Alman Kurdu Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Alman Çoban Köpeği Resimleri
Alman Çoban Köpeği, zeki, güçlü, çevik bir ırkı temsil eder. Kaslı vücuduyla, sağlam ve esnek bir yürüyüşe sahiptir. Çift katmanlı, sert yapıda olan düz ya da hafif dalgalı, orta uzunluğa sahip yoğun tüyleri vardır. Uzun gövdesi, pürüzsüz kıvrımları ile koşarak geniş adımlar atma konusunda yeteneklidir. Almanya kökenli bu ırk; German Shepherd Dog Alsatian, Deutscher Schaferhund, Alman Kurt Köpeği, Alman Kurdu, Alman Çoban Köpeği gibi adlarla da bilinir. Türkiye en çok kullanılan ise Kurt Köpeği ve Çoban Köpeği adlandırılmasıdır. Görünüş olarak biraz kurda benzese de, Alman Çoban Köpeği yeni gelişmiş bir ırktır ve kurtlara huy olarak diğer köpeklerden daha yakın değildir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çoban Köpeği
Ağırlık
22-40 kg
Yükseklik
55- 67 cm
Aile
Çiftlik köpeği, çoban köpeği, hayvancılık ,sürü
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
10-14 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Alman Çoban Köpeği ırkı akıllı, zeki ve cesur bir köpektir. Büyük bedeni, çevik, kaslı yapısı ve kendine güvenen halleriyle asil bir duruşa sahiptir. Sahibine karşı çok sadıktır. Kendilerine verilen görevi başarıyla sonlandırmak için ne gerekiyorsa yaparlar. En zeki köpek ırkları arasında yer alır ve çok yönlü bir köpektir. Farklı farklı görevler verildiğinde kararlı ve istikrarlı halleriyle her ne olursa olsun o işi yapmak için çaba gösterirler. Sezgi yeteneklerinin yüksek olması sebebiyle kimi zaman polis kimi zaman da arama kurtarma köpeği olarak görevlerde başrolde görebilirsiniz. Bunun yanında çocuklu ailelerin evlerinde de onlarla karşılaşabilirsiniz. Birden fazla özelliği ve çok yönlü yapısıyla her ortama uyum sağlayabilir. Kolay eğitilen bir ırktır. Görev bilincine sahiptirler ve sahiplerine sadakatleriyle komutları hızlı öğrenerek uygularlar.

Alman Çoban Köpeği dışarıdan bakıldığında soğuk veya ilgisiz karaktere sahip olarak tanımlanabilir. Ancak sevecen ve vefalı halleriyle, soğuk karakterli insanların bile ilgisini çekerek sevgilerini kazanabilirler. Çekingen bir yapıları vardır, hemen arkadaş edinmezler. Kolay arkadaş edinmezler ama arkadaşlık kurduktan sonra son derece sadıktırlar. Yabancılara karşı, sevdiklerini koruma içgüdüsü ile mesafeli yaklaşırlar. Aile bireylerinin yanında kendisine yaklaşan yabancıya daha sakin ve sevecen davranır ancak bu yabancıyı tehdit olarak algılarsa ailesini koruyacak şekilde davranış sergileyebilir. Genel olarak saldırgan bir yapıları yoktur. Bekçi köpeği duygusu ile sevdiklerine karşı korumacı bir yapıya sahiptir. Sadakat, cesaret, güven duygularıyla birçok farklı görev için verilen komutları öğrenme yeteneği ve gerekirse sevdiklerini savunmak için hayatlarını tehlikeye atma isteği bulunur.

Alman Çoban Köpekleri ailesinin sadık bir koruyucusu olur. Aile bireylerine karşı cana yakın davranırlar. Ailesiyle arasında derin bir bağ kurar, çocuklarla çok iyi anlaşır ve evdeki herkesin kalbinde yerini alır. Apartman yaşamına uyum sağlamakta zorlandıkları gözlemlenir. Daha çok bahçeli evlerde, yüksek enerjilerini rahat rahat atabilecekleri, istedikleri zaman bahçeye istedikleri zaman eve girebilecekleri geniş ortamlarda rahat ederler.

Aile bireyleriyle zaman geçirmekten, oyun oynamaktan zevk alırlar. Düzenli bir ev hayatınız yoksa gününüzün çoğu dışarıda geçiyorsa Alman Çoban Köpeği sizin için uygun olmayabilir. Çünkü onlar yalnız kaldıklarında sıkılır ve endişeye kapılırlar. Bu duygu durumları çiğneme güdülerini tetikler. Terlikleriniz, koltuk ve yastıklarınız onların dişine uygun olan her şey bu duygu durumundan nasibini alır ve havlama ataklarına girebilirler. Yani kısaca olumsuz davranışlar edinip bunları sergileyebilirler. Soğuk ve asil duruşları olabilir ancak köpeğinizi tanıdıkça bu durumun değişkenlik gösterdiğini anlayabilirsiniz. Bu olumsuz davranışlara yeteri kadar egzersiz yapmadığında, sahibi onunla yeteri kadar ilgilenmediğinde ve görmezden gelindiğinde de başvurabilir. Havlama, kazma, çiğneme gibi istenmeyen olumsuz davranışlar onun bastırılmış yüksek enerjisinin dışavurumudur.

Eğitilmesi kolay bir ırktır. Onunla aranızdaki bağı kuvvetlendirecek kadar zaman geçirmeli, egzersiz ve yürüyüş yapmalısınız. Sosyalleşmesi farklı yerler ve yeni insanlar tanıması için imkan yaratmalısınız. Genel olarak bazı otoriter davranışlar sergileyebilir ve köpeklere karşı iddialı olabilirler ancak diğer evcil hayvanlar ile iletişimi iyidir. Erken aşamada daha yavru iken köpekler ve diğer evcil hayvanlarla kuracağı iletişim onun iyi huylu yetişkin bir köpek olmasına yardımcı olur. Sosyalleşmeden yetişen ırkın saldırgan özellikler taşıması muhtemeldir.

Tarih

1899’da Alman Kurdu nispeten yeni bir ırk olarak Almanya’da ortaya çıkıyor. Alman süvari subayı olan Max Emil Friedrich Von Stephanitz yıllar önce, hayvan sürülerini sürmek ve hayvanları korumak için köpeklere güveniyordu. Max’a kadar kimse bölgedeki çoban köpeklerini farklı bir ırk haline getirmemişti. Max bu ırkın ortaya çıkması için adımlar atıyor ve başarıya ulaşıyor.

1898’de askerlikten emekli olduktan sonra Max tutkusu olan köpek yetiştiriciliği ile uğraşıyor. Bu işe Alman sürü köpeği yetiştirebilmek için başlamış. Max, olağanüstü Alman Çoban köpekleri için İngilizler’in köpek yetiştirme tekniklerini inceler ve Almanya’yı dolaşarak köpek gösterilerine katılır. Alman tipi çoban köpeklerini gözlemler ve atletik, zeki, yetenekli olan birçok iyi çoban köpeği görür. Ancak tüm bu özellikleri bünyesinde barındıran tek bir köpek arar ve bulamaz. 1899 yılında Max bir köpek şovunu izlemeye gitmiştir. Orada kurt görünümlü, orta boyda gri ve sarı renkli itaatkâr, güçlü ve uysal özelliklere sahip olan tüm dikkatleri üzerine çeken “Hektor Linksrhein” adlı köpeği görür. Hemen köpeği satın alan Max, şov köpeğinin ismini “Horand v Grafeth” olarak değiştiriyor. Köpeğin zekâsı ve güçlü fiziği Max’ı çok etkiliyor. “Verein für Deutsche Schaferhunde” adında bir topluluk kurmaya karar verir.

Kurduğu topluluğun ilk amacı Horand’ın ırkından olan köpekleri bulmaktır. Sadece bu tip çoban köpeği geliştirmek için kurulan endüstri o kadar hızlı ilerliyor ki bu köpeklere olan ihtiyaç azalmaya başlıyor. Max Alman Çoban Köpeği ırkının özelliklerini “iş köpeği” olarak değiştirmek için faaliyete geçer. Cesaretli, atletik, zeki ve farklı görevlerde başarılı olabilecek bir çoban köpeği yetiştirmek amacıyla tekrar adım atıyor. Bu köpeklerin polis ve orduda görev alması için orduyla bağlantı kuruyor. Alman hükümetini bu ırkı görevlerde kullanması için ikna eder. Gösterişli kürkleri, zorlu işlerdeki başarıları, disiplinli davranışları, sadakatleri ve yabancılara karşı temkinli halleri bu ırkı günümüzde en popülerler köpekler arasına katar.

I. Dünya Savaşı sırasında Alman Çoban Köpekleri birçok görevde bulunuyor. Koruma, kurtarma, tıbbı bakım/müdahale, tedarikçi ve nöbetçi köpek olarak hizmet ediyor. Savaştan önce ABD’ye Alman Çoban Köpekleri gönderilmiş ancak savaş sonrasında popülerlik kazanmış. Çünkü ABD askerleri savaş sırasında köpeklerin yaptığı işlerde, cesur ve akıllı doğasından etkilenmiş. Evlerine dönerken bazı Amerikalı askerler bu köpeklerden yanlarında götürmüş. Bu ırktan bir yavru Fransa’nın Lorraine kentinde bombalanan köpek çiftliğinden kurtarılmış. Amerikalı onbaşı kurtardığında daha 5 günlük olan köpek yavrusunu evine götürmüş. Onu sahiplenmiş ve ona gerekli eğitimleri vermiş. Sonra bu yavru Hollywood’un en tanınmış dört bacaklı yıldızlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. 26 filmde oynayan ve ırkın Amerika’da popüler hale gelmesini sağlayan; Red Kit’in köpeği olarak tanınan yıldız köpek Rin Tin Tin..

Müttefikler bu köpeklerden zekâlarından etkilenmişti ancak Alman kökenli olmalarından ve isimlerinden memnun değillerdi. 1917 yılında AKC bu ırkın adını “Çoban Köpeği”  olarak değiştiriyor. İngiltere’de köpeğin adını Alsace-Lorraine’in Almanya – Fransız sınırını temel alınarak “Alsas Wolfdog” olarak değişiklik yapıyor. AKC, 1931 yılında Çoban Köpeği yerine “Alman Çoban Köpeği”nin orijinal adına geri dönerek, yeniden kullanmaya karar verdi. British Kennel Club’un orijinal ada dönmesi 1977 yılında gerçekleşti.

Alman Çoban Köpeği ırkının gelişimiyle ilgili Max her zaman yakın takipteydi. 1922 yılının başlarında bu köpeklerde davranış ve sağlık sorunları oluştu. Sıkı bir kalite kontrol sistemi ile Alman Çoban Köpekleri incelendi. Yetiştirilmeden önce zekâ, sağlık, mizaç testleri yapıldı. Amerika’da yetiştirilen Alman Çoban Köpeği yetiştiricileri bu yaklaşımı uygulamadı. Orada daha çok köpekler şov kazanmaları için eğitildi. Yetiştiricileri daha çok dış görünüşlerine, yürüyüş ve hareketlerine önem verdi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Amerika’da ve Almanya’da yetiştirilen Alman Çoban Köpekleri arasında ayrım başladı. Bu durum öyle bir yere geldi ki, ABD polis departmanı ve ordusu Almanya’dan Alman Çoban köpeği ithal etti. Çünkü kendi yetiştirdikleri Alman Çoban Köpekleri performans testlerinde Almanya’daki köpekler kadar yüksek başarı gösteremedi ve genetik sağlık sorunlarına sahip oldular. Bu gelişmeler sonrasında Amerikalı köpek yetiştiricileri, Almanya’daki Alman Çoban Köpeklerini ithal etti. Köpeklerin görünüşlerinin dışında yeteneklerini inceleyerek Amerika’da yetiştirdikleri ve ürettikleri köpekleri iyileştirmeyi hedefledi.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Alman Çoban köpekleri iş köpekleri ve şov köpekleri olarak ikiye ayrılır. İş köpeği Alman Çoban’ı daha yüksek bir kalçaya ve uzun bacaklara sahiptir. Show köpekleri ise gösterişli posta, daha alçak kalçaya ve adaleli bir vücuda sahiptir. Kaburga yapıları tüylerinin altında elle hissedilecek kadar belirgin yapıdadır. Erkek ve dişi Alman Çoban köpeklerinin vücutları boy ve kilo açısından farklılık gösterir. Erkek köpeklerin boyu 60-67 cm, ideal kilo aralığı 29-40 kg’dır. Dişi köpeklerin boyları 55-60 cm, ağırlıkları ise 22-32 cm arasındadır. Bel ve boyun yüksekliğinin de kendi aralarında farklılık gösterdiği görülmektedir. Uzun gövdeleri ve pürüzsüz kıvrımlarıyla geniş adımlar atabilirler. Dış görünüşleri kurda benzetilse de, ırkın kurtlarla genetik bir bağı yoktur.

Kafa

Sert hatlı yüze, kubbe şeklinde alna ve uzun burna sahiptir. Alman Çoban Köpeğinin burun rengi siyahtır. Keskin koku alma yeteneğini vardır. Üst ve alt çene yapısı güçlüdür. Keskin dişlere ve ısırışa sahiptir. Dudakları koyu renkli ve üst üste gelerek birbirini kapatacak şekildedir. Omzu, gövdesi ve kafa yapısı tüm orantılı ve güçlü bir yapıdadır.

Kulaklar

Kulakları orta büyüklüğe sahip ve geniş yapıdadır. Baş bölgelerine 90 derece dik açı olacak şekilde birbirlerine paralel konumlanmıştır. Alman Çoban Köpeklerinin kulaklarının aynı büyüklükte ve dik olması gerekir. Boynu uzundur ve boynunu kaldırıp indirerek hareket sırasında hızını ayarlar. Kulaklarının koşarken arkaya doğru yattığı gözlemlenir.

Gözler

Orta büyüklüğe sahip, badem şeklinde kahverengi gözleri vardır. Alman Çoban Köpeği hareketli, heyecanlı halleriyle etraflarına neşeli, zeki ve kendinden emin bakışlar atar.

Bacaklar ve Ayaklar

Alman Çoban Köpekleri, güçlü ve adaleli bir vücuda sahiptir. Gövdeleri, enseden kuyruklarına kadar uyum içerisinde kalça kısmı da yatay bir eğimdedir. Bacakları aynı hizada ve birbirlerine paralel yapıda bulunur. Genel olarak bakıldığında vücut açılarından ziyade uzun gövdesi, pürüzsüz kıvrımı ve zarif eğrileriyle orantılı ve güçlü yapıya sahiptir. Güçlü bacaklarıyla geniş adımlar atabilir, hızlı koşular yapabilirler.

Kuyruk

Alman Çoban Köpeklerinin uzun ve tüylü bir kuyrukları vardır. Genellikle kuyrukları bedenleriyle orantılı bir boyuttadır. Sevindiklerinde, endişe duyduklarında vb. heyecanlanma durumlarında kuyruklarını salladıkları görülür.

Tüy

Çift katmanlı, sert yapıya sahip düz ya da hafif dalgalı tüyleri vardır. Kısa ve uzun tüylü olarak Alman Çoban Köpekleri ikiye ayrılır. Ancak genellikle orta uzunlukta ve yoğun tüylü Çoban Köpekleri görülmektedir. Tüylerinin alt tabakasında kalın tüy yastığı vardır. Bu özelliğiyle kışa, soğuk havalara dayanıklı olurlar. Bu ırkı kışın soğuktan veya yağmurdan korumak yerine yazın yüksek ısıdan korumak gerekir. Güneşli havalarda, güneş altında kalmamalılar. Böyle havalar şoka girmelerine sebep olabilir. Yılda iki kez yoğun şekilde tüy döker ve ekstra bakıma ihtiyaç duyarlar.

Renk

Alman Çoban Köpeklerini çeşitli renklerde görebilirsiniz. Genellikle açık kahverengi, açık gri/gümüş, kızıl kahve, sarımsı ve siyah-kırmızı ve siyah en çok karşılaşılan renklerdendir. Tümü siyah, gri kırçıllı ve tümü beyaz renklerde nadir Alman Çoban Köpekleri vardır. Eskiden siyah, gri ve beyaz renkli köpekler daha çok görülürken zamanla bu durum değişmiştir.

Alman Kurdu Yiyebileceği Mamalar & Öneriler

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı bir Alman Çoban Köpeğinin yaşam süresi 10 – 14 yıl arasında değişiklik gösterir.

.

Çoban Köpekleri, orta büyüklüğe sahiptir. Dişileri daha küçük yapılıdır. Dişi ve erkek boy aralığı 55- 57 cm arasındadır. Ağırlığı 22-40 kg arasında değişir

Yılda iki kez daha yoğun dökülen tüylere sahiptir. Diğer ırklara göre yılın her mevsiminde daha fazla tüy döktükleri de söylenir ancak haftada iki üç kez fırçalama ile etrafa dökülen tüyleri azaltabilirisiniz.

Alman Çoban Köpeği beslenmesi için büyük ırklara özel yüksek kaliteli mama tüketmelidir. Bu konuda size önerebileceğimiz belli markalar var. Bu köpek mamaları; Royal Canin, Proplan,Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Acana, Felix, Brit Care.
Köpeğinin yaşına ve boyuna, cinsiyetine, hareketli yapısına göre bu markalardan uygun olanını alabilirsiniz.

Evet ev yemeği tüketebilir. Ancak pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler sindirim ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden hangi yiyeceklerin köpekler için uygun olduğunu araştırmalısınız. Yüksek vitamin ve protein içerikli köpek maması tüketiyorsanız ev yemekleri konusunda daha da seçici olmalısınız.

Yılda 2 kez çiftleşme döngüsünü girer. Bu kızışma 30 gün sürer. 9. Ve 13. Günler arası çiftleşmek için en uygun zamandır. Dişinin yemek yemediği gün için de maksimum verimli zaman olarak da değerlendirilebilir.

Köpeğin bakımının kolay olduğunu belirtebiliriz. Tüylerinin taranma ve fırçalanması dışında, banyo ihtiyacı sık değildir. Ailesiyle birlikte olmayı sevdikleri için yalnız bırakmadığınız sürece asi davranışlar sergilemez.

Bu ırkın fiyat aralığı becerilerine, eğitimlerindeki kaliteye, yaşına ve cinsiyetine göre değişir. Eğitilmesi kolay olan ve birçok alanda başarılı olabilen bu ırkın fiyatları 2.500 TL ile 18.000 TL aralığında temsil ettiği secereye göre değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Ortalama 64 gün süren hamilelik sonrasında ortalama olarak 8 adet yavru doğurabilir. Sağlıkla bazı dişilerin tek seferde 10 ve üzerinde yavruladıkları da bilinir.

Siyah, açık ve koyu kahverengi, sarımsı tonlar, kızıl-kahve rengi ve nadirde olsa beyaz renklerde olurlar.

Çoğu Alman Çoban Kurdu , 30c veya -1°C’ye kadar düşük sıcaklıkları tolere edebilir. Ancak yaş, sağlık koşulları, aktivite düzeyi ve kilo gibi faktörler de soğuk havaya dayanma yeteneklerini etkileyebilir.

Alman çoban kurtları kulakları kırık doğarlar. 4-5 aylıkken kulaklarını diklenmelidir. Bazı köpek yavrularının kulakları 4 haftalıkken yukarı kalkar. 4-5 aylıkken kulakları dik değilse, biraz destek gerekir.

Evcil hayvanınızın gerçekten safkan bir Alman kurdu olup olmadığını öğrenmenin tek kesin yolu DNA testidir

Bir Alman Kurdunun kulaklarını dik durmaya alıştırmanın diğer yolu bant kullanmaktır . Her bir kulağı köpüğün veya minik karton koyarak sarın ve ardından dikey konumda sıkıca bantlayın.

-1°C’ye kadar düşük sıcaklıkları tolere edebilir dayanıklılığa sahiptir. Uzun tüylü olan Alman Kurtları daha soğuğa bile dayanabilirler. Ancak yaş, sağlık koşulları, aktivite düzeyi ve kilo gibi faktörler de soğuk havaya dayanma yeteneklerini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir.

Alman kurdu fiyatları 10.000 ile 45.000 TL arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Alman Kurdu yavru fiyatları genellikle 9000 TL ile 25000 TL arasında değişebilir. Ancak, yine içinde bulunduğu ay, soy ağacı, renk ve yetiştirici kriterleri fiyatları değiştirebiliyor.

Alman Kurdu yavrularının kulakları genellikle 3 ila 6 ay arasında dikleşmeye başlar. Bu durum, bazı yavrularda ise kulaklar tamamen dikleşene kadar biraz daha zaman geçebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Ezgi
Oca 15, 2022 / 07:46

Çok şeker nereden alınabilir?


irfan Akmehmet
Oca 16, 2022 / 17:06

Merhaba Ezgi hanım,

Satın almanızdan ziyade ücretsiz sahiplenmenizi öneriyoruz.


mert civan
Oca 20, 2022 / 21:48

Merhaba arkadaşlar

alman kurdu kaç derece soğuğa dayanabilir?


kenan bıyık
Mar 20, 2022 / 19:53

Çiftleştirmek için dişi alman kurdu aranıyor


Tahir Bakhshaliyev (Azerbaycan, Baku)
Haz 23, 2022 / 07:41

benim siyah alman kopeyim 17 aylikdir, son 10 gunde geceler sehere kibi hurer yatmaga goymaz, kedi vr basga her kopek sesine telaslanar, ne etmeli?