Labrador Retriever Özellikleri ve Bakımı

Labrador Retriever Resimleri
Labrador Retriever ılımlı davranışlar gösteren hareketlerinde aşırıya kaçmayan bir köpektir. Cana yakın, akıllı, tatlı mizaçlı, atletik yapılıdır. Oldukça büyük kemiklere, kare şeklinde vücuda, geniş kafa yapısına, uzun boyna ve güçlü çeneye sahiptir. Geniş ve güçlü çenesi onun Kanada Kazları gibi büyük av kuşlarını rahatlıkla taşımanı sağlar. Ağır, iri vücudunu taşıyan güçlü sağlam bacaklara sahiptir. Perdeli ayakları karada güçlü koşmasına yardımcı olurken, suda da kolaylıkla yüzmesini sağlamaktadır. Kısa, düz ve yumuşak astarı ile çift katmanlı kürkü Labrador köpeğinin her türlü hava koşulunda, soğuk buzlu sularda bile korunmasına yardımcı olur. Labrador Retriever zekâsı, tatlı yapısı ve çalışkan bir köpek oluşuyla her dönemde popüler ırklar arasında yer almayı başarmıştır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Su Köpeği, Avcı Köpeği, Rehber Köpek
Ağırlık
24 - 36 Kg
Yükseklik
54 - 62 Cm
Aile
Retriever, Gundog
Menşei
Kanada
Menşei Tarihi
1800' ler
Yaşam Süresi
10 - 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Labrador Retriever en tatlı en güzel huylara sahip, sevimli ırklar arasında yer alan harika bir aile köpeğidir. Labrador orta büyüklüğe sahip bedeniyle bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiye sahiptir. Yüksek enerjik yapısı ve coşkulu halleri eğitimler ve egzersizler ile kontrol altına alınabilir. Sahibini memnun etmeye istekli olması sebebiyle eğitim süreci kolay şekilde tamamlanacaktır. Her cinste olduğu gibi yavru iken eğitime başlanmalıdır. Temel itaat eğitimi ile başlayan süreciniz, tuvalet, alan koruma gibi eğitimlerle devam edecek ve akıllı köpeğinizin uyum sağlamasıyla oldukça kısa sürede tamamlanacaktır. Hem fiziksel hem de zihinsel egzersizlere ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacı karşılamak ve Labrador köpeğinin mutlu olması için onunla gün içerisinde egzersiz yapmalı, oyunlar oynamalısınız. Köpeğinize göstereceğiniz her bir çabanız onun iyi karaktere sahip yetişmesini, kabadayı köpeklerden olmamasını sağlayacaktır.

Çevresindeki insanlarla, hayvanlarla, çocuklar ve yabancılarla çok iyi anlaşırlar. Çocukların, evcil hayvanların zaman zaman kendisine bilinçsizce yaptıkları tuhaf davranışlara tolerans gösterdikleri ve karşılık vermedikleri görülür. Bütün aile bireyleriyle iyi anlaştığı ve ailenin bir parçası olmaktan mutlu oldukları görülür. Ailesini sevdiği gibi çevresindeki herkese de aynı sevgi ile yaklaşır. Arkadaş canlısı, duygusal bir ruha sahip aktif bir köpektir. Yavru iken farklı ortamlara girmeleri, farklı insanlar ve diğer evcil hayvanlar ile tanışmaları onların sosyalleşmesini sağlayacak ve gelişimini olumlu etkileyecektir.

Labrador apartman yaşamına, küçük bahçeli eve ya da çalışacağı büyük bir tarlaya uyum sağlayan bir köpektir. Labrador sahibini memnun etmek ister ve bu memnuniyet neleri gerektiriyorsa onları öğrenmeye heves duyar. Yeni şeyler öğrenmek onlara zevk verir ve öğrenmek için çaba gösterirler. Yüzmeyi ve avlanmayı seven sportif ve aktif yapılı köpeklerdir. Bahçeli evinizde veya tarlanızda yeterli güvenlik önleminiz yoksa avlanma içgüdüsüne kapılarak sizden habersiz dolaşmaya çıkabilir. Bu yüzden gerekli eğitimleri vermenin yanında gerekli güvenlik önlemlerini de almanızı öneririz. Köpeğiniz gün içerisinde meşgul olacağı fiziksel ve zihinsel zorluklarda görevlere ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacını karşılayamazsa canı sıkılır ve alışkanlığı olmadığı halde farklı davranışlar sergileyebilir. O yüzden ona oyuncaklar alabilir ve kendisine oyun alanı yaratabilirsiniz. Yakala ve bırak oyunları onların en sevdikleri arasındadır. Ayrıca sizinle birlikte yürüyüşlere çıkabilir ve uygun alanda koşu yapabilirsiniz. Egzersiz ihtiyacı karşılandığı ve aktif yapısına uyum sağlayan sahibi olduğu sürece Labrador ırkının yaşayamayacağı yer olmadığı görülmektedir.

İyi bir eğitim ile yapamayacakları iş yoktur.  Rehber köpeği, arama kurtarma ve su kurtarma köpeği olarak eğitilebildikleri ve görevlerde başarıyla yer aldıkları görülür. Ayrıca polislerle birlikte uyuşturucu veya patlayıcı madde tespit etme görevlerinde de çalışabilirler. Başlangıçta av köpeği olarak yetiştirilseler de hızlı öğrenmeleri, akıllı oluşuyla ve farklı farklı yetenekleriyle herkesi etkilemeyi başarırlar. Her dönem sevilen, ilgi gören Labrador Retriever köpeği iyi bakıldığı ve sağlık sorunu yaşamadığı sürece sadık bir dost olarak sizinle uzun seneler yaşayabilir.

Tarih

Labrador Retriever ırkı, Kanada’nın kuzeydoğu Atlantik kıyılarında yer alan Newfoundland ve Labrador eyaletinde ilk olarak görülür. Orijinal Labradorlar sadece Labrador değil, Newfoundlandda geleneksel su köpekleri olarak bilinir. Aynı zamanda ırk gelişir gelişmez Labrador Retriever olarak da adlandırılmamıştı. 1800’lerin başlarında Newfoundland da, Labrador’un en eski ataları olan “St. John’un köpekleri” adıyla tanındı. 1700’lerden itibaren bu orta boylu siyah köpekler, yerel balıkçılara eşlik etti. Avlanmalarında yardımcı oldular, kancadan kaçan balıkları topladılar, buzlu suyun içinde balıkçı teknelerini çektiler ve su içerisinde yüzerek gerekli herhangi bir görevde hep yardımcı oldular. Gündüzleri sahipleriyle çalışarak onlara yardımcı olan köpekler akşamları da sahibiyle birlikte ailesinin yanına, eve döndüler. Asıl kökeni tam bilinmese de toplanılan veriler sonucu Newfoundland Köpeği  ve yerel diğer küçük su köpeklerinin soyundan geldiği düşünülmektedir.

Bölgenin dışında yaşayanlar farklı farklı görevde insanlara yardım eden, işe yarayan bu köpeği fark ettiler. Köpeğin iyi yönlerini duyan İngiliz avcılar, 1800’lerin başında birkaç St. John köpeği İngiltere’ye ithal etti. İngiltere’ye bu köpekleri ilk kez 1830 yılında ithal eden kişi Kont Malmesbury, köpeklere “Labrador” adını verdi. Bu şekilde günümüzde kullanılan adıyla halk arasında anılmaya başlandı.

Günümüzde ABD’nin en popüler köpekleri arasında ve Avrupa’nın ilk üç köpeğinden biri olan Labrador cinsinin 1880 yılında neredeyse nesli tükenmek üzereydi. Bu köpeğin ana vatanı olan Newfoundland’de hükümetin uyguladığı kısıtlamalar ve vergi yasaları bu köpeklerin neslini olumsuz etkiledi. Ailelerin birden fazla köpeğe bakmasına izin verilmedi ve dişi köpek sahiplerinin çok yüksek vergiler ödemesi zorunlu kılındı. Bu yüzden köpek sahipleri, doğan yavru dişi olduğu zaman fazla vergi ödememek için köpekleri ayırıyordu. Ancak Kont Malmesbury ailesi ve bu ırkın diğer İngiliz hayranları yüksek vergilere rağmen Labrador Retriever ırkına bakmaya ve soyun devamını sağlamaya çalıştılar. Bu şekilde Labrador ırkını hayatta tutmayı başardılar.

İlerleyen yıllarda İngiltere’de siyah Labrador’un dışında sarı, çikolata renkli Labradorlar da görüldü. 1900’lerin başında siyah renk popülerliğini kaybederken, diğer renk Labrador’lar popülerlik kazandı. 1992 yılında Labrador Retriever Amerika’nın en popüler cinsi haline gelmişti. Labrador ırkı 1903 yılında İngiliz Kennel Kulübü ve 1917 yılında da AKC tarafından tanındı.

Geçmişten günümüze kadar Labrador Retriever ırkına olan ilgi istikrarlı bir şekilde artış gösterdi.  Günümüzde bu çalışkan, görev ve sorumluluk bilinci yüksek ırk; uyuşturucu ve patlayıcı tespitinde, arama-kurtarma çalışmalarında, terapi ve engellilere yardım gibi çeşitli görevlerde hizmet vermektedir. Atalarından gelen avcılık görevini de hiç unutmadan devam ettirmekte, avcılara avı getiren ve yardımcı olan köpek olarak çalışmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Labrador Retriever oldukça iri kemikli, kare orantılı ve boynundan biraz daha uzun vücut yapısıyla dikkat çeker. Boynu geniş, güçlü ve orantılıdır. Kürk yapısı ile soğuk havaya ve buz gibi soğuk suya dayanıklı bir köpektir. Geniş göğüs yapısı, güçlü bedenini taşıyan sağlam bacakları ile heybetli bir ırktır.

Kafa

Labrador'un kafa bölgesi, orta derecede bir duruşa ve genişliğe sahiptir. Boyun yapısı vücudundan kısa kalsa da orantılı bir duruşu vardır ve güçlüdür. Geniş kafası olan Labrador’da güçlü bir çene yapısı bulunur. Avcılık yeteneğini kolaylaştıran keskin dişlere sahiptir. Diş yapısı makas şeklinde ya da düz ısırıkla birleşmelidir. Kalın yapıdaki burnu; çikolata tonundaki köpeklerde kahverengi, siyah ve sarı köpeklerde siyah rengindedir. Burun renginin genellikle zamanla solduğu görülmektedir.

Kulaklar

Labrador Retriever orta büyüklükte, geniş yapılı kulaklara sahiptir. Kulakları genel olarak sarkık şekilde durur. Düşük kulakları enfeksiyon riskine karşı düzenli olarak temizlenmeli ve nemli kalmamasına dikkat edilmelidir.

Gözler

Labrador orta büyüklükte, birbirinden orantılı şekilde ayrılmış gözlere sahiptir. Göz rengi köpeklerin kürküne göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; Sarı ve siyah Labrador’da kahverengi, gümüş köpeklerde gri ve çikolata rengindeki Labrador’da ela veya kahverengi göz rengi görülmekteydi. Bazı Labrador köpeklerinde yeşil veya yeşilimsi göz rengi de görülebilir. Labrador köpeklerinin göz kenarları sarı ve siyah köpeklerde siyah, çikolatalı köpeklerde ise kahverengidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Labrador ırkının ayakları ağır ve güçlü vücudu taşıyacak kadar sağlam, kaslı ve kompakt yapıdadır. Yüzme ve av yeteneğiyle bilinen Labrador, perdeli ayak yapısına sahiptir. Perdeli yapıda olan ayakları Labrador’un güçlü ve kolay bir şekilde yüzmesine yardımcı olur.

Kuyruk

Labrador Retvier ırkının kuyruğu tabanda kalındır. Uç kısmına doğru yavaş yavaş incelir. Kuyruk bölgesi tamamen kısa tüylerle kaplıdır ve tüylenme görülmez. Kalın yapıdan sivrilen ince yapıya doğru giden ve su samuru kuyruğu olarak adlandırılan hevesle, heyecanla sallanan bir kuyruğa sahiptir. Kuyruğu bu yapısı ile güçlü dümen görevi görür ve Labrador yüzerken ileri geri hareket eder. Kuyruğun bu hareketi köpeğin dönmesine yardımcı olur.

Tüy

En yaygın görülen kürk renkleri düz siyah, sarı veya çikolatadır. Çift katmanlı yapıda olan, kısa, parlak ve pürüzsüz yapıdaki tüyleri Labrador’a eşsiz bir görünüm katar. Su tutmayan tüy yapısı ile yüzme etkinliklerini keyifle tamamlar. Tarama, fırçalama ve tıraş konusunda oldukça kolay bakımı olan Labrador yıl boyunca orta seviyede tüy döker.

Renk

Labrador Retriever çikolata rengi, siyah ve sarı olmak üzere üç çeşit kürk rengiyle tanınır. AKC tarafından çikolata rengi olarak adlandırılan tonun gümüş veya gri renk olduğu da söylenir. Bu renk tonu biraz tartışmalıdır. Ancak çok fazla karşılaşacağınız ve ırkın kabul edilmiş renklerinden birisidir. Siyah Labrador ilk yetiştirildiği dönemde en çok tercih edilen renkti ancak yıllar içinde popülerliği azaldı. Siyah Labrador yerine sarı ve çikolata rengi Labradorlar popüler hale gelmeye başladı. Son yıllarda dünyada kutup beyazı ve tilki kırmızısı adıyla nadir bulunduğu söylenerek farklı Labradorlar satılmaya başlandı. Ancak bu renk tonları nadir değil, sarı Labrador köpeğinin bir renk çeşitlemesidir.

Benzer Köpek Irkları

Sıkça sorulan sorular

Labrador cinsi köpekleri düzenli bakımları yapıldığı, sevgi içerisinde büyütüldüğü ve sağlık sorunu yaşamadığı sürece ortalama 10 – 12 yıl yaşayabilirler.

Irkın dişileri ve erkekleri arasında çok belirgin olmasa da boy ve kilolarında farklılık görülür. Erkekler dişilere göre daha iri yapıdadır. Çok iyi bir göze sahip yetiştiriciler dış görünüşe bakarak kimi zaman cinsiyetlerin bile fark edebilir. Labrador ırkının ortalama ağırlıkları 24- 36 kg, ortalama yüksekleri ise 54- 62 cm arasında olması gereklidir.

Yetişkin erkeklerin ortalama 29 – 36 kg, dişilerin ise 25 – 32 kg aralığında olduğu görülür. Boy ortalaması erkeklerde 57 – 62 cm; dişiler de ise 55 – 60 cm aralığındadır. İdeal kilo ve boy orantısına göre kilosunu takip etmelisiniz. Kolay kilo almazlar ancak gerekirse egzersiz yapmalarını sağlamalısınız.

Labrador ırkı çok fazla tüy dökmez. Kısa tüylerini haftada bir kez taramanız, eğer vaktiniz varsa 2-3 kez tarayarak daha az dökülmesini sağlayabilirsiniz.  Metal fırça, lastik eldiven ile taranmayı sever o yüzden sizin taramak istemeniz onları mutlu eder. Onlar rahatlar, sizde daha az tüyle uğraşırsınız.

Yemek yemeye düşkün ve seven bir ırktır. Bu konuya dikkat ederek sevimli hallerine kanmamanız ve fazladan yemek vermemenizi öneririz. Veterinerlerin, yetiştiricilerin ve Labrador sahiplerinin güvenle önerdiği Royal Canin, Proplan, Acana ,Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care markalardan köpeğinize uygun olan ve sevdiği yüksek kaliteli kuru mamayı tercih edebilirsiniz.

Evet ev yemeği yer hatta çok severler. Ancak bu konuda hassas davranmalı ve her yemek istediğinde vermemelisiniz. Obeziteye yatkınlıkları vardır. Bu yüzden ne kadar yemek yediği, porsiyon kontrolu önemlidir. Ayrıca köpeklerin hangi yiyecekleri yemesi ve yememesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Mide sorunu çekmemesi için bünyesine uygun yiyecekleri yemelidir. Veterinerinize danışarak protein, vitamin değeri yüksek ev yemekleri verebilirsiniz.

Labrador dişlerinin çiftleşmesi için 12-18. aylar, erkekleri içinse 18. ay normaldir. Bir genelleme yapacak olursak erkek ya da dişi köpeğinizi 18 aylık olmadan yani en az 1.5 yaşını doldurmadan çiftleştirmeyiniz.

Kısa ve su tutmayan kürk yapısı ile bakım ihtiyaçları oldukça azdır. Fırçalanma sıklığı arttıkça daha az tüy döktükleri bilinir. Banyo yapmaya çok sık ihtiyaç duymazlar. Kirlendikleri, koktuğu zaman kesinlikle banyo yaptırmalısınız bunu haricinde ayda 2 kez onlar için idealdir.

Hızlı öğrenmeli, zeki oluşları ve sahiplerini memnun etmek istedikleri için eğitim süreci oldukça kolaydır. Sahibini çok zorlan, uyumsuz bir köpek değildir. Labrador çalışkan, uyumlu ve verilen görevleri yapmak için çabalayan dost canlısı, sevimli bir köpektir.

Labrador Retriever en zeki ve sevecen köpekler arasındadır. Bu ırkın farklı fiyatlarda olmasının en önemli sebeplerinden birisi rengidir. Sonrasında yaşı, cinsiyeti, eğitim seviyesi fiyata farklılık yapacak etkenler olarak karşımıza çıkar. Labrador Retriever fiyatları 2000 TL ile 5000 TL arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Labrador Retriever tek bir doğumda 5 – 10 adet arasında yavru doğurabilir. Doğan ortalama yavru genellikle yaklaşık 8 olarak söylenmektedir. Ancak bu sayısı belirleyen birden çok faktör vardır. O yüzden değişiklik göstermesi normal bir durumdur.

Labrador Retriever ırkının siyah, çikolata ve sarı olmak üzere üç çeşit kürk rengiyle tanınır

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.