısıyı tolere edemedikleri için dışarıda yaşayamazlar. Eğer yoğun çalışmıyorsanız, düzenli ev hayatına sahipseniz ve bu köpeklere yeterli vakit ayırabilecekseniz Fransız Bulldog size uzun yıllar yol arkadaşlığı edecek sadık bir dosttur.

Apartman hayatına kolaylıkla uyum sağlarlar. Egzersiz ihtiyaçları düşüktür, onların en sevdiği şey kucaklaşmak ve bolca uykudur. Bu yüzden ev içerisinde çok hareketli değillerdir. Düşük enerjisiyle, minimum düzeyde egzersize ihtiyaç duyarlar. Onları genellikle sahibinin egzersiz için harekete geçirmesi gerekebilir. Gün içerisinde enerjilerini boşaltmaları onları rahatlatacaktır, o yüzden bu ihtiyacını kesinlikle ihmal etmemek gerekir. Fazla havlamazlar, yüksek sesler çıkarmazlar. Sadece sahibinin ilgisini çekmek istediği zaman havlamayı tercih edebilir. Tüm bu özellikleri de apartmanda, orta büyüklükte bir dairede uyumla yaşamasını ve komşuların ondan şikâyetçi olmamasını sağlayacaktır.

Uyumlu olması sebebiyle aile bireyleriyle, küçük çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla çok iyi anlaşırlar. Sahiplerine çok sadıktırlar, onlarla oynamaktan ve onları eğlendirmekten çok mutlu olurlar. Çocuklarla çok iyi anlaşırlar ve onlara karşı toleransları yüksektir. Çevresindeki canlılara karşı sevgi doludur. Erken aşamada sosyalleştirmeye başladıysanız, ilerleyen zamanlarda köpeklerle ve diğer evcil hayvanlarla kurduğu iletişimle sizi şaşırtabilir. Hayvanlarla genel olarak iyi anlaşır ve gözetiminiz altında onlarla zaman geçirmekten keyif alırlar.

Çok fazla egzersiz yapmaya ihtiyaç duymazlar. Kısa yürüyüşler, gezintiler onlar için ideal olanıdır. Solunum fonksiyonları, eklem ve kalple ilgili rahatsızlıklara yatkınlıkları vardır, bu yüzden zorlayıcı ve tempolu fiziksel aktiviteler yaptırmaktan kaçınmalısınız. Fransız Bulldog iyi bir yüzücü değildir, derin sulara yakın yerlerde yalnız dolaşmasına izin vermemeniz sağlıkları için önemli bir adımdır.

Eğitim kolaylığı orta seviyededir. Zaman zaman inatçı yapısı ve özgür ruhu sahibini zorlayabilmektedir. Dik kulakları ile en ufak sesleri duyar, çevresinde olup bitenlere karşı aşırı hassastırlar bu yüzden dikkatleri kolay dağılır. Çoğu zaman hareket etmek için tetikçe beklerler. Fransız Bulldog fazla havlamasa da uyanık ve akıllı olmasıyla iyi bir bekçi köpeği olarak eğitilebilir. Oyun, ödül ve övgü gibi pozitif pekiştirmelerle ilerleyeceğiniz eğitim sürecinde daha kolay ve hızlı yol alabilirsiniz. Sabırlı, tutarlı, sakin ve kendinden emin olarak köpeğinize liderlik yapmalısınız. İstenmeyen davranışlarda sert müdahalede bulunmayın ancak sesiniz ve yüz ifadenizle sert bir tavır takının, sakin yaklaşmanız bu durumlarda işe yaramayabilir. Köpeğinizle iletişiminizin iyi olması, iyi bir lider olmanız eğitim sürecinizi kolaylaştıracak ve köpeğinizin inatçı, başına buyruk karakter yapısı körelecektir.

Fransız Bulldog’un erken aşamada eğitilmesinin yanında sosyalleştirilmesi de çok önemlidir. Yavru iken farklı ortamlarda farklı insanlar ve hayvanlarla iletişim kurmaları onların yetişkin bir köpek olduğunda daha iyi huylu olmasını etkileyecektir. Köpek parklarına götürerek köpeklerle ve çevrenizdeki insanlarla etkileşim kurmasını sağlayarak onların gelişimini olumlu etkileyebilirsiniz. Fransız Bulldog ırkının karakter yapısı genel itibariyle; sahibiyle yakın temas içinde bulunmaktan, yeni insanlarla tanışmaktan, arkadaşlık kurmaktan zevk alan, eğlenceli, sevimli, sıcakkanlı ve arkadaş canlısı bir köpek ırkıdır.

Tarih

Fransız Bulldog ırkının kökeni hakkında söylenen ilk rivayet Molossus’lardan türediği, ikicisi ise Peru’ya ait Chincha’ya dayandığı şeklindedir. Fransız Bulldog, Mastifler’in ve Bulldoglar’ın gelişmesine neden olan Molossus ırkının soyundan gelmektedir. Bulldoglar Fransızlar tarafından ilk olarak boğa güreşleri ve kanlı sporlar için yetiştirilmiştir. Daha sonra kanlı sporların İngiltere ve Avrupa’da yasa dışı ilan edilmesiyle İngiliz Bulldoglar eski ilgisini kaybetmiş ve işsiz kalmışlardır. İri ve heybetli olan Bulldogların daha küçük boyda olması için teriyer tipi ya da Pug tipi köpeklerle melezlendikleri düşünülmektedir. Bu çaprazlaşma sonrasında da Fransız Bulldog ırkı oluşmuştur.

Fransız Bulldog ırkı 1800’lerin ortalarında, ilk olarak İngiltere’de Nottingham bölgesinde oldukça popüler olarak karşımıza çıkar. Oyuncak köpek boyutunda olan Bulldog, o zamanlar dantel üreticilerin ilgisini çekmiş ve maskotları haline gelmişti. Bu köpekler Nottingham bölgesinde ve bazı İngiliz şehirlerinde ilgiyle karşılanmıştır. Dik kulaklarıyla tanınan, İngiltere’de bir kısım tarafından çok sevilen bir kısım tarafından da sevilmeyen küçük Bullog ırkı dantel ticaretiyle uğraşan birçok kişinin Fransa’ya taşınmasıyla kendilerini orada bulur. Bazı İngilizlerin küçük yapısı, kulakları vb. özelliklerinden dolayı başlarda çok ilgi göstermediği bu ırk Fransa’ya ihraç edilmesiyle farklı bir konuma gelmiştir.

Oyuncak Bulldog’lar Fransaya geldikten sonra burada çok sevilmiştir. Fransa’da popüler olan bu köpekler, köpek yetiştiricilerin ilgisini çekmiştir. Farklı köpek ırklarıyla, tahminen teriyerler ve Puglar’la Fransa’da çaprazlandıkları tahmin edilmektedir. Bu çaprazlanma sonucunda onları diğer Bulldog’lardan ayıran dik yarasa kulakları daha belirgin şekilde ortaya çıkmıştır. Fransa bu köpeklere Bouledogue Français adını verir. Sonrasında İngiltere’den gelen bu köpekler Fransızlar tarafından sürekli olarak dik, yarasa kulaklı olacak şekilde çoğaltılır. Bu ırkın kulak tipi konusunda gül mu, yarasa mı hangisinin gerçek ırkı temsil ettiği konusu uzun yıllar tartışılır.

1800’lerin sonlarında, köpekler üst tabakanın dikkatini çeker ve sahiplenilir. Paris bu cinsi artık daha çok fark etmiş ve mükemmel bir şehir köpeği olarak hayatlarında yer vermiştir. Bu ırk daha çok Paris kafe hayatını, dans salonlarında gece eğlencelerini canlandırdı ve bu hayatı seven süslü kadınlarla ilişkilendirildi. Edgar Degas ve Toulouse-Lautrec gibi Fransız ressamların ilgisini çeken Fransız Bulldog ırkı resimlerde tasvir edilmişti.

Üst tabaka arasında popülerliğinin artmasının ardından, Fransa’ya gelen Amerikalılar birkaç Fransız Bulldog’u Amerika’ya götürdü. 1913 yılında Amerika’daki popüler köpekler arasında yerini aldı ve ilgiyle yetiştirmeye başlandı. Amerika’da kurulan Amerikan Kulübü, bu ırkın kulak yapısı konusunda “gül kulak” yerine yarasa kulağına sahip köpeğin doğru Fransız tipi köpek olduğu konusunda fikrini belirterek bu ırka katkıda bulundu.

Fransa’daki popülerliğinden sonra tüm dünyada tanınmasını sağlayan, ayırt edici özellikteki kulaklarıyla 19. Yüzyılın sonunda Avrupa’ya ve Amerika’ya da ünü yayılmıştı. Herkesin sevdiği ancak bakımını ve eğitimini üstlenemeyeceği Bulldog ailesinin bir parçası olarak hayatımızda yer aldı. Fransız Bulldog popülerlik kazandığı ilk günden itibaren, insanların ona duyduğu ilgi ve sevgi her geçen gün daha da artmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Fransız Bulldog, diğer Bulldog cinslerinden ayıran en belirgin özelliği bedeninin, kafasının daha küçük yapıda olması ve dik yarasa kulaklarıdır. Bunun haricinde minyatür bir Bulldog'a benzer. Yumuşak, pürüzsüz, parlak ve kısa kürke sahiptir. Kürkünün altında yer alan geniş gövdesi, kompakt ve kaslıdır. Derin ve geniş göğüs yapısıyla, Fransız Bullog’un ön kısmı arka kısmından daha geniştir ve armut şekline benzetilmektedir. Baş ve omuz bölgesindeki derisi kırışık, gevşek ve yumuşak yapıdadır.

Kafa

Kare görünümlü, bedenine göre büyük, yassı ve sağlam bir kafaya sahiptir. Kafasının büyüklüğü diğer Bulldog türlerinden göre daha küçüktür. Yuvarlak alnı, kısa burnu ve burun çevresinde yer alan kırışıklıkları vardır. Namlusu küçük, belirgin geniş ve derindir. Burnu basık, düz yapılı ve hassas kokuları alacak kadar duyarlıdır. Üst dudakları, alt dudaklarının üzerine sarkar ve keskin dişleri alt çenesinde birleşir. Alt çenesi derin, kare yapılıdır.

Kulaklar

Fransız Bulldog yarasa kulaklı Bulldog olarak da bilinmektedir. Dik duran, tabanı geniş başlayıp, üçgen şeklinde daralan ve uç kısımda yuvarlaklaşan kulak yapısına sahiptir. Fransız Bulldog yarasa kulakları ile diğer Bulldog ırklarından farklıdır ve kendine özgü bir havası vardır.

Gözler

Fransız Bulldog yuvarlak, iri ve belirgin gözlere sahiptir. Gözleri birbirinden ayrıdır ve konum olarak diğer köpeklerine göre daha aşağıdadır. Çıkık yapıdaki gözleri kahverengi tonlarında ve koyu renklidir. Nadir olarak mavi gözlü Fransız Bulldog görülmektedir. Göz çevresi siyah çerçevelidir. Burnunun üstünden alnına doğru giden kırışık yapısı, yüzüne daha bir sevimli hava ve gözlerine anlamlı bir bakış katar.

Bacaklar ve Ayaklar

Kısa bacakları kaslı yapıda ve oldukça güçlüdür. Düşük ağırlık merkezi, geniş ve kaslı gövdesiyle kendine özgü yürüyüşü vardır. Önden duruşları arka kısımlarına göre daha geniş ve açıktır. Küçük bedenine, kısa bacaklarına rağmen insanları şaşırtacak derecede dayanıklıdırlar. Ancak alçak gövde yapısı, kısa bacakları ile bu köpeklerin sert zeminlerde oynaması, koşuşturması ve yüksek yerlerden atlaması risklidir.

Kuyruk

Kuyruğu diğer ıklara göre daha kısadır. Kuyruğu vücuduna yapışmış, düz ya da kıvrılmış şekilde durur. Kuyruğun vücutla temas eden, başlangıcı kalındır ve uca doğru incelmektedir.

Tüy

Fransız Bulldog ırkı tek katmanlı kürk yapısına sahiptir. Yumuşak, kısa, ince, parlak ve pürüzsüz yapıda tüyleri vardır. Gevşek ve yumuşak derisiyle diğer Bulldog ırklarına benzemektedir. Omuz ve kafa bölgesinde yumuşak derisinde kırışıklıkları mevcuttur.

Renk

Tek katmanlı, kısa, parlak ve yumuşak tüyleri çeşitli renk ve desenlerde olabilir. Fransız Bulldog ırkının kürkü; siyah, beyaz, açık kahverengi, krem, brindle, black brindle ve tiger brindle renk ve tonlarındadır. Desenli kürkleri ise alacalı, kırçıllı, siyah gölgeli ve siyah maskesi üzerinde, benekli/ beneksiz beyaz işaretler görmeniz mümkündür. Karın ve alın bölgesinde de beyaz geçişler, benekler ve lekeler görülebilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, beslenmesine, egzersizine ve sağlığına dikkat edilen Fransız Bulldog ırkı ortalama 9 ila 14 yıl arasında yaşayabilirler.

Fransız Bulldog, Bulldog cinsleri arasında daha küçük ve  zayıf yapıya sahiptir. Ortalama ağırlık max. 12- 13 kg, boyları da genel olarak 27-33 cm aralığındadır. Kilo almaya meyilli olan, yemek yemeyi ve uykuyu seven Fransız Bulldog’ların formda kalması için yürüyüş yapması önemlidir.

Fransız Bulldog’un kısa, ince tüyleri çok fazla dökülmez. Bakımı kolay bir kürke sahiptir. Haftada 1- 2 kez taramanız yeterli olacaktır. Mevsim geçişlerinde dökülme miktarında artış olabilir ancak düzenli tarama ve fırçalamayla bu durum kontrol altına alınacaktır.

Fransız Bulldog’un küçük ırklara özel köpek maması tüketmeleri önerilmektedir. Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Brit, Purina, Felix, Brit Care markalarının yüksek kaliteli küçük ırklara uygun olan fransız bulldog köpek mamasını tercih edebilirsiniz. Eklem ağrısı, omurga rahatsızlığı ve alerji gibi sağlık sorunlarına yatkın olması sebebiyle sağlıklı beslenmesi için ekstra dikkat edilmelidir.

Evet ev yemeği tüketebilirler. Ancak her gıdayı tüketmemeleri ve kendileri için yararlı olan gıdalardan günlük ihtiyaçları olan besin değerlerini almaları gerekir. Günlük alınması gereken besin değerini ev yemekleri ile karşılaması güç olacağı için hazır yaş mama, kuru mama ve konserve gıdalarını tüketmesi daha sağlıklı olacaktır.

Evet ev yemeği tüketebilirler. Ancak her gıdayı tüketmemeleri ve kendileri için yararlı olan gıdalardan günlük ihtiyaçları olan besin değerlerini almaları gerekir. Günlük alınması gereken besin değerini ev yemekleri ile karşılaması güç olacağı için hazır yaş mama, kuru mama ve konserve gıdalarını tüketmesi daha sağlıklı olacaktır.

Evet ev yemeği tüketebilirler. Ancak her gıdayı tüketmemeleri gerekir ve bu yüzden verilecek yiyeceklerde seçici olmak gerekir. Ev yemeklerinden günlük ihtiyacı olan besin değerini karşılayacak şekilde beslenme planı yapılmalıdır. Ancak günlük alınması gereken kaloriyi ve besin değerlerini ev yemekleri ile karşılaması güç olacağı için hazır ürünlerden yaş mama, kuru mama ve konserve gıdalarını tüketmesi daha sağlıklı olacaktır.

Dişi ve erkek French bulldog köpeğinin 15 veya 18. Ay ve sonrası sağlıklı çiftleşme için uygun bulunan zamandır. 8 ila 11 aylık iken ilk kızan dönemine girerler ve bu dönem 7-11 gün sürer. Bu günler arasında, kızan dönemlerinde köpeklerin çiftleşmesi gereklidir.

Fransız Bulldog köpeklerinin bakımı genel olarak zor değildir. Onlarda her köpekte olduğu gibi tüy döker. En az tüy döken köpek cinslerindendir ve haftalık bakımla dökülmeler daha da azaltılır bu yüzden sahibini beden bakımında çok zorlamaz.

Bu ırkın daha çok sahibini zorlayacak özellikleri horlaması, hırıltılı sesler çıkarması, salya akıtması ve gaz çıkartması olabilir. Başına buyruk halleri sebebiylede iyi ve etkili bir lider olmazsanız eğitimleri de zor geçebilir. Tüm bunlardan rahatsız olacağınızı düşünüyorsanız bu ırk sizin için uygun olmayacaktır.

Fransız Bulldog rengine, cinsiyetine, yaşına ve şecere durumuna göre farklı fiyat aralığına sahiptir. Nadiren bulunan mavi gözlü Fransız Bulldog yavrusu diğerlerine göre daha yüksek fiyata sahiptir.

French Bulldog yavrusunun fiyatları 3.000 TL – 9.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bu fiyat köpeğin satıldığı yere, bireysel satıcılara göre artış ya da azalış gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Fransız Bulldog bir doğumda ortalama 1 ila 3 yavru dünyaya getirebilir. Genellikle tek bir doğumda çok fazla yavru doğuramazlar ama nadir de olsa 5- 7 arasında yavru doğumu da görülür. Doğumları genellikle veteriner gözetiminde ve sezaryenle gerçekleşmelidir.

Fransız Bulldog, Pekinez, Pug, Chihuahua ve Chow Chow gibi ırklarda yavru sayısı az doğumlar söz konusudur. Basık yüzü ve fiziksel yapısı, küçük bedenleri doğumu etkiler ve 3 yavrunun üzerinde olan doğumlarda yavruların sağlık sorunları yaşamaları muhtemeldir.

Fransız Bulldog çeşitli renk ve renk kombinasyonları ile karşınıza çıkarlar. Brindle, krem, açık kahverengi, siyah ve beyaz ana renklerinde kürkleri vardır.

Bunun yanında brindle ve beyaz, krem ​​ve beyaz, açık kahverengi ve beyaz, açık kahverengi ve brindle, beyaz ve brindle, beyaz ve açık kahverengi, siyah ve açık kahverengi, siyah ve beyaz, açık kahverengi ve siyah, beyaz ve gir renk kombinasyonlarıyla karşınıza çıkabilirler. Bu renklere ilave olarak siyah bir maske üzerinde benekler, desenler ve beyaz işaretlerde bulunabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Yağız bora uğuz
Eyl 1, 2022 / 11:56

French bulldog kendini sahibini diğer köpeklerden veya insanlardan koruyabilirmi


Veteriner Hekim
Eyl 1, 2022 / 22:16

Hayır, hatta aradığınız bu özellik çoğu köpek ırkı için geçerli değildir.


Hülya
Eyl 20, 2023 / 23:31

Merhabalar frençhbulldog köpeğim var çok tüy döküyor ne tavsiye edersiniz.


Veteriner Hekim
Eyl 21, 2023 / 13:46

Merhaba bu ırk alerjik deri hastalıklarına yatkın bir köpek ırkıdır. Bunun dışında kısa tüylü bir köpek oldukları için uzun tüylü olanlara göre daha sık tüy dökerler. Veteriner hekiminizden randevu alarak derisinde bir problem olup olmadığını öğrenmenizde fayda var.


Seda korhan
Ara 19, 2023 / 18:57

Fransiz buldogları sürekli burnunu çeker, hırıltılı nefes alır, homurdanır ve yüksek sesle horlarlar 🙂 ama sevimlidirler kimisine çok sevimli gelir bu ses kimisine malesefki iyi gelmez ama yinede çok sevimliler.


arda dumenci
Oca 9, 2024 / 12:42

Bayılıyorum bu arkadaşa gerçekten çok sevimli ve mahsum aynı zamanda sahiplenmek istersem ilk alacağim can dosttur.